Je normálne sa nepodieľať počas rodičovskej dovolenky na výdavkoch?
Je Ok keď sa žena počas RD nepodieľa na výdavkoch na spoločnú domacnost ale použije rodicak pre seba alebo si o odlozi?
Autorka: "Rodičovský príspevok je štátna sociálna dávka, ktorou štát prispieva oprávnenej osobe na zabezpečenie riadnej starostlivosti o dieťa." Cize RP je nie na naklady domacnosti, ale prioritne na dieta. Ale k tvojej otazke. Je to uplne normalne, ak to obom vyhovuje a ak prijem manzela/partnera je taky, ze si to mozu dovolit.
ja nechapem co sa tu furt riesia financie v manzelstve ... kurnik, vsak v pohode to, co vyhovuje dvom ludom v tom manzelstve nie ? ved ked tvoj muz zaraba pekne a nevadi mu to je to ok, ked zarba mizerne tak to ok nie je a treba pouzit aj rodicak na zaplatanie vydavkov ... jakoze co, zeny na MK ti maju dat pozehnanie ? alebo ukazes doma manzelovi ze aha takto to maju ostatne zeny tak to budeme mat aj my ? .... nechapem ....
Podla mna je normalne a spravodlive, aby obom zostavalo rovnako. Zda sa mi divne, aby chlap chodil od zeny pytat euro na rozok, lebo kasu drzi ona, ale este uchylnejsie mi pripada, ked zena taha z rodicaku domacnost a dieta a chlap si tisicku-dve mesacne uleje, lebo ON pracuje. Ak muz zaraba tolko, ze mu mesacne par tisic ostane, nevidim dovod, aby sa zena MUSELA podielat na platbach (nehovorim o situacii, ked to tak sama chce)
Mne pripadá normálne keď je rodinná kasa spoločná a platí sa z nej čo treba. A keď si niekto myslí, že sa ženy priživujú, veď môžu chodiť chlapi na MD a RD a o chvíľu sa budeme baviť o tom ako tí chudáci chlapi ťahajú za kratší koniec. Keď chce chlap rodinu, má si byť vedomí toho, že bude obdobie, keď žena neprinesie do spoločnej kasy toľko, ako keď nemali deti. O tom je rodina, ako sa podržať v týchto obdobiach, nie o tom kto koho využíva.
@sheila121 preco v dnesnej dobe ? Kedy to bolo inak ? Ved uz v prehistorii to bolo tak, ze muz lovil = staral sa o obzivu rodiny, a zena zas sa starala o deti a "udrziavala domaci krb", teda starala sa o domacnost. Co muz priniesol z lovu, z toho sa najedla cela rodina. Nepovedal jej, ze ja som tu hrdina, ktory ulovil toho mamuta, ten je len moj. A zena zas sa starala aj o jeho deti, jeho ohen, jemu navarila...a fungovalo to dlhe dlhe roky...starali sa navzajom jeden o druheho a spolu o deti. Zeny bezne rodili 6-8-10 aj viac potomkov a muzi zabezpecovali obzivu. Az do dob nedavno minulych to tak bolo uplne normalne. Az teraz v modernej dobe sa to zmenilo. Tak ma zaujima, preco zrovna teraz v tejto dobe su ti chlapi chudaci ? Kedy teda podla teba neboli ? Kedy, v ktorej dobe, ich tie hnusne zeny nevykoristovali ?
Rodičak má použiť v prvom rade na dieťa a nie pre seba. Nie je to jej výplata. 😏
@kayyaa A mne sa zase zdá nefér, ak žena bezhlavo míňa "spoločné" peniaze...ktoré samozrejme zarobil muž....Ale hlavne, že sú spoločné, že?
To je subjektivne. Zalezi co si o tom myslíš ty a partner. Poznám chlapa co zaraba toľko ze ho zda sa ani netrapi ze jeho zena nikde nepracuje ani sa nechystá a to este nemaju deti. Moj nazor je ze je to vzdy o dohode aby boli obaja spokojni a iných by som sa na nazor nepytala lebo tu najdes super emancipovanu Janku co chce vsetko delit 50 na 50 a potom super pohodlnu Danku co caka ze ju bude partner zivit komplet od manzelstva az po smrt.Za mna je to ok ak to vyhovuje obom. Ak by muz nezvladal platit vsetky vydavky alebo by nam klesla kvoli mojmu odkladaniu si rodicovskeho zivotna uroven a by som musela každé euro počítať tak by som urcite prispievala z rodicovskeho.Dalsia vec ze podla mna vychova maleho dietata je praca 🙂 predpokladam ze ak si doma na RD tak vacsinu domacich prac a starostlivosti o dieta berieš na seba. To by sa tiez nemalo brat ako samozrejmost.
Už ani neviem, koľkú diskusiu čítam na túto tému....Len toľko k tomu....ženy, spravte si ešte päť detí a ťahajte rodičák aj 15 rokov....Len potom nerevte, že chlap si našiel rajdu.
@mandarinka555
"Ženy, spravte si 5 detí..." ?
Ženy sú snáď samoopelivé? Ten muž pri tom nie je? Alebo ho žena znásilní, aby otehotnela a nemusela ist do prace?
No schválne, koľko poznáš rodín s 5 deťmi a ženou 15 rokov na materskej... Lebo to úplne popiera demograficku krivku slovenskej populácie...
Ôk je to ako sa dvaja dohodnu či už s financiami alebo domácnostou. Rovnako ak muž žiada polovicu výdavkov, ty môžeš žiadať výživné na dieťa aj keď spolu zijete
@mamula20
Veď, samozrejme, že je úplný nezmysel ženy vo viacdetných rodinách vnímať ako tie, čo sa nechcú zamestnať... a rodia deti, len aby celý svoj produktívny vek prežili na materskej... myslím, že aj muž pri 5 spoločných deťoch vníma a vie, že rozdeľovať niečo na moje a tvoje nemá ani racionálne, ani emocialne opodstatnenie...
Ano podla mna je to OK, lepsie povedane je to OK, ak sa tak partneri/manzelia dohodnu. Mojmu muzovi ani nenapadlo ocakavat, ze zo 400e rodicaku budem platit naklady na domacnost 🙈 Kupovala som z toho drobnosti (kava, kolacik, nejake jedlo) ked som s malou bola cez den niekde, alebo baby cvicenie, moje cvicenie, nejake oblecenie, ale tak ja som mala na ucte “nasetrene” peniaze, cize neviem kolko realne z tych 400e som minula alebo ci to bolo viac. Proste vsetky platby za domacnost, nakupy a aj vacsie veci pre dieta, dovolenky platil manzel.
Autorka, toto ste si mali vydiskutovat pred tehotentsvom. My sme to s muzom mali vyjasnene dopredu a ako tu bolo spomenute, kazdemu vyhovuje nieco ine, je to iba o vzajomnej dohode danych partnerov.
Ak by muz ziadal odomna polovicu nasich nakladov, idem do prace. Taktiez ak by chcel zostat on doma s detmi idem do prace, alebo ak by nam to financne nevychadzalo z jeho platu, idem do prace. Ale teda povedal, ze by na materskej nevydrzal ani jeden den, neberie to, ze som doma a nic nerobim, ale je mu jasne, ze kmitam nonstop..tak ako on kmita zase v praci. Ja nemusim robit v praci, on nemusi robit doma. Takto sme si to momentalne na cas mojej “dovolenky” podelili a zatial nam to OBOM tak vyhovuje. A hovorim, ak by sa nieco zmenilo, okamzite nastupujem do prace. Rodicak prioritne pouzivam na potreby deti. Ked tvoj muz chce, aby si platila polovicu nakladov, tak by ti potom posielal na dieta vyzivne?
Nečítala som komentáre, ale tuším, aké tu budú prevládať.
Podľa mňa by sa muž aj žena za každých okolností mali podieľať na chode domácnosti. Muž nie je dojná krava ani somárik potras sa. Ak to dovolí, nuž ... Myslím si o takých svoje.
@gabu_lienka ano takto sme to mali aj my, ze kym som bola doma, tak som mu povedala ze nemusi sa podielat na starostlivosti o domacnost, ze nato mam teraz cas ja a on nech sa sustredi na pracu a ked prisiel domov, bola som rada ak travil cas s malou. Vynasal ale smeti alebo nalozil umyvacku a take drobnosti. Ked som nastupila do prace, potom sa mu trosku tazko vzdavalo tohto “pohodlia”, ale nabehli sme zas skoro na 50/50 co sa tyka domacnosti a teraz ked som nastupila na matersku zas si od toho trosku oddychne :D
autorka, nečítam diskusiu, ale som názoru, že ak NIE ste manželia, lebo to píšeš v jednom komentári, že nie ste, tak by si si tie peniažky mala odkladať. obzvlášť ak on zarobí nadpriemerne. príde mi nefér, že ty prakticky tiež chodíš do práce - staráš sa predsa o vaše dieťa. ty dostaneš 400, on zarobí koľko? 3000? a ty sa máš tú almužnu (almužnu oproti jeho zárobku) celú minúť? ja som zástanca oddelených účtov, ak pracujú obaja, ak nemajú spoločnú domácnosť a spoločné deti. tak či onak, pred zákonom je to pol na pol. o to ale nejde. nie som zástanca toho, ak je žena doma s dieťaťom a muž nadpriemerne zarába, aby si ona vybúchala všetky peniaze a on si odkladá. obzvlášť ak nie sú manželia.
bola som v takej situácii, ale vtedy bol RP okolo 160, nepamätám presne, ale teda nemienila som z toho prispieť nič. byt bol ex-a, ex zarábal cca 8-9x viac, než bola moja almužna, dieťa bolo spoločné, mal obstaranú, vyriadenú celú domácnosť, mal vždy čisto, opraté, povysávané, vyžehlené. odmietala som z týchto peňazí kupovať, šli bokom a odkladala som ich. on ale neprotestoval, chápal to.
nenechala by som sa vykorisťovať. iné je, ak žena dostane 400 a chlap má nejakú fakt podradnú prácu a prinesie ledva 700-800 mesačne...
alebo potom nech ide na RD pán otec, ty do práce a on nech 400 minie, ty prispeješ 400 a zvyšok si odložíš. páčilo by sa mu to?
@sheila121 súhlasím s tebou o 22:41. tak potom nech to dajú narovnako. má on (napríklad) 3000? má ona 400? nech uhradia všetky poplatky (hypotéka, byt), ostane im povedzme 2600. on má 1300, ona má 1300. už keď sa ideme baviť o tom, že polovicu má prispieť žena 😉
V manzelstve su peniaze spolocne.
Aj napriek tomu, ze ty a tovj priatel nie ste rodina, mate spolocne dieta a mali by ste hospodarit tak ako to obom vyhovuje. Tvoj priatel co zarobi, je jeho a uvedomuje si to, a nechce domacnost tahat sam, pretoze sa mu znizuju takto uspory (potencialne), majetok a kebyze sa s tebou rozide...tak mu tie peniaze proste budu chybat.
To je jednym z dôvodov zivota "na hromadke" - nespajat svoj zivot do takej vysokej miery s druhou osobu, mat vlastne peniaze, majetky, nemusiet sa delit v pripade rozchodu. A ocakava sa to pravdaze z oboch stran, preto pocas RD by si mala aj pracovat a budovat si aj svoj majetok, kedze spolocne nic nebudujete - ste v podstate po pravnej stranke cudzi ludia.
Podieľať? Však v manželstve su financie spoločne. My mame síce na 2 účtoch ( kazdy svoj) ale rozhodne muz nepríde za mnou že platby za bývanie som zaplatil 250 € a ty mi teraz aspoň stovku daj. Kto ide do obchodu plati a nepyta od druhého polovicu. Proste je nám jedno z akého účtu sa plati sú to naše peniaze a naše veci, naše dieťa toto vydelovanie peňazí asi nikdy nepochopím.
@mandarinka555 ano, aj mne sa to zda nefer, uplne suhlasim.
Ale ja mam na mysli normalne manzelstvo dvoch normalnych ludi, kde sa navzajom manzelia nemusia vydelovat, kto kolko zarobil, kto kolko prispel apod. Manzelstvo, kde obaja tahaju za jeden koniec. Kde obaja vnimaju zivot ako spolocny. Nie moj a tvoj. Ale nas. A teda aj hospodaria spolu a rozumne. Aspon taka je moja skusenost.
My sme si hned po svadbe zriadili spolocny ucet, v tom case som zarabala viac ja ako manzel, a nikdy ani raz mi nenapadlo sa na to takto divat, ze JA prispievam viac. Boli to skratka nase spolocne peniaze. A potom zas na RD na rovnaky spolocny ucet siel moj rodicak plus muzova vyplata, a stale to boli a su nase spolocne peniaze. Ani ja, ani moj muz, peniaze nedelime na moje a tvoje, od zaciatku su nase😊. Za spolocne peniaze sa robia bezne nakupy, za spolocne sme kupili auto atd, a co ostane, je opat spolocne nas oboch, a samozrejme nasich deti. Funguje nam to tak uz 18 rokov k maximalnej spokojnosti nas oboch.
Ale kazdy nech si robi ako chce. Pisem len moj nazor a moju skusenost.
@simona1306 Presne, nech sa každý stará do svojho. Čo Ti príde tá čo sa tu rozčuľuje, že máš 4 deti niečo zaplatiť? Nepríde, tak nech sa stará o svoje.

@jazula ty si asi prva zena na Mk, co je za rovnopravnost a nie je vychcana.👍