icon

Je reálne vyžiť, ak je mesačná splátka hypotéky 500 eur ?

kajakamura26
3. jan 2020

Ahojte,
idem si pre radu...
S priateľom zvažujeme hypotéku s mesačnou splátkou 500 EUR. Máte niekto takto vysokú hypotéku?
Neviem, či do toho ísť. Priateľ zarobí približne 1200 EUR. Tak sa bojím, že v prípade, že by som išla na materskú, nevyžili by sme.

777januska777
3. jan 2020

@kajakamura26 ja som na rodičovskej a manžel má do tých 1100, hypo máme 150 eur a plus energie 150 eur, takže tých 300 mesačne na byt, takže finančne sme natom ok, ale my hlavne šetríme (minimálne 500 eur mesačne) aby sme si mohli dovoliť neskôr niečo väčšie. A tiež chodievame aj na výlety a tak, my sme takí, že radšej menšie a lacnejšie veci a na drahšie si postupne našetríme.

lucinka1988
3. jan 2020

@kajakamura26 pride mi to veľmi na knap..závisí aký máte štandard, nároky atd, môj manžel zarobí o dosť viac, ja popri rodičaku tiež dosť slušne a hypo mame ani nie polovicu z toho..ono keď človek chce normálne žiť, niekam ísť, niečo si kúpiť a aj ten život užiť, tak podľa mna to reálne nie je..ak ste typ, čo nič nepotrebuje, nekupuje a žije od výplaty k výplate, tak môže byt..A byt na MD a RD neznamená že nemôžeš mat príjem, kto chce, zarobí si a dieťa nie je prekážkou

smile31
3. jan 2020

@kajakamura26 ahoj my platíme hypotéku o niečo viac ako 500 eur mesačne, ale je to len čisto hypotéka ďalej plus energie, poistka na dom...

lucyluv
3. jan 2020

Tak ja by som len poznamenala, ze urcite ak budete nieco kupovat na tu hypo, zamyslajte sa aj, ci v pripade nudze by sa dala nehnutelnost lahko predat. Podla mna taky pristup urcite odlahci nervy 🙂

lucinka1988
3. jan 2020

@kajakamura26 ja napr keď si zrátam, koľko zarobíme a aké mame reálne nutne výdavky, mohli by sme fakt veľa odložiť a max za 4 roky vyplatiť hypo, ktorú mame, lenže ta realita je úplne iná, žijem v BA a tie výdavky sú fakt vysoké na všetko, plus ja som typ, čo si každú chvíľu musí niečo kúpiť na seba(značkové), manžel si tiež rad dopraje, preto obdivujem ľudí, čo si vystacia z mala a nerozhadzuju..Toto by som fakt rada zmenila..Stačí že sa ideme cez víkend najesť, občas nejaký aquapark, káva, detské centrum atd a 200€ mesačne preč len na takéto veci..Plus mame dve autá, ja s malým chodím často kade tade lebo má nebaví byt doma stále na tom istom ihrisku, a to len obyčajná káva a zákusok a 15€ preč..Potom chceme ísť aj na nejaký víkend do wellness, aj dovolenky atd, malému každú chvíľu dokupujem veci na oblečenie, takze je to fakt individuálne, no nám by to pri to to spôsobe života určite nestačilo.

veronikaszabova
3. jan 2020

@basullinka 270€ alebo 370€

basullinka
3. jan 2020

@veronikaszabova pre niektore zeny "az" 370 eur. Ale presne kto vsetki bude mat narok na tych 370 si uz nepamatam.

veronikaszabova
3. jan 2020

@basullinka ja som ta opravila - pisala si 320€, 370€. Co je zle.
Je to 270€ pre tie co nemali narok na MP, 370€ pre tie, co poberali MP.

zuzka1117
3. jan 2020

@kajakamura26 a v akej hodnote kupujete nehnuteľnosť? Myslím že banky už dávajú hypotéku Max na 80% z nehnuteľnosti, takže treba mať už aj našetrené tých 20%. Inak odborníci radia že by sme mali mať finančnú rezervu aspoň na pol roka dopredu ak by sa náhodou niečo stalo.

basullinka
3. jan 2020

@veronikaszabova ok 🙂 nepochopila som

samrolka2019
3. jan 2020

@kajakamura26 ked sme nemali syna a ja som robila, zarobila som 1000 € v cistom. Zili sme si aj tak skromne lebo sme si setrili na byvanie
Aby sme nemuseli brat 100% hypoteku. Co sa nam aj podarilo. Teraz investujeme do syna, a hlavne do stravy. Zijeme si myslim dobre.

baccio
3. jan 2020

Hm.Tak ja som z iného kraja asi a to čo vám zvýši mi máme na dva mesiace.Ide o to ako ste nastaveny.Aky štandard potrebujete. Ak manžel má 1200+1000tvojich to je 2200 eur a z tym sa dá myslím gazdovat aj s hypotekov.Aj keď 500e sa mi zdá strašne vela. Inak ak by si aj šla na materskú tak tá je pol roka skoro to isté čo máš teraz až potom je to 370.

kikus985
3. jan 2020

Máme dve hypotéky, spolu je to 520€ mesačne, plus poistky (dom, byt, manžel, auto). Manžel zarába dobre, ja som na rodičáku. Určite si najprv zrataj aj ostatné výdavky. Ja viem presne koľko ide na deti, stravu, oblečenie, šeky, benzín atď atď.

moninah
3. jan 2020

@kajakamura26 my sme to mali vyse roka tak - ja na rodicovskom s druhym dietatom, manzel velmi podobne ako tvoj a splatka hypo 520 €. Obcas nejake privyrobenie. Vyzili sme v pohode, nemala som vobec pocit, ze sa nejak uskromnujeme (ale ja som zas nenarocna). Ale kupili sme takmer novy, zariadeny byt, auto sme mali tiez cerstvo nove (ziadne naklady na udrzbu), veci pre dieta sme uz mali po prvorodenom a neusetrili sme za to obdobie nic. Potom sme predali stary byt a znizili sme hypo a je to lepsi pocit. Boli sme velmi zavisli na manzelovom plate a keby nemame financnu rezervu, nejdem do toho, pretoze stat sa moze cokolvek. A v tvojom pripade, ked mas iba frajera, nemas po nom vobec nic. Znie to hrozne, ja viem, ale za tych 25 rokov sa udeje kadeco. Ja som sa dost bala, ze ak by teda manzelov prijem vypadol, neviem, ako by som utiahla tu obriu splatku. Ale je mi jasne, ze tie nehnutelnosti su teraz drahe a castokrat nieje ina moznost.

zuzubb007
3. jan 2020

@kajakamura26 keď niekto niečo chce mať bohužiaľ v dnesnej dobe sa bez hypotéky nedá existovať slušným spôsobom sa k peniazom len tak človek nedostane, áno odporúčam ísť do toho my mam hypotéku ešte väčšiu a vždy sa dá, tiež neminame na kraviny, ale keď dačo chceme si kúpime, výlety s deťmi a tak, neboj zase deti stoja dosť ale nie toľko aby ste nemali na všetky základné veci, na začiatku dostaneš 700 či koľko euro na dieťa a materská je akože teraz fajne slušná 370 euro to je úplná balada takže nebála by som sa

lubka73
3. jan 2020

@kajakamura26 my mame a normalne zijeme, aj po vyletoch aj na dovolenku a dcerka uz chodi do skoly,cize aj tam mame vydavky, treba si to vsetko poratat, ale ak priatel ma 1200 + ty matersku co budete mat spolu cca 1600 eur myslim ze zvladnete, len ako pisu mamicky vyssie nevieme ake mate naroky na zivot

miriam1983
3. jan 2020

Ludia vyziju aj z menej,len treba chciet. Ja som sama a platim 500e mesacne. Moj momentalny prijem je 560.

slecnabe
3. jan 2020

Mame podobnu hypo aj prijem a myslim, ze sa to celkom da 🙂 ak chces blizsie, pokojne napis spravu

viki_lv
Autor odpoveď zmazal
kammik
3. jan 2020

sú keď to je samotná hypo tak by som fakt porozmýšľala, či je to dobrý nápad, veľa, ale tiež záleží od toho na aký štandard ste zvyknutí ;)

danielinaa
3. jan 2020

@miriam1983 To mas 500 za hypo? A zo 60 co ti ostane ti vyjde aj na stravu aj na energie a dalsie veci. Naozaj vyzijes?

miriam1983
3. jan 2020

@danielinaa 500 vsetko. 60 mi zostava na jedlo,drogeriu...

miriam1983
3. jan 2020

@danielinaa vyzit musit,nic ine mi nezostava,podnajom by ma vysiel rovnako. Zostala som sama,zo dna na den odomna dlhorocny partner odisiel za inou a mna nechal tehotnu so vsetkymi vydavkami,na rizikovom.

danielinaa
3. jan 2020

@miriam1983 uz som sa zlakla. 🙂 ked si sama a uskromnis sa, tak sa da. 🙂 Ja prejem tak 100 eur, obcas trochu viac, ale to sa v nicom neobmedzujem a aj na pizzu idem. Takze urcite sa da aj zo 60 ked si varis na viac dni a podobne.

0silvia0
3. jan 2020

@miriam1983 zo 60 euro jest, obliekat sa a kupovat drogeriu, mas moj obdiv, ako sa to da?

danielinaa
3. jan 2020

@miriam1983 a o babo si prisla ked puses ze si sama? :(

danielinaa
3. jan 2020

@0silvia0 ked musis, da sa. Jes maslo s chlebom napr. polievky na viac dni, privarky, pijes cistu vodu alebo tie lacne ovocne caje za 0,50 centov. Ked musis, vyzijes.

miriam1983
3. jan 2020

@danielinaa babatko cakam. O jedno uz som prisla a s druhym sme zostali takto...

miriam1983
3. jan 2020

@0silvia0 oblecenie si nekupujem kazdy mesiac,rovnako tak drogeriu. Takze ich mam prevazne na stravu,ked nueco malo zostane,odlozim...

danielinaa
3. jan 2020

@miriam1983 :( snad bude uz len dobre. Dufam ze vyzivne urcia dostatocne.