Je reálne vyžiť, ak je mesačná splátka hypotéky 500 eur ?
Ahojte,
idem si pre radu...
S priateľom zvažujeme hypotéku s mesačnou splátkou 500 EUR. Máte niekto takto vysokú hypotéku?
Neviem, či do toho ísť. Priateľ zarobí približne 1200 EUR. Tak sa bojím, že v prípade, že by som išla na materskú, nevyžili by sme.
Muž zarobí 800, ja mám rodicak, hypo mame 400€, po zaplatený všetkého nám ostane 300€ má bežne výdavky a žiaľ zatiaľ každý mesiac sa dačo vyvŕbilo a neodložili sme ani cent... je to dosť cítiť ale dá sa to prežiť
@777januska777 @miriam1983 presne takto som to myslela, kupujem proste to na čo mám, ak sa mi za pár rokov zvýši príjem, poriešime niečo iné lepšie. Radšej nižšiu hypo, ale normálny štandartný život popri tom... miriam1983 - Prepáč za ten "ironický" palec hore, ale všade okolo seba vidím horibilné hypotéky, super autá a tí ľudia sú v podstate na mizine.
@miriam1983 Nemas pravdu. Clovek ma kupovat to na co ma, tj najskor maly byt, a eventualne sa potom prestahovat do vacsieho ak sa financna situacia zlepsi. To je to co bohuzial Slovaci stale nechapu....
@777januska777 ani to som nenapisala 🙂 ja som isla napriklad tak,aby som to zvladala,ked sa nieco stane,aj ked tazko. Zvazit sboje moznosti,samozrejme. Ale nie,hned mysliet na to,ze si bemozem dovolit nic,lebo co ked sa nieco stane. Vzdy je obycajny clovek zavaleny nejakym dlhom,ked chcem byt kupit.
@stanzi vysvetlila som. Tak som to aj myslela. Ale ked je moznost,ze su dvaja a chcu spolu vacsi a napriklad sa rozidu,tak ust do nensieho. Tak som to myslela. Nie ze kupit haciendu a potom ist o suchom chlebe do garzonky.
@shee11 ano,robia to tak... a je to smutne. Clovek nemoze byt prilis opatrny,inak by nikdy nic nemal,ale zasa ked uz nieco malo mam,tak treba rozumne
@miriam1983 ísť do menšieho so zadĺženou nehnuteľnosťou ti prd pomôže. Vážne. Bývať sa musí a čo vyriešiš? Získaš pár tisíc eur, zistíš, že ten menší musíš tak či tak prerobiť podľa seba. Vyplatiť hypotéku, vybaviť novú a začať splácať úroky odznova? Lebo na to nemáš a potrebuješ? A nie je výhodnejšie si radšej šetriť na väčší a keď je dostatok našetrené, tak potom kúpiť väčší z peňazí, ktoré našetríš? Lebo vždy sa môže stať niečo. A ľahšie sa žije takému, ktorému ostane viac ako takému, kto síce žije vo väčšom, ale ostane mu pár eur na živobytie
@kajakamura26 no takto 500 eur splátka nie je len o splátke. K 500 eur treba prirátať ešte poistenie nehnuteľnosti, ktoré pri hypotéke musíš mať. Ak chceš, tak aj poistenie domácnosti. Nehovoriac o energiách. Treba rátať s nedoplatkami a pod. Kúpiš byt, treba niečo investovať a je jedno či je to novostavba alebo starý byt.
Pri takom príjme chlapa budete to mať na fest splácať 500 eur hypotéku. Veď si to skúste. Odkladajte už teraz na výplatu 700 eur a žite bez nich. Lebo asi tak cca vás bude stáť mesačne vaše bývanie
@sasa1310 keď teraz je to strašná pohodicka vieš... Príde nám 2200 EUR. Jednej výplaty sa ani nedotkneme, celu odkladáme. No a keď nie sú extrémne výdavky cez mesiac, tak viac. Neviem, mne príde, že z tých 1500 EUR sa nedá nevyžiť.. ale asi sa mýlim.. Iné to samozrejme bude počas rodičovskej... Toho sa bojím, preto aj zisťujem. Tam už by to bolo len nejakých 900 EUR... To už je predsa iné... Nemám skúsenosť, deti nemáme ani jeden..
@kajakamura26 akoze sa neda vyzit? Ved pises ze polovice sa nedotknes..cize vyzijes ak teraz..dieta zas az tak navyse nestoji..mozno 150e mesacne plienky, mlieko oblecko( ak nebudes ficat na znackach)
@kajakamura26 Toto je otazka pre financneho poradcu, ktoremu predlozite nielen svoje plany a sny, ale aj realny domaci rozpocet a dalsie pravidelne ci nepravidelne vydavky. Ja som podobne stretnutie absolvovala dlho pred vztahom, mala som zalozenu zivotnu poistku, 3 sporenia s roznou vyskou vkladu a vyplaty a vsetky mali svoj zmysel. Mala som ine vydavky sama a ine s manzelom, v case 5 rocnej materskej ma tento postup zachranil, pretoze som vsetky sporenia vycerpala na cent postupne bez zatazenia domacnosti.
Pravdou vsak je, ze patrim medzi zeny ktore nakupuju uplne minimum oblecenia, detske sme dostali takmer vsetko do radu nosene, stravu prirpavujem prevazne doma z lokalnych zdrojov, v lete zo zahrady, peciem chlieb a zavaram dzemy, ovocne pretlaky a pastety... skratka vynasla som sa a obchadzam obchody oblukom nielen kvoli cenam ale i kvalite. Naklady na dom mame take, ze manzel s platom vykryje hypo, vsetky ostatne naklady, skolku a ja mam bezne nakupy. Je to o hubu. Dnes osm vdacna za to, ze som planovala dost dopredu. Nedavno som predala byt a velmi sme si vydychli, pretoze nam financna injekcia pomohla sa zhlboka nadychnut. Rezerva je velmi dolezita.
@katrin21 písala som, že mi príde, že sa z toho nedá nevyžiť 😊
@sasa1310 vysbetlila som,ako som to myslela,zle si to pochopila.
Ahoj, my keď sme začínali pred 6 rokmi tak nám vychádzala splátka podobne lenže muž zarobil 1 000€/mesačne a ja som bola tehu 🙂 presne sme to mali vypočítané do posledného centu - to povinné výpalné (bez dieťaťa) a ostávalo nám možno 200€ k dobru... ale zasa si zober, že refinanc môžete riešiť aj po roku (ak vám teraz výjde vysoký úrok) a po 3 rokoch tie úroky zasa tak vysoko nevyskočia, ty už budeš teoreticky po MD a príjem vám poskočí zasa vyššie 🙂 za nás neľutujem ani chvíľu, my sme išli rovno do RD s pozemkom (keďže nás to v tej dobe stálo rovnako ako 3izbák v BA).
@baxovci ďakujem za reakciu 😊
Úrok teraz vychádza neskutočne nízky, fix je na 5 rokov, tak rozmýšľam, ze ak by sme nezvládli splácať, tak po 5 rokoch predáme..
Len by mi bolo ľúto to neskúsit. Príde mi to stále reálne žiť úplne normálny život.
Ďakujem ti. Povzdbudila si ma. ♥️
@kajakamura26 myslím, že je veľmi ťažko poradiť ti čo máš pobiť, pretože na takú radu je potrebné vedieť oveľa viac informácií. Ale určite by som ti poradil najskôr urobiť finančnú analýzu, na základe ktorej uvidíš či si to môžeš dovoliť. Ak budeš ma záujem vedel by som ti s tým pomôcť a poradiť ti. Kľudne mi napíš na mail.
@kajakamura26 uvedom sa. To sa ani nedá čítať. Choré.

@miriam1983 a načo je dobré riešiť veci akože: "ak sa niečo stane, tak ísť do menšieho bytu", veď ak na veľký byt nemám hneď bez riskovania, tak pôjdem radšej postupne a najskôr do menšieho bytu a neskôr môžem ísť zas do väčšieho, keď naň budem mať. Lebo mne to nedáva logiku, aby som mala hneď všetko a úplne premakane a dokonalé, veď predsa veci sa dajú aj postupne nadobúdať.