Je zlé minúť menej na jedlo?
Ahojte. Idem sa tu v podstate len vypísať... Sme mladý manželský pár - ja mám 23, manžel 22. Pred rokom sme kúpili byt v pôvodnom stave, ktorý sme rekonštruovali a teraz v ňom bývame od novembra. Ale k veci.. Stretla som sa nedávno s jednou známou na káve (bola som v kaviarni sama, keď zrazu prišla a sadla si ku mne). Na tom by nebolo nič zlé, v pohode sme sa rozprávali. Až po čase sa ma spýtala ako žijeme, tak som jej povedala že už bývame vo svojom konečne, obaja pracujeme a tak podobne.. V tom sme sa nejako dostali k tomu že či všetko stíhame keď obaja pracujeme a bývame tak "na konci sveta" ako sa vyjadrila - manžel to má do práce 30-35 minút autom a ja pracujem homeoffice už pár rokov.. To som jej aj povedala keďže sa začala vrtať v tom či stíham variť "na tom konci sveta" a podobne.. Potom však začala zabárať do vecí typu či dosť zarobím keď som furt len doma, že veď to nemožeme prežiť.. Som momentálna na polovičný úväzok a zarábam cez 1000€ v čistom, manžel zarobí viac, takže naozaj mi nepríde že sa máme na čo sťažovať.. Povedala som jej že v pohode vychádzame, že s varením nie je žiadny problém, každý deň máme obaja teplé jedlo (poväčšine aj polievku aj druhé jedlo) tak mi povedala že nechápe, že nie je možné že sa doplatíme.. Nás však strava na mesiac vychádza okolo 200€. Občas trochu viac občas nie, záleží či máme nejaké oslavy, či ideme do reštiky a podobne. Z toho sa úplne zhrozila a pozerala na mňa akokeby sme jedli odpadky alebo neviem.. Normálne som z toho ostala zaskočená.. Kľudne by sme si mohli dovoliť dávať aj 800€ na jedlo, ale prečo preboha by sme to robili keď si vystačíme so štvrtinou ceny.. Sme spolu 6 rokov a kým sme nemali obaja takú dobrú prácu tak sme sa naučili a nastavili si systém tak, že nám stačilo fakt málo a pritom máme každý deň plnohodnotné jedlo - žiadne polotovary. To je naozaj také zlé, keď človek minie menej na jedlo? Lebo fakt som ostala zhrozená z toho ako arogantne sa na mňa odvtedy pozerala. Ďakujem za prečítanie..
200eur cize 100 eur na jedneho na mesiac cize 25eur na tyzden cize 3.5eura na cloveka na den za 3jedla ranajky obed vecera? neviem si to predstavit. ae dobre pre teba podla mna si realne na stenu hod fotku uctu nakupu a fotky jedal a ibspituj nas.
@hiro masom? Ak považuješ tu umelinu z Kauflandu napichanu chémiou za maso, tak si mäso asi v živote videl. Kupujem mäso zasadne od masiara alebo z domáceho chovu a to by si ešte len videl rozdiel, čo he mäso
@reanda lebo som sa potrebovala vypísať 🙂 Je to napísané hneď v prvom odstavci.. Proste som to potrebovala vyventilovať lebo na nasrala 😂 Arogantné reči - to jete pomyje? a predstav si ten výraz k tomu 🙂 úplne mi to stačilo. Asi 5 minút na to som zaplatila a odišla.
Choďte tiež na samozbery cez leto, dajte si zamraziť a v zime akoby ste našli. Komu sa nelení, tomu sa zelení, ja ešte dojedam jahody, maliny a čučoriedky, ktoré som si nazbierala v lete 😃
@majlo1234 ja by som vobec nechcela vediet takto carovat.. ja si radsej pricarujem viac penazi, aby som nemusela riesit, co kolko stoji a co je v zlave a mohla proste kupovat len podla toho, na co mame chut .. mna to totiz strasne nebavi, venovat cas sledovaniu zliav a zostavovaniu idealneho jedalnicka z financneho hladiska
ale inak da sa vyzit aj z mala tymto sposobom, moj otec tak zije, on by asi prezil aj s dvackou na mesiac, ale nestalo by mi to za to.. no on je na seba hrdy 😀
Ake najdrahsie ovocie? Citas co pisem? Pisem o nakupe ovocia v lete!!! v sezone a pisem o 1kg, nie 250g - to su bezne ceny na trhu v sezone. Ale ten,kto ma zo zahrady tam nechodi,tak o tom nevie. Ja nekupujem jahody v januari, ale v lete v sezone.A v zime teda som po 1 eure jablka nevidela,iba take obuchane na kolac, banany stoja 1,70, pomarance 1kg okolo 2,5e , hrusky tiez takmer 2e...Ja fakt nechapem v akom meste nakupujete,kde je vsetko za 1e.
@iwesska nakupuje v maminej/babkinej spajzi 😂
ci jete pomyje 😀 .. ono, mozno ma taku skusenost.. s prilis setrnymi ludmi.. moj otec naprikad nema problem vytahovat zo smetiaka potraviny, co ja vyhodim, aby usetril, takze ano, su aj taki ludia, mozno niekoho takeho pozna a si jej ho pripomenula.. tak netreba to brat osobne 🙂
@lenka567899
Tak ja mám v jedálničku aj zeleninu, ovocie, orechy, strukoviny, mäso, ryby.
Jogurty a mlieko, acidko, syry.
@mamina7070 Ved vidim,vsak nema vobec predstavu o cenach sezonneho ovocia v lete. A aby som cele leto bola na 1 jablku a banane a nedopriala si to ovocie ani vtedy, len aby som sa mohla pochvalit,ako dobre usetrim,tak to dakujem za taku moznost.
@mamina7070 Čo závidíš, že niekomu rodičia dajú? A komu by inému mali dať, keď majú záhradu. Vy ste dobre mimo.
@valeria_h nie nezavidim preco ? ale nechapem ludi co sa pridu povysovat ze oni daju za stravu na mesiac pre dvoch 200€ a nechapu ako iny mozu dat viac
a tam su moznosti ze si nezaratali to co chodia inych vyjedat alebo fakt za tolko ziju ale potom to neni zdrave jedlo a je to skor smutne
za mna sa autorka zhadzuje sama vacsina predsa tu vari a chodi do obchodu a zije na slovensku
@reanda môj ex tiež šetril, kupoval len za gastro lístky čo dostal v robote. To každý mesiac bol povinný nákup a pomimo nedajbože že niečo trebalo kúpiť. Keď som si nekúpila zo svojej výplaty ovocie či nejaký jogurt, ktorý bol drahší ako jeho rozpočet, tak som mohla len slintať.
A pripomenula si mi môjho nebohého svokra, on chodil kupovať do jedných potravín mäso po záruke, hovoril predavačke že nech to nevyhadzuje, že on to kúpi pre psov, ale jedli to oni. Keď som to zistila, už som viac u nich ani čistú vodu nepila 🙄
@iwesska @mamina7070 mňa normálne fascinuje že tu v zime riešite cenu letného sezónneho ovocia keď tu rozoberám náš aktuálny budget na jedlo 😂 aspoň vidno ako ste si diskusiu prečítali, keďže som tam jasne napísala ako to s týmto sezónnym ovocím máme 🙂 Presne ako som hovorila, vety vytiahnuté z kontextu len aby ste sa povýšili. Snáď vám to dobre padlo 🙂 A nie, nie sme na jablku a banáne denne 🙂
Nebudem sa hádať, ale nemyslím si že keď nekupujem v zime jahody čučoriedky, ananás a iné ovocie, ktoré precestovalo pol sveta a namiesto toho si dám 2 jablká a mandarínku, tak moje telo nemá "vyváženú" stravu.
@mamina7070 prosím vás, ja som sa neprišla povyšovať. Ja som prišla zistiť, či to ľudia skutočne berú takto arogantne. Nikde som nenapísala že dávať 800€ je zlé. Ja riešim nás dvoch. A logicky, pochybujem že niekto za dve dospelé osoby nechá 800€ za jedlo mesačne. PResne preto som naschvál v úvode napísala takú vysokú sumu, aby sa toho nechytil niekto rovnako ako momentálne teraz vy, že zhadzujem ľudí čo toľko za jedlo platia.
@mamina7070 A čím sa zhadzuje? A povyšuje? Veď sa len pýta ako to majú druhí ľudia. To vy sa ju tu snažíte zhodiť, že žije na banánoch a jablkách a nič iné neje. Že len nakupuje v akciách atď...ste smiešne ako prekrúcate.
Ja to úplne chápem niekto si nevie predstaviť ale napríklad my zas dako zeleninu nekupujeme a ani ovocie od mala to nemusíme občas paprika paradajky. Niekto lubi na Kilá ovocie minule som kupovala do koláča čučoriedky a maliny a vyslo ma to okolo 10€. Nám veľa dajú aj naši keď ideme tak týždeň nevarim. Koľko krát navarím viac napríklad segedin a jeme to kým sa to nezje.. tým že ja som aj od 7 do večera do 8 škole priateľ to iste tak nežijeme toho až tak veľa a veľa krát sa stane že nemám kedy varit cez týždeň a keď jeden deň nemám teple jedlo sa z toho neposerem😁
Áno, viem že aj Mandarínky cestujú,ale tie mu v zime chutia najviac.
Moja otázka je či odhaduješ že je to 200€ alebo si to aj reálne značíte
@lucia147852 "umelinu z Kauflandu napichanu chémiou za maso"? :D Dufam ze to pises len zo srandy a vies ze maso samo o sebe nie je napichane nicim, a uz vobec nie nejakou chemiou, vsak? O tom ze ci sa nejake lieciva davaju zvieratam je ina vec. Tak ako priklad som dal tu kuru - ze niektori to aj pisu ze im nedavaju ziadne hormony ani antibiotika.
Autorka, ty varíš a stravuješ sa systémom "a la internát". Toto, ani zďaleka nie je plnohodnotné stravovanie, poznám ľudí, ktorí žijú na vifonkach a paštikach a tiež nevidia nič zlé na svojej životospráve. Ak, to vám dvom vyhovuje ok, ale rozhodne to nie je kompletná a zdravá strava za 4€ na osobu a deň. A pod pojmom strava na deň si predstavujem najmenej tri jedlá dene...
@valeria_h ja jej o bananoch a jablkach nepisem si ma s niekym mylis 😉
ja nastastie nezijem z 3,3€ na den ale to ani ona lebo raz tyzdenne obeha celu rodinu a poberie si od nich ale to pise az v diskusii (nasla som to teraz) tak potom ano to sa da ale to uz potom neni o jej setrnom hospodareni ale o jej inej schopnosti
@anna777115 prosím, prečítajte si celú diskusiu ešte raz 🙂 Ja som tam vymenovala len naše polievky a druhé jedlá za minulý týždeň keďže sa tu na to pýtali. Rovnako som písala raňajky a večere si riešime každý sám podľa chuti, kedže obaja máme iné preferencie 🙂 . Takže nie, žiadne vifonky ala internat 🙂
@mamina7070 Akej inej schopnosti? To čo sa tu snažíš koho očierniť? Že jej rodina dá, tak za to sa má hanbiť?
@diewcatqoo to si mysli aj moja teta .. ked som jej povedala ze robim z domu tak ona ze “ nevadi ved manzel zarobi “ 🤦🏼♀️🤦🏼♀️ a toto je uplne bezne aspon na vychode 🤷🏼♀️

@iwesska vidíte, ale vy zas vytiahnete najrahšie ovocie kde 250g stojí 6€ 🙂 prečo nevytiahnete jablčka za euro, banány, hrušky, pomaranče 🙂 to tiež robí veľký rozdiel. My nemáme ovocie momentálne už žiadne odložené a to som povedala výdaje za posledný mesiac, kedy sme žiadne ani nemali takže sme kupovali. Stále podľa toho čo sa aktuálne oplatilo. A predstavte si, nebolo to 60€. Ale samozrejme, keby kupujem to čo ste vymenovali, tak to bude možno aj viac ako suma čo ste napísali 🙂