Je zlé minúť menej na jedlo?
Ahojte. Idem sa tu v podstate len vypísať... Sme mladý manželský pár - ja mám 23, manžel 22. Pred rokom sme kúpili byt v pôvodnom stave, ktorý sme rekonštruovali a teraz v ňom bývame od novembra. Ale k veci.. Stretla som sa nedávno s jednou známou na káve (bola som v kaviarni sama, keď zrazu prišla a sadla si ku mne). Na tom by nebolo nič zlé, v pohode sme sa rozprávali. Až po čase sa ma spýtala ako žijeme, tak som jej povedala že už bývame vo svojom konečne, obaja pracujeme a tak podobne.. V tom sme sa nejako dostali k tomu že či všetko stíhame keď obaja pracujeme a bývame tak "na konci sveta" ako sa vyjadrila - manžel to má do práce 30-35 minút autom a ja pracujem homeoffice už pár rokov.. To som jej aj povedala keďže sa začala vrtať v tom či stíham variť "na tom konci sveta" a podobne.. Potom však začala zabárať do vecí typu či dosť zarobím keď som furt len doma, že veď to nemožeme prežiť.. Som momentálna na polovičný úväzok a zarábam cez 1000€ v čistom, manžel zarobí viac, takže naozaj mi nepríde že sa máme na čo sťažovať.. Povedala som jej že v pohode vychádzame, že s varením nie je žiadny problém, každý deň máme obaja teplé jedlo (poväčšine aj polievku aj druhé jedlo) tak mi povedala že nechápe, že nie je možné že sa doplatíme.. Nás však strava na mesiac vychádza okolo 200€. Občas trochu viac občas nie, záleží či máme nejaké oslavy, či ideme do reštiky a podobne. Z toho sa úplne zhrozila a pozerala na mňa akokeby sme jedli odpadky alebo neviem.. Normálne som z toho ostala zaskočená.. Kľudne by sme si mohli dovoliť dávať aj 800€ na jedlo, ale prečo preboha by sme to robili keď si vystačíme so štvrtinou ceny.. Sme spolu 6 rokov a kým sme nemali obaja takú dobrú prácu tak sme sa naučili a nastavili si systém tak, že nám stačilo fakt málo a pritom máme každý deň plnohodnotné jedlo - žiadne polotovary. To je naozaj také zlé, keď človek minie menej na jedlo? Lebo fakt som ostala zhrozená z toho ako arogantne sa na mňa odvtedy pozerala. Ďakujem za prečítanie..
Mne sa zdá úplne normálne vyžiť z 200€ na mesiac čo sa týka jedla...ja som rozvedená, deti máme s exmanželom v striedavej starostlivosti takže polku mesiaca sú u mňa, teraz mám 7mesacne bábo ktoré už začalo papať. Na nákupy chodím do jedného obchodu ktorý mám hneď (fresh) každý mesiac mi chodí výpis na email koľko som minula a je to Max do 150€ väčšinou cca 120€. Nekupujem žiadne zbytočnosti, len to čo sa zje. Poznám ľudí a dosť veľa čo minu aj 400-500€ mesačne na jedlo ale zase sa aj priznajú že veľa toho aj vyhodia...takže podľa mňa sa len treba naučiť šetriť...
@dominikamacakova ja tiez tak nejak ja a 2deti 10 a 7no cez tyzden maju obedy v skole..do 300 eur sa zmestim v pohode..
@hendikep Pukané vajíčka sú normálne vajíčka, len sú na vrchu maličko poškodené , musia sa spracovať do dvoch troch dní...preto sú aj veľmi lacné.
@vyrovnanaosoba Čo sa týka stravovania môjho manžela. Keď je raz za polrok na mesiac doma, tak miniem na potraviny 400€.Teda na 4 osoby. Ale tiež musím povedať , že muž nepracuje fyzicky , ani nerúbe denne drevo....má sedavé zamestnanie ...takže nemusí mať denne mäso. A čo sa týka toho, koľko minie na stravu keď je sám vo Waršave, tak na mesiac je to približne tých 100€ lebo tam sú potraviny podstatne lacnejšie, je tam nulová DPH na množstvo potravín.https://www.seznamzpravy.cz/clanek/zah...
@valeria_h Najvacsia sranda je, ze ja si vediem podrobne vydavky a sedim nad blockami a si vypisujem kolko slo na co. A chapem, ze to malokto robi. Ale prave cez to vidim, kolko eur skonci mimo kolonky "zakladne potraviny".
To vážne ako vzor zdravého a vyváženého jedálnička dávate v januári hrozno, jahody, maliny? V januári? 🫣 telo fakt poďakuje, že v januári zjete za týždeň hrozno za 15€ 🫢 mne jedlá autorky prídu ako úplne normálne domáce jedlá.
@gelifil podľa tohto receptu, ale rátaj s tým ze ak dáš repu budeš to mat všetko fialové, ja uz repu nedávam. Mam to na linke, jeme k rizotu, k zemiakovej kaši, atd..
@cafelatte prosím ťa, ako dlho to vydrží?
Tak že, moja osobná odpoveď na otázku :Je zlé, keď človek minie menej na jedlo?....nie je na tom nič zlé. Každý má vlastné predstavy o stravovaní, vlastný rozpočet. Niekto robí fyzicky, niekto má sedavé zamestnanie, niekto býva blízko lacných alebo diskontných reťazcov a niekto ďaleko, niekto musí mať dva teplé jedlá za deň niekto jedno, niekto musí mať denne mäso, niekto je vegetarián , niekto zarába 1800€ a niekto 800€ a niekto je na úrade práce a takto by som mohla pokračovať ešte dlho. Každý má vlastný rozpočet a vlastný pohľad na stravovanie....toť vsio.
@iwesska To čo som písala bol nákup na týždeň....popri tom sa každý deň, alebo každý druhý deň..... dokupuje nejaké ovocie prípadne zelenina alebo pečivo....ako v každej rodine a snažím sa kupovať to čo je práve v najlepšej cene.
Ja 10 rokov robím v škole, ale 1000 v čistom som ešte nevidela😂😂. To len na margo...Mate to veľmi dobre nastavené. Nejete asi somariny a mäso. Keď prídu deti, tak to bude o dosť viac....Nebrať si k srdcu nikoho názory... Ja by som tiež vedela žiť s mala, keby muž nemusel každý deň mäso 😅
@babulkomale no keď čítam kto koľko mjnie, tak 350 je pre nich malo. Nie v tejto diskusii, toto je vlastne druhýkrát co som to spomenula. Mne je to jedno kto koľko minie, ja celkovo nie som veľký jedak a deti nemame
No necitala som cele, ale nechapem to rozhircenie podaktorych. Tiez som davnejsie vedela na strave usetrit viac, ale uz nakupujem zvacsa pocitovo. Ked sa planuje jedalnicek, tak sa da nakupit za menej, len to robimmiba obcas, lebo sa mi nechce, aj ked planovane stravovanie je potom aj super v tom, ze nie je dilema co idem uvarit. Prekvapuje ma, ze sa tu tak riesi ovocie v zime. Ja kupujem ovocia vela, ale jedia ho hlavne deti a zaklad su jablka vzdy a k tomu, co je za dobru cenu. Im kupujem aj bobulove mimosezonne, ale zasa nepovazujem to za must have a neznamena to, ze keby sme to mimo sezony nemali vobec, tak mame chudobny jedalnicek. Celkovo je dolezitwjsia v strave zelenina ako ovocie. Ovocie je iba chutny doplnok. Jogurty su praveze v dobrych cenach, hlavne ak sa nakupia v akciach. Zvolenske smotanove som synovi pred tyzdnom kupila za nejakych 32 centov kus. Pozeram minulorocne vydavky na stravu a v supermarketoch sme nechali mesacne v priemere 490 eur co je najviac za historiu nasich vydavkov, ale sme 4. Na druhu stranu uz nie som na rodicaku a stravujeme sa tym padom aj mimo domu. Kazdopadne by sa dalo usetrit viac, keby som lepsie planovala.
Ja ked si predstavim, kolko sprostosti nakupim a kolko realne z toho nakupu nezjeme, tak by som sa do 100 € na osobu mesacne urcite zmestila
@cervenaruza123 nemám úplne presne zrátané koľko stojí naša strava, ale často pri pokladni pozerám čo ľudia nakupujú a som zhrozená z toľkých čokoládových tyčiniek, keksov rôznych domácich potrieb z tých košíkov v Lidli atď...a to minieme veľa z mojho pohľadu určite by som to vedela osekat, ale zase je rozdiel, že niekto vari len cez víkend cez týždeň suché večere, niekto má 3 deti v puberte a zjedia 3 balíčky šunky a kocku syru a veľa zeleniny.Niekedy tu vidím jedlo typu 3 šalátové listy a nastrúhaný syr neviem my sa z toho nenajeme, ale tak aj naše účty vyzerajú.
neda sa to takto porovnavat. mozu tolko minut, ale urcite nejedavaju bezne porcie a sama hovori, ze si raz tyzdene pobehaju celu rodinu. poznam ludi, co si daju jablcko a su prejedení. z jedneho platku sunky si spravia veceru dvaja. chlapov co si daju jogurt a bohato im to staci. toto bude tiez ten pripad.
alebo ludi co jedia iba ak je to ,,zadarmo" :D :D :D
Ahoj, netrap sa tym, aj my tak s ovocim, zeleninou okolo 300 eur...sme 2 dospely a 1 dieta...nenakupujem blbosti a obmedzili sme maso
@owecka Žijem v ČR, takže napríklad na čučoriedky chodíme do lesa, prípadne kúpime už nazbierané, podľa toho ako sa nám chce, ako máme čas. Na maliny, jahody, ostružiny chodíme do Českého Brodu, máme dobré skúsenosti alebo aj u nás v Prahe, v okolí Prahy je veľa samozberov napríklad farma Vraňany, kde majú okrem jahôd aj samozber hrášku, cibule, zemiakov.
@sara005 ja to bobuľové nekupujem vôbec lebo je extrémne predražené a o tom či je tak zdravé zo supermarketu by sa dalo polemizovať. U nás idú jablká, pomaranče na džús a banány. Zeleniny mám plný mraziak+cibuľa, zemiaky, tekvica, uhorka a sem tam paradajky. Jogurty iba biele. Ja napríklad nekúpim balenú vodu ani žiadnu sladkosť (pár krát do mesiaca keď deti pýtajú tak im kúpim džús, alebo nejakú blbosť). Už som prestala kupovať aj salámy a šunky. Je to nezdravé a extrémne drahé. Antibiotikové mäso u nás tiež nejde... V pohode sa dá vyjsť aj z malej sumy a stravujeme sa zdravo ale je pravda, že ja jem iba keď som hladná.
@dominikamacakova prosím ta a salámu a šunku nahradia čím? Ja to tiež nejem,ale dcére kupujem na desiatu,keď na žemľu do salámou/šunkou...
@summer23456 ničím a nikomu to ani nechýba 🙂
@dominikamacakova a čo také nedávate napr na desiatu,s chlebom...
Zaujímavé, na tieto pozície berú ľudí s VŠ - teda marketingového zamerania. A to ze mas 1000 v čistom, na marketing nie je nejak veľa. Ale ak si v Sabinove napríklad tak je to ok plat.
My sme dvaja a dodnes neviem, kolko prejeme. Ani by mi nenapadlo to nejako rátat. Akurát som zachytila, že pivo je nejako drahšie. My nevyjedame po rodine, bio nekupujeme, jeme pol na pol doma vs restika. Minieme mozno tak 250-300 na jedlo mes., aj to je asi veľa. Ale to je aj tým že nie sme obezni, ja som štíhla ako laň a muz je sice stavaný, ale tiez štíhly. Ked pozeram koľko ľudí okolo je tlstych, alebo obtlstych, tak sa absolútne necudujem, ze vela minu na jedlo. Ja mam denny prijem okolo 1000kcal, muz mozno o niečo viac. Proste jeme malo a sme aj zdravší a stihli. A ušetríme.
@nikyball nam jedni znami s dvomi dosp. detmi tvrdia, ze kura maju na dva dni 😃 nechapem, moje deti nie su nejaki velki jedaci, ale predsa kur. stehno zje aj sestrocny...nerozumiem.

Ja a dve malé deti 250-300€ mesačne na jedlo a minule sa na mňa tiež pozerali či im nedávam jesť 🤔 Ale ja nekupujem žiadne sladkosti ani nezdravé blbosti