Kde poistiť dieťa a kde mu šetriť?
Ahojte 🙂 chcela by som zistit, kde sa najviac oplati zalozit bábätku nejake setrenie, ale tak aby to malo aj s poistenim a dali sa mu tam vkladat peniazky...mate nejake rady alebo skusenosti? dakujem
@hanka_april pekne dokonale a pravdivo napisane....waaw konecne niekto co zdiela moj názor 😇
@janjochmann zdravim 😊, chcela by som poprosit o radu ohladom zivotneho poistenia. Bohuzial som ten pripad, ze mam sporenie spolu s poistenim😠 v aegone(rastovy fond). Rozmyslala som, ze by som aj zmluvy zrusila, ale prisla by som o peniaze. Kde je dobre sporit z dlhodobeho hladiska , ako pri ŽP? Vdaka za radu
@margotka_ja pri poistke nemôžeš nikdy podľa mňa dobre sporiť, poistka je poistka pre prípad nepredvídanej udalosti, ak k tej udalosti nedôjde pravdepodobne vždy prerobíš
@mijo53 uz som na to prisla 😯 s co teraz? Co by bolo naj riesenie?
@mijo53 najlepsie by bolo zmluvy zrusit a urobit nove, s tym, ze o cast penazi pridem 😕. Kde sa da dobre sporit, tak aby mal clovek ku koncu obdobia aspon to co tam dal?
Setrit dietatu?
Fio banka. vzdy ked spadnu akcie doletrocha,do kupovat po troche priamo konkretne akcie alebo etf fondy. V 20tke bude z neho investor. ;)
@margotka_ja dnes sú úroky na účtoch veľmi biedne, pre deti napríklad detská vkladná knižka vo VÚB banka, úrok 0,40, ak je vkladná knižka po roku nedotknutá, tzn. že nevyberieš ani úroky, ani nič z vkladov, zvyšuje sa úrok na 0,80 a je tam dieťa poistené na smiešnu sumu, alebo k účtu sú v bankách sporiace účty tiež 0,40 a ja si myslím, že ešte aj to stavebné sporenie sa oplatí, je tam vysoký ročný vklad 1300 EUR, úrok už len 1% a štátna prémia , ale dosť poplatkov, proste bieda a to preto, že úroky na hypotekách sú veľmi nízke alebo investovať do podielových fondov po malých čiastkach, tak pre dieťa 20-30 EUR mesačne
@mijo53 fakt neviem co robit...ja mam to investicne zivotne a aj syn 😯ale istejsie mi pride to kapitalove, sice mensie vynosy ale istota, ze na konci nebudem mat menej ako som tam dala...aj tak su banky o nicom(inflacia, dan) a ti stavebne mame tiez
@margotka_aké veľké je dieťa a po koľko sporíš, jedno platí vo fondoch ak máš nevyberaj keď fondy klesli, oni časom pôjdu hore a poistenie u deti tak urazové, radšej živiteľ nech má dobrú poistku
Hlavne nie fondy to je risk... nieco ako sportka 🙂
poistky su dnes len vytahovaci penazi z vreciek nabali sa cela piramida "bankovych odbronikov"
@mijo53 syn ma 6 rokov a je to cca 27€.
@margotka_ja dosť je to na mesiac na dieťa, skús ešte sa poobzerať, myslím, že Generali také poistky mali, kde bol rodič poistený a aj dieťa, viem, že kolegyňa zrušila poistky a dala v Generali, aspoň nech ti prepočítajú a popýtaj sa vo svojej poisťovni koľko by si teraz dostala, keby si zrušila
@mijo53 viem si to pozriet na stranke a pride mi, ze dost stratim 😕 ak by som ich zrusila. Ja mam sumu 26€. No neviem...
My sme boli v allianz ale tam sa nam to vobec neoplatilo ako poistenie aj setrenie....presli sme do generali a sme spokojny
@margotka_ja
1. čo sa týka zrušenia poistky - odporúčam najskôr sa s niekým poradiť (ideálne niekto komu dôveruješ alebo na odporúčanie), nech sa na to pozrie a analyzuje ju z hľadiska poistného krytia a z hľadiska "sporenia" (platí, že investičné a kapitálové poistky sú na sporenie nevhodné, ale prvým krokom je dobre vedieť čo to vlastne máš 🙂 )
2. ak ju zrušíš, áno, pravdepodobne prídeš o peniaze, pretože platby za približne prvé 1,5-2 roky pri IŽP idú na počiatočné poplatky a aj keď ich na výpise vidíš, nikdy nebudú tvoje. Ale zvyčajne je platiť za nevýhodný produkt ďalej a prehlbovať stratu resp. znižovať potenciálny výnos ak by som tie peniaze investoval lepšie.
3. do čoho investovať - skôr než ti ktokoľvek dá v tomto smere radu, mal by vedieť vstupné informácie a poznať tvoju situáciu. Neexistuje jedno riešenie vhodné pre každého.
Je dôležité čo najpresnejšie vedieť minimálne toto: na akú dobu chceš sporiť, aký je účel sporenia - čo je cieľom, akú sumu, ako často, aký očakávaš výnos a aké riziko chceš podstúpiť, koľko času sa chceš investícii venovať, aká je tvoja aktuálna situácia (napr. či máš vytvorenú rezervu), ...
Možnosti sú rôzne - napr. na krátkodobé sporenie s nízkym rizikom (a nízkym výnosom) to môže byť sporiaci účet alebo stavebné sporenie, na dlhšiu dobu to môžu byť napr. vhodne zvolené podielové fondy (realitné, akciové, dlhopisové, ...).
Existujú samozrejme ďalšie možnosti - nehnuteľnosti, zlato, kryptomeny, ... Bohužiaľ sa nájde aj veľa nevhodných možností, najmä rôzne pyramídové schémy.
@margotka_ja k tomu kapitálovému poisteniu - nie je to dobré riešenie, zrušiť investičné a dať si kapitálové (alebo zrušiť investičné v jedenj poisťovni a otvoriť si investičné v druhej) to je z blata do kaluže.
Je to síce "garantované", ale keď si to reálne prepočítaš, zistíš že buď dostaneš menej než si vložila alebo o málo viac - ale aj to len "na papieri", pretože ak za 20 rokov vložím postupne 10000 a vyberiem 10500, tak si za to kúpim o 20 rokov toľko, ako dnes za 5000 ... ☹
Poistenie má slúžiť na poistenie - na krytie rizík a poistení majú byť predovšetkým živitelia rodiny a nie deti ...
@margotka_ja ak neočakávaš veľký výnos,tak ako si vyššie písala,aspoň niečo,tak kapitálové,máš to 2v1,čiže zaručenú sumu pri dožití+krytie úmrtia na tú istú sumu ako dožitie.Ak máš už kapitálové,prečo rušiť,veď prv boli technické úrokové miery lepšie.Ak sa tak rozhodneš,tak požiadaj o informáciu poisťovňu,koľko by ti bolo vyplatené keby si zrušila a poprepočítavaj a potom sa rozhodni.Ak viac tak napíš do pošty.
@frapper napriklad pri poisteni
Alianz 10€ na den v nemocnici generali 20
Pri nahlom zubnom osetreni alianz 66 a generali cez 100 setrenie na 25 rokov vysledna suma v allianz 5000€ a v generali 15 000 s tym ze v generali mame investucny ucet kazdopadne rozdiely su tam velmi vysoke akurat allianz ma zadarmo cestovne poistenie a generali nie
@aduska121 nemôžeš porovnávať kapitálové a investičné poistenie, tých 15000 v investičnom nie je garantovaných.
Ale v podstate je zbytočné diskutovať, či je lepšie investičné alebo kapitálové, na sporenie nie je vhodné ani jedno z nich. Poistka má byť na poistenie.
Kapitálové sú už pár rokov na ústupe a investičné postupne tiež, skôr či neskôr sa pravdepodobne prestanú predávať. Napr Allianz v Česku už ani investičné neponúka 🙂
Poistenie dnes už ponúkajú zadarmo k bežnému účtu. Čo sa sporenia týka, najlepší úrok má aktuálne vkladna knižka. Práve to riešim aj ja. V banke mi povedali, že pokiaľ budú hypotéky za 0,5%, tak termínované vklady ponúkať nebudú. Iba ak investičné a kapitálové fondy.
@margotka_ja Kto ti dal tu istotu?!
Vsetky poistky, sporenia a spol.su len velke podvody a vytahovanie penazi od hlupych ludi. Ale na to väčšina pride az tak za 20rokov a viac. Vela stastia zelam.
Odporucam ako povinnú literatúru (a iné):
Prof.Dr.Hans J.Bocker - Svoboda jmenem zlato.

ale tyka sa to aj vtedy ak sa obom nieco stane