icon

Kde vidíte, že ľudia začali šetriť?

darius_a
21. sep 2022

Myslím mimo obchodov a služieb.

janickacrazy
21. sep 2022

@jabadabadu no ja som myslela reálnych ľudí z rodiny, kamošky a tak, ktoré predtým nič také neriešili, až teraz

katulienkax
21. sep 2022

@ivka225 krcmy boli vzdy plne aj ked bola najvacsia chudoba ...

janickacrazy
21. sep 2022

@katulienkax asi tak a niektorí tam sedia pri jednom pive pol dna

tykat
21. sep 2022

@h2 v starsich domoch bezna vec...my sme mali v rod.dome starsi kotol s velkym zasobnikom a ak bol spusteny na ohrev vody tak ju permanentne udrziaval na 50-60st. Cize cely den zapinal/vypinal ci sa voda pouzila alebo nie. Preto sme tento ohrev zapinali len poobede na vecerne sprchovanie/kupanie roky (este pred 1898 😁 cize nesuvisi s terajsim.zdrazovanim). Popritom bol prietokovy ohrev, ktory ale nedodal tolko teplej vody (na umytie riadu, zubov, ruk... to stacilo). Takze prietokovy zapnuty nonstop a poobede za zapol zasobnik aby nahrial vodu na vecer.
Doma mame tak ako vy, tj. nonstop, ale to je iny typ kotla, modernejsi.

derdia
21. sep 2022

@lenkakravcova mozeme ist do Olej Sud, pri dudinciach tam lisuju oleje.250 ml 8 eur😆😆😆rozne druhy, makovy, dubakovy, levandulovy, atd. Kupila som jeden. Svagrina z Rakuska za 100 eur😁😁😁😁

alguno
21. sep 2022

Mne to vadí, zarábam cca 650 v čistom - náklady na bývanie, potraviny, cestovné, kozmetika...Plat stále taký istý. Mňa to veľmi trápi! Tí čo majú peňazí dosť, tím je to jedno a frflú na tích, ktorí ledva vyžijú.

queen_mary
21. sep 2022

Ja som si vsimla, ze kopec susedov vratane nas si dava robit na strechu solarne panely. Tiez mame teraz na dome cele dni vytiahnute zaluzie, aby slnko vnutro vyhrialo a nemuseli sme moc kurit, maleho sprchujeme namiesto vane. Ked sa da, tak nepouzijem susicku, ale vysusim pradlo vonku. Muz ma stale nahana aby som zhasinala ked opustim nejaku miestnost a podobne 😀 mame 2 auta a jazdime castejsie na tom s nizsou spotrebou, a tak. Nie sme v nejakej financnej tiesni ale snazime sa predchadzat nejakym nemilym prekvapeniam na vyuctovaniach. A teda nafta (kedze jedno auto ma spotrebu cca 10l a druhe 5😅)

Este sme zacali viac sledovat letaky a akcie na potraviny, a aj na eshopoch (lindex napr) cakam vzdy na vypredaje/zlavy 🙂

zmrzlinka2021
21. sep 2022

@alguno
Aky je tvoj job?
A čo vieš a chces urobit preto, aby si mohol mať lepší job, lepši prijem?

ivik4
21. sep 2022

Nechapem celkovo komentom ze ludia maju plne kosiky jedla co tu citam casto. Ako co ,mame prestat jest ci ako si to predstavujete 😄. Jest 2-3potraviny ?

alguno
21. sep 2022

@zmrzlinka2021 Túto otázku som čakala. Pracujem v sklade s oblečením. Práca ma baví.
Ale kvôli nenažraným politikom ju budem musieť opustiť a nájsť si inú prácu, robiť 12-tky. Mám len maturitu s vyznamenaním (Pracovník marketingu - cestovný ruch). Môj problém je, že mám veľmi nízke sebavedomie.
PS: Som žena, podľa mojich komentárov si všimneš.

ivkarel
21. sep 2022

@ivik4 Ja vnimam tie plne kosiky aj z pohladu, ze clovek nakupi ked je nieco v akcii aj viac kusov aby usetril. Nevidim na tom nic divne.

draik
21. sep 2022

@zmrzlinka2021
Ako keby nebolo omnoho jednoduchšie svoj neúspech zvaľovať na iných, imaginárne osobnosti a dúfať, že nejaký macho v politike mu dá o pár eur vyššiu dávku. Hlavné si nedať námahu na vlastné zlepšenie, hoc by na to bol priestor.

alenamihal
21. sep 2022

@alguno perco si nepytas zdvihnutie platu od svojho zamestnavatela ??? a co tak si najst druhu a lepsie platenu robotu ??? okolo mna ludia maju vsetci vyplaty okolo 1000 eur a vyssie...dokonca sami zamestnavatela im zdvihli platy...

zmrzlinka2021
21. sep 2022

@alguno A čo maju politici s tým, že so vzdelaním zameraným na cestovný ruch robíš v sklade?
Ak si studovala marketing v cestovnom ruchu, dokazes robit niečo uplne iné, mozno začať od piky a časom robiť marketingové stratégie v tomto biznise.
Treba pracovat na svojom sebavedomi a zacni tym, ze nebudes vinit politikov ale makat na sebe

zmrzlinka2021
21. sep 2022

@draik
Ja aj chapem tych ludi - je to jednoduchsie, tak ako je jednoduchsie vidiet svet cierno-bielo, skatulkovat, mat predsudky... proste ludsky mozog velmi rad pracuje podla urcitych schem a akekolvek hlbsie zamyslanie sa a celkovo praca na sebe su pre neho narocne a tomu sa pravdaze brani, cize vela ludi sa tomu brania.

Ludia velmi neradi pocuvaju, ze maju nieco robit "U SEBA", vzdy je pre nich prijemnejsie hladat vynika na druhej strane, ale potom sa len tocia v jednom kolecku ako skrecok a to cely zivot. A ti, co to pochopili, rastu, napreduju.

zmrzlinka2021
21. sep 2022

@ivik4
ja ked som bola chudobna ako dieta, mamina nakupovala len par zakladnych veci.

manzanillaa
21. sep 2022

@darius_a ja už šetrím na potravinách,snažím sa veci kupovať v akcii alebo kupujem menej..a to som z tých,čo až tak nasledovali ceny. Všetky potraviny,ktoré som zvykla kupovať,zdraželi,choree

lija22
21. sep 2022

vsetci moji znami ( rozumej cely fb) behali v lete v po krasnych dovolenkach aj vyletoch. My napr sme neboli ale zaplatili sme dcere dovolenku ( aspon jej) . teraz som velmi chcela ist na par dni ale nevydalo by ( sme piati). Inac som stopla wellnesy a detske herne take tie mega a snazim sa menej jazdit dlhsie trasy autom. inac neviem kde usetrit ale zas nepocitujeme to nejak dramaticky

mandzula
21. sep 2022

Kde ini ludia, to neviem, nepytam sa ich. Vseobecne so svojim okolim tieto temy nerada preberam a co fakt neznasam a ubija ma to, to su vecne somrajuci ludia, takze tym sa vyhybam.

jaroe
21. sep 2022

@ivik4 áno, plne košíky potravín, sú vždy problém😁. Máš chodiť do obchodu každý deň namiesto raz týždenne, aj keď nemáš obchod poruke, v žiadnom prípade nerobiť zásoby akciového tovaru, aj keď všetko vyuzijes a neplytváš. Plný košík je skrátka hriech a vždy si ho tu niekto zoberie do papule, aby na základe toho skonštatoval, že ľudia sa majú asi dobre🤦. Vtipné je to, hej.

jaroe
21. sep 2022

@alguno toto je druhá nechutnosť tu na MK, stále niekoho posielať do lepšej práce, dovzdelať sa a pod...Ja mám normálne niekedy chuť si želať, aby sa tá inflácia tak prudko vyšvihla hore, že zomelie aj vyššiu strednú vrstvu, aby sa konečne prebrala zo sna. Alebo sa nepreberie a pošlú do práce aj svoje deti....

85miska
21. sep 2022

@jaroe presne tak. A okrem toho je výplatny termín my stále chodíme na obrovský nákup na výplatu. A do konca mesiaca už len pečivo a šunku salámu. Tiež keby na niekto včera videl s kosikom povie že jejda tá sa má aký plný košík 🤔🙄

zmrzlinka2021
21. sep 2022

@jaroe A toto je rozdiel medzi neuspesnymi a uspesnymi. Uspesni sa prace neboja, celozivotne sa vzdelavaju, posuvaju, maju ciele, tuzby... neuspesni iba hladaju vynikov, kto za ich situaciu moze.

A problem kosika nie je vzdy len jeho plnost, ale aj obsah, čipsiky, pivecka, sladkosti... polotovary... 😉 a pravdaze cigaretky - tie nesmu chybat 🙂 a počkať počkať, pride mi 50ta zasielka z wishu, čo som si naobjednavala dalsie kraviny 😀

xena0
21. sep 2022

@zmrzlinka2021 vinníkov* 🙂

marca12
21. sep 2022

@h2 to su taky celozivotny zgrolosi

darius_a
autor
21. sep 2022

Takže ak bude peceň chleba v januári stát 2,50 bude o tom jedna reportáž v správach.
Zvýšia životné minimum o 9.99 eura a koniec príbehu?
Dôchodcom hodia 4,99 a priadavky zvýšia o 5,99?
Vsetko OK teda

miskakyska
21. sep 2022

@natalienka12 treba pozerať pod nohy,nie druhým do košov.. ty si ho určite tiež prázdny nemala..

elizabet173
21. sep 2022

@ivkarel ja aj to, že na nákup idem raz za čas, lebo neznášam chodiť po obchodoch, takže keď idem, tak mám vždy vozík plný, lebo potom dlhšie nejdem. Tiež môže niekto podotknúť, že čo s tým robíme, keď sme dvaja, toto nemá nejakú výpovednú hodnotu.

beata_k
21. sep 2022

@h2 Praveze preplacaju, kym sa nahreje kotol.

andrejka1974
21. sep 2022

@darius_a po pravde robím rozvozcu jedla a zároveň rozvážam aj jedlo z reštaurácie a reštaurácia je stále plná a ľudia stále jedlo objednávajú čo si myslím že uvariť si doma určite vyjde lacnejšie ale asi ľudia majú aj na reštauráciu