icon

Kedy ste si kúpili investičnú nehnuteľnosť?

2. feb 2024

Prosim iba vek a nie podedene nehnutelnosti /mame vsetkych starych rodicov a verime, ze tu budu navzdy/. A tiez ci ste si na to brali hypoteku.

anjelok
3. feb 2024

@gemerka17 je to starsia novostavba v Petrzalke. Blizsie nechcem pisat verejne, ked tak do spravy.

autor
3. feb 2024

@ivana.natasha nebud vztahovacna. Ja len uvazujem, ze ak ma moje dieta odist z velkeho domu a osamostatnit sa, tak asi garzonka v Blave by bol pre nho velky socialny sok.

autor
3. feb 2024

@anjelok ja skor uvazujem nad pozemkami. A nech si uz potom postavia za vlastne. Lebo byt to su len problemy.

sasa1310
3. feb 2024

veľký sociálny šok? Si pobavila. Čiže pre mladého človeka, keď mu dá rodič garsonku v hlavnom meste, to je pre neho sociálny šok. 😀 no chudáčik

autor
3. feb 2024

@sasa1310 koho?

buberova
3. feb 2024

Veľmi by ma zaujímalo ako sa tí, ktorý majú investičný byt dostali z tej nehnuteľnosti v ktorej bývajú.. lebo ako kúpiť si byt, nejak rýchlo splatiť hypo a potom ešte do 40tky stihnúť kúpiť druhý mi príde momentálne nereálne pre dnešné mladšie ročníky

pe_mi
3. feb 2024

@buberova ahoj,tak z toho jedine vychádza dobre platy alebo skóre dedenie.ako to bolo u mňa ,ja som žiaľ ale zase vďakabohu dedila skoro a plus som dostala ešte od mamy za jej života hotovosť, ktorá by sa až po jej smrti dedila.ale chcela takto za života ešte pomôcť.nech sa v dnešnej dobe ťažkej tak netrápime,tak isto aj súrodencom dala.

anjelok
3. feb 2024

Ano, prenajom su problemy. Ked mas cash, tak pozemok je dobra investicia. Aj ked deti nebudu chciet stavat zrovna tam, vzdy sa da predat a ak je v dobrej lokalite, aj so slusnym ziskom.

anjelok
3. feb 2024

@buberova my sme kupovali investicny, ked sme este splacali hypo na ten, v ktorom sme byvali a stale v nom byvame. Investicny znamena, ze ho raz predam so ziskom, neplanujem si ho nechat. Alebo ak, tak prinajhorsom si ho nechat na dochodok ako pasivny prijem. Ale v tom veku pochybujem, ze sa mi este bude chciet riesit najomnikov.

jaroslav81
3. feb 2024

@buberova samozrejme že to je dnes už nereálne. Väčšinou kúpia investičné byty ľudia, ktorý svoje vlastné bývanie kupovali 10 - 15 rokov dozadu za ešte smiešne ceny a dnes to už majú splatené, tak zoberu ďalšiu hypotéku na investičný byt. Som inak zvedavý, komu tie investičné byty budú prenajímať alebo predavať o 10 rokov, keď si bývanie budú riešiť populačne veľmi slabé ročníky a 92% Slovákov býva už vo vlastnom

kristiii
4. feb 2024

@jaroslav81 vždy budú mladí, rozvedení, rozídení...ktorí budú potrebovať prechodné bývanie. Aj takí, ktorí si nebudú môcť dovoliť vlastné. Prípadne cudzinci, tých bude podľa mňa pribúdať.

autor
4. feb 2024

@kristiii ano, len to je presne ta ostara, ze tito produ byvat na rok a to sa mi fakt riesit nechce. Ja by som aj byt kupila, ale toto ma velmi odradza. A oi, teraz ked kupim, za 15rokov to bude stare

kristiii
4. feb 2024

Prečo na rok? Mala som napríklad 4 roky mladú babu, keď sa osamostatnila, sama mi dohodila ďalšiu. A tá neskôr ďalšieho nájomníka. Takže s týmto som zatiaľ oštaru ani nezažila. Len to chce byť aj dobrým prenajímateľom, nie len očakávať dobrých nájomníkov. Ale teda nejaké starosti s tým samozrejme sú, zas úplne pasívny príjem to nie je.

jaroslav81
4. feb 2024

@kristiii ano vždy budú mladí, ale v rokoch 1980 - 1995 bol tzv. baby boom kedy sa rodilo okolo 85 000 detí ročne a po roku 1995 už len niečo cez 50 000. Proste do budúcna si bude riešiť bývanie omnoho menej ľudí, takže menej záujemcov o kúpu aj o prenájom.
Teraz to tu ešte ťahajú Ukrajinci lebo majú bývanie dotované štátom, ale raz vojna skončí a keď zistia, koľko tu zarobia a koľko stojí reálne prenájom, vrátia sa nazad alebo odídu na západ. Fakt nie sme pre cudzincov zaujímavá destinácia, krajina s najnižšími platmi v rámci EÚ a najdrahším bývaním v pomere k platom.

h2
4. feb 2024

@gemerka17 Ak hľadáš info, tak ja som mala pekný veľký jednoizbák s balkónom na Rumančekovej ulici, v tej lokalite nájdeš rovnaké byty aj na iných uliciach v okolí (sú to 9 poschodové bytovky).

maciatkolulu
4. feb 2024

A kde máte teraz ten veľký dom?

kristiii
4. feb 2024

@jaroslav81 prosím ťa, títo Ukrajinci sú tu dva roky, na nich nájmy nestoja, prenajímalo sa aj predtým a bude sa aj keď odídu.

maciatkolulu
4. feb 2024

@jaroslav81 pod cudzincami nerozumejú iba ukrajincov. Je dosť cudzincov,ktorí tu pracujú napríklad,minimálne hlavné mesto . Centrum mesta je bezproblémové vždy obsadené.

jaroslav81
4. feb 2024

@kristiii ok nehadám sa, ale všetko príliš zovšeobecnuješ ako že mladí boli, budú, prenajímalo sa, bude sa prenajímať atď.... Záleží čo od toho človek očakáva.. A ak očakáva, že kúpy byt, ktorý bude rásť o 20% ročne a jeho cena sa bude každých 5 rokov zdvojnásobovať a nájomcom každý rok zvýši nájom o stovku lebo doteraz bol o byty vysoký záujem, môže byť do budúcna dosť sklamaný... Zas z toho nerobte perpetum mobile na peniaze.

kristiii
4. feb 2024

@jaroslav81 pozri, dal si dva príklady, oba ti viem z osobnej skúsenosti vyvrátiť. Prenajímala som babe ročník 1998, teda už ten podľa teba slabý a prenajímam Ukrajincovi, ktorý je na Slovensku už niekoľko rokov, kvôli práci, nie kvôli vojne. Čo očakáva autorka ja netuším, ja očakávam, že buď bude mať syn niečo malé na rozbeh, ak bude potrebovať, ak nie, ako taká rezerva do budúcna či na starobu tiež poslúži.

sasa1310
4. feb 2024

nastáva doba, kedy oveľa menej % ľudí siahne na hypotéku, lebo si ju dovoliť (v úrokových sadzbách vyše 4 %) jednoducho nemôže. A bývať sa rovnako musí ako jesť. Nevidím žiadny dôvod, že by byt na prenájom mal byť prázdny. Jednoducho hypotéka už nie je dostupná pre každého. A netreba zabúdať, že aj na kúpu bytu s hypotékou treba mať našetrenú nemalú hotovosť. Aj toto mnohých brzdí a sú nútení bývať v prenájmoch, poprípade práca na čierno a pod.

maciatkolulu
4. feb 2024

Autorka ,kde máte ten veľký dom?

buberova
4. feb 2024

@pe_mi ja som myslela že do tejto témy sa nemalo rátať dedenie.. 😁

tilly
4. feb 2024

Ani si nepamätám. My sme vždy točili nehnuteľnosti, kupovali predávali podľa situácie v rodine a na trhu.
Ale takú, že toto si necháme na dôchodok sme kupovali v r. 2022 a pri mori. Na Slovensku sme už nechceli. Aj sme mali byty, ktoré sme prenajímali, ale bolo s tým viac problémov, ako to zarobili, tak sme už potom neprenajimali, len držali a keď bola vhodná doba, otočili sme to zas...

tilly
4. feb 2024

@kristiii to si mala šťastie. My sme už vyhadzovali nájomníkov za asistencie polície dva krát. Alebo si do jedného bytu chlapík nasťahoval dvoch rotwailerov, čiže sa do bytu nedalo dostať a samozrejme nájom ani energie neplatil... také, že do novostavby si dotiahli, že malého psíka, áno bol to malý psík... vtedy... ale bolo to šteňa dobermana 🤦‍♀️. Čistá katastrofa. Aši tak dva krát sa nám podarili dobrí nájomníci. Potom sme si povedali, že nebudeme prenajímať radšej...

kristiii
4. feb 2024

@tilly ja netvrdím, že s prenajimaním nie sú žiadne starosti, aj nejaký menší problém sa občas vyskytol, ale teda áno, mala som doteraz šťastie na vcelku normálnych ľudí. Zas ja prenajímam za dosť nízku cenu, nemám to vyslovene ako zárobkovú činnosť, skôr mi ide o to, aby mi ten byt len tak nestál a myslím, že tí ľudia sú za to vďační, keďže prevažne sú to jednotlivci. Čo mi teda potvrdzuje aj to, že poslední dvaja mi ako som písala, dohodili aj ďalšieho podnajomnika, čiže som mala aj nejaké referencie alebo teda informácie o nich.

hellwant
4. feb 2024

v 28 s hypotekou 1-izbak Zilina, teraz mam 41, viac nechcem, kedze este sa musim statat o dom v ktorom zijem a je to opacha z 1980 , radsej akcie, nemusim sa starat a po roku su bez dane, nehnutelnost az po 5 a horsia likvidita. A to este mam stastie na podnajomnika, ked ti vycinat zacnu, aj ich niekedy von nevies lahko dostat.

autor
4. feb 2024

@tilly tak presne do tohto nejdem 🙂

kristiii
4. feb 2024

Autorka, ak na základe pár prečítaných zlých skúseností do toho nejdeš, tak naozaj nechoď, už len pre dobro potencionálnych normálnych nájomníkov. Lebo to mi príde ako že počula som, že niekomu nejaký doktor zle určil diagnózu, tak ani ja k žiadnemu nepôjdem, načo zbytočné starosti. Alebo že niekto mal zlé skúsenosti s nákupom cez internet, tak ani ja cez neho nikdy nenakupim, lebo čo ak 🤷 Nie si na to určená, ale to nevadí

autor
4. feb 2024

@kristiii presne, nechce sa mi otravovat s ludmi. Osobne vidim vacsi potencial v pozemkoch vzhladom na to, ze najomnikov nepptrebujem.