Koľko by mali študenti mať našetrené?
Ahojte, veľmi často sa zamýšľam koľko asi je potrebné mať v mojom veku našetrené a ako to asi majú ostatní. Nepýtam sa na to koľko má kto na učte ale koľko by som podľa vás ja mala mať. Som na vysokej škole popri ktorej nestíham veľmi brigádovať - i tak sa snažím kde to ide aspoň občasne nezáväzne. Brigádovala som však od 17tich ale minulý rok som to musela prerušiť lebo kvôli vš by som to nestíhala. Musím však uznať že som človek čo si dokáže šetriť a míňať peniaze s rozumom, preto čo-to málo našetrené mám. Neviem si predstaviť že o pár rokov by som mala žiada o hypotéku (ku ktorej tiež treba mať niečo našetrené). Neviete ako to funguje? Počula som aj že deti na 18tku alebo 20tku, 22ku - významnejšie narodeniny, dostávajú od rodičov 10tisíc a podobne. Je to naozaj tak? Alebo ako si mladí dospelí vedia hneď po vš našetriť tak že sa môžu sťahovať?
@zaralotuska že niekto dostane od rodičov v dospelosti finančnú podporu nie je nič neobvyklé. Aj vo vyššej sume než 10k €. Ale to neznamená, že je to pravidlo alebo povinnosť. Spoliehaj sa vždy primárne sama na seba👍
@zaralotuska Jaj, no to si zle pocula, že 10 tisic eur ... to by bolo sveta žiť...
Ja som tolko dostala na 18ku....jaj pardon ale nie v eurach a nie na ruku. Dostala som hifi vezu ktora stala vtedy majland, ale zdaleka nie 10tis e
@simca06022011 ja som nepovedala, ze nezvycajne. Vtedy vsetci dostali rovnako, lebo bol vyber iba z 3 modelov a mal to fakt takmer kazdy. Ale dnes to nebude uz v takom pocte ako kedysi- z nasej triedy z cca. 35 deti sme nedostali 2 nic k 18tke. Myslim, ze teraz to bude presne opacne, ze z 35 deti dostanu 2 takuto sumu (cez 10tisic e).
Moja kamoška dostala na 18tku 10000 ale korún slovenských. Nahádzala to do automatu, prehrala všetko. Ja som v 20 dostala výpis zo sporiaceho účtu kde bolo 2000€ .. do 25ky som si s mužom (vtedy sme spolu chodili) našetrili cca 13000 € a kúpili sme si jednoizbový byt. Vtedy boli byty lacné, nestal nás ani 30000. Ale toto všetko bolo pred veľa rokmi ...
K.18ke som dostala peniaze na vodicak z nejakej poistky co mi nasi robili ako malej.a zaplatili mi svadobnu hostinu cca 2000e 8rokov dozadu.tot vsjo moje imanie na start do zivota.ale zas nemuseli ani to .pocas studia.som neodlozila.nic zila.som nakupovala flakala sa.ked som zacala.pracovat prispievala som rodicom 2000.korun potom tusim 100e.prve vacsie peniaze som zarobila v rakusku na zimnej sezone a za tie som som si v hotovosti kupila starsie auto a nieco este nechala odlozene.potom.z.kazdej vyplaty po troske odkladala ale normalne aj minala.ked sme sa s muzom brali mala som tak mozno 5 tisic to islo na saty DJ fotografa oznamenia a podobne.po svadbe sme vsetky nase zvysne peniaze plus.tie vyzbierane dali dokopy a uz mame len spolocne..
Si mlada nieco urcite odkladaj ale nezabudni zit.
Zase som sa prihlasil, aj ked si hovorim ze uz nie, uz nebudem pisat.. No ale teda takto : vsimol som si, ze tieto otazky, kedy sa (uzivatelia) pytaju ostatnych na to kolko minu, kolko zarabaju atd atd.. su velmi bezne. Rozumiem tomu. Tieto temy su vacsinou tabu, ludia neradi hovoria o tom kolko zarabaju a minaju, lebo to hovori o ich zivote.. Vsimol som si, ze pri financnych temach vacsinou reaguju ludia, ktori zarabaju vela, resp. ich muzi/zeny zarabaju vela. Su to vsak minoritni navstavnici MK . Ten, kto ma usporiadany zivot , financnu stabilitu vobec nepotrebuje prezentovat svoj ekonomicky stav. Skorej mi pride, ako to tu aj bolo spomenute, ze vacsina tych co zarabaju vela/nadramec , su stale ti isti uzivatelia, ktori, ako ludia prezentujuci svoj zivot na socialnych sietach sa snazia ziskat uznanie. Opakom su ludia, ktori daju rady, ale pritom o sebe este informacie priskrtia, castokrat zarabaju este viac. Som presvedceny, pretoze poznam strukturu vyokoskolsky vzdelanych ludi z mojho okolia na zapadnom slovensku, je 90% rodin na MK v tej horsej ktagorii. Nehovorim o ludoch na hranici minima, ale ludi, ktori neusetria kadekolko, pritom to nie je tzv. pracujuca chudoba, ale ludia pracujuci na normalnych poziciach, ale situacia nedovoluje k vacsimu zvysovaniu majetku -- a sem sa dostavam k otazke ,, rozpocet - kolko treba mat nasetrene -- toto je velmi takze urcit, pretoze ako sa hovori : chudoba plodi dalsiu chudobu - tj. deti chudobnych rodicov budu pravdepodobne chudobne ako rodicia a opak je len vynimkou ( tie success stories o ktorych citame v mediach). Poznam to z okolia - kamosi, kamosky, ktorych rodicia, ale hlavne aj ich stari/prastari rodicia mysleli na buducnost, mozno nieco ziskali dedictvom to posuvaju dalej - mam kamosa , ktory je skvely clovek, studuje zaraba, ale uz od 18 ma vlastny byt a vela veci od rodicov - pretoze ti to mali uz od svojich a posuvaju to dalej, a on to posunie na svoje deti a nemusi riesit problemy ,, vacsiny,, kde toto nie je standardom. Nerobi to ale z neho horsieho cloveka . Potom mam kamosa, ktoreho rodicia boli rozvedeni, byvali v panelaku, on nemal nic, ale podarilo sa mu vysvihnut a zalozit startup a teraz je za vodou. Takisto mam kamosa, ktory ma obycajnych rodicov, nezdedil nic, robi v normalnej firme velmi serioznu pracu, ale kedze nic nedostal tak maka na to aby zaplatil hypoteku, rodinu atd , a sam nevie kedy sa vymani z tejto pasce. -- a prave tento je ten najprevdepodobnejsi pripad na Slovensku (mozno aj na svete). Chudoba plodi chudobu --- bohactvo plodi dalsie bohactvo - toto je standard a treba sa s tym zmierit.
@simca06022011 velka hlupost je Farbicka. Na to, co tam je to nehorazne predrazene. Dufam ze ti to uz niekto povedal pred.rokmi a zacala si dietatu investovat do ETF fondov.
@zaralotuska v mojom okolí dostalo viacero spolužiakov/spolužiačok po štátniciach auto/byt. Ja by som tiež dala svojmu dieťaťu keby som na to mala. Ja som dostala na štátnice kyticu od rodičov a povedali mi, že sú hrdí. To mi stačí. Nikdy som žiadne peniaze nedostala. Ti ostatní si kupujú prvé byty teraz po 30tke. Začali hneď sporiť z prvých výplat.
@zaralotuska ja som od našich dostala na 18 notebook, lebo končila poistka so šetrením a za vyplatené peniaze som si ho mala kúpiť
Mám syna 3r, rozhodli sme sa, že všetky peniaze čo dostane od rodiny investujeme do fondov... uvidíme aká čiastka bude na účte napr v jeho 18-20r, možno tam bude spomínaných 10K, tak mu ich dáme, keď bude riešiť napr bývanie, ale to budú vlastne jeho zhodnotené peniaze 🤷
@zaralotuska pocas leta si najde dobre platenu brigadu, najlepsie v zahranici. Na 2-3 mesiace a odkladaj. Ja som tak chodila kazde leto, a celkom dost som si nasetrila na byt. Aj ked teraz su ceny bytov uplne inde, no na zaciatok sa Ti zide kazde euro. V okoli nepoznam nikoho, kto by dostal, alebo dal taku sumu na narodeniny. Ked uz tak prispevok na byvanie, svadbu.
Na 18 som dostala skôr hmotné dary retiazku ,notebook a peniaze naši dali potom do domu keď sme stavali ma svadbu,na vodičák a stačí .viem si zarobiť ,prečo pýtať od druhých
@zaralotuska študuješ a brigáduješ vo voľnom čase. Podľa mňa nemusíš mať našetrené nič. Keď začneš pracovať na plný úväzok, vtedy treba rozmýšľať nad nejakou rezervou. Za mojich čias bolo úplne normálne bývať počas prvej druhej práce v prenajatom či zdieľanom byte 🤷. Od rodičov som na narodeniny meniny či sviatky peniaze nedostávala a ani ja neplánujem dávať deťom peniaze len kvôli tomu, že dosiahnu nejaký vek. Všetko má svoj čas, hlavne to netreba prepáliť už v 20tke.
@babulkomale pekne sa staraj o svoje investicie ;)
@simca06022011 prave sa staram.
Neviem ako ty, ale ja som za dobru radu vdacna. Kazdy skuseny fin. poradca sa ti nad takymito sporeniami zasmeje.
Nie je to myslene v zlom.
@babulkomale nikto v tejto téme nepýta rady. A ver ze ja ich vôbec nepotrebujem.
@simca06022011 😃 vidím
@babulkomale co vidis? vies ake mame sporenia a investovania, aku mam profesiu, vzdelanie, ci potrebujem tvoju radu? :D Vies ake mame zmluvy, ako vobec vyzera dcerina farbicka a kto ju zalozil a plati na ake sumy, kolko sa "zarobi"? A ci VOBEC my mame zalozenu na zarabanie? :D NIE. Ja som napisala k teme, k veci = existuju sporenia (aj dnes, lebo niekto pisal, ze uz nie su) a tie sa vyplacaju k urcitemu vyrociu. A konkretne som napisala priklad. To je vsetko. Takze ked chces radit, su tu temy, kde sa na to ludia pytaju, chcu sa radit, nevedia. Kludne treba ist tam 🙂
@simca06022011 vobec si to v tej svojej namyslenosti nepochopila.
Ja som nemyslela dobru radu odo mna smerom k tebe. Ale od ludi co to robia 25 rokov, smerom k investorom.
Navyse, prave to ze si to tu spomenula, vyznelo ako rada, ze je dobre investovat do Farbicky.
Cize vznikol dojem, ze prva radis ty.
A ano chapem ak to zalozil stary rodic s dobrym umyslom.

@zaralotuska raz som tu zakladal tému že koľko odkladáte svojim deťom asi 90% odpovedí bolo že nič že to nemá zmysel atď. A tu to presne je výsledok prečo niektorí dostanú od rodičov pár tisíc. Aj moja žena dostala 8000€ lebo mala stavebné sporenie. A to isté robíme aj my syn má rok a už ma zainvestovane 3000€ do veku keď sa bude chcieť osamostatniť to môže a aj bude pekná suma