Koľko má prispievať dospelé dieťa do domácnosti?
Riešime doma problém koľko má môj 20 ročný syn prispievať do domácnosti. Prosím o rady a názory. Chodil na vysokú školu do Košíc, ale vraj ho to tam nebavilo takže po sviatkoch už do školy nenastúpil, to je dnes. Oznámil mi to už pred sviatkami, takže som mu povedala, že je dospelý a ak nechce študovať, že je to jeho vec, ale že si má hľadať prácu, že doma vylihovať nebude. Najskôr mi povedal, že dobre, ale že medzi sviatkami sa ťažko hľadá práca(súhlasím) a že začne po sviatkoch. No zatiaľ prílišnú aktivitu nevidím, keď mu aj dačo poviem, že som našla na nete, tak to je za málo peňazí a toto by ho zasa nebavilo maximálne nezodpovedný prístup. Zatiaľ má ešte výživné, ale keď skončí štúdium aj oficiálne tak ho prestane dostávať. Povedala som mu, že mi bude prispievať na domácnosť 140 € - prosím názory aj vaše skúsenosti. On chce dávať 100 € aj so stravou, alebo že mi dá 65€ a doma sa stravovať nebude. Sme doma 5 členovia, keď rozrátam náklady čo sa týka energií na každého vychádza 65€. Ďalej máme hypotéku 140€/mesačne, ja poberám rodičovský príspevok 200€ a muž plat cca 490€. Syn, o ktorom píšem mi z výživného zatiaľ dáva na domácnosť 140€. Nechápte ma zle, keby sme boli na tom finančne lepšie možno by som mala k tomu iný postoj, ale z mesiaca na mesiac obraciam každý cent a ledva vyjdem a nechcem, aby na synovu ľahostajnosť doplácali ostatný členovia rodiny. Ráno vyspáva do dvanáctej to len keď ho skôr zobudím, že má dačo zrobiť tak to vstáva so strašnými pripomienkami, že čo po ňom chcem a že on tak skoro vstávať nebude(skoro to je o desiatej). Naobeduje sa, potom sedí na facebooku a potom zmizne príde v noci a druhý deň to isté. A ešte mi povie čo mňa hlava bolí čo on robí.....
Určite za tie energie tých 65 eur. A to , že sa doma nebude stravovať? Haha. Určite bude aspoň cez víkendy, aj raňajky alebo večere si dá. Takým rečiam by som neverila. To si vieš nejako spočítať.
@stary_ujco ahoj, toto čo si napísal, ma zvyhlo zo stoličky.
zbalím kufre, postavím pred dvere, vymením zámok, syn nesyn, dovidenia!
dala by som mu mesačne platiť 200eur, a ak chceš jesť a fungovať, tak si to plať a ak sa ti nepáči, tak smer podnájom, alebo hypo a podobne!
syn sa má podielat na hypotéke???to ako nemyslís vázne, však??? aj ho zapíses ako spoluvlastníka ked ju ma s vami splacat???
zapocítaj mu teda tie energie, ked vyuziva internet tak trebars nejakou ciastkou aj ten... prípadne sa dohodnite na stravnom.... ak nechce nech si nakupuje sam... ale neviem ako to chces ustriehnut ....
ked bude mat prácu tak si sadnite spolu a dohodnite sa ja by som urcite nepýtala viac ako 100eur.... teda zalezi na vztahu medzi tebou a synom .... neprináleží mi súdiť iných .... ;)
@miskovamaminka
a ja si myslim, ze by kludne mohol prispievat tych 140€ mozno az 150€, nic by sa mu nestalo, ked ma doma komplet servis, nespokojny bude vzdy,a le treba mu skresat hrebienok...., este jedna prihoda zo zivota mojho muza- ked byval u mamy, vecne pindal na jedlo, bol kriticky a podobne, ona z neho az mindraky mala, vzdy musel byt taky salam, hentaky salam..., a teraz ked sme spolu tak ja sa snazim, aby mal vzdy svoj oblubeny salam v chladnicke, ale neopovazi sa robot to, co robil vlastnej matke, lebo vie, ze u mna nepochodi, dokonca ked ma naserie, nejsom ochotna varit, dokial ma neprejde zlost, a ked ideme ku svokre a on hned otvara chladnicku, tak potom mi po ceste domov povie, ze tam nic nie je nikdy, hovorim mu, ze vsak terorista sa odstahoval, tak mam moze kludne dychat🙂
moja mama s laskou spomina ako som bola rada, ze nieco uvarila, barsco, ale bolo to teple, ja som bola ticho a spokojna...
@miskovamaminka joooj tak tymto si presla aj moja kamoska, teda byvaleho spoluziaka mamina..:D je pravda ze na pozickach a hypotekach sa nema podielat. Ale na zvysku ano, ved samo sa nenavari ani nenakupi ci neoperie.. Urcite by som sa s nim dohodla, ked je uz taky hrdina, ze ked nechce davat tolko na stravu, nech sa skusi stravovat sam, nebojte sa, to mu ocka otvori ake su naklady na nakupi a podobne.:D ono je to v kazdej rodine ine, ked vidite, ze sa teda nema zaujem pripajam v domacnosti a len sa flaka, je vas postoj pochopitelny, ved vam nikto neplati aby ste mu robili sluzku.. Moj partner ma zasa maminu, ze nepytala nic, a tiez nemaju na rozhadzovanie, ale on jej porobil aj na dome aj okolo domu, chodil do roboty.. takze tak je to aj o postoji toho dietata voci rodicovi. Drzim palce nech sa podari tak, aby bolo dobre..:D
@dada1212 Ak máš deti tak máš predstavu aké náklady sú s nimi spojené, neviem prečo si myslíš,že jeho výživné som používala na svoje potreby to v žiadnom prípade.Odrátaj si náklady na bývanie 65€ a nieje v tom zarátaná hypotéka, a ostane 75€ na stravu oblečenie a okrem toho navštevoval súkromnú školu s ročným školným 630€.Stále si myslíš,že som sa nepodielala na jeho výžive?
ja poviem príklad tiež z blízkeho okolia, môj vlastný 😀 Pred 20-timi rokmi som urobila to isté. ÚP mi schválil podporu v nezamestnanosti 902 sk, 700sk mi vzali rodičia. Nebaví ťa škola, ok stáva sa, ale potom choď pracovať a dovidenia práci česť. Do 3 mesiacov som zohnala robotu. Potom prišlo ďalšie vydieranie a síce, že som im musela navaliť 1000sk z MOJHO platu. Takže som sa rozhodla ich potrestať, našla som si byt s dvomi podobne zmýšľajúcimi a adiós amigos. Čo prišlo potom sa dá nazvať iba jedným slovom - realita. Bola som rada, že sa môžem ísť v nedeľu nadžgať k mojim drahým a láskavým rodičom 😀 Taktiež platilo pravidlo, čo sa týka peňazí "toto ti dávame a toto ti požičiavame". Takže vždy keď som si požičala, dohodli sme sa kedy vrátim. Prvýkrát som sa na to vyprdla, veď čo majú, nezahynú. A prišli mi úroky z omeškania, kokos som si vtedy myslela, že sú nenormálni 😀 ale evidentne jediný demo, ktorý nepochopil som bola ja.
A dnes som za tú tvrdú školu vďačná. Viem sa o seba postarať, viem si zadeliť peniaze, pracovať s nimi.
Ak chce mladý žiť s vami, nech platí a podieľa sa na chode domácnosti, 140€ nie je nič extra ak je tam aj strava.
@miskovamaminka ahoj, nerobíš nič zlé, máš pravdu, len ho prinútiš zodpovednosti, nech si zvyká dávať korunky, nech už teraz vie, že to nieje med lízať, keď sa raz osamostaní a to ani zďaleka nieje taká platba akú bude musieť vynaložiť potom. Pre chlapa sa vždy robota nájde, takže treba na neho tlačiť. Mám ot doma, viem o čom píšem a viem ťa pochopiť. Mám dvoch dospelých synov 22 a 19 ročných, ten mladší študuje a mám ešte aj dcérku 9 ročnú. Máme sa čo otáčať, takže, aby zadarmo vyvaloval pupky to určite nie a výživné? To je na dnešnú dobu síce pomoc aspoň s časti, ale v našom štáte je to almužna, nepokryje to výdavky na študenta, domácnosť, lekárov, oblečenie, vreckové a kopec iných vecí . Je jasné, že mu treba nechať nejaké korunky aj na jeho záluby, ale treba to prispôsobiť tomu, čo dostane, či podporu, alebo mzdu. Môj zarábajúci syn nám nedáva nič, ale má stavebné šporenie, spláta si pc, mobil, poistku a kúpil si na úver auto, tam má aj iné výdavky, sem tam niečo kúpi do domácnosti, oblečenie a kozmetiku si kupuje sam, zostane mu málo, tak som mu povedala, že pokial má splátky, nemusí prispievať, ale ak má viac dá mi sem tam tú 50-tku. No vždy mu vtĺkam do hlavy, že ak bude sám, bude to ťažšie. Držím palce, aby ste to rozumne vyriešili, ale ja by som mu povedala, buď škola, alebo práca a ak nie, nech si hladá podnájom, netreba sa s ním cuckať aj keď ti pri srdci bude ťažko, môj syn tiež nechal školu, dobre mu bolo pri mamičke, ale som mu povedala časom rázne a raz a pomohlo, aspoň tak, ako som opísala,pa 🙂
@miskovamaminka Myslim si, ze aj so stravou je 140E malo - hlavne ak je este k tomu priebercivy, ze malo veci v chladnicke.
Dohodni sa s nim aspon na tych 140 a domacich pracach, ale urcite ho posli, ze nech teda ide do podnajmu ked sa mu nepaci.
Za take Ti bude neskor aj nevesta vdacna, ked sa postavi na vlastne nohy a nebude iba vyuzivat mama-hotel.
toto je fakt zaujimava tema my sme doma pripievali aj s mm sme davali 100+kupovali sme potraviny,starsi brat a setra(s frajerom) neprispievali vobec este nam vynadali ze preco sme nekupili coca-colu ale iba obycajnu colu kedze sme uz boli na nakupoch,u mojho mm to bolo rovnako ma dvoch starsich surodencov (26,29) a ti neprispievali vobec len moj mm no teraz ked sme sa odstahovali a zijeme sami vidim ze tych 100 co sme davali bolo nic oproti tomu co minieme teraz,takze je jedno na akej sume sa dohodnete,len nech je rpesne v ten den na tvojom ucte,aby sa z toho nestalo to ze nezamestnany-ziv ma mama
@miskovamaminka ja nežijem s tebou v domácnosti, takže netuším, nebudem súdiť, ale podľa úvodného príspevku kde si napísala vaše príjmy, ktoré sú teda dosť nízke a výdavky máte veľké, kedže bývanie,jedlo niečo stojí a ešte máte dokonca aj hypotéku, mi to vychádza tak, že ak to mesačne zvládate všetko platiť, že vám výrazne musí v tom pomáhať aj výživné na toho syna.
k tomu že sa rozhodol zanechať školu, tak v dnešnej dobe nie je vysoká škola terno, lebo sú aj súkromné školy a aj odbory, ktoré vyštuduje aj blbec, preto neznamená, že ak má človek výšku, bude sa mať lepšie. práve naopak, koľkokrát ľudia s učňovkou si nájdu ľahšie prácu a zarobia viac ako s vš. samozrejme, nikdy človek nevie, čo bude, možno by sa mu tá vysoká raz zišla a ked ho otec podporoval dosť vysokým výživným, mohol to využiť a vyštudovať. ale je to jeho rozhodnutie, nikto nevie čo bude, možno raz by sa mu tá vysoká zišla a dorobí si ju popri zamestnaní alebo ho bude chvíľu mrzieť, ale zase môže nastať aj opačná situácia, nezabije zbytočne najbližšie roky na vysokej a možno že práve kvôli tomu že začne pracovať alebo získa nejaké skúsenosti sa bude mať v budúcnosti lepšie ako keby strávil zbytočne niekoľko rokov na vysokej.
preto celkom nechápem, prečo sa hneváš že skončil, je to jeho rozhodnutie a neznamená že teraz si tým rozhodnutím pokazil celý život, podľa mňa ťa štve hlavne to že ti tým dosť skomplikoval finančnú situáciu, lebo si počítala aj s výživným.
@dada1212 od septembra do novembra keď chodil poctivo na vysokú školu mal celé výživné pre seba takže určite som s jeho výživným nepočítala,ak si dobre prečítaš článok vôbec sa naňho nehnevám že školu skončil-povedala som že dobre,je dospelý a je to jeho vec, ale práveže je dospelý tak predsa nemôže chcieť, aby som ho živila musí sa postaviť na vlastné nohy. A nie že nebude chodiť ani do školy ani do práce, ktorej mame by sa toto páčilo?
@miskovamaminka Ahoj ja žijem sama so starkou a dávam jej 90 E mesačne tak si to stanovila ona..je to viac menej bez stravy lebo ja si sama varím a sama aj nakupujem.. každopádne mladému by som dala jasné ultimátum..buď si budeš hľadať robotu alebo dovidenia..v tomto musíš byť nekompromisná aby ti doma nezačal vyrastať mladý povalač.. musí pochopiť že je to aj pre jeho dobro ide predsa aj o jeho budúcnosť,raz si bude chcieť založiť rodinu a z čoho ju bude živiť keď sa mu nebude chcieť ísť do roboty aj za 500 eur mesačne ? dnes je doba zlá a človek si nemá z čoho vyberať a nikto ho nebude čakať s otvorenou náručou.. ja sama mám vysokú školu,som zdravotná sestra,pracujem na novorodeneckom čiže miera zodpovednosti je obrovská,robím 12 tky,víkendy,sviatky a niky nezarobím ani tých 500 eur ale jednoducho musím platiť aj na domácnosť keby som mala žiť sama v nejakom prenajatom byte tak nevyžijem absolútne.. držím palce aby si sa s ním nejako dohodla.. 🙂
Moj mm este ked sme spolu chodili a byvali sme kazdy u svojich rodicov prispieval na domacnost kazdy mesiac 100EUR bol zamestnany an VS nesiel takze tiez ho doma pucovali ze ked nechce studovat ench pracuje ale musel pripsievat. A tak prispieval rodicia kazdy mesiac jeho 100 EUR vzali a potajme odlozili a ked sme uz my dvaja zacali zit spolu tie peniazky nam dali na zariadenie bytu ;) sam by si nebol nikdy nasetril takze okrem vychovneho plusu ze musel rpacovat aby mal kde byvat to malo aj taketo druhe plus
ja by povedala, ze 100e plus pomoc v domacnosti...nech nie si jeho sluzka a nech sa nauci aj nieco co mu pomoze do zivota, ze by pomahal pri vareni - aspon cibulu , zemiaky osupat, sem-tam si nieco ozehlil, hpdil pradlo do pracky, vyvesil ho...Jasne mohol by aj 140-150e a v tom vsetko, ale nemozes ho predsa obskakovat ako pana velkomozneho a on nepohne ani prstom...
A dat mu nejake podmienky co sa tyka hladania si prace - napriklad poslat denne aspon 2 zivotopisy...ale ze mu to aj skontrolujes...mohla by si mu pomoct s tym hladanim prace, aspon nejake tipy, rozhovor...neda sa cakat od 20r chalana este plna zodpovednost za vsetko, potrebuje este tvoju podporu, lebo sam sa asi ani nerozhybe, ale nie to robit za neho, len poradit, usmernit, skontrolovat hlavne ho psychicky povzbudzovat...
a to vyspavanie doobeda okamzite zrusit
Ja sice nemam dospele deti ale podla mna ked si tvoj syn myslí,ze je lepsie byť bez prace ako robiť za malo tak neiem no.Poznám takych mladych co za 400e robit nepojdu.Ked bude mat pracu tak by som si pytala na domacnost v zavisloti od jeho platu.Ked zarobi dajme tomu 400e tak by mohol prispievať 120 ked viac tak by som pytala viac.Nikde sa neubytuje a nenaje za take peniaze ako doma
@miskovamaminka ja som platila polovicu celého inkasa za dvojgeneračný dom , ale tak som mala takú situáciu, že mama mi vážne ochorela keď som mala necelých 16 , prevzala som celkovú starostlivosť o domácnosť a keď som začala robiť tak vážne ochorel aj otec to som mala tuším 18 či k 19tim. bola som asi tak 2 mesiace tuším v práci . Ostali obala doma dosť postihnutý, takže som sa starla o dom, neskôr otec chcel , že dom mi darujú , čo aj urobila a teda som platila polku celého nájmu + stravu, kto čo mohol. Koľkokrát som nemala ani na autobus a za lístky stravné som kupovala jedlo. Samozrejme otec a mama tiež platili čo bolo treba, ale teda otec si vyúčtoval aj 5 haliernik ...................... Hrozne na mňa tlačil i keď si nepamätám, že by to pri starších súrodencoch robil, sestra dlho študovala a potom sa vydala, takže tá nedávala nič, čo ja viem a tuším brat prispieval, keď robil, ale to si presne nepamätám. Otec nevyžadoval to kvôli peniazom, ale kvôli tej disciplíne . Vždy nám prízvukoval, že základ je mať prácu a to akúkoľvek a neostávať doma a platiť si svoje podlžnosti . VO veľa veciach som nebola s ním za jedno ohľadom toho, ale s odstupom času veľa vecí kvitujem , som sa zas aspoň naučila sa Vážiť určité veci . A poviem ti, že u nás budem vybavovať brigády už v 16tich deckám , aby mali predstavu o financiách a aj prispievanie zaviedim, nie moc, ale aby vedeli , že to nie je zadarmo a automatika.
Inak ja by som synovi nedovolila vylihovať do 12tej či 10tej len tak a nedajboh zasadnúť za počítač, či flákať sa po nociach pokiaľ by bol pod mojou strechou a užíval moju pomoc a služby. To mojím deckám už teraz prízvukujem, keby nemal prácu , musel by aktívne pomáhať v domácnosti a ak by sa nepáčilo, prosím zariaď sa po svojom . U nás bola v tomto tvrdá disciplína i keď sme sa na to hrozne hnevali na otca, ale vo veľa veciach nám to dalo viac pozitív ako negatív
Prečítala som si len zbežne ostatné reakcie, tak hádam nenapíšem to isté. ALE podieľanie sa na nákladoch je viac než potrebné! Je úplne jedno ako na tom ste. Ale je to proste výchovné. Keď moje deti dospejú a budem bez hypotéky a budem mať aj na rozdávanie náhodou, aj tak mi budú prispievať. Opačný prípad považujem za rozmaznávanie, "deti" by mali pocítiť realitu života. Takže ak budem mať peňazí kopec, tak prípadný príspevok do domácnosti im budem niekde odkladať a potom im to pri kúpe bývania dám. Ak tie peniaze budem potrebovať, tak ich miniem na bežný chod domácnosti, ale každopádne budú prispievať.
Tvoj postoj je určite správny a ak sa mu nepáči, nech ide bývať kam chce, zabezpečuje si pranie, servis, stravu, všetko! život ho naučí
myslim,že 100 je taky kompromis,je to tvoj syn,a povedat mu,ze skus si za tie peniaze najst vlastne byvanie aj so stravou je smiesne,ak si najde pracu a bude zarabat,mozte sa dohodnut na vyssej ciastke,ale je to iba moj nazor...predsa je to iba prispevok a nie najom u cudzieho alebo v penzione a nemozem vyratavat kolko preje ,teda ja si to tak myslim..... 😉
Čítam tieto reakcie,ja by som sa tiež podelila s mojím príspevkom:mám 3 dospelé deti 2 dcéry+syn,všetky hneď v plnoletosti začali pracovať,keď aj boli už sebestačné nikdy som im neurčovala,koľko budú dávať do domácnosti.Musím ale povedať,že žijeme na dedine v rodinnom dome,na rozdiel od pisatelky a vieme si dopestovať zemiaky,zeleninu,chováme prasiatka,byčky,sliepky-takže máme všetko svoje,rôzne výrobky mäsko v mrazničke a tak nemáme veľké výdavky na nákupy,ale vždy niečo treba.Moje deti ešte študovali popri zamestnaní,takže si to aj hradili a ja som bola rada,že sa snažia.Ale také výdavky ako elektrina voda,doplatky,uhlie na zimu,vždy som predniesla koľko ideme platiť a vždy prispeli podľa vlastného úsudku.Keď prišli z práce vždy nejaký nákup priniesli,či ovocie alebo iné.Pri domácich prácach sa vždy podieľali,ako je sadenie v záhrade,hrabanie sena,.krmenie dobytka v maštali pri zakáľačkách,vždy keď bolo treba bez reptania-pretože sme mali úžitok všetci.Vždy mi pri zabíjačke vedeli povedať,že dúfam nebudeme kupovať ďalšie prasiatko,a ja som len oponovala že áno aby neodvykli od roboty a tak to išlo roky až majú svoje rodiny a stále to robíme tak spolu a delíme si medzi všetkých rovnako.Lenže v byte treba všetko kúpiť,tak si myslím,že by syn mal prispievať 100-140€,už to záleží na matke a tiež by som postupovala podľa toho ako sa syn bude podieľať na prácach,pomáhať.Ale ak mu už určí sumu,už treba na tom trvať nie už raz nie raz áno.Je dôležité v začínajúcej dospelosti,byť zodpovedný za seba,pomáhať doma,je jedno aká práca to bude-možno len maličkosť.
@miskovamaminka Ked som chodila do skoly, samozrejme vyzivne aj rodinne pridavky kazdy mesiac isli mne - aby som mala z coho zit. Bolo to sialene malo uz na tu dobu, obracala som kazdu korunu a kde sa dalo, snazila som sa privyrobit. Ale akonahle som bola doma (medzi semestrami, letne prazdniny), vsetky peniaze ostavali mame do rodinneho rozpoctu, plus som brigadovala, aby som si mohla na jesen pokupit veci, na ktore neboli peniaze pocas semestrov. A plus som z vyplat kupovala domov potrebne veci - aj bez toho, aby ma o to moja mama ziadala. Ked som skoncila skolu, nedarilo sa mi najst si v Martine pracu, ale kym som bola nezamestnana, kazda koruna sla zase mojej mame. Bolo to na dnesne pomery smiesnych 100,- eur, ale mama je uz davno na invalidnom dochodku a ten zrovna vysoky nema. O tom, CI a KOLKO budem prispievat na domacnost sa nediskutovalo - jednoducho som jej vzdy vsetky peniaze odovzdala a bolo. Nemala som nijake vreckove, nemala som si za co kupovat oblecenie a uz vobec nie chodit von s kamaratmi. Podotykam, ze som dost vela casu travila u dedka v rodinnom dome, kde som sa aj stravovala- ale to nic nemenilo na tom, ze som mame davala aj nadalej vsetko, co som sama dostala.
Bracho musel prispievat tak isto. Myslim, ze mame daval polovicu vyplaty, kym byval doma (neviem presne, v tej dobe som chodila na VS a o toto som sa nestarala). Mohlo to byt okolo 100-150 ecok. Ked ale xcel nieco navyse, musel si kupit sam. Mama kupovala len zakladne veci, na ktore boli peniaze. Kazdy mesiac sa vadili ako psi, bracho to pochopil az po tom, co odisiel za robotou prec a zil v prenajme a na vlastnu past.
Mimochodom, robotu mu v Martine nasla mama. On bol hnily si nieco hladat a chodit na pohovory. Tak ako pises, aj on vyspaval do obeda, po poobediach lietal kde kade a chodil domov neskoro vecer.
Kazdopadne, ako rodic, ktory tento problem bude raz v buducnosti tiez riesit Ti napisem tolko. Trvaj na tom, aby Ti prispieval, kolko naozaj potrebujes. TY si urci sumu, nedavaj jemu na vyber. A so stravou alebo bez stravy? A to xces potom ako "ustrazit", aby doma nic nejedol a aby si kupoval svoje? (A je jedno, ci vstane az na obed a do noci je prec. Ide o princip.) Jednoducho mu urci fixnu sumu, ktoru bude prispievat, vypocitaj mu, s cim vsetkym bude doma pomahat a ako casto - kym bude nezamestnany, nechala by som na neho vacsinu domacich prac. Nech ma chlapec co robit. Ked uz bude chodit do prace, OK, tam by som ubrala. Ale aj tak by som ho ani cez vikendy nenechala len tak polihovat v posteli do obeda. Ak nebude robit nic, nerob ani Ty. Neper mu - napriklad. To je vcelku ucinna metoda - zabrala u najmladsieho brata :D. Ono je to tazka situacia, bije sa v cloveku laska k vlastnemu dietatu s tym, ze z neho xce vychovat seriozneho a zodpovedneho dospelaka. Ako som vsak vypozorovala u svojich mladsich surodencov ,akykolvek sucit je zrovna v tejto oblasti na skodu.
NO ja mam už 2 dospele deti, syn ,ktorý už pracuje pomaly 3 roky, tiež nedokončil vyšku, ale nieže by ho nebavila, jednoducho mu to nešklo a tiež ho velmi odradilo to, že mu ukradli drahy notbooka manžel mu to dosť vyčital. Ale už počas študia mal brigadu, takže hned nastupil do prace. Ale od svojich 15 rokov brigadoval a na oblečenie a pod. veci pre seba od tých 15 rokov od nas nepýtal ani korunu. Kupil si auto ,dal aj manžel, elbo ho chceme použivať. Zatial na dom. neprispieva nejakou sumou, hoci sme sa s manželom už bavili, že bude. Ale nakoniec manžel upustil, kedže energie platime na polovciu so svokrovcami. Avšak čo sa týka stravy, kupuje si všetko sam, obedy ma v praci, ked nezje prinesie domov. Taktiež ak niečo kupi tak nie len pre seba ,ale akože može si dať kto chce. Ked robime raz za 3 mesiace velky nakup ,t.j maso , muka a pod, tak tiež prispieva, to sa rozpočita a dohodneme sa či už 30-50e ako vyjde.Kedže chodime do prace jeho autom a naše sa použiva len občas, dohoda bola, že naklady na prevadzku auta, t.j poistka, opravy si financuje sam, hoci my auto použivame. A tiež ak pridu nedoplatky za energie tak tam prispieva po prepočitani. Dcera zatial stalu pracu nema, skončila pred rokom strednu, bola 2 mesiace doma, ale s tým, že ešte šli pridavky a bonus, tak opatrovala najmladšiu dcerku. Našla si zopar brigad, bola preč z domu, od oktobra je na dohode a teraz ma absolventsku. U nej plati tiež čo u syna, kupuje si sama stravu, prispieva tieťž ak jej povieme, kolko ma dať. Vedia však, že ak by došlo k tomu, že by som nemohla pracovať popri materskej,alebo by mali vyšši prijem, museli by pravidelne prispievať do rozpočtu určitou sumou.Kedže syn zarobi niečo okolo 320€/ z toh si dava 100€ na sporenie, kde nemože vyberať kedy chce, len ak surne potrebuje/ a dcera nejakých 200€, tak sme to riešili takto. Lenže su naučeni, od mala čo treba doma porobia. Či čo sa týka malej, nemam problem ,aby sa postarali, či okolo domu, mame zajece rolu ,stale niečo prerabame , a tiež vedia, že do prace musia chodiť. Aj za cenu, že by museli z domu preč. To mali hned ked skončili školy vytmavemne. Bez prace nie su kolače, takže ked chcu žiť, musia pracovať. U nas by nepochodili, že nejdu pracovať, že malo zarobia. Jednoducho aj ked umyvať vecka za min. mzdu, ale musia.
no ono bude zalezat aj to ci bude obedovat varene v robote a doma si da len ranajky, alebo ci bude chodit niekde na tyzdnovky.. vsetko zalezi od toho aku bude mat robotu a ako casto bude doma.. tak pockaj ked zacne pracovat a potom to po tyzdni dvoch urcite najlepsie..
ja byvam u rodicov sme 5 a davam 150e
Ja to spravim asi ako môj otec. Museli sme prispievať sumou 3000 sk, frflali sme,ale nakoniec sme uznali ,že ten konfort nikde nezoženieme ( nakupene,navarene,poprané ach kde sú tie časi) To sme však netušili,že otec tie peniažky s maminou odkladajú a keď som sa vydala dali mi do ruky vkladnú knižku ,bolo to od nich naozaj obdivuhodné , lebo sme to nečakali.
Moji bratia dávajú rodičom po 100 eur.
@miskovamaminka Ja mám 20 rokov a po škole som si našla trápnu brigádu ale aspoň niečo aby som mala peniaze makala som 13 hodín denne v pizzerii ako pomocná sila v kuchyni, nikdy nezabudnem, otročina, treba zažiť.... Ale popri tom som si hľadala prácu, som v nej skoro 8 mesiacov, mama odo mňa nikdy nepýtala ani cent lebo vačšinu času som trávila u priateľa, čiže doma som nejak nevyjedala ani sa neumývala a pod. a navyše videla že makám, že sa snažím. A teraz si už s priateľom dokonca hľadáme byt.
@miskovamaminka ja som davala za davnych cias 3000..dnes uz vsetko je aj drahsie, 140 veru sa mu zda vela? za to by ani podnajom a nieze este stravu nenasiel..

@miskovamaminka syn by sa v žiadnom prípade nemal podieľať na hypotéke.... potom ani nečakaj, že si on niečo do života bude schopný nasporiť ak má platiť aj časť hypotéky 😒 😒