Koľko peňazí považujete za nadpriemerný príjem?
Čo je v dnešnej dobe podľa vás považované za nadpriemerný príjem? V jednej dnešnej diskusií ma zarazilo, že niekto pomenoval 900€ v čistom za "skoro minimálku". To je cca 1160€ v hrubom, čo je plat ktorý kopa firiem ponúka napr. na administratívnych pozíciách bez špeciálnej kvalifikácie, rovnako ako na iných miestach. Priemerná mzda v 3. štvrťroku dosiahla 1580€, čo je 1190€ v čistom. To ozaj všetci zarábate nadpriemerne a vaši muži nosia domov 2000 a viac? Je možnosť anonymne diskutovať, tak by ma to skutočne zaujímalo. Lebo mám pocit že buď niekto zavádza, alebo sa tu zrovna zišli všetci vyššie zarábajúci.
@anonym_7908e0 urcite tam bude este stale vyrazny rozdiel , nehnutelnost v PO vs. BA. Ako to tu pisal, treba porovnavat cca porovnatelne ... napr. 3izb. panelakovy 72m2 na okrajovom sidlisku, stav prerobenia / neprerobenia ... vs. uplne tie iste parametre, v druhom meste.
Uz by fakt aku logiku davalo, ze by ludia davali za byty "pomaly rovnake ceny" v mestach, kde su vyrazne nizsie platy, vyssia nezamestnanost atd, pozicie obycajnejsie. .. cize vyrazne horsie moznosti.
Oproti BA, kde je korporatov a firiem na ktore si len spomenietie, je velkyyyy pretlak ludi z celeho SK, .. a v poslednych rokoch uz aj roznych cudzincov.
Kto, naco, preco.
@romino dobre, nejak sme sa dostali k cenam bytov, pričom na ostatné sa zabudlo, ceny potravin a ostatneho su rovnaké, nemali by byt rozdiely v platoch za tu istu pracu. Každý chce žiť a nie len prežívať.
Manzel 4000 v cistom, ja 1400+pridavky. Myslim, ze sme nadpriemer. Byvame na severnych Kysuciach. Ale manzel pracuje z domu ako zamestanec v AT, ja som vetDr
@romino dobre, nejak sme sa dostali k cenam bytov, pričom na ostatné sa zabudlo, ceny potravin a ostatneho su rovnaké, nemali by byt rozdiely v platoch za tu istu pracu. Každý chce žiť a nie len prežívať.
@anonym_7908e0 toto je ta večna tema, .. ako by "nemali byt rozdiely v platoch".
Casto ludia spominaju dokonca v kontext "a preco ma Nemec v montovni tolko a tolko ... u nas menej ... a preco nie su v celej EU rovnake platy ?".
To sa nerobi lusknutim prsta.
To nie je tak , ze to len akoze niekto nechce .. a pritom by to stacilo nakazat ci uzakonit 🙂
Potom aj ked pojdem najblizsie do chorvatska .. tak si spomeniem, ze keby chyzne tam mali mat po 2000eur cisteho .. no tak asi aj mna by ten pobyt stal 2x tolko. A teda .. asi by som potom vlastne ani vobec nesiel.
Nejaka ta zelenina, co je aktualne v supermarketoch .. by nestala par eur v takomto obdobi .. keby tam niekde v spanielsku to nepestuju imigranti, pracujuci casto na cierno za par eur. Za zlomok toho co ja dostavam mesacne.
@anonym_7908e0 toto je ta večna tema, .. ako by "nemali byt rozdiely v platoch".
Casto ludia spominaju dokonca v kontext "a preco ma Nemec v montovni tolko a tolko ... u nas menej ... a preco nie su v celej EU rovnake platy ?".
To sa nerobi lusknutim prsta.
To nie je tak , ze to len akoze niekto nechce .. a pritom by to stacilo nakazat ci uzakonit 🙂
Potom aj ked pojdem najblizsie do chorvatska .. tak si spomeniem, ze keby chyzne tam mali mat po 2000eur cisteho .. no tak asi aj mna by ten pobyt stal 2x tolko. A teda .. asi by som potom vlastne ani vobec nesiel.
Nejaka ta zelenina, co je aktualne v supermarketoch .. by nestala par eur v takomto obdobi .. keby tam niekde v spanielsku to nepestuju imigranti, pracujuci casto na cierno za par eur. Za zlomok toho co ja dostavam mesacne.
@romino tu hovoríme o platoch v rámci jedného štátu. Iste nebudem porovnávať rôzne krajiny.
@hellwant ja si nemyslim, ze v malych mestach a dedinach sa da zit z 1200 lepsie ako v BA. Ziju, ale zivoria. Nemozu zase vsetci niekam odist.
Ani som nepovedala, ze v PO a KE su ceny ako v BA, povedala som takmer , "uz pomaly ako" a stojim si za tým.
@anonym_7908e0 da sa. Keby moja mama na dedine mala 1200euro prijem, citila by sa ako kralovna. Ked sa jej pokazi auto, opravi jej ho sused za susedsku cenu, ak musi kst do lepsieho servisu stale je to minimalne o tretinu lacnejsie ako v Ba. Kadernicka v blizkom okresnom meste? Polovicne ceny oproti BA. Nehovoriac o tom, ze ma zahradu a moze si nieco dopestovat. Dnes som pozerala jeden zdravotnicky vykon, u nej v nedalekom meste 25 euro, v BA najlacnejsie som nasla 40euro. Tak isto take ako masaz, kozmetika, platena rehabilitacia, cukrarne, pizerie, toto vsetko je lacnejsie. Jediny problem je tam neista praca, ak ta raz vyhodia, mas velky problem najst si pracu podla tvojej predstavy. Ak vsak si napr zivnostnik, robis nieco co stale bude treba, tak aj pri mensom prijme mas ovela lepsi zivot ako v BA.
Manžel má 2800-3000 mesačne + moja RD. Ale stále je to “ v našich kruhoch “ málo..
Ja som za to vďačná, stále to považujem za nadpriemer a snažím sa rozumne hospodáriť. Odkladať minimálne 500-800€ a nemíňať na blbosti.
@anonym_b2b875 fúúú, som rada, že odložíme 100 mesačne.
@anonym_7908e0 nejde ze kazdy den, ale iste sluzby su tam drahsie. Nie nehnutelnost nekupujes kazdy den, raz kupis a cely zivot splacas, spomenula si prave to jedno najdôlezitejsie a najdrahsie co treba. Pozrel som priemery 3i a 1i bytov BA a napr. Svidnik na googli. Ci sa ti zda uplne uzasne pri kupe- vsak to nie je denne, no dakujem pekne, ze nie- v Bratislave dat okolo 400 k za 3 izbak a vo Svidniku okolo + - 105 000? Ťaźko ziskas tych 80 az 100 000 na hypo v Bratislave. Kdezto vo Svidniku 20 k vies dat aj ked spotrebakom. Toto ta tak sekne, ze potrebujes ovela vyssi plat. 1 izbaky okolo + - 200 k v BA a + - 60 k Svidnik. Tiez by som bol rad keby platy boli cca rovne, ale v BA potrebujes viac na prezitie- nie ze mas dostat lebo BA pupok Slovenska, ale treba tam viac na život kvôli nakladom.
@hellwant ale taký východ nie je len Svidník. Je tam aj Prešov, Poprad, Košice. A ceny bytov v týhto mestách nie sú práve najmenšie.
@anonym_7908e0 da sa. Keby moja mama na dedine mala 1200euro prijem, citila by sa ako kralovna. Ked sa jej pokazi auto, opravi jej ho sused za susedsku cenu, ak musi kst do lepsieho servisu stale je to minimalne o tretinu lacnejsie ako v Ba. Kadernicka v blizkom okresnom meste? Polovicne ceny oproti BA. Nehovoriac o tom, ze ma zahradu a moze si nieco dopestovat. Dnes som pozerala jeden zdravotnicky vykon, u nej v nedalekom meste 25 euro, v BA najlacnejsie som nasla 40euro. Tak isto take ako masaz, kozmetika, platena rehabilitacia, cukrarne, pizerie, toto vsetko je lacnejsie. Jediny problem je tam neista praca, ak ta raz vyhodia, mas velky problem najst si pracu podla tvojej predstavy. Ak vsak si napr zivnostnik, robis nieco co stale bude treba, tak aj pri mensom prijme mas ovela lepsi zivot ako v BA.
@anonym_8105db aspon netrep prosim ta. To fakt chces davat cloveku plat podla toho, kde byva, ci na dedine ci v meste? namiesto podla vykonu jeho prace?
tak potom ti co dochadzaju do BA zo Senca ci okolitych dedin by tiez mali mat menšie platy. a vlasy ti môže urobit kamarátka, nemusis do kadernictva. Podla tvojej logiky.
A co ti brani dat si opravit auto susedovi v BA?
@anonym_8105db a napadlo ti, ze ten clovek by si tiez rad dal opravit auto v normálnom servise a nie u suseda, len si to nemôže dovolit, lebo malo zaraba? To isté iné sluzby. Ano, v regionoch mozu byt sluzby lacnejsie, a vieš prečo su? Lebo ten podnikatel, maly živnostník si nemôže tam dovolit dat vyssie ceny za svoju pracu, lebo tam nie je taka kupna sila, kedze ludia malo zarobia. Ak by dal vyssiu cenu, nemal by zákazníkov vobec. A preto robi casto pod cenu. Material kupit musi, svoju pracu uctuje pod cenu. A ani on potom nema kupnu silu. A tak to ide v jednom kruhu.Vsetko so vsetkym súvisí.
@anonym_8105db Áno, lebo len v Bratislave žijú ľudia. My tu na východe sme už zvyknutí, že nám nič netreba.
Otrasný názor toto.
@anonym_autor mňa skôr zaráža, koľko ľudí má perfektný prehľad o výške príjmu celej svojej rodiny 😃 ja netuším, koľko zarába ani môj brat a nieto ešte príbuzní z bratislavského kraja 😄
@hellwant ja si nemyslim, ze v malych mestach a dedinach sa da zit z 1200 lepsie ako v BA. Ziju, ale zivoria. Nemozu zase vsetci niekam odist.
Ani som nepovedala, ze v PO a KE su ceny ako v BA, povedala som takmer , "uz pomaly ako" a stojim si za tým.
@anonym_7908e0 Košice som nerozporoval , ale hovorim vseobecne male a stredne mesta a dediny tych mas stovky. Poprad nie, v podobnych cenach mas v Poprade zas väcsiu vymeru, ci novsiu nehnutelnost. A neberieme tu vily v Tatrach na prenajom, ale byty ma byvanie. Das mesto pri Tatrach a druhe najväcsie, ale to, ze 90 % vychodu je natom inak to ani v uvahu neberies, detto juh Stredneho Svk a cast juhu Zap. Svk.
@anonym_autor mňa skôr zaráža, koľko ľudí má perfektný prehľad o výške príjmu celej svojej rodiny 😃 ja netuším, koľko zarába ani môj brat a nieto ešte príbuzní z bratislavského kraja 😄
@anonym_ea7783 To je inak fakt zaujimave, viem kolko zarobi manzelka, ale odkial nam vediet kolko svagrine a svagor. Pytat sa by mi hlupo vyznelo. Ono ani ma to na presnu sumu nezaujima. Viem ze viac ma kvóli orac. pozicii a to je tak všetko.
@hellwant ale taký východ nie je len Svidník. Je tam aj Prešov, Poprad, Košice. A ceny bytov v týhto mestách nie sú práve najmenšie.
@anonym_0bbae7 s tym suhlasim ale okrem Kosic sa to inde nerovna az tak blizko ku BA. Ak je cena podobba casto mas viac m² . Ono 2i a 2i byt znie rovnako a môžu nat podobnu cenu a potom jeden ma 45 m² a druhy 53m². A teraz sa pozrime kolko tam v skutocbosti je tych malych a strednych mesteciek a dedin. Z ktorych casto dochadzaju do tychto miest ludia za pracou. Nech ma kazdy aspon 2000 v cistom, bohuzial to tak nie je. Vsade vo svete su rozdiely v ramci krajin. Ceny istych sluzieb, platy, najmy. My v KIA by sme tiez radi platy ako v BA vo WV , bohuzial nie. Lebo v nasom regione sme nadstandard na robotnicke pozicie nesmieme velmi utekat popredu. Typicke pre Svk.🤷
@anonym_ea7783 tak v niektorých rodinách to nieje tabu a bežne sa o tom bavia.
Ja nerozumiem prečo majú ľudia problém hovoriť o platoch. Ja keď dostanem navýšenie alebo idem na pohovor kľudne poviem plat, ani v práci nemám problém ukázať výplatné pásky.
Ja nerozumiem prečo majú ľudia problém hovoriť o platoch. Ja keď dostanem navýšenie alebo idem na pohovor kľudne poviem plat, ani v práci nemám problém ukázať výplatné pásky.
@misanthropicdann vies preco? Lebo zavist je svina. Presvedcila som sa o tom sama. Jedna moja kolegyna zo mna silou mocou chcela vytiahnut kolko zarabam, nepovedala som jej aj ked inac sme vychadzali v pohode. Neskor sa prejavila ako osoba, co sa mi za pomoc otocila chrbtom a este ma poohovarala. Priznala sa mi aj s tym, ze mi zavidi moju pracovnu poziciu a plat. Takze dobre som urobila, ze este aj plat som jej nevykecala aby ho ona mohla podat dalej a mala dalsi dovod na zavost a ohovaranie.
@anonym_8105db aspon netrep prosim ta. To fakt chces davat cloveku plat podla toho, kde byva, ci na dedine ci v meste? namiesto podla vykonu jeho prace?
tak potom ti co dochadzaju do BA zo Senca ci okolitych dedin by tiez mali mat menšie platy. a vlasy ti môže urobit kamarátka, nemusis do kadernictva. Podla tvojej logiky.
A co ti brani dat si opravit auto susedovi v BA?
@anonym_7908e0 prepac ale odkial si zobrala, ze ja chcem dat cloveku plat podla toho kde byva? Vsetko co som napisala je, ze v takej dedine na strednom slovensku vyzije clovek, bez zivorenia, aj s menej peniazmi. Tak sa nauc pochopit text a potom sa rozculuj.
@anonym_8105db a napadlo ti, ze ten clovek by si tiez rad dal opravit auto v normálnom servise a nie u suseda, len si to nemôže dovolit, lebo malo zaraba? To isté iné sluzby. Ano, v regionoch mozu byt sluzby lacnejsie, a vieš prečo su? Lebo ten podnikatel, maly živnostník si nemôže tam dovolit dat vyssie ceny za svoju pracu, lebo tam nie je taka kupna sila, kedze ludia malo zarobia. Ak by dal vyssiu cenu, nemal by zákazníkov vobec. A preto robi casto pod cenu. Material kupit musi, svoju pracu uctuje pod cenu. A ani on potom nema kupnu silu. A tak to ide v jednom kruhu.Vsetko so vsetkym súvisí.
@anonym_7908e0 a ty si myslis ze ona si ho dava opravit susedovi len kvoli cene? Ten sused, pokial ma na tu opravi vybavenie, jej ho opravi zodpovednejsie ako nejaky anynymny servis, vy tusim tu fakt neviete citat
@anonym_7908e0 nie, vsetko so vsetkym nesuvisi. Poviem ti s cim suvisia nizsie platy, s nedostatkom prace, ked budes mat vo velkom krtisi vacsiu ponuku prace ako dopyt, platy to potlaci vyssie. A viac prace tam budu, ked tam bude voac investicii a viac investicii tam bude, ked budeme mat vladu, ktora bude podnikatelov podporovat a nie ich dusit, ktora bude nahanat zahranicne investicie a eurofondy vyuzivat a nie rozkrradat a to bude vtedy,.ked ludia prestanu volit ficov a dankov a podobnu chasku....a to nebude nikdy, lebo slovaci su sprosti.
@anonym_7908e0 prepac ale odkial si zobrala, ze ja chcem dat cloveku plat podla toho kde byva? Vsetko co som napisala je, ze v takej dedine na strednom slovensku vyzije clovek, bez zivorenia, aj s menej peniazmi. Tak sa nauc pochopit text a potom sa rozculuj.
@anonym_8105db Jasné Ty napíšeš blbosť a potom použiješ vetu, ktorú nekonečne milujem: Vy všetci neviete čítať s porozumením.
Nie, nie je oveľa lacnejší normálny život na strednom Slovensku ako v Bratislave. A človek proste môže míňať toľko, koľko má. Ani 5 kíl mrkvy zo záhradky ho nevytrhnú z biedy. Aj taký začínajúci pracovník v štátnej správe v Ba, alebo učiteľa v Bratislave si rozmyslí kam si dá spraviť vlasy a čo kúpi. Aj auto si dá opraviť aj cez pol Slovenska pokiaľ vie že tam mu to spravia lacnejšie. Nie jeden z Ba to tak robí.
@misanthropicdann tak ja som nezažila v žiadnej spoločnosti, že by sa o tomto bavili, chápem, keď sa jedna o blízku rodinu, ale načo by mojej známej malo byť, koľko zarábam.... V každom prípade neverím, že dotyčné naozaj vedia, koľko ich príbuzní zarábajú, skôr chcú byť zaujímavé na MK 😀
@evansova súhlasím. Nie som nič menej ako ten šéf, ktorý má platí, veľakrát robím aj viac ako on. Samozrejme, nevyvysujem sa nad nich, ani by som nechcela viesť firmu, viem, že nie som líderský typ, ale nikdy nechodím neskoro, nikdy nenadávam či na zákazníka, alebo na šéfa, nikdy som neodmietla prísť mimo svojho pracovného času, keď treba zastupovať, idem, keď treba poradiť aj šéfom, snažím sa. Vždy ma chvália, ale čo z toho, keď pýtame vyššiu mzdu, tak plaču, že sa nedá, kríza,...
@anonym_dfe02d Tie moje sú rovnaké ako ty. Len na rozdiel od tvojho šéfa si ich vážim, mám ich rada, pochválim, poďakujem, Asi aj preto sú u mňa vyše tridsať rokov a tie čo odišli, odišli preto, že mali nárok na dôchodok. Žiaľ, keď odišli, nemala som ich kým nahradiť, hľadala som pol roka vopred. To čo sa mi ponúkalo ( a čo som v núdzi prijala), nebolo to prave orechové aj samé uznali a odišli a dve prevádzky som zatvorila
@misanthropicdann tak ja som nezažila v žiadnej spoločnosti, že by sa o tomto bavili, chápem, keď sa jedna o blízku rodinu, ale načo by mojej známej malo byť, koľko zarábam.... V každom prípade neverím, že dotyčné naozaj vedia, koľko ich príbuzní zarábajú, skôr chcú byť zaujímavé na MK 😀
@anonym_ea7783 tak je to možné. 😀
Napríklad my sme na poslednej rodinnej oslave riešili co mame nove som spomenul ze chcem meniť prácu lebo peniaze mi už nestačia a mi je to málo za tu prácu co robím, tak som dostal od niektorých náklad ze co by som ešte viac chcel v mojom veku, že všetci mladý chcú veľa peňazí bez roboty.
Potom som sa bavil s priateľmi a tí mi zas dali náklad ze som firmu mal meniť už davko keď mám taký plat 😀. Človek nikdy nevyhovie všetkým 😀
@zmrzlinka2021 Ale cely svet sa netoci len okolo odbornych zamestnancov a nie len oni tvoria platovy priemer. Furt ked je tu tema o platoch,zapoja sa len IT,manazeri,riaditelia...ale mna by zaujimali aj ine zamestnania,ktore som spominala.
Tak ako nemoze robit kazdy odbornu poziciu, tak nemoze kazdy ani zarabat nadpriemer alebo vobec ten priemer. To je normalne a je to OK.
Tu bola otazka: co my povazujeme za nadpriemer. Kedze mam vzdelanie, odbornu poziciu, vyjadrila som sa zo svojej strany
@anonym_ea7783 tak je to možné. 😀
Napríklad my sme na poslednej rodinnej oslave riešili co mame nove som spomenul ze chcem meniť prácu lebo peniaze mi už nestačia a mi je to málo za tu prácu co robím, tak som dostal od niektorých náklad ze co by som ešte viac chcel v mojom veku, že všetci mladý chcú veľa peňazí bez roboty.
Potom som sa bavil s priateľmi a tí mi zas dali náklad ze som firmu mal meniť už davko keď mám taký plat 😀. Človek nikdy nevyhovie všetkým 😀
@misanthropicdann tak potom súhlasím s priateľmi 😁 ale je pravda, že mladí by hneď chceli nadštandardné platy... Ale tak kto by nechcel 😌
Inak smutna pikoška ku tomu našmu východu Humenne. Taká dôchodcovska klasika. Nalakali 75 ročnu na investovanie s komoditami, falošny inv. účet jej vytvorili a už bude mať fakt "vychodnu uroveň źivota" 😕
@hellwant a nie je to podla teba problem tych ludi? Sam od seba ju niekto len tak oslovi? Prevedie tam vsetky €, ktore ma? Skor sa cudujem, ako sa pri takom simplexnom zmyslani mohla dopracovat k takej sume na ucte.
@hellwant a nie je to podla teba problem tych ludi? Sam od seba ju niekto len tak oslovi? Prevedie tam vsetky €, ktore ma? Skor sa cudujem, ako sa pri takom simplexnom zmyslani mohla dopracovat k takej sume na ucte.
@anonym_68de2c To iste je ich problem, ale staršieho vieš ľahšie obalamutiť. Poviem ti ako mohla taku sumu ziskať, kombinacia odkladania a hlavne dedenia - mohla predat byt/dom/pozemky - z tohto najčastejšie maju peniaze- byty ziskane za malu hodnotu po prechode na kapitalizmus u nas.
@anonym_68de2c To iste je ich problem, ale staršieho vieš ľahšie obalamutiť. Poviem ti ako mohla taku sumu ziskať, kombinacia odkladania a hlavne dedenia - mohla predat byt/dom/pozemky - z tohto najčastejšie maju peniaze- byty ziskane za malu hodnotu po prechode na kapitalizmus u nas.
@hellwant akoze ano, starsich lahsie oblbnes, ale tolkokrat to bola/je omielana tema v mediach, ze ja uz ludi, ktori na toto naskocia, ani nelutujem.🥲

@anonym_7908e0 urcite tam bude este stale vyrazny rozdiel , nehnutelnost v PO vs. BA. Ako to tu pisal, treba porovnavat cca porovnatelne ... napr. 3izb. panelakovy 72m2 na okrajovom sidlisku, stav prerobenia / neprerobenia ... vs. uplne tie iste parametre, v druhom meste.
Uz by fakt aku logiku davalo, ze by ludia davali za byty "pomaly rovnake ceny" v mestach, kde su vyrazne nizsie platy, vyssia nezamestnanost atd, pozicie obycajnejsie. .. cize vyrazne horsie moznosti.
Oproti BA, kde je korporatov a firiem na ktore si len spomenietie, je velkyyyy pretlak ludi z celeho SK, .. a v poslednych rokoch uz aj roznych cudzincov.
Kto, naco, preco.