Koľko platíte inkaso v rodinnom dome?
Ahojte,
koľko platíte inkaso v rodinnom dome?
Dom je takmer prerobený ( strecha, zateplený, okna posledná výmena pred 5 rokmi). To píšem len ak by niekto pisal, že týmto sa dá ušetriť.
Tento mesiac nám “len tak” zvýšili vodu zo 115€ na 130€. To inkaso je už 385€. Máme samozrejme aj hypotéku.
Preto ma len zaujíma, či len my to mame nejak blbo nastavené ale je to normálne.
Inak aby som nezabudla dom je 4 izbový.
Plyn je necelých 150€, elektrika 90€, TKR 14€.
Až sa bojím čo bude po novom roku🤦🏼♀️
Je to len čisto informatívne. Ďakujem.😁
@anonym_autor no ano, treba na to pozriet z globalu, tu ide aj o prasok a avivaz. a pracka sa ti skor opotrebuje...
@anonym_28cc05 Ano, aj to. Ale vody je malo, pol sveta ma problemy s pitnou vodou, a tu sa minaju hektolitre uplne zbytocne, vsak treba zelene a bledozelene zvlast prat...keby to takto vsetci robili, tak kam prideme? Jaj, Slovaci a environmentalne temy...0 bodov. Po nas potopa.
Máme novostavbu nízkoenergetického domu. Všetko na elektriku (plyn sme nechceli). Kúrime tepelným čerpadlom a mame aj fotovoltaiku. Mesačne za elektriku máme predpis 52€ a za posledné 2 roky čo bývame spotreba +- sedí s predpisom. Nabíjame aj jedno elektroauto (cca 80% doma a 20% na verejných nabíjacích staniciach).
FTVE nám potiahne cca 65-70% našej spotreby. Prakticky 8 mesiacov v roku “tankujeme” do auta zadarmo.
Za vodu platíme (údaj z roku 2024) 64€ ročne. Využívame studňu na bazen, exteriérovú sprchu, závlahy, wc, práčka.
Dom má 255m2. Plochá strecha zateplená 550mm EPS, fasáda 250mm EPS, podlahy 200mm EPS. Drevo-hliníkové okná s trojsklom. Máme rozumnú orientáciu s veľkými preskleniami na slnečné strany a teda veľké solárne zisky.
Na byte 68m2 som platila inkaso mesačne 4x viac ako teraz na dome 🙈
Aj mne sa to zdá veľa. Ale zase periem denne 2-3 pračky, niekedy aj 4, každému periem zvlášť a ešte podľa farby. To viem že toto jedno robím tak, že nešetrim. Tohto roka sme ani bazén nenapúšťali keďže minulého roka sme sa v ňom kúpali 4 krát. Tak tento rok som deťom napustila len ten malý detsky. A vody vychádza stále pri vyučtovani tak že akurát. Nie sú nedoplatky ale ani žiaden preplatok. Ja už nechápem. Už sme kúpili aj umývačku riadu lebo vraj sa pri tom dá ušetriť voda. Mame ju 3 mesiac čiže zatiaľ neviem. Ale včera keď prišlo inkaso a pozerám voda o 15€ len tak zvýšená no už sa mi to zdá veľa.
@anonym_autor neexistuje ze tie práčky by ti spravili takú spotrebu.
@anonym_autor ja platím 44e plyn ale dosť kúrim drevom v krbe, 34 elektrina a za vodu vychádza okolo 10e mesačne ale máme žumpu a to ma štve že vývoz každého 2 a pol mesiaca a už dvihli na 90e ...
@anonym_28cc05 Ano, aj to. Ale vody je malo, pol sveta ma problemy s pitnou vodou, a tu sa minaju hektolitre uplne zbytocne, vsak treba zelene a bledozelene zvlast prat...keby to takto vsetci robili, tak kam prideme? Jaj, Slovaci a environmentalne temy...0 bodov. Po nas potopa.
@anonym_9c0d3a asi tak.
@anonym_autor moze byt niekde chyba a voda vam odteka ze o tom neviete. A tym padom mate obrovsky odber.
My platime 4 ludia 50 eur a vracaju mi este polovicu rocnej platby. Cca.
Buď vám uniká voda alebo stále perieš dve veci. To nie je úchylka ale sprostosť, okrem vody míňaš zbytočne aj elektrinu. Keby sa aj každý úplne vyzliekol máš maximálne 1-2 práčky denne.
Máme novostavbu nízkoenergetického domu. Všetko na elektriku (plyn sme nechceli). Kúrime tepelným čerpadlom a mame aj fotovoltaiku. Mesačne za elektriku máme predpis 52€ a za posledné 2 roky čo bývame spotreba +- sedí s predpisom. Nabíjame aj jedno elektroauto (cca 80% doma a 20% na verejných nabíjacích staniciach).
FTVE nám potiahne cca 65-70% našej spotreby. Prakticky 8 mesiacov v roku “tankujeme” do auta zadarmo.
Za vodu platíme (údaj z roku 2024) 64€ ročne. Využívame studňu na bazen, exteriérovú sprchu, závlahy, wc, práčka.
Dom má 255m2. Plochá strecha zateplená 550mm EPS, fasáda 250mm EPS, podlahy 200mm EPS. Drevo-hliníkové okná s trojsklom. Máme rozumnú orientáciu s veľkými preskleniami na slnečné strany a teda veľké solárne zisky.
@olga_hurajova ano tankujete zadarmo.
A napisal si aj kolko ta ta super vec zadarmo vysla?
Vstupna investicia 30000 a potom tankujrs zadarmo. Ja za 30000 nafty neminiem cely zivot.
Vstupna investicia 30000 a potom tankujrs zadarmo. Ja za 30000 nafty neminiem cely zivot.
@derdia ved to. Treba to vyhodnotit komplexne. Kolko bola investicia za dom, elektromobil, fotovoltiku, FV baterie, aka je predpokladana zivotnost tych veci (FV panely, baterie, elektromobil a strata pri jeho predaji plus kupa dalsieho...) Aka je navratnost tych investicii (za kolko rokov budete na nule a zacnete setrit). Viem, ono sa to pri relativne nizkej zivotnosti baterii, FV panelov, elektromobilu tazsie spocita.
ešte mi napadlo s tou vodou… skontroluj si odber keď idete niekam na dovolenku… pred a po…
Mame vlastnu studnu,ale platime za kanalizaciu.Cize bazenom,ci polievanim zahrady sa vobec neobmedzujeme a jedine,co v dome platime mesacne je elektrina 50eur ale platime 70eur pre istotu,keby isla elektrina hore.A plus hypo.Takze mesacne poplatky na komplet bez stravy,nafty su 1550eur.
@derdia ved to. Treba to vyhodnotit komplexne. Kolko bola investicia za dom, elektromobil, fotovoltiku, FV baterie, aka je predpokladana zivotnost tych veci (FV panely, baterie, elektromobil a strata pri jeho predaji plus kupa dalsieho...) Aka je navratnost tych investicii (za kolko rokov budete na nule a zacnete setrit). Viem, ono sa to pri relativne nizkej zivotnosti baterii, FV panelov, elektromobilu tazsie spocita.
@madeincssr tak nam sa vracia fotovoltika kazdym rokom,100eur nam chceli supnut elektrinu ako preddavky,nechali sme to na 70eur a dali fotovoltiku a hned pri najblizsom vyuctovani bol krasny preplatok.Od vtedy mame preddavky stale rovnake 50eur.A fotovoltiku s bateriou mame uz asi 3roky,bolo to tesne pred zdrazenim a velkym boomom.
@olga_hurajova no mohli by ste napisat vstupne naklady.
@derdia
@madeincssr
Vstupné náklady čoho? Akých 30tisic?😂
FTVE nás stála po odpočítaní dotácie 9700€.
“Natankovali” sme “zadarmo” z FTVE za min rok. 4563kW (cca 27 000km) tj. ak by si tankovala a mala priemernú spotrebu nafty 5l (cena nafty koľko 1,4€ teraz?) tak by si zaplatila 1 890€ za naftu. A to si myslím že je fajn úspora. Ale každý to vidí inak, mne sa nechce argumentovať prečo áno, prečo nie… napísala som len vlastnú skúsenosť ako to máme my.
A samozrejme, postaviť tento dom stálo určite viac peňazí (lepšie tepelné izolácie, lepšie okná, lepší zdroj ohrevu TÚV a vykurovania, rekuperácia atď.) ako postaviť “lowcost” dom ale pri mesačných platbách aké máme sa to naozaj oplatilo.
Buď vám uniká voda alebo stále perieš dve veci. To nie je úchylka ale sprostosť, okrem vody míňaš zbytočne aj elektrinu. Keby sa aj každý úplne vyzliekol máš maximálne 1-2 práčky denne.
@januska12323 nie stále nie to som dala ako príklad že aj to sa niekedy stane.
Inak už sa snažím obmedzovať to pranie vcera a predvčerom som neprala dnes mi ide tretia práčka. A dám aj štvrtú keďže budem prať aj postelne. Ale napríklad ja gaťky periem zvlast. To mi poradila Dr keďže som mala často problémy. Teraz ponožky nám periem zvlast. Svetle a tmavé a farebne zvlast. Uteráky zvlast. Ono sa to nezdá ale je toho dosť čo ja periem zvlast a ono niekedy som to prala častejšie teraz sa snažím robiť si väčšie kôpky. Pracujem na tom. Už nejde práčka tak ako išla. To som tiež pisala že viem že tento problém tu je toho som sk vedomá a snažím sa to obmedzovať tak ako mi väčšina dobre radi.
Zistila som ale že ta voda je asi fakt veľa. Musím sa na to pozrieť niekedy večer alebo cez deň keď budem sama len šachta je vonku večer tam veľa neuvidím čiže mi ostáva len cez deň.
Inak niekto sa pýtal na tu elektriku. Tak mame si myslím bežme spotrebiče plus sušičku. Podľa toho čo nám chodí mesačný stav spotreby na email sušička nám robí 18€ cca mesačne. A to dosť suším na vešiakoch a v lete na dvore. Inak neviem no televízor rýchlovarná kanvica mikrovlnka nabíjané mobily, svetla. Neviem o ničom extra. A Elekrika menena pred 2 rokmi v celom dome.
@januska12323 nie stále nie to som dala ako príklad že aj to sa niekedy stane.
Inak už sa snažím obmedzovať to pranie vcera a predvčerom som neprala dnes mi ide tretia práčka. A dám aj štvrtú keďže budem prať aj postelne. Ale napríklad ja gaťky periem zvlast. To mi poradila Dr keďže som mala často problémy. Teraz ponožky nám periem zvlast. Svetle a tmavé a farebne zvlast. Uteráky zvlast. Ono sa to nezdá ale je toho dosť čo ja periem zvlast a ono niekedy som to prala častejšie teraz sa snažím robiť si väčšie kôpky. Pracujem na tom. Už nejde práčka tak ako išla. To som tiež pisala že viem že tento problém tu je toho som sk vedomá a snažím sa to obmedzovať tak ako mi väčšina dobre radi.
Zistila som ale že ta voda je asi fakt veľa. Musím sa na to pozrieť niekedy večer alebo cez deň keď budem sama len šachta je vonku večer tam veľa neuvidím čiže mi ostáva len cez deň.
Inak niekto sa pýtal na tu elektriku. Tak mame si myslím bežme spotrebiče plus sušičku. Podľa toho čo nám chodí mesačný stav spotreby na email sušička nám robí 18€ cca mesačne. A to dosť suším na vešiakoch a v lete na dvore. Inak neviem no televízor rýchlovarná kanvica mikrovlnka nabíjané mobily, svetla. Neviem o ničom extra. A Elekrika menena pred 2 rokmi v celom dome.
@anonym_autor prepáč, ale aj tak si pre mňa extrém čo saa týka prania, zvlášť ešte aj ponožky, každéj farby inak, ve´d hod ponožky k uterákom napr....ale ved to je tvoja vec...a preplatok na elektrike nemáte potom?
@anonym_autor prepáč, ale aj tak si pre mňa extrém čo saa týka prania, zvlášť ešte aj ponožky, každéj farby inak, ve´d hod ponožky k uterákom napr....ale ved to je tvoja vec...a preplatok na elektrike nemáte potom?
@zuzidr Skoda klavesnicu tu drat. Pracia obsesia. No ale- kazdy sme nejaky...
Sušička 18€ mesačne???? Pána Fera, ty si asi naozaj závislá na praní a sušení, toto neni možné také sumy....
@derdia chodíš na nechty? 360 eur ročne
Kadernicka?
Kupuješ si topanky? To sa neoplatí, o dva roky ich vyhodíš.
Máš dieťa? Koľko tá stojí tato investícia? Kedy sa ti vratia peniaze vrátené do vstupnej investície do dietata?
Kúpia si ľudia televízor za 1000? Najnovší iPhone zá 1800? Kedy sa im tie peniaze vratia?
Nemôžeš všetko presne do centu prepočítavať.
Veka veci kupujeme a platíme, lebo chceme.
Niekto vždy nové technológie musí zaplatiť.
Máš v aute ABS, ESP … pre pár rokmi za vývoj týchto veci museli brutal zaplatiť, boli len v najvyššej triede mercedesu. Tak je to aj s fotovoltaikou a čerpadlami. O 10 rokov to bude štandard.
@zuzidr nie preplatok nie je ak tak max 30€ elektrika je tak akurát nastavená
Presne ste to vystihli. Pracia obsesia. Nejaký blok v hlave že niekto príde a uvidi kopu špinavého pradla.
A je to aj tým že som doma na RD. Keď som pracovala tak prádlo stalo aj 4 dni samozrejme. Už pôjdem znova do prace takže sa tak prať nebude. Nebude čas na také.
Otázka ale bola ohľadom inkasa. Riešime tu momentálne že ponožky periem zvlášť. Pre mňa sú ponožky najšpinavšie oblecenie a nedám do spolu s iným pradlom. Každý to mame nejak inak nastavené. Viem že to veľa a samozrejme si to platím. Len už mi to príde veľa
@anonym_autor to je strašne veľa za všetko.
My máme 3 izbový nezateplený dom na juhu SK, 5 členná domácnosť, plyn + elektrina spolu 110,-€, vodu máme zo studne. Ale zas my len rýchla sprcha, cez zimu kúrime max na 22 °C a klímu nemáme.
@zuzidr nie preplatok nie je ak tak max 30€ elektrika je tak akurát nastavená
Presne ste to vystihli. Pracia obsesia. Nejaký blok v hlave že niekto príde a uvidi kopu špinavého pradla.
A je to aj tým že som doma na RD. Keď som pracovala tak prádlo stalo aj 4 dni samozrejme. Už pôjdem znova do prace takže sa tak prať nebude. Nebude čas na také.
Otázka ale bola ohľadom inkasa. Riešime tu momentálne že ponožky periem zvlášť. Pre mňa sú ponožky najšpinavšie oblecenie a nedám do spolu s iným pradlom. Každý to mame nejak inak nastavené. Viem že to veľa a samozrejme si to platím. Len už mi to príde veľa
@anonym_autor ale rozumies, ze u vas to nie je vela, ale ze brutalne vela... ako keby si porovnavala spotrebu bezneho auta 7l, vela by bolo 12l a ty by si mala bezne 20l... A teda asi bude nejake sponenie voda a elektrina (pracka + susicka)...
A co myslis akoze su ponozky najspinavsie? Ved na to ich peries... ci mas 3 rozdielne mydla na tvar, ruky a zadok? Alebo ked sa niekto kupe vo vani, tak vies, ze ta voda je ta ista aj v predu aj vzadu...
Pri normalnopocetnej rodine by ste mali vsetkeho platit tak o 40% menej... (my mame spotrebicov oproti tomu, ,co si napisala omnoho viac a platime omnoho menej na elektrinu)...
@anonym_autor ale rozumies, ze u vas to nie je vela, ale ze brutalne vela... ako keby si porovnavala spotrebu bezneho auta 7l, vela by bolo 12l a ty by si mala bezne 20l... A teda asi bude nejake sponenie voda a elektrina (pracka + susicka)...
A co myslis akoze su ponozky najspinavsie? Ved na to ich peries... ci mas 3 rozdielne mydla na tvar, ruky a zadok? Alebo ked sa niekto kupe vo vani, tak vies, ze ta voda je ta ista aj v predu aj vzadu...
Pri normalnopocetnej rodine by ste mali vsetkeho platit tak o 40% menej... (my mame spotrebicov oproti tomu, ,co si napisala omnoho viac a platime omnoho menej na elektrinu)...
@anonym_178cba inak by som mala ponožky prať samostatne, tak to by som aspon mesiac musela zbierať na plnú práčku.
je to etrémne veľa za vodu, je to tvoja vec , ale každý deň práčke a každému zvlášť prať = veľký únik peňazí, mne nesedí aj cena za plyn vs elektrina - čím kúrite? ak plynom tak aj tá elektrina je podľa mňa dosť...prekontrolujte si tú vodu, zredukuj pranie.
@felycity čo únik peňazí. Aj keby tá voda bola zadarmo by mi to nedalo. Veď to je pitná voda!
@anonym_178cba áno
@anonym_autor my sme extrem u nas na ulici a aj v praci ked to poviem a to platim 50e mesacne a vracaju nam este okolo 240e. Susedia platia 20- 25e.
Co musite robit, ked je to 130 nechapem.
Polievate nou zahradu? My mame studnu narazenu.
Plyn nemame len elektrinu. To vychadzalo okolo 140e. Dali sme fotovoltaiku, tak to bude menej.
Aj mne sa to zdá veľa. Ale zase periem denne 2-3 pračky, niekedy aj 4, každému periem zvlášť a ešte podľa farby. To viem že toto jedno robím tak, že nešetrim. Tohto roka sme ani bazén nenapúšťali keďže minulého roka sme sa v ňom kúpali 4 krát. Tak tento rok som deťom napustila len ten malý detsky. A vody vychádza stále pri vyučtovani tak že akurát. Nie sú nedoplatky ale ani žiaden preplatok. Ja už nechápem. Už sme kúpili aj umývačku riadu lebo vraj sa pri tom dá ušetriť voda. Mame ju 3 mesiac čiže zatiaľ neviem. Ale včera keď prišlo inkaso a pozerám voda o 15€ len tak zvýšená no už sa mi to zdá veľa.
@anonym_autor my bývame na dedine platíme vodu RAZ ZA ROK 70€ muž sa kupé každý deň plná vana,máme veľkú záhradu ale to polieva vodou zo studne čiže še s týmto na tom veľmi dobre,inak naše mesačne sú 200€ elektrina (aj kúrime podlahovým elektrickým za mňa najlepšie aké sme mohli mať) a to je vlastne asi všetko smeti ročne,plyn. Nemame
@anonym_autor 130 voda je brutal. Aj ja periem pre 4 osoby, mycka ide cez vikend a prazdniny 2x denne a dokonca mame bazen a platime 55€. Elektrinu mame tepelne cerpadlo a tu paltime 110€. Rodinny dom 120m2. Na starom dome, kde sme kurili a varili plynom, dve poschodia a 170m2 sme platili 250€ vsetko spolu. Tiez tam bol bazen a mali sme vodu nejakych 40€. Cize naozaj mas podla mna neprimerane vysoke naklady.

@anonym_0d3dca mame aj sprchač aj vaňu. Kupé sa iba mladšia aj to vo vaničke nie vo vani. Inak sa sprchujeme. Samozrejme každý deň.
@anonym_autor tá voda je šialenstvo, my máme aj bazén, sme 4 a vodu platíme 20,- € (kanalizáciu nemáme, s kanalizáciou by to bolo 40,- €). A to máme najvyššiu spotrebu zo známych. Ale akože dať prať 3 práčky denne, to máš cca 150 litrov vody. Ak to robíš celý mesiac 4,5 m3. Cena za kubík je niekde okolo 3,- € so stočným nech 6,- €, takže to by si ušetrila 27,- €. Tu bude problém aj niekde inde okrem prania. Dlhé sprchy? Často vaňa? Okrem toho na to, že asi kúrite plynom máte aj vysoké platby za elektrinu. Ale za to môže aj práčka, lebo ohrev vody na pranie tiež niečo stojí. Naše náklady pri 120 m2 a štyroch členoch sú 130,- € podľa posledného vyúčtovania. (elektrina, ktorou aj kúrime, voda, žumpa).
Prečo vlastne neperieš keď máš dostatok prádla na plnú pračku? Sama sebe robíš robotu a ešte aj plytváš zdrojmi- časom, peniazmi, vodou a splaškovou vodou. Nevieš ten čas využiť lepšie ako čakať kým pípne práčka?