icon

Koľko stoja mesačné nákupy potravín pre dvoch?

1. okt 2024

Ahojte, budeme sa sťahovať. Chcela som sa len tak popýtať, koľko môže vyjsť nákup potravín na mesiac pre dvoch dospelých ľudí ? Jeme všetko normálne, mäso atď. Je to len cca odhadom, nemám vôbec prehľad o tom koľko by to mohlo stáť. Ďakujem.

martinkatinka
1. okt 2024

@lindusss2016 ja mam syna nejedaka a teda pod 300 mesacne za oboch to nedam...

kitycat
1. okt 2024

@lindusss2016 no iste, pestro a zdravo.. ani tych 100 eur by nestacilo a nie ze 50-60€ 🙄

andrejka1974
1. okt 2024

Podľa mňa do tých 150 EUR my sme 4 a mame to do 500 eur

kitycat
1. okt 2024

Pamatate tu diskusiu ako tiez niekto riesil financie za stravu, tiez ze im staci pre oboch 50 eur a potom pise ze ich rodicia zasobuju masom, vajickami aj ovocim a zeleninou? 💁‍♀️

martinkatinka
1. okt 2024

@kitycat tak to potom ano... Dokupim ryzu, cestoviny, muku a frcim 😆

tramtada31
1. okt 2024

50-60 za zdravu stravu? Ako počítam, tak počítam, len za rajciny dam 30 eur mesačne. Podľa mna 200 eur na hlavu treba počítať. Môj bezny nakup v obchode je 30-50 eur a to je nakup pre 4 (2 deti, ktoré sa stravujú v skole, škôlke) na dva dni a my tiež obedujeme cez tyzden v restike.

sweetlife001
1. okt 2024

Ale čítam to ešte raz a vlastne tam píše, že to len keby 😅 KEBY sa mala stravovať sama, tak by sa URČITE zmestila do menej ako 100€ a MOŽNO aj do tých 50-60.. takže somarina, proste to sú len také nereálne predstavy, pretože sa tak reálne nestravuje, ale keby.. tak určite ✌️

petronelag
1. okt 2024

Potraviny okolo 350€/keď niečo budete mať aj od rodiny/ a ak do toho chcete zahrnúť aj drogériu a lieky tak 450€ pre dvoch by bol taký priemer.

tiezjedna
1. okt 2024

@egonsk v momente, kedy vyhodíš z jedálnička pečivo musíš premýšľať o varení dosť inak. Prestravovať sa za 50 € mesačne na jedného, keď sa máme baviť o vyváženej a zdravej strave, je absolútne nereálne. Ani za 100 € si to neviem predstaviť. Bullshit.

bbshop
1. okt 2024

Autorka, skús odhadom spočítať vašu dennú spotrebu a vynasob počtom dní v mesiaci. To čo ti my napíšeme môže byť na míle vzdialené od vášho životného štýlu. Ale predpokladám, že pri naozaj dosť veľkom šetrení to bude minimalne 10€-15€ denne. Raňajky, desiata, obed, olovrant, večera...to budete ešte stále viacmenej o hlade, keďže v reštaurácii len jedna porcia toľko stojí a aj viac. Najmenej to vychádza tých 300-400€ ako tu už bolo párkrát spomínané.

egonsk
1. okt 2024

@tiezjedna tak autorka nepisala, ze vyzaduje specialnu stravu a ani ta slecna do ktorej sa tu vo velkom obuvaju. Ked niekto ma fantaziu a vie vselico navarit, da sa kuzlit 😉 ... ale aj osobne mozem povedat, ze nie je lahke odolavat niekedy.... Kazdopadne je aj fakt, ze ludia sa naozaj dost prejedaju castokrat oproti vynalozenej energii. Ja som mal ako mlady rychle spalovanie a bolo ma lahsie satit ako zivit, lebo som zjedol aj viac ako za dvoch a bol stale stihly s vyraznou podvahou a velmi nizkym cukrom... vekom sa to vsetko napravilo a uz jem normalne. 😁 Prestravovat sa za 50eur na mesiac myslim da, ale ta strava je viac jednotvarna a energeticky na hranici voci beznym vydajom cloveka, pripadne pod nim.

lindusss2016
1. okt 2024

@13uzivatelka11 🙈 akym eckam? V com napr.? Uved teda, ak tak dobre poznas obsah mojej chladnicky...

13uzivatelka11
1. okt 2024

@egonsk ale ta do ktorej sa tu všetci "obuvaju" napísala ze sa stravuje ZDRAVO za 60€ mesačne.. Ale zdravá strava nie je poľské kuracie mäso plne antibiotík a najlacnejšia "diétna" šunka plná dusicnanov.. A aj chlieb za 1,50€ plný Ecok ma ďaleko od zdravého..

bonboniera
1. okt 2024

@nyusika ja si vždy pri takýchto témach spomeniem na tu bajkarku co raz písala ze dvaja prejedia max 120€ mesačne aj s donaskami 😂

13uzivatelka11
1. okt 2024

@lindusss2016 ja nemám odkiaľ poznať tvoju chladničku.. Ale pozerám sa na ceny v obchodoch a neverím, že sa dokážeš zdravo stravovať za 2€ na deň.. Ved napíš tvoj jedálniček, na ktorý tu všetci čakáme

alex49
1. okt 2024

Ja by som rátala 150-200 na osobu, radšej si sprav rozpočet na 200 a po pár mesiacoch uvidíš, či je to veľa.

marcellka32
1. okt 2024

Čakám na ten lacný jedálniček

lindusss2016
1. okt 2024

@egonsk ja s tebou suhlasim takmer vo vsetkom, co si napisal.

Odpovedam vsetkym zenam, co mali potrebu ma oznacit: Nemyslim si, ze fyzicky pracujuci chlap sa prestravuje za rovnaku cenu ako ja s 50 kg. Ale pisala som o sebe! Ja jem malo, nie som ale podvyzivena, staci mi to, jem aj maso, ale jem proste male porcie. Nevyhadzujem peniaze za vody a napoje, za sladkosti, nekupujem pecivo a ani udeniny. Kupujem najma ovocie a zeleninu, ak sa da, tak domace, ale nevyhybam sa ani exotickemu ovociu a to napr.nie je lacne. Ale ked si kupim mango, mam to ako plnohodnotnu veceru. Nedotlacim sa chlebikom so sunkou.
Schvalne som sa pozrela na ucet, kolko som minula tento mesiac v potravinach, tak je to cca.300€ za mna plus dve deti, obedujeme ale v skole a ja v praci. Varim doma len cez vikendy, detom peciem, nekupujem kolaciky a ine pekarske vyrobky, snazim sa im davat vsetko domace a takto nam to vychadza teda.

cookie29
1. okt 2024

@lindusss2016 poprosim Ta aj ja. Pri dnesnych cenach zeleniny a ovocia, mliecnych vyrobkov atd, by ma zaujimalo, ako sa vlezies do rozpoctu.

100€ na mesiac, je cca 3€ na den, na ranajky, obed a veceru.

13uzivatelka11
1. okt 2024

@lindusss2016 aha, takže ty tu radis o tom, ako sa zdravo stravujes za 60€ mesačne, ale vlastne obedy v tom nie sú? 🤣

lindusss2016
1. okt 2024

@13uzivatelka11 napisala som niekolkokrat, ze pecivo (cize aj ten chlieb plny ecok za 1,50€) nejem, taktiez udeniny (cize sunku plnu dusicnanov). Kuracie maso jem, ale u nas sa zje 1 prsko na nedelny obed (ja + 2 deti) a ostane nam z toho aj na veceru, tym padom naozaj nemusim kupovat polske maso, zijem na juhu slovenska, sice v meste, ale mam mnoho znamych z dediny, takze mame aj zeleninu, vajicka a maso domace (kuracie maso). Bravcove alebo hovadzie kupujem v obchode ale len vynimocne.

liv1
1. okt 2024

@nyusika kdeze 100. Ale vraj 50,60 😁😁

egonsk
1. okt 2024

@cookie29 narastajucim poctom ludi (stravnikov) nestupaju naklady linearne. V tom je kuzlo spravne rezirovanych vydavkov 😉

darina77
1. okt 2024

@nyusika tiež ma to zaujíma, ale podľa mňa to zdravo nie je. Veď len zelenina ovocie sú veľmi drahé , tak ale keď chcem zdravú stravu tak kúpim a mesačne ma strava vyjde na 300 na osobu.

januska12323
1. okt 2024

Takže neviete za koľko nakupujú rodičia a koľko je to delené tromi dospelými? Odhadom získaš sumu za osobu.
Len tak pre predstavu my sme 4 dospelí, 2 obeduju cez týždeň mimo takže to len odhadnem na 50 plus 400 mesačne nákup potravín = okolo 150 na osobu. Máme domáce zemiaky, cibuľu a zeleninu, nejaké ovocie, nič extra.

cookie29
1. okt 2024

@egonsk este raz rozpravame sa o vyvazenej strave, 3 jedla denne, ranajky, obed vecera. Bez prejedania sa. Ja sice maso moc nemusim, ale len samotna zelenina a ovocie su drahe, aj ked kupujes sezonne.

A ano samozrejme ze viem, ze naklady nestupaju linearne. 1 dospely + 2 deti. Jedavame doma 3 krat denne, a to nepocitam olovrant. Ale velmi rada sa necham poucit a inspirovat co sa tyka zdravej rychlej stravy, za nie prilis velky budget. Kludne napis zopar jedal, co zvyknes varievat. Dakujem.

lindusss2016
1. okt 2024

@liv1 napisala som pripad, ako by som dokazala minimalizovat svoje naklady, keby som zila sama. Mne maso odjakziva velmi nechutilo, takze ja by som ai poradila celkom slusne bez toho. Toto samozrejme neplati uz, kedze mam deti a obedy varim vacsinou masove. U nas domace kura vychadza na 5€/kg. Cele kura vazi cca.3,5 kg. Z toho navarim 5-6 obedov (neratala dom to doteraz presne) pre nas vsetkych. Ved cely moj prispevok bol predsa o tom, ze ta cena sa odvija najma od zjedeneho mnozstva.

liv1
1. okt 2024

@lindusss2016 jaj tak uz chapem. Deti jedia v skole ty v robote, mate domace “zadarmo” 😁, mango na veceru, paradicka. Ja mam tiez 50 kg, ale jem tak normalne. my 4clenna rodina mame 1 mensie kura na obed. Zvykne trocha ostat, niekto si da na veceru alebo pouzijem do natierky… vy teda nie ste velki jedaci, ake velke mas deti?

marcellka32
1. okt 2024

1 kura na 5-6 obedov?? Ja premýšľam, ale mne to nevychádza, napíš mi tie recepty

lindusss2016
1. okt 2024

@cookie29 napr.jablka su skvele ovocie a v nasich sadoch uz boli aj take roky, kedy jablka rozdavali zadarmo, lebo ich slovaci nechceli kupovat 🙈 teraz je sezona, treba nakupit teda. Pre mna jablko = desiata napr.

Skusim zhrnut nazorny jedalnicek, netvrdim, ze toto jem kazdy den pocas celeho roka, aby to tu zas nebrali niektore doslovne:
Ranajky: jogurt s ovsenymi vlockami, plus chia alebo ine semienka
Desiata: jablko
Obed: zjem normalne v praci, ale cez vikendy varim vacsinou klasicke slovenske jedla, obcas svetovu kuchynu, ale nic specialne proste normalne jedla (v nedelu sme mali prsia s ryzou)
Olovrant: kusok domaceho kolacika
Vecera: bud dojem z obedu, alebo nejaka zelenina k tomu kusok syra

Nejem nic specialne, proste normalna strava, len jej nejem vela, to je cele. Ja keby som prejedala, tak okamzite priberiem.