Koľko zaplatiť svokre za opateru dieťaťa?
Ahojte dievčatá, chcela by som sa poradiť s Vami a bola by som rada keby ste sa podelili o Vaše skúsenosti. Od júna nastupujem do (novej) práce. Môj syn ide od septembra do škôlky. Čiže jún, júl, august bude musieť ísť na opateru ku svokre. Svokra je 61- ročná dôchodkyňa v plnej sile. Bude tam 3 dni v týždni na 6 hodín od 8.30-14.30, jeden deň na 3 hodiny od 12.00-15.00 a jeden deň vôbec nie. Teda spolu max 22 hodín týždenne, s tým, že stravu bude mať z domu. Svokra to nechce robiť zadarmo (čo žasnem, ale je to realita) a nevieme sa dohodnúť, koľko jej zaplatiť. Ona nepovie sumu (hoci tuším že by chcela celý rodičák) a ja ozaj neviem. Ani ja to nechcem zadarmo, ale trošku primerane. Máte skúsenosť? Koľko platíte Vy svokrám alebo rodičom za to, že Vám opatrujú dieťa? Zvyšok týždňa bude u mojich rodičov, ktorí pochopiteľne nič nechcú. A ak mi budete ešte vedieť poradiť, ak mi rodičák končí v decembri, malý je od septembra v škôlke a ja od júna v práci, vezmú mi od septembra rodičák? Ďakujem.
@sharmana my mame spolocnu mamu? presne ten popis sedi ... 😅 u nas teda s tou vynimkou ze ma preferovane vnuca od preferovaneho dietata ... a ostatne 😝
koľko zaplatiť svokre? toľko, koľko ste ochotní zaplatiť svojej mame
@viera27 zijem nadstandard a nikomu standard nevytahujem na moj nadstandard, nemam preco 🙂, ale mozno keby som mala preco, tak by som to urobila
vies mam v pazi, preco ty co robis, nevidim dovod ludom, co sa maju dobre a maju svoje zarobky platit cokolvek, to si mozem vytiahnut nejaku babicku z domova dochodcov a platit si ju, za lasku a zdvihnut jej standard
@maznacik007 no nepísala som síce o svojej mame, ale ani ja to nemám ružové ani z jednej ani z druhej strany veru 😉 viem však porovnať, ked vidím ako ku kamarátke prídu rodičia postrážiť dieťa, ktoré je neustále choré, tam sa striedajú všetci.... to ku mne neprišiel v živote nikto a veru jednu dobu sme to dosť potrebovali, ale všetci sa robili že to prepočuli...
ja už som si zvykla, že som na všetko sama, aj prázdniny si budeme musieť riešiť sami, ale aspon mi to nikto na oči vyhadzovať nebude....
ja to poznam tiez ... ja som mala desatrocne dieta same doma cele dni kym som bola s malym v nemocke na operacii, muz musel byt v robote chodil az vecer domov, sama si dcera varila ... a rodicia su par km, pojazdny ale ani obraz ani zvuk ... ale tak ja som uz zvyknuta ... neriesim ...
a syn ked bol po vaznom uraze operacii si myslis ze ho prisli pozriet ... kaslali na neho ... ale ja fakt neriesim uz .. inak sa nedalo ...
ale mas pravdu najlepsie sa zariadit sama ... a aj potom ked oni budu nieco chciet ...
@sharmana
@maznacik007 na mm sa svokra hnevala, ze ju neprisiel na Vianoce pozriet. Zlomil si totiz 21.12. nohu. A ona namiesto toho, aby mu aspon zavolala a informovala sa ako sa ma po tej zlomenine. Cakala ho operacia, dobre to vedela. No namiesto toho sa urazila, ze neprisiel on za nou. So zlomenou nohou. Mame male dieta a druhe uz bolo na ceste, co nevedela. Ale neopytala sa, ci nepotrebujeme pomoct s malym alebo ci ja nepotrebujem pomoct s mm, lebo samozrejme bol o barlach a bol rad, ze je rad. Nie, ona cakala, ze ho doveziem za nou a on bude skackat z parkoviska o jednej nohe za svojou mamickou. Pekne co? Ludia su rozni a ja som jej to uz odpustila, len sa mi to akosi zabudnut nedari.
@effkaa IP
Rodicak sa vyplaca do 3 rokov veku dietata. Ak ides do prace a o dieta sa stara plnoleta odoba alebo skolka naro na rod.prispevok ti nezanika mas narok do 3 rokov veku dietata . Vratane mesiaca kedy diets dovrsi 3 roky
@celasapremenim prachmi si clovek truhlu nevystelie, nech ich zhrna pre seba ako chce. nakoniec aj tak budeme mat len tie drevene laty rovnako tvrde vsetci.
@viera27 presne 🙂))) ja som ochotna cloveku aj modre zniest za privetivost a uprimnu lasku voci vnucatam 🙂 a ked sa to niekomu dostalo, tak mu kvitujem vsetko, co pre tych ludi potom robi
@zara0201 ja nechápem prečo reaguješ tak agresívne. 🙂 .
Nie , prvé deti som si vychovala sama s bývalým mužom , kde ani moja matka a ani moja exsvokra sa za nimi neohliadli , nie že by ich postrážili občas a už vobec nie trvale. Takže tam si vedľa.
Najstaršiu dcéru mám postihnutu , takže som bola doma plné tri roky a potom som mala syna , ktorý išiel v dvoch rokoch do jaslí. Žiadna pomoc pri vyberaní detí od rodiny, platila som susede, ktorá mi ich občas vybrala. A ak si myslíš že mne niekto pomohol so staršou postihnutou , tak chacha, preto si tak veľmi vážim akúkolvek pomoc
Druhú várku detí mám s druhým manželom , kde mi zas a opakovane matka absolutne nepomôže , ešteže mám svokru ktorá je ochotná to urobiť a ja som jej nesmierne vďačná .
Ja na rozdiel od teba pracujem pri týchto deťoch takmer od ich narodenia, opatrovatelky mám vtedy ked som u klienta a ked su deti choré a ja potrebujem ist von , tak je s nimi svokra. Vždy mám takú ktorá už svoje deti má veľké alebo zrovna má v škôlke a je nezamestnaná.
Ja z teba silou mocou nerobím nič, to ty sama zo seba. Ideš od mantinelu k mantinelu . Najprv si ochotná platit niečo a zistuješ kolko ale zároveň sa rozčuluješ že kto to kedy videl svokre platit za niečo a zrazu jej dáš celý rodičák. Od mantinelu k mantinelu 🙂.
@zara0201 tak prve co ma napadlo po precitani tvojej otazky bolo tiez, ze si neviem prestavit babku, ktora za opratrovanie svojho vnucatka zoberie peniaze ani mna ako nevestu by to nikdy nenapadlo - ale vychadzam z rodinnej situacie mojej rodiny.
Respektujem ze v kazdej rodine su ine vztahy a tak vas neplanujem ani odsudzovat ani kritizovat 🙂
Co sa tyka sumy, tak ak si navrhovala opatrovanie s platenim ty, tak by si mala povedat aj sumu, vychadzala by som z nejakych moznosti tvojho okolia za kolko sa pohybuju priblizne hodinove sadzby opatrovania.
Ak sa chces len svokre nejak revansovat a bolo by prijatelne aj nefinancne ohodnotenie, kupila by som jej nieco co do domacnosti potrebuje v pribliznej hodnote aku by si jej chcela zaplatit, ale to naozaj zavisi ake mate vztahy a ako sa poznate....
@maminuska lenze pre teba moze byt 156 eur ako pre niekoho 1000 eur...nemozes to hodnotit nakolko nevies aka je financna situacia a za aky plat bude pracovat
Ja si vazim dobre vztahy nakolko u nas so svokrou niesu...no o to viac si vazim tie z mojej strany ...a ked raz pre niekoho robim nieco na zahrade alebo inak pomaham rovnako cakam ze tie dobre vztahy bude udrzovat aj druha strana.... a neznamena to ze sa neodplatim aj financne a pripadne este aj inym sposobom ale vypytat si a vyratavat je pre mna zo strany babky na dochodku divne a neosobne...inak by som to vnimala od vzdialenejsej rodiny......
A zakladatelka platit chcela to od zaciatku prezentovala aj ked spominala 150 eur nie cely rd ale spominala ze ju skor ako to zaskocilo ako to bolo vypytane a sposob....ten by mrzel aj mna...
Vies ty posudzujes sutuaciu podla vasich rod. Vztahov....zakladatelku prekvapili evidentne ich tak nevnimala.....to je pointa
Necitala som celu diskusiu, ale ja som svokre za strazenie platila. 150 Eur. Tiez ma to dlho hnevalo ale tak uz kaslem na to. MAnzel ma nazor, ze jeho mama si tie peniaze zasluzila: Mne to pride chore, nas strazila babka niekolko rokov zadarmo, ani by ju nenapadlo nieco pytat. Tak ale, dnes je uz asi ina doba ...
jej a ja som si myslela, že tá moja svokruša je najlakomejšia na svete. No moja svokra by malého vôbec nevarovala a čo mám robiť. Neriešim nekomentujem sre..... kam na to. Určite to nieje obvyklé, ale sú takéto matky...... 😉
@kkristin ešte raz , mne 156 EUR nestojí za napätie v rodine, bez ohladu na finančnu situáciu .
A ani ja nedám hocikomu len tak 156 EUR , že tu máš . Mám 4 deti a nedokončený dom .
Ja neposudzujem situáciu podla seba, len poukazujem na to že je množstvo žien čo by aj zaplatilo vlastnej matke/ svokre len aby im tie deti postrážila a nemuseli ich vláčit po cudzích alebo si púštat domov cudziu ženu, ale proste nie - nedá sa, nechcem , mám svoj život ....
Preto ak je svokra/matka ochotná sa postarať o dvojročné dietatko , tak si to treba vážit , pretože množstvo žien takéto možnosti nemaju .
@maminuska no tebe 156 eur nestoji za napatie ....ale pre niekoho to je strava na cely mesiac pre deti....to som sa snazila povedat ze pebiazmi to merat nejde....
Ja osobne keby som mala platit vlastnej mame / nie za predpokladu ze by kvoly strazeniu nezobrala inu robotu/ radsej si poviem ze ked si za to vypyta tak to asi nieje babicka a dam inej mamine alebo niekomu inemu.... lebo pointa nieje o tom ze chcem zadarmo ale ze si vypyta peniaze za nieco so by malo byt s laskou urobene...
A ochota je to potom rovnaka ako praca pre cudzieho.....
je to moj nazor samozrejme tvoj ti neberiem a plne respektujem
@maminuska Som sa pobavila nazvat deti varkami, to sa u Teba objavuju ako epochy tretohor? Prepac.
To ze idem byt zamestnancom neznamena ze doteraz nepracujem. Kedze manzel je zamestnany ale na svojom...neviem ci si dokazes predstavit rodinnu firmu, asi nie, ale boli casy ked som spavala 4 hodiny denne a nepomohol nam lautr nikto.
Ale to je jedno. Nemyslim si ze ma zmysel sa tu hadat a urazat. Ja som svokre tiez vdacna, skutocne som sa pytala na cislo a po precitani nazorov som prehodnotila postoj, co je zrejme z toho ze davam cely rodicak. Takze ziadne od mantinela k mantinelu. Baby mi tu otvorili oci, tak hadam mam pravo na zmenu nazoru. Ale Ty asi zmenu nazoru neuznavas ked si pripustna tocit dookola to svoje iste.
@martinka_martinka matika ti fakt moc nejde 24 x30 = 720 hodin do mesiaca - 24 su hodiny a 30 je dni v tyzdni 😀
Rodicovsky ti nik nevezme mas nan narok do 3rokov dietata a ja nastupujem od pondelka maly bude s mojou mamou a ja jej chcem preplatit cestovne a to je vse, ona ani to nebude chciet ako ju poznam, ale ako sorry ja by som asi nic nedala, max. cestovne ak cestuje, stravovat sa bude u nas a sem tam ho budeme vozit k nej

jedna z možností (odhliadnuc od emócií) je toto: podľa zákona je rodičovský príspevok štátna sociálna dávka, ktorou štát prispieva oprávnenej osobe na zabezpečenie riadnej starostlivosti o dieťa. Oprávnená osoba má nárok na rodičovský príspevok, ak zabezpečuje riadnu starostlivosť o dieťa do troch rokov veku. Rodičovský príspevok je 199,60 € mesačne. Čiže vezmi 199,60, predeľ počtom hodín v danom mesiaci, vynásob počtom hodín, keď bude malé u babky, a máš presnú sumu.