Koľko zaplatiť svokre za opateru dieťaťa?
Ahojte dievčatá, chcela by som sa poradiť s Vami a bola by som rada keby ste sa podelili o Vaše skúsenosti. Od júna nastupujem do (novej) práce. Môj syn ide od septembra do škôlky. Čiže jún, júl, august bude musieť ísť na opateru ku svokre. Svokra je 61- ročná dôchodkyňa v plnej sile. Bude tam 3 dni v týždni na 6 hodín od 8.30-14.30, jeden deň na 3 hodiny od 12.00-15.00 a jeden deň vôbec nie. Teda spolu max 22 hodín týždenne, s tým, že stravu bude mať z domu. Svokra to nechce robiť zadarmo (čo žasnem, ale je to realita) a nevieme sa dohodnúť, koľko jej zaplatiť. Ona nepovie sumu (hoci tuším že by chcela celý rodičák) a ja ozaj neviem. Ani ja to nechcem zadarmo, ale trošku primerane. Máte skúsenosť? Koľko platíte Vy svokrám alebo rodičom za to, že Vám opatrujú dieťa? Zvyšok týždňa bude u mojich rodičov, ktorí pochopiteľne nič nechcú. A ak mi budete ešte vedieť poradiť, ak mi rodičák končí v decembri, malý je od septembra v škôlke a ja od júna v práci, vezmú mi od septembra rodičák? Ďakujem.
mam dojem ,ze toto je nejaky zly vtip 😕
Že čo ??? 😕
Mne je na grcanie z takychto babiek. Podla mna je primerana suma 100 EUR, kedze je to bez stravy a inych aktivit ako ihrisko, alebo hrania sa na dvore, ak by sa jej to zdalo malo tak 130 max., potom by som s nou obmedzila kontakt na minimum, hladala si aktivity ak by chcela nieco odo mna, napr. to jej vyberanie zemiakov a rozhodne by som bola asertivna a naucila sa jej hovorit NIE a to s usmevom na perach.
@zara0201
@zara0201 pockaj, dve tretiny lizingu za auto, ktore ostalo svokre? to je uplne ina pesnicka, pri rozhovore o platbe za opatrovanie by som jej to na rovinu pripomenula aj s tym, ze ste o tom doteraz nehovorili, ale ze fajn, budes jej hradit opatrovanie, hoci nepozns ziadnu babku, ktora by si za opatrovanie vnucat vypytala co len euro, ale ez potom nech vam oni posplacaju ten lizing, ze to auto nie je vase
ak nemas nejake z ich strany financie v minulosti, vobec sa neopanuj jej toto povedat, nech sa trochu uvedomi
@zara0201 skús si sem na MK dať inzerát, možno sa v blízkosti tvojho bydliska nájde mamička na opatrovanie.Útočné a primitívne príspevky na tvoju osobu si nevšímaj, ty sa k svokre správaš slušne, pomáhate jej obaja s manželom, zobrali ste ju na dovolenku, nemáš problém jej nejakým spôsobom kompenzovať varovku, ide o to, že si ona prvá vypýtala peniaze za stráženie vlastného vnuka, čo je choré. Nejde o stráženie na tri roky, ale na tri mesiace, ani nie celé dni a ponúkli ste jej internet a kúpu notebooku, no ona chce peniaze napriek tomu, že druhému potomkovi deti strážila zadarmo.....asi b som poriadne prehodnotila moju pomoc, ktorú jej poskytujem a tebe želám, aby to pre vás a najmä pre drobca dopadlo čo najlepšie.
@zara0201 teraz citam ze to chces na par dni, par hodin? 😕 😕 😕 😕 😕 panenko maria podsrpenska....
najdi si sukromne jasle, neviem z kade si ale u nas v KE, v súkromných mozes samozrejme za vyssi poplatok nez pausal, doniest dieta na par hodin, co by tebe uplne vyhovovalo a este by aj malo odborne prostredie, takze moznosti su. svokru naozaj ako poslednu lebo este vam to otrieska 100x o hlavu, a zemiacky by som jej odkazala nech si zaplati brigadnikov.
@zara0201 je vidno ze asi jej ten vnuk viac prekaza a nelubi ho,keby ho lubila tak mu da vsetko ale henta striga mu zadara nechce dat nic.A ked da tak sa vychvaluje co mu kupila .No jeblina proste.Ten tvoj jej nemoze povedat nist?
@hori no mne to nepride humorne, mne to pride uplne samozrejme.keby som si ja dala strazit dieta na vikend, prinesiem nejake jedlo, ponuknem peniaze na aktivity, vylety atd. ale moja svokra ani mama by si nikdy nepytali peniaze za strazenie. a myslim, ze ani zakladatelka by neocakavala od svokry, aby svoj dochodok minula na vylety. podla mna zara to napisala jasne. ,ze svokra si pyta za strazenie. vraj zadarmo to robit nebude.
@zara0201 Ja by som aj na tie 3 mesiace radsej zohnala opatrovatelku, hoci by stala viac ako svokra. Takto ti bude vykrikovat, co ona pre vas robi,prip. co vsetko nestihla v zahrade urobit...
Inak svokry a svokrovia su rozni - napr. moj svokor sa pred 5 rokmi sam zdiagnostikoval (za pomoci svojej partnerky), ze pri kontakte so svojimi detmi sa mu zvysuje cukor (rozumej prestali sme mu platit zivotne naklady a dovolenky pri mori), takze sa s nimi nechce stretavat...takze moje deti ho vobec nepoznaju a pritom je to totalne vitalny pan, ktory ma s partnerkou obrovsku zahradu, kde by deti mohli stravit krasny tyzden-dva pocas prazdnin. Takze vo finale to znamena, ze mam tetu opatrovatelku (velmi zlatu), ale kazdy tyzden letnych prazdnin ma vyjde na 200,- € (120,- € primestsky tabor starsej, 80,- € teta opatrovatelka mladsej), pripocitaj choroby + vyberanie zo skoly a vodenie na kruzky....
Len som ti tym chcela povedat, ze nielen tvoja svokra je divna.... 😕
Mojej sesternici sa narodilo babatko, a ma uz 1,5 rocneho synčeka. No ne zvláda to sama, a potrebovala pomoci. Požiadala svoju mamku len, ze ta býva 100km od nich, a tiež ne mohla iba tak nechať svoju robotu, lebo s čoho by sa živila. Poriesili to tak, ze davaju jej na ucet 80% platu, ktory mala vo svojej robote. No kazdy ma to inak. Mi to trosku tiez sa zdalo az natachnute, ze by som svojej mamke platila 🙂 Ale na druhej stranke je to logické. Inac je to na dôchodku, ze treba babke platiť 🙂
@celasapremenim To je nas problem, sme dobraci a povedat nie je tazko. Preto ma to teraz vsetko mrzi.
@happyfrog80 Ked jej co i len naznacis pravdu, hned place.
@kikusa8 na tvojom prispevku je vidiet, ake sme velmi odlisne a ako to vnimame. preto sa vôbec necudujem, ze si takto reagovala.
ty si sa na svet nepytala, ale ja som vdacna, ze zijem. ty starostlivost rodicov o dieta vnimas ako povinnost, ja ako radost a samozrejmost. a takisto som mamke vdacna,ako ma vychovala. ja jej tu starostlivost /nie povinnost!!/ oplatim, ked to bude ona potrebovat .a tak vychovavam aj svoje deti.
@zara0201 ahoj tak toto je sila teda,,,ale ja ti odpoviem na otazku inak,,,keby moja svokra chcela peniaze za stráženie ,,tak vymyslím niaky iný sposob stráženia,,vieš lebo ked už takto špekuluje aby ste neskor nemali problémy,,ohladom penazí,,stravy a pod,,lebo napr sa bude "musie" u nej najest a bude ti to vykrikovat do nekonečna ... 😒 toto nieje preboha normálna hadam,,ved ak ta svokra nepracuje a nema zdr,,problemy,,a ako píšeš je pri sile,,ved to musí byt pre toho star,rodiča potešenie ☹ ,,,tak moji rodičia ty by určite neprijali,,,ako píšu ine žienky,,moji rodičia jej ešte kupuju oblečenie,,ked je mala tam,,jedlo,,hračky,,,to je samozrejmost ...radšej si zariad inu opateru
@zara0201 vies co, tak sa cez to nejak prenes a kasli na to....uz ju zrejme nezmenis, len sa nenechajte uz vyuzivat, vsetko dobre prajem
inak mozno po dvoch detoch a dlhsom manzelstve sa budes musiet naucit aj povedat ako sa veci maju, diplomaticky, ale na rovinu, lebo ked to clovek nerobi, robi to zle do psychiky a nasledne do zdravia, co ti uz ovplyvni aj deti a tam matky koncia s ohladuplnostou na svoj ukor
@zara0201 Skús hodiť inzer´t nielen na mk, ale popýtaj sa aj mamičiek na najbližšom detskom ihrisku. Možno budeš prekvapená, že za 100 -150 eur vrátane stravy by Ti mnohé mamičky dieťatko radi postrážili /hlavne ak majú tiež dieťatko v rovnakom veku/ Malinký sa zahrá s kamošom/ kamoškou, stravu bude mať tiež /a primeranú veku/ a určite bude aj nejaký program. Ja som ako tehotná rada opatrovala bratovi dcérenku, lebo sa s mojou staršou pohrali, zabavili a ja som mala viač času navariť /pre jednu navyše nebol problém/ a vymyslieť niečo na zabávu - pre dve sa vymýšľalo ľahšie ako pre jednu.
Len sa mamičku prever z viacerých strán a nikdy v živote Ti to svokra nebude môcť vyhodiť na oči.
naozaj divná svokra,ale čo už ☹ Treba si ale uvedomiť,že rodičovský príspevok je pevný na celý mesiac,čiže na 24/7 dni v týždni.Tak ked chce peniaze,vyrátaj jej to tak,že Ty to máš na celý mesiac a jej dáš alikvotnú čiastku za tých pár hodín.Alebo jej povedz,že jej dáš celý rodičovský,ale najprv si musíš odrátať sumu za všetko,čo si Ty spravila pre nu.Ved len za danové priznanie si účtovníčky pýtajú nemalý poplatok a to nehovorím,koľko stojí benzín.Nakoniec Ti ešte ona bude musieť dávať 200 € mesačne
@baryana ja to beriem tak isto ako ty, deti mam lebo som ich chcela a s radostou a laskou sa o ne staram... Ale nic za to nebudem ocakavat... ak to budu moje deti citit prirodzene ze maju pomoct nevladnym rodicom, tak budem len rada a spravi ma to najstastnejsou na svete... Ale ak nie, nebudem im vycitat ze ja som ich vychovala a maju mi co vracat... Tak som tym myslela 😉
@zara0201 Hm, som za to, aby sa rodicom/svokrovcom pri dlhodobejsom opatrovani davala minimalne vacsina rodicaku. Obvykle su totiz v horsej financnej situacii ako deti a preco by na tom mali deti "ryzovat" (rozumej ponechavat si rodicak za nieco, co vykonava de facto niekto iny). Nasi vzdy ked si brali mojho synatora na prazdniny, tak som jednak nakupila kooopec potravin (ale tak to vlastne robim furt), dala som dost peniazkov na aktivity a dalsiu stravu atd atd. Takisto aj bez opatrovania im kazdy mesiac prispievam na chod ich domacnosti (rovnako samozrejme aj manzelovej strane rodiny). Ono je to dane tym, ze naozaj su diametralne velke rozdiely medzi nasimi prijmami a preco by sa rodicia tiez nemali podielat na nasej dobrej financnej situacii?
ALE co musim povedat, v zivote odo mna nic nepytali, aj po rokoch sa zurivo brania ked im tisnem cokolvek (nastastie internetbanking neovladaju, tak platby nevedia vracat 😀 ). Keby so mnou jednali ako tvoja ctena svokra, tak neviem, neviem. Velmi rychlo by sme sa dovadili ako psy.
@hori áno, ja by som dala radšej cudziemu! Ak by si ty mala vziať dieťa svojho dieťaťa na prázdniny(napr.) nechala by si si za to zaplatiť??? to vážne? Môže si myslieť kto chce čo chce, ale platila by som cudziemu, nie vlastnej mame - svokre- moja mamka by odo mna v žiadnom prípade nevzala, ešte by sa aj nahnevala, že jej za také niečo núkam peniaze. Mamina písala, že dáva z domu aj stravu, takže svokra nebude musieť ani variť, ani prať, ani chodiť po neho do škôlky, len sa s nim hrať....Pre mňa nie je asi nič horšie, ak si starý rodič nechá zaplatiť za to, že sa pohraje, postráži vlastné vnúča...ak chce peniaze, tak nech si vezme do opatery ešte jedno -cudzie

@zara0201 hladaj si opatrovatelku, za cely rodicak ich najdes ojojoj.... a nebudes to mat na tanieri co a ako KVOLI TEBE a TVOJMU SYNOVI niekto nemohol.
najde sa urcite nejaka mamicka alebo "teta" ktora nebude mat problem a hlavne nebudes mat stres. Keby mne toto povedala svokra poslem ju tam odkial vysla. Nejde o peniaze , proti tomu apriori nie som ale o formu.