icon

Kto by mal platiť daň z nehnuteľnosti po otcovi?

6. jún 2025

Dievčatá ako by ste reagovali vy?
Sme 3 súrodenci, nehnuteľnosť je napísaná na nás, žije tam po otcovej smrti iba mama, ja sama som rozvedená mám dcéru a úver na krku, čo by ste robili na mojom ( našom) mieste, zaplatili by ste daň alebo by ste pýtali aby mama prispela, prípadne to zaplatila keď tam ona býva. Podotýkam, že dedičstva sme sa všetci vzdali v jej prospech....

Strana
z4
rachel36a
6. jún 2025

Tak ked ste sa dedičstva vzdali v jej prospech, tak vlastníkom je mama a teda nech si daň zaplati

olga_hurajova
6. jún 2025

A koľko eur je tá daň? 30-60€? To neviete každý súrodenec zaplatiť 10-20€ a pomôcť tak mamine?

autor
6. jún 2025
@rachel36a

Tak ked ste sa dedičstva vzdali v jej prospech, tak vlastníkom je mama a teda nech si daň zaplati

@rachel36a nie je vlastníkom, len tam žije

modrahruska
6. jún 2025

Nerozumiem, ako ste sa vzdali dedicstva ked je dom napisany na vas 🤷‍♀️ Dan nech zaplati ten, komu dom patri - rovnakym dielom vsetci vlastnici.

autor
6. jún 2025
@olga_hurajova

A koľko eur je tá daň? 30-60€? To neviete každý súrodenec zaplatiť 10-20€ a pomôcť tak mamine?

@olga_hurajova a kto pomôže mne? Jej zostalo niekoľko tisíc.... podľa môjho názoru by už aj stačilo

katica06
6. jún 2025

Ako môže byť tá nehnuteľnost vaša ak ste sa.vzdali dedičstva v jej.pospech? Ja platím daň 25€ ročne a.to mám.väcší pozemok. Tak pre troch majiteľov ročne vysoliť 7,50 nie je veľa

heleninamama
6. jún 2025

Daň z nehnuteľností platí ten, kto je majiteľom podľa listu vlastníctva. Ústne dohody sú nepodstatné. Komu dom reálne patrí?

basska_b
6. jún 2025

Moja svokra takto zije, darovala to synom, aby neplatili neskor dan z dedicstva, ma tam dozivotne byvanie. Dan plati ona. Ale to je jej dobra vola.

katica06
6. jún 2025

Ak niekto vlastní dom o ktorý nemá záujem môžete ho predať

tim23
6. jún 2025

Tiež nechápem ako môžete byť vlastníci domu keď ste sa vzdali dedičstva. Ale ja by som (aj so sestrou) zaplatila tú daň pol na pol. Ak by sme teda boli majitelia domu

basska_b
6. jún 2025
@katica06

Ako môže byť tá nehnuteľnost vaša ak ste sa.vzdali dedičstva v jej.pospech? Ja platím daň 25€ ročne a.to mám.väcší pozemok. Tak pre troch majiteľov ročne vysoliť 7,50 nie je veľa

@katica06 Ked sa dedilo po otcovi, vtedy sa vzdali zrejme nejakych fin.prostriedkov na ucte

katica06
6. jún 2025
@basska_b

@katica06 Ked sa dedilo po otcovi, vtedy sa vzdali zrejme nejakych fin.prostriedkov na ucte

@basska_b netušíme a čoho sa vlastne vzdal, ak sa vôbec vzdal. A nerozumiem, ak má autorka finančné problémy načo sa toho vzdal?
Celý jej príspevok nemá hlavu ani pätu

olga_hurajova
6. jún 2025

Ak si teda v natoľko zlej finančnej situácii (čomu neverím) že by ťa zruinovalo 10-20€ jednorazový ročný výdavok a chceš kvôli tomu pýtať peniaze od matky “lebo ona má dosť” tak skús najskôr ostatných súrodencov, či nie sú ochotní zaplatiť tvoju 1/3 lebo si na tom finančne zle.

sasa1310
6. jún 2025

Jej čo ostalo to bolo jej. To nadobudla so svojim manželom. Tak nerieš čo ma ona. Keď sa mas ty zle, treba sa postarať, aby si sa mala lepšie. A čo sa týka daní, tu platí ten komu prišiel šek na zaplatenie. Teda majiteľ alebo majitelia

slavomira236
6. jún 2025

Dan platia vlastivi domu a pozemku. A ked ste traja tak si to rozratajte pripadne si to rozratajte aj s mamou a bude to este menej...ved ten dom zdedite po jej smrti tak to je problem platit dan. Ja platim v dome 200 eur ale mam velky pozemok

lukbe
6. jún 2025

Ak zaplatíte traja súrodenci, nie je to veľa. Ak mama platí ostatné, elektrinu, plyn, vodu, tak by ste to od nej hádam pýtať nemali. Ak neplatí nič, tak to podeľte štyrmi.

glorikarebeka
6. jún 2025

No je smutné, že sa neviete dohodnúť zaplatiť daň za dom.... keď budete dediť to bude ako vyzerať, veľmi smutné
K téme, zaplatí ten kto je majiteľom, také ľahké

liv1
6. jún 2025

Je strasna hlupost ze peniaze a nehnutelnosti dedia deti ked este druhy z manzelov zije. Vzdat dedicstva je prirodzene. Ste vlastnici asi nie dedenim, ale darovanim. Ano treba mame zaplatit tu dan…

lenka2710
6. jún 2025

Ja to mam s bratom rovnako, dom je na nás, mama tam žije, peniaze ostali všetky mame! Daň platíme rovným dielom s bratom, je to nejakých 8,50€ na osobu za rok, takže ani nie euro mesačne

katica06
6. jún 2025

Autorka, kto vlastne podával daňové priznanie ? A na aký podiel tej z nehnuteľnosti?

pieksamaki
6. jún 2025

Aj my to máme napísané este za života na nas súrodencov...nevlastní surodenci boli vysporiadaní este za života a vyplatení......vsetko otec dbal aby bolo transparentné a korektne spravodlive v ramci moznosti a ako to on citil.....a obec vyrubuje dan vlastníkovi.....nam to chodí poštou na adresu.....

sili82
6. jún 2025

Predpokladám, že dom ste zdedili so súrodencami spolu a peniaze zdedila mama. Ak je to Vaša nehnuteľnosť, tak by ste sa mali zložiť a zaplatiť daň vy traja. Chápem, že máš úver a určite nemáš peniaze nazvyš, ale zároveň máš nehnuteľnosť, ktorú máš vďaka svojim rodičom. Raz ju predáte a budeš mať z toho peniaze vďaka nim. Každá minca má dve strany, ak si nechceš plniť povinnosti, ktoré vychádzajú z vlastníctva nehnuteľnosti, tak ste mali dom prepísať na mamu.

pieksamaki
6. jún 2025

Dan z nehnuteľností je ine ako energie ktoré si hradí...aj napriek tomu ze sa to javí nespravodlivé...mate zapaltit vy dan v danom pomerne ako vlastníte nehnuteľnosť, záhradu atd.....mama si hradí svoje výdavky...ako si naloží so svojou časťou financií pokiaľ je svojpravna je na.nej....ked uvidíte ze uz neskôr bude zdravie dosluhovat....treba jejj otázku financií potom pomôcť.....uz bude čas ze nebude rozumieť.....tam sa to rieši inak

doriiis
6. jún 2025

Ale prosím ťa autorka.Takyto cirkus kvôli tým pár €,ktoré si rozdelíte na tri časti?Stavím sa,že ťa to vyjde menej ako 10 €.
My platíme väčšie dane za dva psy ako za dom

anjelicek26
6. jún 2025

To, ze ste dom nepredali a ze ho nevyuzivate neznamena, ze ste sa niecoho vzdali.. zaplat dan a hotovo.

basska_b
6. jún 2025
@katica06

@basska_b netušíme a čoho sa vlastne vzdal, ak sa vôbec vzdal. A nerozumiem, ak má autorka finančné problémy načo sa toho vzdal?
Celý jej príspevok nemá hlavu ani pätu

@katica06 No, ja len odhadujem, lebo pise, ze dom je pisany na nich deti, ale mame vraj "zostalo par tisic". Tak ma vdova vysolit aj 100 eur rocne dan 🤦🏻‍♀️ lenze ta mama nemusi zaplatit vobec nic a obec bude nahanat ich ako vlastnikov

natalka13
6. jún 2025

Nasa dan dom +pozemok je cca 500e. Tie sumy 30e fuu to je kde?
@autorka musis sa dohodnut so surodencami ak ste majitelia domu vsetci.Co bechapem kedze ste sa vzdali dedicstva po otcovi je dom cely matkin.

alickapusinka
6. jún 2025

A či je vlastne dom na LV. Dôležite je čo je na papieri nie kto bude platiť.Píšeš vzdali sme sa všetci 3 súrodenci v prospech matky.A teraz že matka dom nevlastni dôležite je nie že kto bude platiť. Vždy je dôležitý ten kto je majiteľom na LV.Takže matka využiva dom len tak či je na papieri dom nechápem.

liv1
6. jún 2025
@natalka13

Nasa dan dom +pozemok je cca 500e. Tie sumy 30e fuu to je kde?
@autorka musis sa dohodnut so surodencami ak ste majitelia domu vsetci.Co bechapem kedze ste sa vzdali dedicstva po otcovi je dom cely matkin.

@natalka13 to mate aky pozemok? 10 tisic metrov? 😁

biba_18
6. jún 2025
@doriiis

Ale prosím ťa autorka.Takyto cirkus kvôli tým pár €,ktoré si rozdelíte na tri časti?Stavím sa,že ťa to vyjde menej ako 10 €.
My platíme väčšie dane za dva psy ako za dom

@doriiis že menej ako 10€ tvrdíš na základe čoho? nevieš kde je dom, ani aký veľký, ani aký pozemok je k tomu ...

Strana
z4