Kto by mal platiť realitke za sprostredkovanie nájmu?
Kto by mal podla vas platit realitke za sprostredkovanie najmu?
Prenajimatel alebo najomca?
Ako to bolo u vas.
Prenajimatel - objednal si sluzby realitky, mal by platit on
@crazy_cat_lady lenže v 95% je to tak, že prenajímateľ zverejní inzerát a začnú mu volať realitky. Logicky prenajímateľ povie ok ako chcete, ale ja platiť províziu nebudem, ja si viem prenajať byt aj bez vás (čo je absolútna pravda). A keďže jeho byt je zdrojom príjmu pre realitnú, súhlasí a poplatok platí nájomca.
@crazy_cat_lady lenže v 95% je to tak, že prenajímateľ zverejní inzerát a začnú mu volať realitky. Logicky prenajímateľ povie ok ako chcete, ale ja platiť províziu nebudem, ja si viem prenajať byt aj bez vás (čo je absolútna pravda). A keďže jeho byt je zdrojom príjmu pre realitnú, súhlasí a poplatok platí nájomca.
@anonym_138482 ja som raz videla inzerát, kde bol najom 900€. Realitka chcela jeden najom, ako depozit boli ďalšie 2 najmy. Už chcem vidieť ako niekto, kto ide do podnájmu ma len tak k dispozícii takmer 4.000€.
@alica110 hej, aj svojim detom ked sa osamostatnia vies kupit vlastne byvanie? co si dcera rockefellera?
@anonym_138482 ja som raz videla inzerát, kde bol najom 900€. Realitka chcela jeden najom, ako depozit boli ďalšie 2 najmy. Už chcem vidieť ako niekto, kto ide do podnájmu ma len tak k dispozícii takmer 4.000€.
@anonym_a279f4 ok ale to už nieje problém prenajímateľa 🤷🏻♂️. Prenajímateľ pokiaľ on sám nevyhlada služby realitky, ale osloví ho prvá realitka, či môže ponúknuť neho byť, tak by bol blbý keby platil províziu.
Keď realitka chcela 2 depozity, tak predpokladám že to bol prerobený, alebo novší byť, kde má prenajímateľ logicky obavy, že mu byť nájomca zničí a tým pádom je predpoklad, že taký byť si môže dovoliť len solventny človek.
Nesolventny človek nech si pozerá iný druh inzerátov ...
@blue_horse_1 je to na dohode a zmluve.My sme platili pol na pol, ale bol to predaj
@anonym_a279f4 Nie je to nic nepredstavitelne, lebo dovody, preco ides do prenajmu, su rozne. My napriklad mame svoj dom a prenajimame si byt, kedze sme chceli, aby dcera studovala na konkretnej skole v inom meste a internat neprichadza do uvahy.
Na nasom realitnom trhu plati proviziu vacsinou najomca. V Britanii napriklad zakazali, aby poplatok platil najomca, ale realne, prenajimatel si o to zvysi najom predsa, alebo vyberie tzv. rezervacny poplatok, ktory vyberat moze. Cize v konecnom dosledku to aj tak zaplati najomca, ale tvarime sa, ze nie.. 😉 A vzdy, pokial bude na trhu vacsi dopyt, ako ponuka, tak najomca bude tahat za kratsi koniec a bude proste znasat tie poplatky, ci uz skryte alebo aj neskryte..
@blue_horse_1 ja som davala byt do prenajmu sama ale ozval sa mi realitak, pre svojho klienta chcel. A potom, ked sme sa s jeho klientom dohodli, ze teda odmena realitke je tolko a tolko. Kukam na neho, ze ja som si vas neobjednala. Takze nech si vas plati ten, co si vas objednal. Ked som riesila prenajom cez realitku ja, ze som chcela aby nasli nájomcu, tak som si samorejme platila objednanú sluzbu ja. Za mna plati ten, kto si objednal realitnú kancelariu, lebo nemal cas to riesit sam.
Reálne ten poplatok často znáša nájomca. Aj keď je to dobra otázka. Mal by ho znášať prenajímateľ, veď on si nevedel zohnať nájomníka sam a využil služby realitky... pri predaji domu, bytu je to podobne. Predavajuci si povie cenu, realitka navysi o proviziu a ked sa potom pristupuje ku kupe, provízia je zaroven rezervacnym nevratnym poplatkom a ide na ucet realitky od kupujuceho. Mne hovoril realiťák, ze ked to budete prenajimat, dajte si ako kauciu 2 mesacne najmy, odradite tak socky, ktoré sú teraz pri peniazoch, hurá, ideme byvat a po pár mesiacoch prestanú platit...
@blue_horse_1 ako prenajímateľ som platila províziu realitke ja, našli pretriedili záujemcov ibzerovali fotili a ked sme podpísali zmluvu vystavili fakturu mne za služby.

ja som svojim prvym prispevkom reagoval na tvrdenie "Ten, kto si objedna sluzby realitky. Raz je to prenajimatel, inokedy to moze byt najomca.", nebola to reakcia na otazku autora.