Kto si dnes dovolí kúpiť nehnuteľnosť?
Baby, dovolili by ste si kúpiť teraz dom, alebo byt? Ved tie ceny su šialene, banky neposkytnu tak vysokú hypotéku, nie to este prerabka alebo kvalitnejšie zariadenie...
@mandzula Su potrebni. Ale. 1.Nemusia robit cely zivot sanitara, ti ludia sa mozu v tych potrebnych a nizkozarobkovych zamestnaniach prestriedat. 2. Mozu to robit vonku, alebo nieco ine ist na nejaky cas robit do zahranicia, zarobit si a vratit sa s nasetrenymi peniazmi. Taki ludia sa ale najradsej vyhovaraju. Nemam hlavu na ucenie, nemam hlavu na jazyky, nechce sa mi ist vonku, nechce sa mi to, nechce sa mi ono,... No ked sa ti nic nechce ani len na 5 rokov robit inak, tak sa nediv nad svojim zivotom, ze je taky, aky je.
Remeselnici su dnes plateni pomaly ako ITckari. Ale zase, nikomu sa nechce byt ani vzdelanym IT a ani sikovnym elektrikarom, kurenarom, tesarom,...
@heleninamama je fajn, že žiješ v takej komunite, no niekedy z nej treba aj vyjsť a nesúdiť. Povedz mi, napríklad, ako dieťa ovplyvní, ako žil jeho rodič, či má dlhy a či mu teda niečo okrem tých dlhov zanechal alebo nie? Ty a tvoje okolie ste možno šťastie mali, no mnohí nie. A napríklad ľudia s nízkym intelektom si ten nízky intelekt nevybrali, bol im nadelený, tak proste pracujú s tým, čo majú.
@heleninamama Ved to. Tato generacia by visela na socialnych sietiach a zarabala by si najradsej na youtube, alebo v horsom pripade na only fans. Ich rodicia zvladli zarobit na dom a ci aj viac nehnutelnosti. Deti pridu na drzovku, rodicia dajte mi byt, dom, aby som nemusela robit na to ako vy. A budu sa stazovat na neprajne okolnosti cely zivot. Ludia cez druhu svetovu jedli kapustu a zemiaky, ze nebolo co jest. Bali sa, ci ich nezastreli jedna, alebo druha strana. Po vojne sa otrepali a zase pracovali. Dnes sa ludia stazuju, ze nedostali dost vysoku pandemicku pocas covidu a ze im z nej nevyslo na bio potraviny a dovolenku na Mallorce.
My sme teraz kupovali, uz idu ceny dole. Treba trosku vyjednavat, nakolko drahsie nehnutelnosti ostali stat developerom, Cize vedia, teda musia pracovat s cenami. Zasadne pri hypo sa riadim jednym pravidlom. Ak beriete dvaja, tak hypo zoberiem iba v takej vyske aby splátka vysla aj v pripade, ak by jeden prijem uplne vypadol.
@mandzula Človek môže ovplyvniť to, že sa poučí, dištancuje sa od takejto rodiny a bude sa sám snažiť. Vzdelávanie je dostupné, aj práca, hranice sú otvorené. A hlavne, mladí si musia uvedomiť, čo je ich prioritou, či si len chcú užívať život, žiť od výplaty k výplate a dookola kupovať hlúposti, zabávať sa, vysedávať v reštauráciách... Proste, žiť si nad pomery. K tomu nepracovať, len byť v domácnosti - to je najčastejší sen mnohých žien. A detí treba mať toľko, koľko zvládne človek v kľude vychovať a zabezpečiť, aby potom nemusel nariekať a aby oni netrpeli, že sa narodili do takejto rodiny. Doba je náročná, ale nie je vôbec strašná, len mnohí ľudia majú dnes prehnané nároky na všetko, čo sa ich týka, chcú všetko, chcú to hneď a v najvyššej možnej kvalite a zároveň nie sú schopní ani ochotní podať kvôli tomu žiadny výkon.
@diamondsspaces mýliš sa dá sa všetko len treba premýšľať kedy a ako ja som mala prvé dieťa v 19 a neľutujem všetko platil muž boli sme tak dohodnuty a vermi máme vlastné bývanie ,byť a v roku 2014 sme si kúpili aj starší dom,za veľmi výhodnú cenu aj s veľkým pozemkom a vermi za vlastné peniaze a to som väčšinou bola doma s deťmi a môj muž zarába Max 1300 eur ale keď sa dá dá sa ušetriť
@diamondsspaces myslím si, že som rozumne výchovaná, vysokoškolský vzdelaná, a dokonca ani nie v Sládkovičove, s mužom mame nadštandardne platy, dovolím si tvrdiť... Mame 2 hypotéky a keby mam peniaze cash, aj tak by som si zobrala hypotéku na 30 rokov, lebo sa mi to jednoducho oplati... 🙂
@heleninamama nemusí to byť vždy tak ze zodpovedný rodič je len ten ktorý da svojim deťom finančný základ. A rovnako nie sú všetci finančne gramotni a zodpovednejšie ti co ten základ dostali. Je x takých kt aj dostali aj tak h.vno majú, práve preto ze dostali vždy všetko na podnose a rodičia vybavili a zariadili. Sú povolania kde sa môžeš aj roztrhať a aj tak viac ako minimálnu nezarobis, a áno aj tieto povolania musí niekto robiť, nemôžu byť všetcia IT, lekári ci právnici.
@belllinka ja živím nás dve (seba a dcéru) z 1000 na mesiac. to je už vrátane výživného. dokonca viem ušetriť občas niečo, ak nemám nepredvídané výdavky. ale žijem skromne.
no a autorka - tiež sa toto pýtam, že kto si to môže dovoliť. ja som našťastie stihla aspoň ten 1-izbák, bude tomu teraz 6 rokov v lete, bolo to práve v období, keď začali šialene stúpať ceny nehnuteľností, už tá moja bola kúpená v čase, kedy sa za posledných asi 6 mesiacov dvihli u nás ceny zo 47-48 tis. za 1izb. na 55-60. no a potom to len stúpalo a stúpalo... rada by som predala a kúpila 2izb., ale nepustí ma to, že som realista a obávam sa toho, že ak prídem o príjem, čo potom? hypo na krku (na vyrovnanie rozdielu cien) a práca žiadna... takže si hoviem v tom svojom a s obdivom pozerám, že napriek vysokým cenám nehnuteľností sa tie stále predávajú.
ale ako niektoré písali: ak žena zarobí hoci "len" 1000, muž okolo 1500, spolu majú slušný príjem na to, aby hypotéku dostali. a ak bývanie nevyhnutne potrebujú, tak sa zariadia, kúpia a žijú. ak je človek sám a ešte živí deti, tak je to nereálne. samozrejme, až na výnimky.