icon

Je investícia do ďalšieho bytu výhodná?

19. jan 2025

Ahoj, len ma zaujíma názor nezainteresovaných... Som vydatá, 2deti , máme nový dom splácame hypotéku ešte ostáva cca 60k doplatit, zdedila som byt ktorý prenajimam, mám z neho zisk 400e mes z toho potom ešte daň ročná dole.. zvažujem že kúpim ešte 1 investičný byt tiež na prenájom.. prvý je bez hypotéky, prerobený, museli by sme však navýšiť hypo 100k na kúpu druhého, išli by ste do toho ? Ja počítam a stále mi vychádza že to je dobrá myšlienka, že ten prvý je taká istota že aj potiahne financne ten druhý keby náhodou nemám ľudí alebo čo., aj z prvého by išla doplatiť časť hypo, aj keď bude v prenájme podľa lokality a veľkosti viem ako idú byty, čiže cca 100e by išlo z prvého na druhu hypo. Ale vždy som v pluse 300e mesačne z prvého 🤔.. Len mám nejaký rešpekt s tou hypo navýšit alebo čo.. keby ho nekúpim mám aj 1 byt aj cca 4k ročne zisk za pár rokov celkom slušne , ale nechať prachy na účte viem že je blbosť keďže inflácia atď. Tak len kto má chuť napísať názor , možno mi pomôže v rozhodovaní 😀 dik

hellwant
21. jan 2025

@11brano11 nuz nie. 1 i. 36.4 m² , ma aj balkon ma stal na vrchole pred hypokrizou cez 60000 eur, myslim ze asi 62 aj cosi.Dnes v Ziline idu take 1 i. realne od 90 do 100 000. Cize ziadnych 12% rocne. 33 800 este hypo. Za 5 rokov investovania v etf som zarobil viac nez rozdiel sumy toho bytu medzi 2025 a 2008.

natalka13
21. jan 2025

Ked to zvladnete splacat, kup. V dobrej lokalite v meste kde idu prenajmy ho prenajmes. Ja tak mam byt k dochodku kupeny. Proste tie eura k dochodku padnu vhod.

autor
21. jan 2025

@hellwant aaaa nevieš mi poradiť ozaj že kam sa obraciam teda kde ozaj investovat. Ten iad a eic fond má zmysel? Fakt by som rada nejaký tip o čom si mám zistiť kde teda sa oplatí. Ďakujem ak to nie je tajne alebo keď si to už písal prepáč nevidela som všetky komenty... To je také prvoplánové kde ozaj investovat bez nejakých vedomosti.. keby viem že kde inde budem si o tom zisťovať študovať atď a kľudne pôjdem do iného len nejeko netuším kde 🤔

hellwant
21. jan 2025

Na toto bol Jakub Vojčik dobry. Rady dávat v tomto - kedze nie som fin. poradca- nejdem. To je nebezpečne. Ked chces niekomu radit, musis ho poznat, ake zvlada riziko, zistit comu sa rozumie, poznat celkovu fin. situaciu aby si vedel uznat, ci mas dostatocnu rezervu a ako mas rozlozeny majetok. Ako zvladas krizy. Čo nato manzel/partner. Je vela edukacnych videi od XTB, Finax, Portu.

autor
21. jan 2025

@hellwant chápem, oki teda ja som napísala že keby mám tip tak si o tom zistím naštudujtem a samozrejme že sama čo uznam za vhodné a tiež koľko môžem investovať atď , ale ok

vikimed
21. jan 2025

@hellwant rozumné rady dávaš. Ešte treba možno dodať, že pri investovaní nieje najdôležitejšia inteligencia, ale psychická odolnosť. Ak toto človek nemá, nevie zvládať krízy, nech do toho nejde.

hellwant
21. jan 2025

@vikimed presne

hellwant
21. jan 2025

Aitorka: Poviem ti, co sa stalo mne. Ked som do toho vhupol a bola covid kriza bol som par tisic eur dolu. Ja som co tyzden volal finanancakovi. Ten ma ukludnoval. Radil prihodit, ale velmi som sa neodvazil. Skoda, ale bol to krst ohnom, nebyt jeho predal by som. Byt v strate 300 eur je jedna vec, ale 3000 vec druha. Ty si povies, vydrzim, ale pri vyssich sumach uz zacne aj pravoverny pochybovat😅Potom prisla vojna, tam som ani neuvazoval, ze by som vybral. Aj keby pad trval dlhsie, co netrval.

11brano11
Odpoveď bola odstránená
hellwant
21. jan 2025

@11brano11 vtedy som nechapal, ze lepsie ne viac hypo. Muskel som, mat malu hypo treba, nik v rodine pôzicku nemal taku. Rodicia mrtvi.Dal som v 2008 25000 eur( vtedy 750000 sk) vlastnych. Zas ber v uvahu o kolko viac by si mal ak by si vtedy kupil etf- vtedy to bol probkem, ale zisk obrovsky. Ale keby neexistuje. Riesil som, co som musel, nemal som vtedy kde byvat

11brano11
Odpoveď bola odstránená
hellwant
21. jan 2025

@11brano11 ked som sa otukal a zistil, ze s hypo sa da pracovat, zobral som este raz nan peniaze par tisic- navysil hypo- prerabali sme vrch u svokrovcov. Keby neprišlo k tomu, co doslo- zvysenie urokov na hypo- chcel som este raz zobrat a hodit to do trhu. Ale zvysili sa, tak to som zavrhol 🙂

11brano11
Odpoveď bola odstránená
hellwant
21. jan 2025

@11brano11 to ano, ale ja sa nato pozeram aj z hladiska riesenia veci- starostlivost, dane musis riesit, mas spolocenstvo vlastnikov bytov tam sa hlasuje a riesia veci. Cas na vylozeny zisk. Peniaze z toho bez predaja nevytiahnes ked treba. Zisk z prenajmu maly, lebo to odkladam na dane.Mam jedine stastie, ze najomnik je z tych zodpovednejsich. Jedine- okrem toho jedneho navysenia, co som vyuzil- viditelny zisk zaknihujem az pri predaji, co zas źienka nechce. Ak ho dam synovi( kazdy, kto tak urobi) tak ziaden nebude- to si tiez uvedom, ano je to moje dieta, milujem ho, ale realita bude taka. Zisk bude otrasne maly ak ho darujes detom. Nastartuje to ich, ale tebe, mne to uz ku dôchodku nepomôže.

11brano11
Odpoveď bola odstránená
hellwant
21. jan 2025

@11brano11 no uvidime...ak nam s manzelkou po este 19 rokoch akcie hodia co by mali- ratam pesimisticky scenar minus 10% tak to so statnym, 2 a 3 pilierom postaci aby sme sa nejak "doopatrovali". Ale stat sa môze hocico, mat dieta/deti, ktore si ta vazia a pomôzu na stare kolena je velka pomoc.🙂

natalka13
21. jan 2025

@hellwant ak mas z prenajmu zisk len na dane, zle prenajimas.

hellwant
21. jan 2025

@natalka13 je väčsi ale malo. Platim aj hypo, bez hypo by to bol rozdiel. Zaradeny ho do obchodneho majetku nemam aby som mohol ( fakt ak by sa cosi stalo a uz by to aj zenu presvedcilo)predat bez dane zo zisku. Cize si môzes odpocitat 500 eur plus su tam este naklady co sa daju ako tv, net, energie.
To nie je byt v sirsom centre Bratislavy. Ale na okraji Ziliny a 1 izbak.

liv1
21. jan 2025

@natalka13 nemusi mat viac ako na dane, staci ze najomnik zaplati splatku uveru. Ale ano ak je tam zabetonovanych 25 tisic, tak ano, mal by mat z toho aspon nieco.
@hellwant takto to poviem, nechcem tu rozoberat vsetky nase investicie, ale jednu poviem, mame v ba v novostavbe byt ktory sme kupili pred asi 12 rokmi, vlastna investicia 6000. Raz sme malovali inak len drobnosti, dekoracie, ozdobne vankuse. Za 12 rokov sa nam tam vystriedali 3 alebo 4 najomnici. Byt je stale v super stave. Za par rokov mame (a to len pri dnesnych cenach) za 6 tisic, 130 000.. S tym bytom su nulove starosti. V zmluve s najomnikmi mame, ze opravy do 30 eur si riesia sami. Ale my si navzajom vychadzame v ustrety. Nebol volny ten byt ani tyzden. Odide v prvy den ako sa da inzerat, ziadnu realitku nepotrebujeme. Keby sme tusili, kupime vtedy takych desat…
A co sa tyka stretnutia vlastnikov bytov? Ideme len vtedy, ked su naozaj dolezite veci. Dom je v podstate novy, takze sa nemusia riesit zasadne problemy.
Ano, teraz je to uz vsetko zlozitejsie, byty drahsie, uvery drahsie atd atd. Ale stale. Ak to dobre nastavis, mas takmer za nic nieco o x rokov. Ci pre dieta, ci pre seba. Hypoteka sa da navysit a kupit dalsi byt, aby ste aj vy mali na dochodok. Atd. Tomu sa clovek ale musi trocha venovat a rozumiet tomu. Co je ale fakt, ze tato situacia je velmi nestabilna

hellwant
21. jan 2025

@liv1 Gratulujem pekne.Mne tam odpadavala 1 stena v kupelni- obkladacky,tak ich "majstri" urobili kvalitne tu som musel dat robit a ostatne klasika menit raz nabytok( okrem kuch. linky) a spotrebice. Jasne, ze ziarovky neriesim.😆 A pisal som, kupoval som ho na vrchole pred hypokrizou a nerozumel som sa vtedy tomu, ze je dobre dat minimum.a lepsie mat väcsiu hypo. Som tam zbytocne navalil vsetko co som mal. Mat ten rozum co teraz, ale to sa neda😁
Zas som mal dost stastnu ruku inde 💪😉

liv1
21. jan 2025

@hellwant to etf, paradicka. Tomu sa aj ja chcem zacat venovat, len neviem o tom zatial skoro nic a financnym poradcom neverim 😅

betulinka1
21. jan 2025

Jasne chod do toho. Realne ti to nezoberie ziadny rozpočet, lebo hypo na novy byt sa zaplati z nájmov, aj dane. Ideálne riesenie. Ak sa nieco udeje, vzdy vies predat jeden byt a vyplatit hypo na dom a hypo ma byt.

jaroslav81
22. jan 2025

@betulinka1 áno za predpokladu, že aj najbližších 20 rokov bude rovnako vysoký záujem o prenájmy ako dnes, aj po zohľadnení veľmi zlej demografii, ktorá nás čaká najbližšie roky...inak si tú hypotéku bude platiť sama...
Takže treba byť pripravený aj na takýto scenár, že nemusi mať nájomcu nonstop 20 rokov bez výpadku.

autor
22. jan 2025

@jaroslav81 ja nechápem furt zla demografia, tým sa oháňas..o 20r áno je to doba ale zas to není 80r dopredu. Čo už nebudú o 20r mladí ľudia vôbec alebo študenti alebo proste čo nemajú na tú hypotéku? Mi chces povedať že za 20r čo bude akože len dôchodcovia a 50+ či ako. Však jasné krivka ide dole je menej detí aj idu mimo SVK fajn to platí. Ale žeby ostali byty prázdne to je absurdné. Kde budú tí ľudia akože žiť ? Skôr bude scenár že ozaj ti mladí na tú hypotéku mať možno ani nebudú a že to bude u nás vyzerať ako na západe že málokto má svoje a žije v najmoch.. doba sa mení aj sa bude ale nikdy už nič nebude lacnejši a ľahšie ako teraz.. a samozrejme najdôležitejšie je lokalita. Západ a kde je pracovná ponuka tam dopyt bude plus ak je v dobrej lokalite nie niekde na sídlisku xy km od centra, tam tých 25r určite zmysel byt prenajímať má.. ja síce neviem či to toho pôjdem ešte , skôr z pohodlnosti nejakej že ,, načo,, ale som si istá že kto by aj tento rok kúpil a keď spĺňa vyšší podmienky že to není v Sabinove tak úspešný bude 👋🏻

autor
22. jan 2025

@jaroslav81 ja som dala inzerát na podnájom, ozvalo sa mi snáď 20ludi,a ja som si vyberala koho tam dam. Nieže som hľadala , mala som za 3 dní najomnikov podľa seba, fakt mám byt v super lokalite kde ľudia chodia peši všetko okolo je , tichá štvrť. Šak môžem aj napísať Nitra Chrenová.. proste tam dopyt je, a myslím že aj bude najbližšie roky určite..

jaroslav81
22. jan 2025

Ja tu tu nebudem vysetlovať vplyv demografie na ceny nehnuteľností, nájdi sa na internete na túto tému diplomové práce, ktoré sú dostupné.
Tu máš graf cien nehnuteľností v Taliansku, ako vidíš, dnes sú ceny nižšie ako v roku 2010 kvôli zle demografii, ktorá je v porovnaní s našou posunutá asi o 15 rokov dopredu.

betulinka1
22. jan 2025

@jaroslav81 rozumiem ale uprimne vo vacsich mestách je vzdy záujemca. Plus ako pisala autorka, ze Nitra. To su študentské mesta, kde su VS, priemyselne parky, tam vzdy bude záujemca. Vzhladom na ekonomické analýzy , stale bude viac záujemcov o najom ako o kupu. Treba vybrat aj dobru lokalitu, dostupnosť do centra, ziadne okrajové štvrte, kde musia mat ludia auta. Za mna idealne ak je mozne novostavby 10 rocne alebo prerobené byty s dobrou kuchyňou. Lebo nájomcovia aj tak zničia zariadenie, cize ja by som nekupovala nejaky 60 rocny byt neprerobeny a davala potom dalsich 30tis. do prerabky pre nájomcov. Radsej by som kupovala hotovy. Potom je treba premysliet, aky velky. Ak ide o študentské mesto, tak by som isla do 3 izboveho s troma samostatnými izbami, kde si študenti vedia rozdelit naklady a maju potom sukromie, kazdy v jednej izbe a byt za cenu intraku. Ak sa orientujem na štartovacie byty, cize 2 izbovy, kludne obývačka s kuchyňou.

autor
22. jan 2025

@jaroslav81 no okej , grafy čísla a internet.. presne jak píšu o tej chudobe na SVK a ja na cestách vidím same SUV, pobyty v Tatrách plná rit, ľudia 2x ročne po dovolenkách.. na papieri tí ľudia možno ,, chudobní,, sú len reálne majú po 2 roboty na čierno a ruka hore 💃🏻 ale ok.. ty nekupuj, ostatní sami zvazia riziko 🙂

autor
22. jan 2025

@betulinka1 však to, záleží najviac na lokalite ,nechcela som najprv písať kde to mám ale kašľať.. proste ja viem ako to tu je a že fakt zaujem je. Ľudia inzeráty majú že hľadám podnájom a to vôbec nerátam ukrajincov , ok možno sa vrátia niektorí ale určite nie všetci .. ale ja som uprednostnila mladých našich no ..

betulinka1
22. jan 2025

V Nitre sa urcite neboj o nájomníkov. Skor je tazsie dobre vybrat. Ja som mala raz jeden par okolo 30 rokov mohli mat, mali firmu a stavali dom. Ze potrebuju na prechodne obdobie, byt predali aby stavali. Hovorim si super, vizerali slusne. A oni boli katastrofa. Ukradli kreslo, periny take stare po bývalých nájomníkoch… atd…. Susedia mi volali, ze sa tlcu a museli uz volat policiu niekolkokrat. 🙈🙈🙈 velmi zly odhad som mala aj som ich poslala prec. Ja nemam cas riesit susedov a zase som mala so susedmi dobre vztahy, tak tam nenecham nájomcov, co tam robia cirkus. Pricom vzdy som mala slušných a dobrych ludi v byte. Ja som v byte nechala vzdy len veci, co mi nechýbajú ale ukradnúť poháre 🙈🙈. Teraz beriem iba firmy, co haldaju byty pre zamestnacov, lebo tam davaju skor vyssi managment. Robotníkov davaju do ubytovni. Ale nie som v študentskom meste. Inak by som isla skor do vysokoškolákov ale zmluvy podpisovala s rodicmi 😉. Ako bonus by som rodicom prisľúbila kontrolu bytu raz do mesiaca 🤣🤣🤣. A potom je fajn si vytvoriť aj kontakt so susedmi. Dat im na seba cislo, predstavit sa a poprosit ich, ze ak budu nájomcovia hluční alebo budu robit problemy, nech volaju tebe.