Je investícia do ďalšieho bytu výhodná?
Ahoj, len ma zaujíma názor nezainteresovaných... Som vydatá, 2deti , máme nový dom splácame hypotéku ešte ostáva cca 60k doplatit, zdedila som byt ktorý prenajimam, mám z neho zisk 400e mes z toho potom ešte daň ročná dole.. zvažujem že kúpim ešte 1 investičný byt tiež na prenájom.. prvý je bez hypotéky, prerobený, museli by sme však navýšiť hypo 100k na kúpu druhého, išli by ste do toho ? Ja počítam a stále mi vychádza že to je dobrá myšlienka, že ten prvý je taká istota že aj potiahne financne ten druhý keby náhodou nemám ľudí alebo čo., aj z prvého by išla doplatiť časť hypo, aj keď bude v prenájme podľa lokality a veľkosti viem ako idú byty, čiže cca 100e by išlo z prvého na druhu hypo. Ale vždy som v pluse 300e mesačne z prvého 🤔.. Len mám nejaký rešpekt s tou hypo navýšit alebo čo.. keby ho nekúpim mám aj 1 byt aj cca 4k ročne zisk za pár rokov celkom slušne , ale nechať prachy na účte viem že je blbosť keďže inflácia atď. Tak len kto má chuť napísať názor , možno mi pomôže v rozhodovaní 😀 dik
@lenkakravcova jediny kto tu hovori o 80rocnom panelaku si ty 😁. Aj starsie byty nemaju 80…
Ja by som kupila.
Inak argumenty, že hypo mi splatí nájomca a ja budem mať o 20 rokov byt ZADARMO sú pekne mimo. Čo viem, nájomníci nie su veľmi šetrný k vybaveniu bytu, za 20 rokov budeš minimálne 2-3x rekonštruovať, meniť linku, nábytok, sanitu, spotrebiče, x krát maľovať, riešiť poruchy....takže fakt nie zadarmo....ale za 20r do toho natlačíš tak 50 000€ a viac. Potom počítaj, že nie vždy bude také jednoduché nájsť nájomníka ako dnes, môžeš mať aj niekoľko mesiacov neprenajaté alebo natrafiť na neplatiča, potom budeš celú splátku hypo + energie platiť sama. To len teraz Ukrajinci vytvorili enormný dopyt po nájmoch. Napr. v rokoch 2010 - 2020 to nebolo až také jednoduché a nebol tak vysoký záujem o nájmy ako dnes. Može to byť dobrá investícia aj dnes, ale určite netreba tvrdiť, že byt máte zadarmo. Teraz začal štát riešiť už aj nájomné byty, v KE je už dohodnutých 4500 nájomných bytov, to môže výrazne znížiť dopyt po komerčných nájmoch.
Podľa mňa by investičný byt mal byť novostavba, vo výbornej lokalite blízko centra, s parkovaním a vo veľkom univerzitnom meste ako BA/ZA/KE.
@liv1 No tak mi nájdi novostavbu za 100.000, ktorá bude mať viac než 25m2 a bude v nejakom meste ako KE, BA 🙂 veľa šťastia prajem.
Kľudne ho tu potom postni. Dosť pochybujem, že niečo schopné v tej cene nájdeš..
@11brano11 50k za opravy? To čo mramorovu dosku im tam mám dávať kks. Hovorím vždy o 1i byte nie 4.
3r dozadu sa celý prerabal a to stalo možno 5k .. muž vie všetko urobiť sam..@lenkakravcova ja som písala zobrať 100k hypotéku nie že bude toľko stat cely ale veď to je jednooo. Je úplne v poriadku niekto by nešiel do toho,niekto má aj 3 investičné, iní dávajú do fondov,( iad a eic mám aj ja cez finančnú čo radila) ja som bola ozaj len zvedavá a nejak som už stotožnená s tým že asi do toho nejdem nakoniec.. mám pekný zisk z prvého a asi iné zatiaľ riešiť nebudem teda 😏tak ďakujem všetkým za názory, rady , rozpustam diskusiu ak sa to dá 😅🤔
@lenkakravcova este raz. Moze byt kludne panelak ktory nema 80 rokov, ale 40 rokov napriklad. Tych su mraky. A dost rozdiel. A preco 100 tisic? O co ti ide? Ved ja nehovorim o konkretnych sumach ale vyhodnosti investovania
@liv1 Pozri si jej prvý príspevok, písala o sume 100.000 navýšenie hypotéky.
@jaroslav81 nemas byty na prenajom vsak? 😁 prenajimam uz vyse 20 rokov. Viem ti dokonalo a presne povedat, kolko nas stali najomnici a ich podla teba “vycinanie”. Presnu 0. Lebo tu malovku vyplatis z najomneho, nabytok casto maju svoj a linku? 2-3 krat? No jasne😂. V jednom byte mame linku 15 rokov, vyzera stale veelmi pekne. Najomnici v malych bytoch totiz zvacsa nevyvaraju, to nie su rodiny s detmi. Najomnikov starostlivo vyberame a mame a nimi dobre vztahy. To je zaklad. Ze 50 tisic 🙈🙈 . Ludia. Hladajte moznosti ako veci urobit, nie preco sa to neda…
@lenkakravcova tak konkretne cisla si pories s autorkou. Ja reagujem na tvoj komentar “detom netreba” a podobNe hluposti ako napr o 20-30 rokov budu ceny ovela nizsie a ze aa to neoplati a podobne. Toto povie jedine clovek ktory o tom nema ani potuchy. Ale druhym bude radit 🤷♀️
Ja si myslím ze sa to neoplatí, 1 i.byt v Ba cca 160 tis, a prenájom koľko 800 Eur? Splátka úveru koľko 1000 Eur? Alebo zle to rátam?
Nedoplatky, dane, problémy s nájomníkmi, skončí vojna na UA bude ponuka prevysovat dopyt, v našom meste sa postavili nájomné byty a je veľký problém byt prenajať.
Nie, na Slovensku by som si už nekúpila nič.. budem rada ak to tu vôbec predám..
@liv1 Však maj názor aký chceš, prečo ťa tak ten môj irituje?
Ja si proste myslím, že do dnešných starších panelákov sa neoplatí investovať (treba to už pomaly rekonštruovať - čo budú len náklady, práca s nájomníkmi..). Novostavbu si za 100.000 Eur nekúpi, jedine tak na zapadákove, kde to zase dobre neprenajme. Podľa mňa je lepšie keď sa nezadĺži ale čo má naviac investuje a potom dá deťom peniaze. Bude mať kľudnejší život. Ty ak máš iný názor - OK. Ja ti ho neberiem.
@jana_eyre_2 ja sa tiež obávam. Budem predávať dom koncom roka, som zvedavá, ako to pôjde. Teraz je trh pomerne živý, ale ktovie čo nás čaká.
@tilly držím palce... My sa na to tiež pripravujeme, už teraz mi je z tej predstavy zle...
@lenkakravcova no irituju ma komentare ktore s realitou nemaju nic 🤷♀️.
@tilly vsetko zavisi od lokality, ceny, atraktivnosti. Jeden dom u nas na dedine predavaju uz asi 4 roky.. vysoka suma, zle riesenie, blizko hlavnej cesty. Mozno keby ho dali za polovicu
@11brano11 pardon ano,, @jaroslav81 , tebe bolo to 50k 😅
@liv1 pekne napísané 😊
@11brano11 pisal si, ci ti, co spocbybnuju kupu nehnutelnosti ako dobru investiciu nejaku maju. Ja mam a spochybnujem ju - ale konkretne pre autorku, lebo uz jednu maju. Plus ta polit. situacia teraz. Ak by nemala, tak mat jednu ako diverzifikaciu, to ano. Ale naco 2 ked sa daju v likvidnejsom odvetvi zhodnotit peniaze. Dalej neviam ako oni, ale mnohi budu dedit. Ak budu, tak ich detom( väcsinou nehnutelnosti su obgeneraciu, sice zdedia oni, ale su väcsinou uz tiez pred dôchodkom, tak daju svojim detom, cize vnukom starkych) môzu kludne pribudnut 1, ci 2 nehnutelnosti po starkych( ak nemaju po kom, tak neber v potaz tuto cast)
Posledna vec aj ja, aj autorka chceme nieco pre deti, ale predikovat kde budu, je ako tipovat sportku. Nakoniec môzu zdrhnut napr. do Nemecka a nebudu chciet ostaru a spravovat najom, dane a pod., rychlo ich predaju aby mali na dom tam a aj pod cenu mozno, to iste pozemky.
@11brano11 zarobil, ale v susedstve nebola vojna, Republika bola finamcne v lepsom stave, Fico vyprazdnil co sa dalo. A kedze uz 1 maju,preco radsej nie nieco , co zaraba viac a nie je obmedzene nasim malym trhom. Ak by nemali ziadnu tak ok jednu by som zobral. Ale to he môj pohlad. Netvrdim, ze to tak maju urobit., ken ze je to rozumnejsie vo vseobecnosti. Prenajimam a viem ze to malo vynasa.

Za 100.000 Eur novostavbu? Kde ? A koľko m2?