Majú právo žiadať pokutu za meškanie platby bytu?
Ahojte. Mám takú otázku ak sa niekto vyzná. Ide o to, že mám 2i byť kde bývam sama so synom.. to že platíme 210€+energie budiš ale príde mi veľa. Ide o to, že ak sa omeskam s platbou je v zmluve pokuta. Majiteľka bytu som ja, byy som zdedila po mame. Majú na to nárok. Byt nepatrí pod bytové družstvo. Ako prečo by som mala platiť pokuty vo svojom vlastnom byte? Nie je to divné ?
@dusankomoj no to,čo si zmazala🤣🙃,ze autorka a uzatvára tému💪
@maciatkolulu keď všetko vieš,tak určite aj to, že to zmazané bol duplicitný komentár,lebo mi blblo pripojenie a potom mi naraz vyhodilo 2 rovnaké. Ale si super,je ťa tu škoda👍👍👍
@belllinka a to je čo za debilnu odpoveď? Myslím že som sa pýtala slušne. Tak očakávam aj slušnú odpoveď. Evidentne si ani nepochopila pointu otázky, keďže si na otázku ani neodpovedala. Ale píšeš nezmysli o tom, ako by som nechcela platiť za užívanie bytu. Ešte raz si to s porozumením prečítaj, učia to na základnej škole na prvom stupni, snáď sa ti to podarí, držím palce. A keď budeš mať odpoveď, ktorá mi prinesie úžitok, rada si ju prečítam a ak sa máš správať ako 3 cenovej krčme, prosím už nepíš. Rada diskutujem s ľuďmi na úrovni mojej podobnej 👋
Ďakujem za odpovede. Tu ide o to, že správca ma zastavil a povedal mi že sa zase zvyšujú poplatky za užívanie bytu, vytah nemám, žiadna rekonštrukcia sa na paneláku nekonala. Čiže bude to po novom 215€ bez energií, čiže ešte plus plyn, elektrika čo si platím osobitne šípom a nezabudol podotknúť že za omeškanie platby sú pokuty. Pravdepodobne asi mamka sa pár krát omeskala, mala nízky dôchodok. Neviem ale myslím si, keď mi to povedal. To ma celkom zarazilo, že mám byť pokutovaná vo svojom vlastnom majetku. Okey. Ak je to bežná prax .. ja som sa s tým ale ešte nestretla, tam kde som bývala ale je pravda že sme boli pod bytovým družstvom sme žiadne zmluvy nemali podpísané a pri prepise bytu sa pár mesiacov neplatilo a proste som naraz za zaplatila a OK. Žiadne pokuty nič. Tiež ako ja sama so synom som prekvapená že 215€ áno, pozerala som vyúčtovanie ale nič podozrivé som nenašla. Nejaké papiere mi správca ukazoval v rýchlosti ale na preštudovanie mi nedal nič.
@autorka ja na tvojom mieste by som ziadala zmluvu ale na prestudovanie. Zo zakona to tak nemoze, ze Ty si to ani nemozes precitat. A ak zvysuje musi Ti dat dodatok. Ja by som odmietla zaplatit a apelovala by som na to, nech mi da zmluvu nech si ju prestudujem a ak nie, nahlasila by som ho na patricne urady lebo toto je divne
@modrykolibrik je predsa normálne zd keď sa zvyšujú ceny, tak sa zvyšuje predpis zálohových platieb...takze, áno, ma správca na to právo...ale msla by dostať nový predpis...
@dusankomoj aký duplicitny🤣🤣🤣🤣🤣,veď si to napísala in raz,že autorka uzatvára tému a ajhľa,nikde to nie je. 🙃Si sa dohodla s autorkou,že teda napíšeš,že ona uzatvára tému. Akozeeee,dosť smiešne. Ale nevadí. Tak autorke odkaz,že platiť musí,inak môže dôjsť aj k exekúcii,to,že je majiteľka bytu neznamená,že nemusí platiť fondy a pri akomkoľvek meškaní sa dávajú sankcne poplatky. To máš všade. A treba ju poučiť,že ako dospelá osoba ,by sa mala teda viac snažiť.
Aha,takže voda,tepla,studená,kúrenie atd,to platíš zvlášť? Nesvieti sa ti na chodbe,nič netreba opravovať na dome,teda keď bude treba,zaplatia kes atď....mama ti nikdy nespomínala platby,nič?
@maciatkolulu ahoj. Nie všade to nie je. Ja keď som vyššie som spomínala , že keď som bývala inde raz som sa omeskala s platbami, kvôli prepisu, zle sme sa s bývalým majiteľom pochopili .. no proste asi 5 platieb bolo potrebné doplatiť. Normálne som zaplatila 5 platieb ktoré chýbali a žiadna pokuta nebola. A ani nikto o pokute nič nehovoril.
Čo som nepochopila? Bavíme sa o zálohových platbách za užvanie bytu, nie? Čiže tí, čo ti poskytujú teplo, odvoz smetí, elektrinu do spoločných priestorov a pod. majú čakať na tvoje platby, kedy sa tebe uráči? Správca tie platby musí uhradiť
@belllinka nie. Bavíme sa o pokute za omeškanie, či je to v súlade so zákonom keď som niečo také JA nepodpísala. Ale moja nebohá mama. Nikde snáď nepíšem že sa omeškavam s platbami, nikde nepíšem že neplatim za užívanie bytu. Evidentne niečo čítaš a buď nevieš čo alebo si domyslas medzi riadkami nenapisany text.
plati stale zmluva podpisana tvojou mamou? ak ano cobriedis? ak nie musis nat podpisanu novu.
sle ak to je v zmluve o spolocenstve tak to plati.
vynimku pre teba nik neurobi.
@maciatkolulu si v poriadku? Lebo mám pochybnosti 👀👀👀🤣
@maciatkolulu komentár o 12:27h som napísala 2×,tak som jeden zmazala. Alebo to nie si schopná pochopiť?
okrem toho moze byt urok z omeskania alebo zmluvna pokuta.
@dusankomoj jaaaj,duplicitny,kde si písala,že autorka tému uzatvára🤷. Napíšeš príspevok 12.25 a 12.27 duplicitné,ale nooooo,inak,je to jedno,však😉
autorka - ANO JE TO V SULADE SO ZAKONOM, prečítaj si prvý komentár na tejto druhej strane ktorý je asi jediný k veci a správny 😀 ty si pristúpila k uzavretej zmluve automaticky kúpou/zdedením bytu, nič sa neuzatvara nanovo, ty nemusíš nič podpisovať, dodatky sa nedávajú podpisovať, samozrejme preštudovať si ich aj so všetkými zmluvami informačne môžeš ale zmeniť správcu musí tuším nadpolovičná väčšina, čiže nejde to tak že"ja nesúhlasím" 😉
@maciatkolulu máš PMS? Daj si čokoládu!
Je neviem, čo sa čuduješ, je normálne, že pre nezaplatení bývajú sankcie z omeškania. A keď píšeš, že s platbami nemeškáš, tak načo toto vôbec riešiš?
@maciatkolulu keď už to tak prezivaš ,tak 👀 že som naozaj nepísala 12:25 a dovolila som si vymazať svoj rovnaký príspevok. Viac pre teba urobiť neviem 😘
Autorka, áno, poplatky za omeškanie sú bežné. Ale myslím, že správca ti to povedal len tak medzi rečou, proste aby si nedrzkovala a platila načas. Byt je síce tvoj majetok, ale služby spojené s jeho užívaním ti zabezpečuje niekto iný za poplatok a on chce platby za to načas. Čo je na tom divné?
Btw, suma 215 je v dnešnej dobe žiaľ dosť bežná, hlavne ak ide o staršiu bytovku, všetko ide hore, platím podobne.
@kristiii 215 iba čisto za užívanie bytu alebo máš v tom zahrnuté poplatky aj za energie?
215€ je bezna suma...vela zalezi akú máte spotrebu vody a tepla...my sme síce traja a 3 izbovy byt ale platime 275€ plus energie
K tomu plus elektrika, plyn, internet.
Ja platím 240€ mesačne za úživanie bytu, spoločné priestory, voda, kúrenie, výťah, spoločná elektrika vo vchode, fond opráv a bytový fond a neviem čo ešte tam je...okrem elektriky, plynu (to platím 65€ mesačne plus) a smetie sa do toho tiež u nás nezarátava...a u nás to funguje aj tak, že ak 27 vlastníkov zo 40, čo sme v bytovke, niečo odsúhlasia, tak ostatní si môžeme pískať a nadobúdne to platnosť tak či tak...a áno, tiež je v zmluve pokuta za omeškanie platby.
@dusankomoj ,🤣🤣🤣🤣myslím,že to vidí každý....ale ty si v tom napísaní nemala duplicitny😆

Máte väčšinou pravdu až na jedno. Pri hocijakom prepise bytu ona iba pristupuje k pôvodnej zmluve. Čiže pravidlá sa nemenia. A aj tak si myslím že ona platí správcovi poplatok za správu a zvyšné peniaze na účet domu s ktorými sa hospodári. A na poplatku za omeškanie sa dohodli vlastníci. Správcovi to nevadí keď nebude na elektrinu a budú chodiť peši. Je v ich záujme mať dosť peňazí