Majú sa ľudia naozaj tak zle finančne?
Zaujímalo by ma, ako vnímate takú tú celoslovenskú náladu týkajúcu sa nižšej kvality života. Hlavne teda z finančného hľadiska. Ja totiž nemám pocit, že by sa ľudia mali až tak zle a museli rozmýšľať či si kúpia tento mesiac nový sveter alebo kúpia zeleninu či ovocie. Normálne robia veľké nákupy, chodia do reštaurácií, kina, na výlety. Platia si hypotéky či nájmy, šetria si. Áno, niečo to stojí, ale to tak bolo vždy. A to sa nebavíme o okruhu nejakých manažérov či podnikateľov, normálni ľudia okolo 25-35 rokov.
Alebo ide v tom prípade len o naozaj konkrétne skupiny ľudí, ktorí sú na invalidnom dôchodku či majú problém nájsť si prácu? Lebo často o tom čítam rôzne na internete, ale realita mi nepríde až taká pochmúrna.
Tak väčšina ľudí proste má dve práce, majú bočný príjem a tak. Ja podobne, mám vyššie príjmy, ale tú dražobu cítim, hoci neznamená, že kupujem menej. Ale cítim väčší tlak na príjmy, aby som všetko poplatila a ťažšie sa šetrí. Ak chcem šetriť čo chcem, ide to na úkor výletov, že okrem prírody a raz ročne dovolenky pri mori nechodím nikde.
Ja ti poviem za našu rodinu. Mali sme sa nadštandardne, nikdy som nepozerala na ceny v potravinách ani drogérii, nakupovala som aj v yeme a pod, ale už nakupujem lidl a kaufland. Energie nám išli dole, keďže sme dali ftve. Oblečenie a obuv kupujem stále z Nemecka, tam ešte sú dobré ceny, ale to som vždy kupovala len nevyhnutné, nech nemáme zapratany dom. Cestujeme tak isto, ale my vieme cestovať za slušné peniaze, keďže máme domček na kolesách. Len tie potraviny mám pocit, že išli strašne hore. Poistky išli strašne hore. Takže za moju rodinu, áno, máme sa horšie.
Ja mam 31 a zasiahli ma tie ceny... ale tiez sa sama cudujem, mam pocit, ze som pomaly jedina, co si dava v potravinach pozor. Staram sa o poulicne macky, strava aj sterilizacia sli tak velmi hore, ze sebe som ubrala jedno jedlo denne. Aby som vyrovnala to zvysovanie. Nechodim uz do kina ani divadla ani nikam vlastne, ale na cestovanie stale peniaze este dam. mala som oblubeny jeden kus dezertu, nebyvam v BA, ale jeho cena sla zo 4,50 na 6,90 eur za jeden kus kolaca proste! Hovorim si, ze no nic, budem mat peknu postavu takto... horsie, ze ani čučoriedky ci ine ovocie uz tiez velmi nekupujem, nezda sa mi ok pytat 2-3 e za 125g cucoriedok... farbim si aj striham vlasy sama... knizky tiez isli velmi hore (a bude horsie, vsakze), prestala som kupovat...
My to tiež cítime. Pribudlo tretie dieťa, síce hypotéka zatiaľ s fixovaným úverom ale nemohla som ostať už len na rodičáku a nastúpila som na čiastočný úväzok. Inak by sme nemali na základné oblečenie,lieky, topánky, zubárov a podobne. V obchode za jedlo platíme za posledné roky minimálne o 350 eur viac na mesiac (áno kupujem celozrnné produkty a zeleninu,ovocie,laktofree). To nehovorím o tom, že po bazároch zháňam neocate,lebo to čo nám predpisujú nestačí.
To, že v tvojom okolí takí ľudia nie sú neznamená že je to tak u všetkých. Bežne rodiny v ktorých obaja rodičia pracujú a majú dobré platy to asi veľmi nepociťujú.
Sú rodiny kde, rodičia majú nižší príjem tie to dosť pociťujú.
Problém ľudí na Slovensku je, že si nedokážu uvedomiť, že by mohli žiť lepšie. Slovák si nechá rúbať drevo na chrbte a zároveň bude len všetkým dookola závidieť, porovnávať sa a zvaľovať vinu za svoj debilný život na všetko a všetkých len nie na seba. A všetko chce mať zadarmo. Ale veci zadarmo proste nie sú. Chodte sa pozrieť ako môže vyzerať kvalitný život do Švajčiarska … ale taký život stojí peniaze. V Japonsku vlaky chodia 450km/h, ale vlaky nie sú zadarmo, lístok stojí 200€. Ja budem platiť vysoké dane, ale odmietam si nosiť hajzlák do nemocky. Za peniaze, ktoré dám štátu chcem adekvátne služby. Vo všetkých okolitých štátoch majú lacnejšie potraviny!!!! Lacnejšie a kvalitnejšie služby!!!! Pred pár mesiacmi som bola v Poľsku, skoro mi oči vypadli z tých vlakov. Bavíme sa o Poľsku, ktoré bolo kedysi iba lacnou šmelinárskou krajinou … . O Česku sa nemusíme ani baviť, tam sú pred nami 30 rokov. Ľudia na Slovensku nechápu, že štát musí mať víziu, koncepciu, my nemáme z toho absolútne nič. My sa len tak motáme s natrčenými paprčami a čakáme spasiteľa. Každý kto má rozum, pôjde odtiaľto preč. Ja som vždy verila a dúfala, že sa to zmení … ale už som zlomila aj ja palicu. Slovenský ľud dal krajinu do rúk lúze a tak to najbližšie roky aj bude vyzerať.
@yoxinka mne sa veru nezdá, že sú v Česku pred nami 30 rokov. a to tam žijem na striedačku so Slovenskom nejaký čas.
Ja som samoživiteľka, poberám len rodičovský a popritom čo sa mi podarí z domu zarobiť keďže pri bábätku som 24/7. Ak by sme nemohli žiť u mami pravdepodobne skončíme niekde v krízovom centre. Otec dieťaťa neplatí nič , nepodpísal otcovstvo a nechal sa vyhodiť z práce aby mu ani nič nepriznali. Takže áno, pociťujeme to. Kým som neotehotnela , zarábala som normálne ale nájomné cez 800€. Takže vyžiť sa dalo ale našetrit vôbec.
@zmrzlinka8
Zdať sa ti nemusí, ale keď si pozrieš porovnanie hocičoho od ekonomických ukazovateľov, zdravotnej starostlivosti až po školstvo, sú na tom v Česku objektívne ooooveľaaa lepšie. Nám tam žije polovica rodiny, takže si mnohé veci porovnávame. Ale odmietam sa tu o tom dohadovať.
@yoxinka To robí aj to, že aj v r.1989 boli ČR, Rakúsko na vyššej úrovni, to sa tak ľahko nezrovná.
Aj na Slovensku má časť ľudí príjmy vyššie a časť nižšie, ale to je tiež tak v každom štáte.
@lenkakravcova mňa to proste zaujalo a popravde aj zaskočilo. Predtým sme bývali o ulicu ďalej, a tam problém nebol, a to sme mali skoro len dôchodcov.
Proste tu 20, tam 30, a dokopy je to už 50. Hypotéky išli dosť hore, nájmy detto, a budúcnosť nevyzerá úplne optimisticky. Ja si odkladám tiež viac, a teraz už dosť zvážim, či určite musíme ísť na ten víkend niekde mimo mesta na rýchlu dovolenku, alebo tie peniaze máme kam dať, minimálne do rezervy.
Pri súčasných hypotékach či nájmoch stačí aj jedna väčšia porucha (auto, práčka, chladnička) a už to ide... Všímam si všeobecne ešte aj u nás v práci, že kým predtým sa chodilo na menučka, potom donášky, tak teraz si čoraz viac pekne krásne zohrievame jedlo z domu v kuchynke..
@petronelag
Áno. Slováci boli sedliaci, čo robili na roliach a všetka inteligencia bola v Česku. Vzdelanie prišlo z Česka a Nemecka. Štúr a spol študovali v nemeckom Halle a na rozumy chodili do Prahy. Pár inteligentných a vzdelaných ľudí to tu zatiahlo, ale to je málo. Slovensko vzniklo v podstate omylom. Ten štát vlastne nikto nechcel, len sa to tak nejako stalo a to je jeden z dôvodov, prečo to tu vyzerá tak ako vyzerá.
@zmrzlinka8 o 30 rokov napred tu určite nie sú, ale jednoznačne je Česko na život prívetivejšia krajina v mnohých ohľadoch.
@yoxinka presne toto!!!ze ci sa mame zle. ja sa pytam - mozeme sa mat lepsie? mozeme. tato doba, resp.posledne roky praju idiotom, co sa kadejakymi kseftami dostali ku kope penaxi a mam ich okolo seba dost, taki z SK neodidu lebo inde by zametali chodniky…takze za nas poviem, ze mali sme sa lepsie par rokov dozadu, platy isli hore menej ako vsetko ostatne. za priemernevsluzby platime ceny ako niekde v nemecku :( ale muza nepreavedcim odist, on je zaba co sa necha varit hoci politiku sleduje nonstop. stale sa mame dobre, ano aj plne kosiky v kauflande, ale napr.neusetrime bokom mesacne ako mozno 2-3 roky dozadu
Ja si to tiež vždy poviem, všetci v reštikach, v obchodoch nakupujú veľa, dokonca aj mnohopočetné rodiny, mama na materskej aj 10 rokov.cize príjem zmenšený .
Letná dovolenka každý rok, po 2 auta .
Ale na druhú stranu ,chvalabohu, nech majú a užijú si ten život trošku,ale šetrenie asi moc nepripadá do úvahy
Není to sranda a to nezávidím, nakoľko my žijeme veľký nadštandard platový s dvoma deťmi
@luccija robila som v nakupnom centre, tak mam taku skusenost. jasne ze generalizujem
Známi v mojom okolí sa predbiehajú s dovolenkami a každú chvíľu novým autom, úplne obyčajná rodina a 10 ročné dieťa má tenisky Jordan za 140€😬 tak si tiež občas pomyslím, že nie je to tak zlé..
Ale potom idem do Lídla a tam pokaždé vidím ako pri pokladni ľudia v strese, buď vrátia tovar, lebo na karte toľko nie je, vytriasajú drobáky a často aj centy chýbajú.. akože ma to zdržuje, preto si všimnem, po košíkoch nepozerám.. minule sa asi 8 ročný chlapec plakal, že mu rodičia nekúpili na desiatu čo chcel, mali presne spočítaný nákup v košíku, pár x to ešte aj prerátavali.. nebude to takě ružové..
Sama počítam mandarínky atď a nekupujem navyše v poslednej dobe nič, len čo mi treba, tie čiastky pri pokladni ma ,,bolia..
Ja som spokojná.. my s mužom zarábame priemerne (mnoho žien tu by povedali že za toľko by ani z postele nevstali, ale máme ozaj normálne priemerné platy) nemáme deti, sme šetrnejší, pozeráme na ceny.. Kúpili sme si normálny priemerný 2 izbák, žiadne veľké haciendy a novostavby, pretože z našich platov nám pohodlne vyšlo splácať to čo sme kúpili. Máme staršie normálne auto, ktoré nie je na hanbu, ideme aj do reštiky, aj si vieme dopriať čo chceme.. ale sme skromnejší a šetrnejší tak sa nám podarí investovať každý mesiac pekných pár stoviek.
Proste sme úplne obyčajná rodina, ktorá sa snažila spraviť rozumné rozhodnutia a teraz nemusíme bedákať, že rožky už nestoja 12 centov ale 20.. áno je to hrozné, áno cítime to, ale tým že nejdeme finančne a s nárokmi na doraz tak to nie je likvidačné.
Ked som stretol ex kolegov na SR, hovorili mi ako sa maju skvelo, že zarabaju 1300€ .. v obchode pozeral že chleba stoji o 0.20€ viac, ukazoval mi jeho " drahe " topanky za 100 evri.. v ruke stary iphone 11 a oblek z HM .. asi je to od každeho uhla pohladu.. pre niekoho je jeho zivotna uroven mala aj ked sa ma dobre, podla ineho si žije skvelo aj ked ma na konci mesiaca 20€ v penazenke. Daake kino, nakupy , alebo oblečenie určite nie su ukazovatelom životneho štandardu.. možeš ist z jednej vyplaty v pohode na dovolenku ? Vieš si kupit auto napr ak rok šporiš ? Ostanu ti peniaze aj ked doslova nepozeraš na každe euro ? Typek ovešany značkami od hlavy po pëty , v ruke iphone, applewatch a tie veci s ktorymi si v krajinach tretieho sveta frajer ma pytal 10€ na benzin :D ( tankoval za 20) .. na druhej strane poznam vela mladych slovakov , ktori maju svoje domy, slusny život.. ale s velkou VELKOU pomocou rodičov.. ani jeden to nedokazal sam.. alebo lacnejsi byt na uver na 30 rokov ak su dvaja.
@drago12587 ty si sa tak rozohnil, až si vymyslel nové slovo "pëty"😂
@missviolet Presne sme dnes s muzom zhodnotili ze mame “dietu” ked sme videli ceny sladkosti v tescu🤣 Že aspon pochudneme trochu 😃
@tiezjedna https://slovnik.aktuality.sk/pravopis/kratky-sl... take slovo si ešte nepočula ? Nevadiz vždy je čas naučit sa niečo nove..:D ..
Ehm, ehm ja len taká malá poznámka - akože podnikatelia a manažéri nie sú normálni ľudia? A čo sú iné? 😏
@drago12587 a ty si naozaj tak blbý, alebo sa len tváriš?? Napísal si pëty, nie päty... Aspoň o forme, ktorou píšeš by si mal mať prehľad, keď už obsah je hodný maximálne dvojstrany v Bravíčku😉
@drago12587 😉 nemáš zač
@drago12587 presne, to som tiez odpozorovala, že kde kto odomňa pýta peniaze, chlapík na pumpe, v nákupnom centre, deti a bezdomovci klasika, ale chlap jak hora s reťazou na krku a pod.
Sa vyhováram, že nemám hotovosť niekedy..
V obdobi kovidu, ked boli zatvorene skoly a deti mali online vyuku sa ucitelka spytala na prvej povianocnej hodine deti, co kto dostal pod stromcek. Rozdiely medzi detmi boli astronomicke. Niektore deti sa pochvalili, ze dostali novy iphone, dalsi nove tablety, herne konzoly… bol to obrovsky kontrast oproti detom, ktore sa tesili z novych topanok ci novych nohavic. Bolo jasne, ze uz vtedy boli mnohi na tom velmi zle, ale ak takych ludi v okoli nemas a ty sa mas dobre, bude sa ti zdat, ze sa ma kazdy rovnako ako ty. Aj ludia s plnymi kosikmi v obchodoch su iba jednou castou obyvatelstva. Kto na to nema, ten s plnym kosikom neodchadza z obchodu.

Je otázne čo znamená sa mať dobre a zlé. Nemáme sa až tak zle nakoľko ľudia kupujú každý mesiac kopec vecí lebo chcú a páčia sa im. A je jedno či je to ba alebo za, alebo východ. Deti majú Vianoce každý mesiac preto si nevážia a hlavne nevedia sa tešiť. Nevedia snívať a tešiť sa na niečo... Detto dospeláci.
Seniori niektorí sa nemajú zlé, majú našetrené lebo mali z čoho. Neplatili hypo. Byty za pár tisíc korún. A stačí sa pozrieť do košíka čo tam všetko majú. Svokra keď povie že nema a bla bla. Verte že keby mi dala bloček pol hovadin by som jej z košíka vyhodila. Ako nealko pivo? Načo? A podobné hovadiny.. na prd sa majú jedno rodičovské domácnosti. Nastastie ak otec neplatí, vie si žena vybaviť náhradné výživné. A samozrejme rodina s postihnutým členom rodiny.
Treba si však uvedomiť že áno veľa ľudí zije tu a teraz. Dovolenka,z hypo,. restika, kino... ale veľakrát nemajú ľudia našetrené ani prd.. takže ani na ten pohreb keď to človek tak blbo povie ľudia nemajú. A keď prídu o prácu ďalší prúser. Žiadna rezerva lebo predtým ruka hore.