Mám byť ručiteľom na hypotéke pre priateľku?
Poradíte mi... mám veľkú dilemu. Kamoška ma požiadala o pomoc s tým, že potrebujú navýšiť hypotéku na stavbu domu, či by som nemohla byť ručiteľ. Jej manžel pracuje, ona je na materskej s jediným dieťaťom čiže mínus jeden príjem a tak im to nevychádza. Bývajú v podnájme, majú to tam veľmi stiesnené a chceli by, aby ten dom bol čím skôr, aby neplatili nájom, aj hypo. Že potrebujú moju pomoc na rok a pol, kým pôjde kamoška späť do práce a potom sa hypo presunie na ňu. Neviem presne ako to funguje ale nie je tá hypo hneď na nich dvoch spoločne automaticky keď sú manželia?
Sme veľmi dobré kamošky, poznáme sa už x rokov od základnej. Vždy sme sa snažili si pomáhať, je tam dôvera. Ale neviem, mám dosť obavy... už som jej povedala, že sa mi do toho nechce, tak ostala sklamaná ☹️
@gab1sol co znamená zosplania aj tvoj úver?
Tomuto nerozumiem... Preniesť” hypo na kamarátku sa dá, ono je to tal laický povedané, ale cesta by bola. Otázka je, či by splnili podmienky (mohli by vziať novú hypotéku a tou vyplatiť tú, kde by si bola aj ty.
Môžem to vyskúšať, či to prepíšu všetko na mňa a keď nie, asi mi bude ľahšie vycúvať 😀
@lejla77 ďakujem za info, to som potrebovala. Ale ako potom vyškrtli ich mamu bez náhrady za ňu?
Asi zobrali dalsiu pozicku, ktorou vyplatili tu prvu
Alebo ten pozemok uz splatili...neviem ako dlho ho maju
@lejla77 jedine, ze tie uvery sa zlucili? Nevyplatili to, to viem, lebo to brali len minuly rok.
Autorka, ty nechapes, ze aj keď budeš na LV, tak budeš len spoluvlastnícky a co ti to pomôže??? Budeš cudzím ľuďom platit hypo 30 rokov keď sa niečo stane? Oni nemajú prijem, nikoho iného nenájdu. Toto je na stalo v ich prípade... pochop to. Ty sa k ich domu nijako nedostaneš, ak si to myslíš tak, že keby prestali splácať, tak dom sa predá a bodka... nie, keď oni prestanú splácať, nastupujes ty ako ručiteľ a platis 5, 10, 15... 30 rokov.
Asi refinancovali...tym tu prvu pozicku vyplatili a zobrali druhu
Ak budeš iba ty na LV,tak nie. Ale to pochybujem,že by si dom vlastnila len ty. A predávať dom bez pozemku, to kto by kupoval....Prečo si potrebuješ komplikovať život? Tvoje odpovede pôsobia,že veľa o tom nevieš ako to funguje a do čoho chces ísť. Dobre ti radia,že treba povedať nie.
Ďakujem autorka za otvorenie tejto témy. Budem s deťmi ešte viac rozprávať o financiách až im budem úplne liezť na nervy, ale aspoň nikdy neprídu na také myšlienky, ako máš ty ohľadom ručenia.
Ručila som raz. Dobrej kamoške. Sľúbila že bude platiť mesačne načas. Mala dobrý plat, Aj jej manžel. Prestala platiť, predvolali ma do banky. Upovedomila som ju. Zaplatila. Na ďalší mesiac ma znovu predvolali do banky. Poradili, aby mi ona dala peniaze a ja to zaplatila. Šla som za ňou do práce. Povedala že nemôže odísť, ale isto to zaplatí. Našťastie som cestou domov stretla jej manžela. On nevedel o tom, že ona má dlhy!! Bol prekvapený. Ospravedlnil sa za ňu a povedal že pôjde do banky to všetko vyplatiť. Bol pokoj.
Odvtedy NIKOMU ! .
Ak by si kvôli tej hypotéke bola z akéhokoľvek dôvodu neplatič, banka dá (môže dať) na teba exekúciu, ty nebudeš vedieť splácať ani svoj úver, banka úver zosplatní, teda bude od teba žiadať komplet vyplatenie celébo zostatku okamžite. Hypotéky sú zložitý produkt a toľko vecí sa s nimi dá robiť - aj v prospech klienta, ako aj v jeho neprospech.
Počkaj, a to teraz uvažuješ, že pôjdeš s nimi do úveru za podmienky, že celý dom prepíšu na teba? 1. Neviem, či s tým banka bude súhlasiť, keďže to už asi je založené.
2. Ty budeš vlastniť celú nehnuteľnosť, budeš v úvere, ale očakávaš, že oni budú úver splácať?
Nejako mám pocit, že sa to otáča a špelulant si tu ty.
A celé to je čudné - úver brali minulý rok, kedy im ručila mama, ale teraz tam už nie je - očividne, keď potrebujú ďalšieho ručiteľa, dieťa má 19 mesiacov, takže druhý príjem stále chýba, neverím, že by vedeli mamu len tak vylúčiť.
Ale robila som aj fraud na hypotékach, teda mne tu blikajú kontrolky na všetky strany.
Inak nam pred 25 rokmi rucili kamarati na pozicku 200 tis. korun na pozemok. Neboli sme manzelia, tak sme potrebovali dvoch. Neskor sme zacali stavat a zobrali hypoteku, zalozili sme rozostavany dom tak uz sme rucitelov nepotrebovali. Tou hypotekou sa vyplatila prva pozicka cize uz neboli rucitelia.
Ono tiez by si mohla zobrat pozicku na dalsich 100000 a darovat im tie peniaze medzitym co budes ty splacat zo 20rokov tvoj dar pre nich 💡💡💡tak budu moct dostavat bez problemov a ty zacnes platit pozicku od zaciatku a nemusis trpnut kedy prestanu platit a budes musiet zacat platit ty, takto to uz rovno zahrnies do rodinneho rozpoctu a vsetci stastni - kamaratka, kamaratkin muz , jej mama a aj ty s rodinou
@gab1sol zosplarní ten ich úver? Veď ja v tom nemám absolútne žiadnu záruku ani garanciu, iba riziko, že prídem o všetko. Preto mi to napadlo ako jediná možnoať si to poiatiť, že ja by som bola písaná na LV. Áno, že ja to budem vlastniť a oni budú splácať, kým ma z LV nevymažú. Lebo inač by mohla nastať opačná situácia, že oni budú vlastniť a ja splácať. Refinancovali to, takže preto už nie je. No áno, majú len jeden príjem a sieťa, potrebujú ručiteľa mladšieho s lepším príjmom, aby im dali tú sumu.
@lejla77 tak predsa len to aspoň vo vašom prípade dobre dopadlo 🙂
Radim ti dobre.. môžte byt neviem aké blízke kamarátky.. ani rodine by som ručiť nešla!! Ani matke! Nesprav rovnakú chybu ako môj známi teraz bude tŕpnuť 25 rokov či bude človek ktorému išiel ručiť platiť hypotéku a pokiaľ nie ide to jemu z platu.. a tiež si myslel ako sa dobre poznajú
Ano, ale tak nebola to taka vysoka suma, vtedy sa ludia moc nevyznali do tychto veci, v dnesnej dobe by som to ja uz neziadala a ani nikomu nerucila
A boli by blbi keby dom napisu na teba a oni by ho splacali..aj tebe sa moze nieco stat a nebudu mat nic
Prečítaj si ešte raz, čo si napísala... Ty budeš na LV písaná ako majiteľ a oni budú splácať.. Premietni si to na seba... ty by si s tým súhlasila? Prepísať na iného a splácať hypo?? Nevymyslela si náhodou túto tému? Lebo stále točíš dokola to isté. Radili ti. Čo ešte chceš?
@lejla77 na tu dobu to bola vysoká suma, mali ste dobrých kamarátov a hlavne, že to dobre skončilo.
@maria12334 tak ja im verím, nikdy odo mňa peniaze nepýtali, ani nič také ale stať sa môže hocičo...
Volakedy si ludia neuvedomovali tie rizika a nepisalo sa o tom na nete 😁 Dnes by to nespravili ani oni 😁
Normalne im povedz, ze im doverujes, ale ty nie si kryta ak by sa im nieco stalo...napisem to na tvrdo, mozu aj umriet...
@lejla77 ja ten ich dom nechcem, chcem sa len nejak chrániť v dobe keď mám byť ručiteľ. Mohla by som spísať závet a odkázať dom na nich. AkAle reálne to hrozí skôr opačne, že ten dom by bol písaný na nich ale splácala by som ho ja.
@isis234 ak by s tým nesúhlasili, aspoň by som mohla ľahšie odmietnuť. Ja ten dom nechcem, bývam úplne inde a svoj byt mám, to by bola aspoň nejaká záruka do tej doby, kým tam m byť napísaná. Ale hrozí skôr mne, že by som mala splácať cudzie.
Nevymyslela som si tému nenudím sa natoľko..
A čo, že točím dokola to isté? Je niekde písané že sa to nesmie? Veď ak ťa to nebaví, neraguj.
@lejla77 to mi povedala hneď na začiatku, že ak by jeden z nich zomrel, všetko by sa predalo.
A keby zomreli obaja? Ved mozu aj havarovat...napr.
@lejla77 neviem, tak by ten dom uz nepotrebovali a predal by sa, na to musi existovať nejaký postup. Podľa toho asi že kto by zdedil dom aj dlh.
spominas zavet, ale ak mas deti, tak zavet nepomoze, a dedit budu tvoje deti
@liz_lemon ja nemám deti, oni majú jedno malé
No nic, urob ako myslis ... ale ja by som do toho nesla urcite
Úver brali minulý rok aj s mamou, lebo im to nevychádzalo. Teraz mama nemôže ísť do úveru, lebo má nízky príjem a pár rokov do dôchodku. Opravte ma niekto, ak sa mýlim, s hypotékami už nepracujem, ale refinancovať sa dá najskôr po 12 splácaných mesiacoch s tým, že ostanú zachované podmienky úveru, čo sa týka zmluvnych strán. Ak by mamu chceli vymazať, museli by sa kvalifikovať na nový úver len s ich príjmom, ktorý im nepostačoval minulý rok a ani teraz.
To sa im tá situácia tak zmenila, že si za rok prilepšili, aby vyškrtli mamu, tej klesol príjem, tak už nemôže vstúpiť do úveru a teraz sa im opäť finančne pohoršilo, preto potrebujú ďalšieho do úveru?
Mimochodom, aj keby na teba prepísali zajtra dom (nedokončený), o mesiac prestanú splácať, fakt veríš, že svet je gombička a za dva mesiace sa situácia vyrieši aj s predajom domu? Ale keď chceš pomôcť, ako sa hovorí, komu niet rady, tomu niet pomoci.

Autorka, prepac, ale tie tvoje reakcie su strasne naivne. Vsetci ti tu pisu nie, nikdy a ty stale to svoje.... Bola by si spoludlznik, nie rucitel. No a to vypustenie teba z hypoteky moze byt o rok, alebo o pat, musia sa kvalifikovat prijmom. Pokial sa nekvalifikuju, banka ta nevypusti. No a zivot vie priniest hocico a hocico sa moze stat. Jedno je fajn, ze hypoteky sa nenavysuju, ale beru sa nove a kedze uz jednu vysoku maju, tak tato by uz asi nebola taka vysoka.