icon

Mám byť ručiteľom na hypotéke pre priateľku?

16. jún 2024

Poradíte mi... mám veľkú dilemu. Kamoška ma požiadala o pomoc s tým, že potrebujú navýšiť hypotéku na stavbu domu, či by som nemohla byť ručiteľ. Jej manžel pracuje, ona je na materskej s jediným dieťaťom čiže mínus jeden príjem a tak im to nevychádza. Bývajú v podnájme, majú to tam veľmi stiesnené a chceli by, aby ten dom bol čím skôr, aby neplatili nájom, aj hypo. Že potrebujú moju pomoc na rok a pol, kým pôjde kamoška späť do práce a potom sa hypo presunie na ňu. Neviem presne ako to funguje ale nie je tá hypo hneď na nich dvoch spoločne automaticky keď sú manželia?
Sme veľmi dobré kamošky, poznáme sa už x rokov od základnej. Vždy sme sa snažili si pomáhať, je tam dôvera. Ale neviem, mám dosť obavy... už som jej povedala, že sa mi do toho nechce, tak ostala sklamaná ☹️

som_realistka
17. jún 2024

Evidentne vedia ze si citlivá a ochotná pomôcť, aj jed ta to trápi, opakuj si každý večer " nemôžem splácať dve hypo, a nechcem ani žalúdočné vredy" povedz si to 10x. Poznajú ta, budú na teba tlačiť, hovoriť ako im pomôžeš, ako sa na teba spoliehajú, obrn sa, jednoduché NIE, nemáš na to finančný priestor. Bodka, viac nemusíš hovoriť.

lienka.7
17. jún 2024

@autorka nech im pomôže rodina.

januska12323
17. jún 2024

Ty nie si zodpovedná za ich finančnú situáciu. Nie je nijako tvoja vina, že oni nevedia rátať a chcú mať všetko naraz. Ponúkni im stráženie dieťaťa kým pôjde kamoška na brigádu nie toto.

nelka93
17. jún 2024

To ta trápiť nemusí, máš vlastnú hypo. Oni sú negramotni a zháňajú podobného k sebe aby im to vyšlo. Nech s tým počkajú kým nebudú zarábať obaja a potom nech stávajú. Mat dom je celkom luxus, nie povinnost

autor
17. jún 2024

@lienka.7 áno, presne, ty vieš... Chcem mať na krku dve hypotéky, báť sa či mi nesiahnu na byt a neskončím s holým zadkom. Lebo ich mám v pláne takto obrať o dom (ktorý ešte neexistuje a je otázne či a kedy bude) v zapadákove kde nechcem žiť na druhom konci Slovenska.
Chápem, že ťa možno baví rýpať a na internete sa cítiš ako majsterka ale nemáš pravdu. Prosím, ak nemáš k veci čo užitočné napísať, tak radšej nepíš nič. Tému uzatváram, z dôvodu aby mi tu niekto nevypisoval vyfabulované kraviny zo svojej hlavy.

@som_realistka ďakujem..
@januska123 bývam ďaleko s dieťaťom im nepomôžem

Už som rozhodnutá, ako som písala vyššie. Všetkým ostatným, ktorí reagovali slušne a normálne ešte raz ďakujem za nápomocné reakcie k téme.

domkakvet
17. jún 2024

Nie a este raz nie, nech rok a pol pockaju, nepotrebuju to surne, maju kde byvat.

adabise683
17. jún 2024

Ja by som tiez do toho nesla ... ja ked som brala prvu hypo, pozicala som si od najlepsej kamosky 5500 eur ktore som rychlo splatila, aj ked len spotrebnym uverom, ale pomohlo mi to ..riziko pre kamosku samozrejme bolo ale suma by jej nesposobila existencne problemy kebyze sa cosi stane ... taku sluzbu ci pomoc by som od nikoho neziadala ... ak mi hypo nevychadza s prijmom aky mam, tak by som ju ani nebrala ... ak chces pomoct , tak mozno tiez len nejakou malou pozickou ktora by ta nezrujnovala kebyze sa cosi stane ... ja napriklad mam hypo na dom v ktorom byva sestra s detmi .... cast hypo som splatila ja ked som tam byvalaz teraz splatky splaca sestra ale kedze hypo je na mna a srstra mi peniaze ktore som ja do toho dala splati tak za 15 rokov, dom je stale pisany na mna ... vyhodne je to aj pre nu bo ona by hypo ani nedostala a uz vobec nie s takym nizkym urokom ako mam ja ... v kazdom pripade uz to je pre mna dost velke riziko, ale moc moznosti nemame, na najom s 3 detmi nema financie a ani by ju podla mna nikto nevzal ... a predsa ju s 3 detmi na ulici nenecham ... uz tak byva 4 rok a nastastie az na par mesiacov, bola schopna splacat co je treba

deanna25
17. jún 2024

Všetci im odmietli, nikto do toho nechce ísť. Tak porozmýšľaj asi prečo . Ty nevieš ako povedať nie, dostala si kopec rád a nič si z toho neberieš a čo je najhoršie ani o tom celom veľa nevieš... Hlavne sprav tak,aby bolo dobre.... pre nich.

betulinka1
17. jún 2024

Autorka prosím ťa nikdy by som nešla ručiteľa ani svojej naj kamoške, ktorá by mala skončiť na ulici. To ju radšej ubytujem u seba, kým sa nedá dokopy. Treba si uvedomiť, že nejde len to, že druhý úver dostanú ale či ho budú vedieť splácať. Na druhú stranu ich dieta ma 19 mesiacov, tak nech počkajú ten rok a dostavajú potom, ked aj ona pojde robiť. To ich riešenie berieme si uver na úver s jedným prijímom je absolútna nezodpovednosť. Teraz si zober situáciu, že ostane opäť tehotná alebo on ostane dlhodobo PN akože čo potom???? Budeš im to splácať TY, lebo chudáčikovia, veď raz ti to vrátia ??? Môj muž tiež veľmi chcel stavať dom a čakali sme 7 rokov, kým sme kúpili dom, pričom obaja zarábame viac ako dobre. Plus sme si boli vedomí, že musíme mať aj niečo našetrené. Ale proste môj názor je taký, že úver iba v prípade, že ak vypadne jeden príjem, tak druhý príjem musí pokryť nie len úver ale komplet náklady na rodinu. Čiže sme išli do toho, až keď sme spĺňali túto podmienku. Tak si len tak pre seba spočítaj, či ona dokáže zarobiť toľko, aby vedela sama zo svojho príjmu platiť uver, keby muž ostal PN. Ty môžeš prísť aj o svoje bývanie a o všetko čo máš. Normálne slušne ich odmietni, povedz otvorene, že sa bojís a nech oslovia niekoho z rodiny alebo nech počkajú. Pozemok na dom im nik nezoberie a kludne ich pocka.

macekovam
17. jún 2024

V žiadnom prípade...ani nevieš kedy si zmyslua že kašľu na platenie a si v jednej zumpe zrazu..nie nie a nie.prosim nie

gab1sol
17. jún 2024

“dom (ktorý ešte neexistuje a je otázne či a kedy bude)”

Oni brali úver na kúpu pozemku, potom brali minulý rok ďalší a teraz potrebujú ďalší, resp. navýšenie…. A čo im bol ten druhý úver, keď ešte dom ani neexistuje? A ak dom ešte neexistuje a či vôbec, tak tiež nerozumiem, prečo chceš ísť do toho úveru. Lebo nechcú platiť hypotéku a nájom, tak si pre istotu zoberú ďalšiu hypotéku, lebo dom sa nepostaví za dva dni, aj keď je montovaný.

S financiami to nevedia, ale evidentne veľmi dobre vedia, ako získať úver na úver a ďalší úver. A ak na teba vyvíjajú tlak, lebo vedia, že je ti ťažké povedať nie a chceš im pomôcť, tak by som zvážila, či to je naozaj taká dobrá kamarátka.

lienka.7
17. jún 2024

Aké kraviny som tu napisala???
Sa nad sebou zamysli. Neviem, či sa rada hráš na samaritanku alebo co, ale ručiť cudzej osobe je ako uviazat si slučku na krk. Napísali ti to tu vsetky, ale ty si aj tak ideš to svoje....
Si videla včera Obcana za dverami? Matka chcela pomoct dcére, tiez s pôžičkou a hrozí im, že prídu o dom za 230k kvôli 60k.
Bud si taka sprostá, ze nechapes dôsledky, alebo sa tu robíš len zaujímavá kvôli diskusii..
A pokojne si ma nahlas, mam ta u prdele. Lebo komu niet rady, tomu niet pomoci😉

autor
17. jún 2024

@gab1sol nie, brali len jeden úver na pozemok a na dom už nevychádza tak potrebujú navýšenie. Tlač sa v malom byte a nechcú
@lienka.7 že ja sa chcem naivne dostať k domu. To si si domyslela dobrú kravinu. A kde si idem stále svoje? Niečo si tu nepostrehla... Prosím ťa, buď nauč sa čítať poriadne alebo nevypisujem bludy a nevymýšľaj si... tak neviem kto sa tu hrá na zaujimavú 😉 A keď som taká sprostá podľa teba (nie žeby ty si bola zrovna výkvet inteligencie) načo so mnou strácaš čas? Chcela som diskutovať slušne a na úrovni ale vidím, že nie s každým sa dá... Ty si aká drsná, že ťa mám nahlasiť a máš ma u prdele? 😀😎 Nahlas sa sama a choď si svoje komplexy riešiť inde.

autor
17. jún 2024

@gab1sol proste sú v malom byte, platia nájom a aj hypo, tak preto by sa chceli čím skôr presťahovať do svojho... No lenže na to nemajú.

alickapusinka
17. jún 2024

A ešte sa môže stať prípad že dajú si postaviť dom firme ako sa to stalo mužovej sesternici že počas výstavby platila po častiach tesne pred dokončením majiteľ firmy náhle zomrel.

jaroslav81
17. jún 2024

A to nevedeli, že na to nebudú mať? Namiesto postavenia domu mali kúpiť starší dom alebo byt v meste. Z malého bytu v podnájme hneď do domu, to je na smiech. Už dávno mali mať aspoň svoj vlastný byt, nemajú nič, tak nebudú veľmi solventní...

beronsche
17. jún 2024

Autorka - prepáč ale ideš si svoje.. Chces im pomôcť a dookola len riešis ako. Darmo je tu takmer jednohlasna zhoda, že je to šialenstvo.
Tebe sa riziko nezdá vysoké,lebo vychadzas z toho, že kamarátka je fajn, žeby ťa nepodrazila a splácať určite bude. Ale úplne zabúdas na vonkajšie faktory...
Čo ak bude chcieť splácať, alé z rôznych dôvodov to pre ňu nebude možné? Čo potom?
Inak, keby mi moja kamoška povie, že ide brat hypo, ale budú finančné nadoraz - čo ťa tvoja teda je.a uplne, poviem jej, že sa zbláznila..
Veľa ľudí má veľké oči, naberú si hypotéky a keď sa zmení situácia, plaču, že nie je čím splácať..

macekovam
17. jún 2024

A majú aj niečo nasporené? Či naozaj nič..veď stačí tak málo a nebudú mať z čoho platiť..aj práca manžela nemusí by istá v dnešnej dobe..predstav si situácie že sa to otočí a ty budeš mať problém..budeš musieť platiť ty a iní si budú žiť život ako teraz...a ešte aj v dome..nemohlo by sa to stať?nájdi dôvod prečo nie ...

beronsche
17. jún 2024

A ešte jedna vec, náklady na bývanie by nemali prekročiť 25%, Max. 30% celkových príjmov.
Zaujímalo by ma, ako na tom tvoja kamarátka je...
Niečo mi hovorí, že to bude vyššie %..

pieksamaki
17. jún 2024

Baby ja to nehodnotím.......bez zmluvy by som však nepozicala už nikomu ani nerucila.....nakoľko skúsenosti ma priviedli k tomu ,že každý musí predvídať a ......tak budú o 2-3 roky dlhšie platili najom a hypo......svet sa nezruti.....ale nemali by žiadať kamarátku o ručenie.....moj nazor......ja som zažila z pozície toho co požičal a druha strana išla do osobného bankrotu.....ešte deti narobil...lebo výživné ma prednosť pred pohľadávkami.....a potom premlcacia doba....atd....život niekedy nadelil....požičala by som iba na jedlo.....všetko ostatné...súkromné projekty si ma každý riešiť tak ako vladze..samozrejme aj pomôcť treba.....ale bez zmluvy dnes sa už nedá....každý máme svoje záväzky....a pohľadávky aj voči štátu....aj voči inštitúciám....juj ťažko to.....tazko

lienka.7
17. jún 2024

Ja komplexy nemám, ale mam mozog v hlave a ani by ma nenapadlo nad niečím takýmto rozmýšľať, lebo si dopredu zvážim všetky riziká a mozne dôsledky.
A keď ti nejde o dom, tak co sa teda snažíš dostať silou-mocou na LV? Vsak im teda ruc, bud ticho a čakaj ci budu splácať alebo nie.
Neverím, že niekto je takýto blbý, toto musí byť určite fake téma 👌👌👌

deanna25
17. jún 2024

Keď brali pred rokom úver na pozemok a na dom už nevychádza, koľko vlastne brali? Koľko im ostalo z prvého úveru na dom, keď ešte potrebujú ďalších 100tis? Na montovaný dom sa mi to zdá byť akosi veľa. Mne to celé veľmi nesedí. To, že platia hypo, podnájom a tlačia sa v malom byte,ale nie tvoj problém. Mali ísť na to opačne, pracovať, riešiť hypo, dom a až potom dieťa. Príde mi to,že ťa chcú využiť a hrajú ti na city. Treba uvažovať racionálne, mať dostatok informácií a vedie ako to celé funguje. A ani nad tým neuvažovať im ručiť. Majú veľké oči a nemajú v podstate na nič.

andrejkap123
17. jún 2024

@deanna25 montovany dom stoji rovnako ako riadny. Mozno o par tisic menej 🙂 ….. 3 tisic cca….

oslo1
17. jún 2024

autorka, ako si sa teda rozhodla?

andrejkap123
17. jún 2024

@oslo1 napisala ze do toho nejde ale ze ju to velmi mrzi lebo im chce pomoct😅. No mne by nebolo nic luto. Mala by byt rada 😅 ako sa hovorí - za dobrotu na zobrotu. Doslova 🤔

vler
17. jún 2024

Aotorka nema co pomahat inym ludim zit zivot ktory je nad ich financne moznosti

andreatytler
17. jún 2024

@beronsche Urcite platia viac ako 30% na byvanie. Prave preto im banka odmieta dat dalsiu hypoteku. Alebo su tam problemy pri splacani tej terajsej.

andrejkap123
17. jún 2024

@andreatytler alebo nejake iné uvery atd… zla platobna historia… s cim sa mozno nepochvalia 🙂 ….

andrejkap123
17. jún 2024

Aj otvorene povolene precerpania, kreditky…

226lenka
17. jún 2024

Autorka, prečítala som len 4 strany diskusie, kde ťa všetci varovali a odhovárali od ručenia. Pridávam sa k nim. Nerob to. Sama si písala,že sú finančné negramotní. Kde máš istotu, že budú platiť hypotéku pravidelne a načas. Nikde. Zavolaj, alebo napis tej svojej kamarátke a vysvetlí jej, že si si to rozmyslela, a ručiť jej nebudeš. Ako správna kamarátka by to mala pochopiť. A keby sa urazila by som zvážila či vôbec takú kamarátku v živote potrebujem.
Inak pred 4 rokmi keď som bývala v rodičovskom byte, ma požiadal môj bratranec, aby sme mu išli ručiť (ja s mamou, byť bol 50:50 na ňu a na mňa). Mama neváhala ani chvíľu a na druhý deň už chcela ísť do banky podpisovať zmluvu. Ja,keďže som ho veľmi dobre poznala, som odmietla. Mame som vysvetlila, aké je to veľké riziko, pridala sa na moju stranu aj suseda, ktorá sa takým veciam profesionálne venuje. Nakoniec po niekoľkodňovom odhovárali odmietla. Vlastní súrodenci mu odmietli ručiť.