icon

Mám depky zo zdražovania

ninusa221
14. sep 2022

Dneska som bola v obchode kupit základne potraviny nič drahe klasika mlieko smotana šunka chlieb, bum 18€. Skoro ma vyvalilo. Keď vidim v telke ako od 1.1 maju ist hore energie je mi do plaču. Ďalsia vec cena nehnuteľnosti to je cista katastrofa. O rok koncim vysoku školu a ja normalne rozmyslam nad tym ako sa ideme osamostatniť s priatelom ako si kupit nieco vlastne ked to je nereálne splatiť dokonca zivota…
Prepačte za taky výlev ale normalne nad tym rozmyslam ak je tu daky mlady par že či maju tiez taketo myšlienky a pochybnosti…🥴🥴

zmrzlinka2021
15. sep 2022

@ninusa221 No hlavne sa s priatelom nevrhaj do svadby, deti a kupy nehnutelnosti, kym nemate ujasnene, kde chcete byt a prezit zivot.

@nelca84 pozeram na nehnutelnostiach, ze ceny 3 izbavkov tam idu okolo 150-160 tis. eur

mooonika1975
15. sep 2022

@zmrzlinka2021 ku začiatku, pisala som na to, čo pisali nado mnou, že si ma nasporiť... prosim vyjadrujte sa k tomu, ja tiež nepišem o slonovi , ak sa bavime o žirafe.
mám v Nemecku viacerich , nehovorim žiť, hovorim pracovať, elektrikár dokáže doniesť 5000
platy robotnikov ... mukel a sofistikovaný robotnik, uf, to akože je čo ? na pumpe je menej sofistikovaný robotnik ako v opravovni aut ? toto nechápem, ale nevadi. Ja zarobim ako učiteľ 750€ , som medzi muklami teda podľa teba .

nelca84
15. sep 2022

@zmrzlinka2021 a ci im to vobec spolu vydrzi, dost im to skripalo sa mi zda, viackrat tu pisala o tom.
A skrz tych cien, presne o tom hovorim, neviem ako prisla na to, ze potrebuje 250tis. na byt.

lenkakravcova
15. sep 2022

@ninusa221 Ja som mala s manželom dieťa v 22rokoch. Asi 6-9 mesiacov sme bývali u mojich rodičov. V jednej izbe. Potom 2 izbak.
Máš prehnane nároky na to, že nemáš nič nasetrene. Trochu minimalizmus by to tiež chcelo. 🙂
Btw postieľku som využila iba tu co sa oprie o posteľ. Ma 70x45cm, dieťa aj tak celú noc migrovalo pri dojčení ku mne. 😀 Do roka teda nič okrem pár ks oblečenia a plienok, ktoré strcis aj pod posteľ, dieťaťu ani netreba. Naše 2 deti (5r a 2r) sú v 1 izbe. Mame 4 izbak ale keby muž nepracuje z domu a nepotrebuje kanceláriu a ja tiež sklad na eshop, tak nám stačí 3 izbak pre 4-5 clennu rodinu.
Vy ste len dvaja. Traja v dvojizbaku je bežná vec. Treba sa naučiť pratať a mat len to co potrbujete. Neskladovat.

zmrzlinka2021
15. sep 2022

@lenkakravcova aky mas eshop? 😉

zmrzlinka2021
15. sep 2022

@nelca84
Ja osobne nechapem uvazovaniu - do 30tky dve deti...
Deti by mali prist az vtedy, ked mam vedla seba dobreho muza, s ktorym zdielam zivot, povinnosti, radosti, starosti a ked mame kde hlavu sklonit ( ano, vobec nemusi byt dom)

nelca84
15. sep 2022

@zmrzlinka2021 este nic nedokazala a uz by chcela vsetko mat. Ani sa necudujem, ze pri tomto uvazovani ma depky 🤷‍♀️

ropucha6
15. sep 2022

@nelca84 inak dost je takych ludi, ze si nalinkuju zivot a potom depky, ze to nevychadza 🙂

lenkakravcova
15. sep 2022

@zmrzlinka2021 dakanur.sk 🙂

ninusa221
autor
15. sep 2022

@zmrzlinka2021 ja dom ani nechcem kedze som v dome nevyrastala ani ma to nelaka. Len ked ja nechcem rodit ked budem mat po 30 tke proste je mi to proti srsti 😀

zmrzlinka2021
15. sep 2022

@ninusa221 A mozem sa spytat preco? Lebo vacsina zien v mojom okoli mala prve dieta 33-34 rocne a su to svizne, mudre baby

ninusa221
autor
15. sep 2022

@zmrzlinka2021 lebo mi to pride neskoro..🥴

mondolina
15. sep 2022

@ninusa221
aj cigarety idú do peňazí....teda aj ešte fajčíš.
a ostatné...buď rada, že Vám teraz ešte rodičia dotujú bývanie.
a s priateľom je to už fajn? sex, spoločné koníčky atď?

ninusa221
autor
15. sep 2022

@mondolina ty mas ale ze aky prehlad o mne🤣 hej fajcim a zatial je to medzi nami lepsie..🥴

elizabet173
15. sep 2022

@ninusa221 prepáč, nič ma po tom nie je, ale ak fajčíš, tak potom depky zo zdražovania ani mať nemôžeš. ak fajčíte obaja, ani nehovorím. Ale zrejme si sama uvedomuješ, že tým vyhadzuješ financie von oknom a dokážeš si prepočítať, koľko ťa to ročne stojí. Skončiť je veľmi ťažké, ale dali to tisíce, ak budeš skutočne chcieť, dáš to aj ty.

lily405
15. sep 2022

@ninusa221 zatial je to medzi nami lepšie? Prepáč si velmi mladá,podla toho čo si napisala nemaš nejak velmi stabilný vzťah a ty už uvažuješ stylom dve deti do tridsiatky?A este s priateľom?? Ako nič v zlom,ale vela žien sa uz popalilo v tomto smere a potom tie ženy plaču,ze nemaju kam s detmi ist.. Priatel ma 27 takže ešte taky uleteny chalan,kedze muži dozrievaju mentalne ovela neskor..Neunahli sa v ničom a všetko si dobre premysli poriadne..A čo sa hypoteky tyka,tak buď si ju ber sama alebo s manželom

iv007
15. sep 2022

Nemaj cierne myslienky.Vy mladi chcete hned vsetko naraz, byt v novostavbe,2 auta, dovolenky aj znackove veci.Treba zacat postupne.Koncis skolu, mala si nejaku brigadu za tie roky? Mas cosi na ucte? Ja som pracovala 12 r.nepretrzite kym som si kupila byt (nikdy na PNke).Pochadzam z obycajnej rodiny kde ma naucili setrit, jeden cas som mala 2 prace aby som co najviac odlozila bokom.Nasi mi pomohli jedine stavebnym sporenim kde bolo par tisic.Dajte s priatelom hlavy dokopy a najma setrite co to len ide a urcite si splnite svoj sen a zacnete aspon v 1izbaku.Na zaciatok to staci, ved na vlastnu rodinu mate este cas.Drzim palce🍀

luccija
15. sep 2022

@ninusa221 naco si davas nejake ciele do 30 tky mat dieta?Mozno tento partner nebude otec deti.Setrila Ti babka, mama vies kolko ludi nema ani tento bonus?ano, je drahota nechcela by som mat o 15 r menej a riesit byvanie.Este ani nevies kde sa usadite.

mooonika1975
15. sep 2022

@zmrzlinka2021 no 34 je aj na prvé dosť - keď bude dieťa končiť vysokú , prvoredené, tak bude mať rodič 60 rokov. A to nehovorim o druhom, treťom, to bude končiť v 70tke.

zmrzlinka2021
15. sep 2022

@mooonika1975
Prepac a čo ked bude mat 60 pri konci vysokej?
Co je clvoek v takom veku odpad?

Ako toto je take sorry ale typicky slovenske - degradovat ludi nad urcity vek.

Ovela dolezitejsie ako "do urciteho veku" mat dieta, je aby dieta prislo do harmonickej, milujucej rodiny,kde vedia rodicia fungovat, su pracoviti, inteligentni a zreli pre vztah, pre rodicovstvo.

sasa1310
15. sep 2022

@ninusa221 okrem cien bytov vtedy a teraz, si si porovnala aj platy, vtedy a teraz, a výšku úroku na hypotéke vtedy? Vtedy bolo okolo 8 -9 % hypotekárny úrok

mooonika1975
15. sep 2022

@zmrzlinka2021 som povedala odpad ? ty si práve typická "ženská", ktorá robi konšpiraciu z obyčajnej vety, z komara somara a hysterická .
Ide o to, že bude treba to dieťa aj podporovať, finančne, v 60stke niektori už maju problem so zdravim, do toho ešte dieťa na vysokej škole a to vravim o prvom, druhé ešte neskôr

zmrzlinka2021
15. sep 2022

@mooonika1975
Pozri, problemy s prachmi a zdravim maju aj 30 rocni ludia a dost casto.
Mna mala mama v 25, zial financne ma nemohla podporovat a co je horsia?
Mala som velmi dobru kamosku, ktoru rodicia mali este pred 20tkou, o jej otcovi som si myslela, ze to je jej bratranec. Uz ako 21 rocna bola sirota.
A mozno decko ani na VS nepojde, spravi si ucnovku a bude po "zelanom" pravnikovi, lekarovi, ministrovi 😉

Zivot sa neda naplanovat a mat dokonale pod kontrolou, ale urcite je rozumnejsie si pockat na toho spravneho partnera ako mat deti len preto "aby som bola mlada mama".
Hlavne ked dnes my zeny sme podstatne vzdelanejsie a viac pozname svoju hodnotu ako zeny pred 40-50 rokmi.

Velmi ti odporucam pozriet sa na dokument Manzelske etudy, najdes ho na youtube, je to seria jednej ceskej reziserky, tam je krasne ukazane "bezprizorne spravanie".

A odpad som nazvala preto, ze ludia v 60-70 su dnes aktivni, makaju na sebe, cvicia, turistikuju. A aj keby rodicia mali vazne problemy, tak ich budem milovat.

Laska nie je o veku.

mooonika1975
15. sep 2022

@zmrzlinka2021etudy som videla už dávno a viem ju aj hrať 😂

barborachors
15. sep 2022

@ninusa221 Mladi nebudu kupovat nic. Treba sa zacat s tym zmierovat. Budeme ako Nemci alebo Briti, mladi ziju v najmoch a je to bezna realita zapadu. Ceny budu vyssie ale od hladu nepomrieme, proste treba to prijat ako fakt a zariadit sa. Ja sa nadejam, ze bude mozno menej obezity a ze ludia prestanu kupovat blbiny a chodit po mekacoch. Co asi neni tvoj pripad lebo si kupila zaklad, ale tak to proste je a s tym sa neda nic robit, lebo jest treba. Ale to byvanie, hold, zlate casy hypotek skoncili a ide doba najomna. Treba to prijat, zit v najme a popritom si kupit chatu a chodit na vikendy na chatu, a tu pripadne prenajimat, treba sa proste zariadit....

barborachors
15. sep 2022

@anjelicek26 ano, vsak nech idu inam a tuto krajinu budu budovat romovia a nezamestnani, a nech idu aj lekari prec aj vsetci studovani a sikovni ludia...toto je cele zle, ze mladi chcu vsetko hned, byt a robotu dobru a vsetko, ale to tak nefunguje. Lebo presne ako pisu baby, to vsetko si treba najprv odmakat, oddriet. Nehovorim, ze je to autorkin pripad, ale preboha, kto bude budovat toto Slovensko, ked im budeme davat rady typu, vsak odid ked sa tu tu neda zit? Uz teraz nemame lekarov, ucitelov, podniky a fabriky, nic tu nefunguje, lebo vsak treba odist do zahranicia a potom na cele vlady tu mame komediu, za ktoru by sa ani film policajna akademia nemusela hanbit. Neviem si ani predstavit, co to tu bude, ked bude neustaly odlev mozgov, a na Slovensku budu len dochodcovia a studenti z arabie, za lacno studovat.

zmrzlinka2021
15. sep 2022

@barborachors
Lenze ludia neodchadzaju z tejto krajiny kvoli tomu, ze "nemaju hned vsetko".

Vacsina ludi odchadza, pretoze chce zit v spolocnosti,kde sa hladaju riesenia, kde sa komunikuje, kde slusnost, odbornost, ucta, sloboda su velmi, velmi podstatne a kde by ludi ako kotlebu, danka, fica a blahu lud doslova udupal a vyhnal z krajiny - nie ako tu na slovensku, ze im tu ludia tlieskaju...

Tu sikovni lekari, co makaju, makali, aj pocas pandemie, boli napadani dezoltami. Primitivi co ledva vysli strednu skolu im v tejto krajine mudruju a urazaju ich. Nevazie si tu vedcov, umelcov, atd... - proste ludi s extremnym prinosom pre stat.

Su proste ludia, ktori nechcu zit v tejto krajine prave kvoli tymto veciam....

A ano, ostanu tu mozno nakoniec len ficove stare baby negramotne, fasisti, blahovi posluhovaci... a tak to tu aj bude vyzerat

stannkal
15. sep 2022

@zmrzlinka2021 ja to nevidím az tak negatívne, hlavne veľa ľudí čo odíde sa potom aj vráti a prinesú so sebou skúsenosti, videli a zažili aj niečo iné. Takíto ľudia sú pre Slovensko určite väčším prínosom ako pindači čo len vykrikujú ako tu je zle ale nemajú gule odísť niekam inam.

zmrzlinka2021
15. sep 2022

@stannkal Bodaj by to tak bolo.
Mne jeden kamarat, co s rodinou zil niekolko rokov v londyne, povedal, ze najvacsimi bojmi, ktorymi si ludia, co sa vratili, prechadzali - bola ta typicka slovenska mentalita. Proste si od nej odvykli, zrazu v zahranici vsade ochota, slusnost, ani nikoho nenapadlo podvadzat, hladat "diery" a "co uchmatnut", a potom bum na slovensku a skepsa.

ropucha6
15. sep 2022

@mooonika1975 tak ti co si robia dieta vo vyssom veku, niektori uz dosiahli aj vyssie pozicie, takze financny problem by mat nemali. Zdravie je vzdy otazne a individualne. Inak vidina je robit do 70, kyn my budeme na dochodku 🙂