icon

Máme hypotéku a zvažujeme nové auto. Čo robiť?

11. feb 2025

Zdravím vás,
Máme už jednu hypotéku na kúpu bytu ktorú splacame 3 roky. Brali sme 85 tis, momentálne je splátka 350€ mesačne. Máme v rodine 1 auto, vždy to bola nejaká jazdenka. Do tých áut čo sme mali doteraz sme vrazili kopec peňazí, vždy niečo vyskočí, tie ceny nie sú nízke. Už na to nemám nervy. Momentálne znovu problém s autom, oprava 2000€. Rozmýšľame že si vezmeme hypotéku na kúpu nového auta. Akoby dočerpanie tej pôvodnej hypotéky. Rodinný rozpočet mesačný je okolo 2300€ moja a muzova výplata. Mínus všetky povinné výdavky už aj s tou novou hypo, ostaneme na 1150€. Máme dve deti, škôlka, škola. Doteraz sa nám vždy podarilo aj nejakých 200-300€ odložiť. Ja som v takýchto veciach veľmi opatrná, vždy si predstavujem aj rôzne katastrofálne scenáre a to ma odrádza. Šli by ste do toho? Auto nám treba

monnci2226
11. feb 2025

@martul ano 😂 zadarmo na mk - to je ozaj zaruka kazdeho fantastickeho financneho poradcu 👌 ..... vidis - a uz ides po mne jak po udenom, ze ja som neviem co, a aka som, a pritom som tu len autorke dala slusnu moznost ze mi moze napisat spravu 😅 a potom sa cuduj ze tu nieco z mojho sukromneho zivota nechcem pisat verejne 😉

sasa1310
11. feb 2025

Hm, ešte otázka, ak ste kupovali nehnuteľnosť a brali hypotéku 80% z ceny, navýšenie o 25 000€ na vašu nehnuteľnosť vám neschvália

autor
11. feb 2025

@sasa1310 schvália, všetko máme zistené. But má hodnotu okolo 200 tis 😉

sasa1310
11. feb 2025

Tak potom ok. Ja by som ale aj tak pri takom príjme do toho nešla

autor
11. feb 2025

@sasa1310 rozumiem, preto váhame 🙂

kavasmliekom
11. feb 2025

Mňa by porazilo, keby som mala navýšiť úver a auto by mi kleplo po 3 rokoch tak isto ako ojazdené 😁
Aké to chcete auto za 25tis?

zmrzlinka8
11. feb 2025

@monnci2226 ved to nemusíš písať akože o sebe, veď akože kamarátka to vyriešila tak a tak.... pomohlo by to viacerým

sasa1310
11. feb 2025

Ja som neni za to, splácať niečo niekoľko rokov, čomu hodnota klesá. Ledva ho splatíš a môžeš kupovať nové. Jednoducho podľa mňa každý spotrebný tovar treba kupovať taký, na aký človek má doma financie. Len havarijná poistka je napr. ročne od 1200€ a kde ešte PZP, garančné opravy
atď. Nové auto neznamená ďalšie investície. Registračná daň a pod.

autor
Autor odpoveď zmazal
ariannazara
11. feb 2025

Kúpila by som si auto ale nie za 25k. Stačilo by mi aj lacnejšie.

mmonika
11. feb 2025

pozri napisem ti ako sme to mali my: mali sme hypo splatka cca 200 eur... a tiež sme potrebovali auto, tak sme sa rozhodli pre nove.. v predajni nam ponukli čisto nove cca za 24OOOevri. ako proti hodnotu sme dali to nase v hodnote cca 7000evri a zvysok nam dali na splatku na 5 rokov po 350 evri.. Takze dokopy aj s hypo + splatka za auto bolo cca 550 eur co sa dalo zniest.. Do auta sme okrem sesrvisu nedali žiadne peniaze navyse, okrem povinného servisu, a doteraz auto šliape ako hodinky bez dalsich investicii.. Takže za mna už len nové auto ...

kavasmliekom
11. feb 2025

Karoq? 😄

autor
11. feb 2025

@mmonika ďakujem za tip, naše aktuálne má ale veľmi nízku hodnotu. Čo sa týka mesačnej splátky tak na tom budeme takisto ako vy. Mesacne 500€ celá hypo

autor
11. feb 2025

@kavasmliekom nie, je to podstatné? 🙂

sima234
11. feb 2025

Určite by som nekupila nové auto, ak nemám na to peniaze. Brať pôžičku na auto je blbosť, nakoľko je to spotrebná vec, ktorá už v ten deň nemá hodnotu za akú ho kúpiš. Plus nehovorím o tom, že nevieš kedy a môžu ti ho rozbiť. Chápem, nemusí sa to stať, ale môže. Môj názor.

kavasmliekom
11. feb 2025

Nie, nie je, len ma to zaujíma, ktire auto stojí 25tisic.
Z toho mi vychádza, že už neodlozite skoro nič a keď sa niečo stane, miniete aj rezervu, mne by za to nove auto nestalo.
Aby ste mali na ňom kde jazdiť nakoniec.

20erika07
11. feb 2025

S takým príjmom a hypotékou by som do toho nešla. Je nejaká priaznivá vyhliadka, ze vám pôjdu platy hore ? Za ďalšie, čím väčšie dieťa, tým vyššie náklady. Keď vrazite teraz do auta 2000e ,bude zase pokoj a budete kľudnejšie dýchať aj pri vašich platoch. My mame tiež jedno poruchovejsie moje staré auto a jedno staré bezporuchové, ale aj tak by som to moje teraz za smiešnu cenu nepredala, keď už toľko veci sa na ňom vymenilo a porobilo, uz ho doderiem. Beriem do úvahy aj poistku. Príjem mame cca 2500e ,každý mesiac inak, celkové mesacne povinné platby, poistky a sporenia do 1200eur ,plus strava ,drogéria, deti ,nafta ... neviem si predstaviť ešte dačo naviac splácať a obmedzovat sa.

fairyy
11. feb 2025

za 25tisic urcite nie... ak uz tak s vasim prijmom a tym co dokazete usetrit mesacne ja by som nedala viac ako 15tisic za auto... pretoze tolko ste schopni odlozit za 5 rokov ked prestane zaruka na auto platit...inak ratate aj havarijnu kazdorocne ano? a pneumatiky...plus vymena oleja (iba premiove skody maju vymenu oleja v zaruke)

autor
11. feb 2025

@20erika07 2300€ je taký najnižší mesačný príjem do domácnosti. Manželovi pravidelne zvyšujú, dva krát do roka má vysoké prémie. Ja mám fix, plus navyše to, čo závisí od mojej šikovnosti daný mesiac. Takže je to rôzne. Čo sa týka tej opravy - každý raz si povieme, už len toto dáme opraviť a bude pokoj a ono furt niečo, takže strácam trpezlivosť a z peňazí ubúda významne 🙂 Ale máš pravdu, v našom prípade prídu aj mesiace kedy to bude o držku asi a bude treba načrieť do rezerv...

betulinka1
11. feb 2025

Ja by som navýšila uver a kupila nove auto. Otazka je, ci za 25 tisic.

kavasmliekom
11. feb 2025

A tie vysoké prémie sú kde? A koľko? Mne sa nejak nezdá, že máte len 6000e rezervu za 3 roky a musíte na ňu aj tak siahať. To znamená, že ten navýšený úver bude prekliatie. A plus servis budete musieť robiť tak ci tak.

autor
11. feb 2025

@kavasmliekom a na čo je rezerva? Aby sa na ňu siahalo ak treba, či? Ideme aj na dovolenku, aj tie všetky jazdenky a všetky ich opravy išli z toho...

bu_bu_bubak
11. feb 2025

Nuz neni jazdenka ako jazdenka. Zalezi aj od koho kupujes.

Ak mate nestastnu ruku pri kupe jazdeniek od sukromnikov, riesenie nemusi byt nevyhnutne kupa noveho hoci to je ten idealny variant. Daju sa kupit aj jazdenky priamo od vyrobcov ako napr Skoda. Tie ceny su samozrejme troska vyssie nez v beznom autobazare, ale vyhodou tychto aut je, ze su pravidelne servisovane kedze su to auta z operativnych leasingov atd.

Dnes ak kupujes jadenku tak jedine po znamosti a poriadne preverit v autoservise.

kavasmliekom
11. feb 2025

Ja rezervu mam 30tis na účte a na ňu nesiaham, šetrím na dovolenku a mimoriadne výdavky z mimonašetreného. Rezervu mam len keď nebude na úver a na byvanie. Nie na dovolenku a výlety, ani opravu auta.

autor
11. feb 2025

@kavasmliekom skvelé 🙂 niekto to má aj inak ako ty 🤷🏻‍♀️

sasa1310
11. feb 2025

Rezerva je aj to, keď budete náhodou na pn alebo OČR aby si vykryla svoje výdavky. Alebo prídeš o prácu

miska1997
11. feb 2025

Ja osobne by som sa nešla zadĺžiť kvôli kúsku plechu ..

zuzka1117
11. feb 2025

Podľa mňa máte veľmi malú rezervu, veď to je len pár mesačný plat. Kúpte si niečo ojazdené,.určite nie nové.

ekira1
11. feb 2025

Takže napíšem môj pohľad, nové auto nikdy, ak na to nemám plat. Jeho cena klesá len výjde z obchodu. Treba riadne havarijne, náhradné diely nestoja pár eur. Jazdenku nikdy od súkromnej osoby, nikdy staršie ako 5 rokov. Hypo na auto.. takže za tie roky splácate hlavne úroky, istina minimálne, takže zase sa budú splácať hlavne úroky. Hypo bude koľko 30 rokov? Kde bude auto za 30 rokov kým to splatíte? Budete splácať sumu za auto, ktoré bude už dávno na vrakovisku.

alkoholik
11. feb 2025

Normalne si kupte dane auto a nerieste. Keby som riesil vsetko v zivote tak ako vy fuuu... Rozmyslate uplne spravne pouzit urok z hypo na nakup auta. Aj ked volakedy to bolo 1% tak to bolo super. Nove auto je nove. Hlavne sa co najskor zbatve strotu. Investovat 50% hodnoty do srotu nedava zmysel.