Máme hypotéku a zvažujeme nové auto. Čo robiť?
Zdravím vás,
Máme už jednu hypotéku na kúpu bytu ktorú splacame 3 roky. Brali sme 85 tis, momentálne je splátka 350€ mesačne. Máme v rodine 1 auto, vždy to bola nejaká jazdenka. Do tých áut čo sme mali doteraz sme vrazili kopec peňazí, vždy niečo vyskočí, tie ceny nie sú nízke. Už na to nemám nervy. Momentálne znovu problém s autom, oprava 2000€. Rozmýšľame že si vezmeme hypotéku na kúpu nového auta. Akoby dočerpanie tej pôvodnej hypotéky. Rodinný rozpočet mesačný je okolo 2300€ moja a muzova výplata. Mínus všetky povinné výdavky už aj s tou novou hypo, ostaneme na 1150€. Máme dve deti, škôlka, škola. Doteraz sa nám vždy podarilo aj nejakých 200-300€ odložiť. Ja som v takýchto veciach veľmi opatrná, vždy si predstavujem aj rôzne katastrofálne scenáre a to ma odrádza. Šli by ste do toho? Auto nám treba
Ja neviem akože.. pokaziť sa ti môže aj nové auto a to sú tiež pálky...zobrala by som nejaké na splátky ale nie úplne nové
@pikachu999 Achhhhh toto je dovod preco si chcu kupit nove auto. Na nove auta mate aj 7 rocnu zaruku a standartne sa da priplatit 5 rocna. Preto nove auto. Preto kupujem kazdych 4-5 rokov nove.
@alkoholik aha tak to som nevedela 😀 ja mám jazdenku a je bez údržby v podstate 😅
@alkoholik robime to iste ...a suhlasim je to pohodlne ...ale oni si chcu kupit auto v cene nad ich pomery... cize tymto stylom by kazdych 4-5 rokov navysovali hypo ...ak by autorka povedala, ze by si ho nechali dlhsie tak je to este vacsi nezmysel lebo s tolkou elektronikou ked sa nieco pokazi po zaruke sa nedoplatia ...plus to nove auto tiez treba servisovat a nie vsetko budu mat preplatene ako napriklad vymena brzdovych dosticiek...tlmice (na novej skode nam odisli po 3och rokoch a nie nevybrali sme ziadnu mega dieru a ani nehavarovali) ...vymena oleja ...pneu ...a najviac havarijna...cize mozu nove auto ale nie za 25tisic, pretoze zatial na nho nemaju
@pikachu999 aku mas?
@liliana8 fabiu
Prikryvaj sa s takou perinou na akú máš.
Keď sa to má financovať z hypotéky tak by som do toho šla.
A skusali ste uvazovat aj nad predvadzacim vozidlom, tie sú o nieco lacnejsie ako uplne nove ... A mozno skusit aj viacero predajcov. Ked pred par rokmi manzel kupoval, tak bol u dvoch predajcov - a rozdiel na to iste auto bol cez 1000 eur, lebo kazdy uplatnoval ine zlavy, resp. V inej vyske (Ale kupovali sme nove, nie predvadzacie)
urcite nie nove, ale zanovne 2-3 rocne a take ktore sa lahko servisuje, urcite nie nejake americke alebo cinske, alebo alfa Romeo alebo podobne crepy.
A už ste si zisťovali v banke ci by vám hypo navýšili? O koľko by sa zdvihla splátka? Lebo je fajn ze vam to vychádza, ale či to bude vychádzať aj podľa pravidiel banky
Ja keď čítam niektoré odpovede sa musím smiať.pozri my máme s partnerom zhruba rovnako mesačne ako vy plus pár stovák navyše.kupovali sme Kiu pred 6 rokmi okolo 17000 stým že sme dali 3500 a zvyšok splácame ešte do konca júla.havarijna je okolo 300 eur ročne ale ta je rozložená v mesačných splátkach .olej meníme raz ročne pri 15000tis km okolo 200-300 eur to vychádza žiadne iné výdavky. Teraz keď splatime berieme väčšie Hyundai a ten bude okolo 25000 stát.Za mňa nové jasná voľba žiadne jazdenky ako tu väčšina obhajuje.este jedna rada Hyundai dáva zľavy pre niektoré profesie kde ja patrím 😁
My sme kupovali ročné auto Toyotu, priamo od predajcu Toyota, malo najazdené 15 tis, dostali sme ešte záruku na 2 ďalšie roky. Nová stála 30 tis, po roku s 15 tis kilometrami nás stála 20 tis. Ročné auto išlo dole s cenou o tretinu. To je dôvod, prečo si nové auto nikdy nekupujeme.
@petronela1305 No 6 rokov splácať auto je fakt “múdre”rozhodnutie. Ja sa smejem na tomto rozhodnutí. Havarijná okolo 300€ ročne? Za 17000 € auto? Zvláštna havarijná. Ešte napíš, že v nej je aj PZP
@sasa1310 čo je na tom akoze múdre nič nepreplatime . havarijná není veľa všetko nám kryje čo sa dá samozrejme PZP zvlášť platíme.
Ahoj, ja by som si zobrala americku hypoteku na byt, staci vam k tomu znalecky. Myslim, ze s touto splatkou nemate take vysoke hypo.
@petronela1305 nekryje vám ale leasingovej spoločnosti. Náhodou nabúraš na totálnu, tak peniaze dostane leasingovka a nie ty. Pochybujem, že vám kryje všetko. Tiež mám jedno auto 6-ročné (súce drahšie), ale len havarijnú platíme cez 1100€. 300€ havarijnú platia staršie auta v hodnote okolo 10000€. A “múdre” je na tom to, že spotrebný tovar niekto spláca toľko rokov.
@petronela1305 ja sa zas smejem nad tvojim komentárom, vidíš ten rozdiel splácať auto 8 rokov, alebo 20-30 rokov? Príde ti to úplne rovnaké? Žiaden rozdiel? Tak nič potom, smej sa ďalej, ale na smiech nebudú komentáre iných ale niečo iné.
@petronela1305 radia im jazdenku len preto, ze podla ich vydavkov na to co si vybrali nemaju... tu nejde o to kolko zarobia... ale kolko minu z toho zarobeneho a vedia usetrit... cize ak si pozries tu sumu co vedia odlozit tak im mozno poradis aj ty tak max scalu jazdenku.... nie je nic horsie ako ked niekto tuzi po niecom na co este nema ...ak si myslia ze budu mat ved nech pockaju tych par rokov a potom nech si ho kupia ci ich to zabije pockat 4-5 rokov s lacnejsim autom? tiez ste kupili najprv za 17k a az teraz za 25k... podla mna riskuju ak to kupia teraz a este s dvoma.detmi...
@sasa1310 pozri možno sú neschopná šoférka za to tak veľa platíte a závisí aj od kubatúry je to 1,4 benzín.darmo ti vysvetľovať keď si ideš svoje
@petronela1305 akoze preco urazas?
@sasa1310 sa cuduje len preto lebo naozaj malo platite havarijnu ale ide aj o vybavu, spoluucast, trvaly pobyt, vek atd... je tam vela vstupnych premennych... a vy ste sa rozhodli ist lacnejsou cestou havarijnej a je to ok...
@petronela1305 nie, nie som neschopná šoférka Jazdím denne 20 rokov bez nehody . Také sú ceny havarijných poistiek. Mám 2 autá a viem presne čo stoja havarijné poistky a čo všetko zahŕňajú.
@fairyy teraz dali do opravy 2000eur keď dajú každý rok toľko za 5 rokov to môže byť aj 10000 polovica auta .nase deti tiež boli malé keď sme kupovali 5a7 teraz sú väčšie za to potrebujeme väčšie auto
@petronela1305 ale oni urcite potrebuju nove alebo jazdenku v zaruke (2-3rocnu) ...ale nemozu ist do 25k auta ... lebo podla toho co pise autorka neodlozia dost
A čo tak kúpiť 5-rocne auto? Nové za 25 je veľa. Ale keď máte za 4,5 to sa ani nemôžete diviť, že don len vrazate...
Alebo počkajte do leta a môžete naše kúpiť a máte istotu že nekupujete mačku vo vreci 😁😁😅
Cize si zoberes 25000 € 25-30 rokov a pritom auto vam tolko nevydrzi a budes ho splacat dalej, ked uz bude v srote? Netreba zabudat, ze najskor splacas vyssiu cast uroky. Dlhodobe zavazky - dlhodobe aktiva, kratkodobe zavazky - kratkodobe aktiva. Navyse rezervu by som este dotvorila. No a aj s novym autom mas vydavky navyse, pravidelne prehliadky, havarijnu…
Určite choďte do toho, teraz 85000 eur a ak by ste navýšili na cca 115000 eur čo je 30000 na nové auto tak pri 4% úroku vám splátka výjde vyššia okolo 150 eur a to nieje až také strašné. Keď píšeš, že 25000 eur potrebujete na auto, tak zoberte si 30000 keď vám toľko Banka da a tých 5000 si dajte do investícií nech vám to zarába a mate väčšiu rezervu a väčší kľud. Keď si dokážete odložiť 150-300 mesačne tak nieje problém si kúpiť nové auto. A na 10 rokov máte kľud.

@ekira1 a co im teda navrhujes?