Máme predať byt?
Budem sa snazit byt strucna a objasnit situaciu co najjednoduchsie.
Byvanie mame poriesene - byt bez hypo.
Kupili sme druhy byt - financovanie na hypo, najomne nepokryje komplet naklady, doplacame cca 100€. S tym sme boli ok, brali sme to ako investiciu ved ceny nehnutelnosti stale rastu. Casom ak by sa zadarilo resp moj sen je pozemok aspon s mensou chatkou/zahradkou na jendoduche prespatie alebo vybehanie pre deti.
Lenze ceny nehnutelnosti tak vyskocili ze keby sme ten byt teraz predali mame zarobenych cca 50 000€ cisteho (aj ked odratam dane, vyplatenie zostatkovej hypo). Ak by sme zobrali dalsiu hypo so splatkou len tych 100€ co teraz aj tak doplacame na byt, dostali by sme sa sme uz na peknu sumu za ktoru by sme vedeli kupit uz vacsiu chatu/dom kde by sa dali travit aj prazdniny, nie len tak nejake prespatie.
A tu je nasa dilema - nechat to tak ako mame tj byt z ktoreho momentalne nic nemame a este platime 100€ alebo byt predat, 100€ platit stale ale mat chatu z ktorej bude uzitok uz teraz? Casom by ale byt mal vyssiu hodnotu a splatili by ho najpmnici …
S manzelom mame rozdielne nazory aj ked vzajomne chapeme argumenty toho druheho, uvazujeme co je lepsie. Manzel vidi v druhom byte nasu zabezpeku na dochodok - prenajom bytu po x rokoch uz bez hypo by bol nas prijem k dochodku, alebo ak by sme ho predali bola by to pekna kopa penazi, aj detom by sme vedeli nieco dat … a ako hovori “zadarmo” lebo hypo nam splatia najomnici. Ja som za predaj a kupu chaty, ak by bolo zle tak na dochodok predat bud chatu alebo byt v ktorom byvame a kupit mensi ked deti odrastu.
Skús sa zamyslieť aj nad tým, čo všetko budeš pri chate ešte musieť robiť? To nie je len grilovačky, prespavacky, ale aj ďalšie náklady - na cestu, energie, voda, stavbu treba udržiavať aj vykurovať, kosiť pravidelne trávnik. Chatu treba vybaviť zariadením, s funkčnou kuchyňou, wc a kúpeľňou. Na to všetko potrebuješ ďalšie €. Plus ako rodinu by vás bavilo chodiť stále na to isté miesto?
Ak si to ako rodina viete predstaviť a bavilo by vás to, aj deti, tak prečo nie?
@mila19 ja sa aj oobavam poklesu cien, ako som pisala vyssie aj rozdiel v rokoch 2008-2012 bol obrovsky a to v 2008 stupali ceny bytov raketovo, som to sledovala a este na koruny to bolo aj 100tis za par tyzdnov… takze ty radis pockat do konca fixacie a podla urokovej sadzby a nakladov na byvanie sa rozhodnut co dalej? Platit stovku mesacne navyse je este ok, ak by to malo byt viac by sme aj tak zvazovali ze co dalej.
Môj manžel hovorí, že ak pozrieme trend v zahraničí tak zahraničie je zamerané na nájomné bývanie. A nájomné bývanie pôjde a bude mať rastúcu tendenciu aj u nás. ľudia si nebudú môcť hypotéky dovoliť alebo ich nedostanú. Lenže potom sa cena rastu bytov spomalí možno zastaví. Tiež sa pýtam, kde je tá hranica psychologická, ktorú ešte nájomcovia budú schopní a ochotní zaplatiť, aby prenajímateľ nebol pomaly v mínuse.
@pinkgirl ano s tym ratame a manzel na chate travil detstvo a miloval to tam
@mila19 neviem ako inde ale v ba je situacia taka ze novostavby sa predavaju ako teple rozky a vela bytov ide na prenajom 🤷♀️ Tiez sa pytam kedy sa to zastavi, hypo je uz teraz problem dostat, ked uz treba mat cast sumy vlastne €€€ a sadzby este rastu
V roku 2009 sme mali ekonomickú krízu na vrchole, až tak prudké zmeny trhov by sa už údajne (podľa článku na túto tému) nemali opakovať, trhy sa údajne poučili...
Vojnu sme tu vedľa zase ale tiež nemali...
@mila19 lenze to ich “udajne” v praxi nefunguje uz len ked sa pozriem konkretne na cenu bytu pred rokom a teraz a to este nebola vojna ..
Vešteckú guľu žiaľ nemám, ale ekonomika pracuje v cykloch, takže donekonečna tu rast nebude. Treba si to hlavne prepočítať ako si písala už vyššie. Tak tomu spravíme aj my. Sme 20km od BA, mesto o 13tis obyvateľoch cez diaľnicu cestovať jedna radosť, staré byty trojizbové u nás fičia na 130 tis. a 140 tis. momentálne nie sú takmer žiadne voľné, zdvojnásobili ceny od nášho nákupu. Predávajú sa u nás len byty novostavby v cene ako sme pred 3rokmi kúpili hotový samostatný dom novostavbu. Niečo neuveriteľné.
Ak chces chatu tak si to spln, ale počkajte aspoň kým budete vlastníci 5rokov. Aby ste neplatili daň. Dovtedy sa môže veľa veci zmeniť.
Máte hlavne novostavbu v dobrej polohe. Tú predáte výhodne alebo nie stratovo vždy 🙂
Ešte teda k tvojej idylke o dôchodku v chate pod lesom - táto idylka sa rozplynie s prvými chronickými ochoreniami a keď prídete o vodičák (čo teda po 65 môže nastať celkom ľahko). Chodiť 2-3x do mesiaca k lekárom na kontroly a vyšetrenia diaľkovým busom, ktorý chodí 3x denne a na zastávku máš 4km do kopca nie je vôbec vtipné. A buzerovať pracujúce deti aby ťa vyzdvihli o 5:30 ráno a potom o 13:00 odviezli späť tiež nie.
...ak tu chatu idete stavat teraz a chcete ju teraz tak byt predajte a cim skor postavte tu chatu. Ved aj to je dobra investicia. Pokial je to otazka buducnosti tak si nechajte byt a predavajte az ked budete potrebovat na postavenie chaty.
@sissy27 k tvojmu komentaru len tolko ze na chate by sme nebyvali ale oddychovali a keby sme nevladali bud by chatu uzivali deti (s vnucatami) alebo by sme ju predali
@matapo otazka je ci tu chatu mame kupovat teraz ked by sme “zarobili” na predaji bytu 50tis€ alebo si nechat byt, pokracovat v prenajimani a chatu nemat mozno nikdy lebo na nu nebude
Ale to bola zmeny MENY NIE CENY.
Inú hodnotu mala Slovenska koruna a iné euro. Takže týmto sa riadiť nemôžeš predsa a preratavat
Tak načo ste šli kupovať druhý byt a nekupili ste rovno chatu?
Ty sa uskromnis že zarobis 50tisic, tvoj muž pozerá do budúcna. Z bytu budete mať osoh vždy (nájomníkov), chaty nikdy (že ju chcete užívať sami).
A ešte jedna vec mi napadla, myslíš si že do chaty nebudeš nič investovať? Nie teraz ale o 10- 20-30rokov? Chces bezhlavo zarobiť zadarmo, avšak nikdy človek nevie čo ho čaká. Áno máte idylku, byť bez hypo, deti, zdravie a nevieš čo od dobroty teraz.
Podalsie vieš že chatove oblasti sú často vykradane? Plánuješ tam dať alarmy? Aj to sú investície a nie malé 🙂
Ja mám dojem že chces počuť len svoj názor ale podľa mňa tu viac žien sa prikláňa k mužovmu názoru. Daj na rady tvojho muža. Predsa predať vieš hocikedy a keď by podľa teba aj ,,padla,, cena bytov, tak ti nič nekaze ho predávať v tej danej chvíli ale počkas si na prijateľnú cenu bytov. Ale o tomto teda vážne pochybujem že nastane.
@diamond007 nie nebolo to menou- nasa mena pri prechode bola dokonca 2 ci tri krat kvoli lepsiemu kurzu posilovana, pri zmene sme tym padom mali o cosi viac eur, pisalo sa vtedy, ze to ziadna krajina tak nemenila, ked prechadzala na euro. Smiem sa spytat na vek, ked o hypokrize neviete? Asi ste vtedy neriesili byty , ci byvanie vobec, keď celu hypo krizu ste zabudla. Riesilo sa, ci sa prepúšťat nebude, davali sa srotovne u nas na auta, aby sa ekonomika ozivila. Banka Lehman brothers cela krachla v USA, cast Detroitu sa stala mestom duchov, nik nechcel nehnutelnosti, aj poklesy trhov boli vtedy velke. Ked toto obdobie nemate nastudovane , nerieste to, lebo vase slova stratia vahu. Byty v priemere klesli pocas rokov 2009 a 2010 myslim o 20%, okolo 2017/2018 prekrocili cenu za m² ako v 2008 a zacali prudko posilovať.
Autorka, čo sa týka predaja bytu, čas vhodny je, ale či chcete chatu je iba na vas. Ja by som nekupoval. Radsej xy dovoleniek v inom prostredi, ako ta ista chata, ale ja byvam na dome, mame altanok, jazierko s rybkami, zahradu, ty na byte bez moznosti oddychu vonku, pre mna ta ista chata= velka nuda, neobjavim krasy dalsich regionov..cize mne nejaku starost na samote netreba. Doma na pozemku prace v lete dost.
Strach z poklesu chápem, ale stačí ten pokles ustáť, nepredávať v strate (iba ak by boli bytostne problemy v ohrození, napr. ako zdravie)
Mnohí sa zaoberaju najomnymi bytmi, že to znizi cenu, ci poklesom obyvatelstva, ale tie najomne byty nie su zo dna na den, vies reagovat- u nas su tie najomne fakt v nedohladne a teraz to skor vyzera, ze nam stupne počet obyvatelov, mala cast Ukrajincov tu ostane a zamestna sa.
Keby aj nie, toto je problem mozno 50 rokov či viac, lebo zabudaju, ze mame chudobny vychod a ten doplna nas zapad- ty mas byt v Bratislave- cize tu je aj zotrvacnost a horsie na tom budu mesta na vychode.
Ešte 1 rada, ak nemas hypo na max. dlzku, daj si ju pripadne aj refinanc(nevadi, ze mas fix, ak ti daju nizsiu niekde) potom znizis splatku mozno tych 100 neprerobis. Ano preplatis viac, ale splaca to najomnik. A uz to bude veselsie. Stovka vo vrecku na vylet.
Prajem Vám správne rozhodnutie, nech ste šťastní.
ono ked máš jednu nehnuteľnosť a predáš a kúpiš inú, v podstate na tom budeš vždy rovnako. Raz možno predáš drahšie ten druhý byt, ale za drahšie aj kúpiš chatu. Rozdiel v predajnej a kúpnej cene bude viacmenej stále rovnaký. Je iné nič nemať a kupovať. Tam človek isto na cenu musí pozerať. Ale ked je to plus mínus....tiež sme dva roky dozadu takto predali byt. Zisk 70 000€ oproti jeho kúpnej a predajnej cene. Dnes by sme mohli mať plus 100 000€ čistý zisk.....a ? o koľko drahšie by sme postavili dom ako pred dvoma rokmi ? 30-40 000€ ? takže za mna, chod sa svojím snom, ja by som predala byt a kúpila chatu ktorú viem užívať okamžite.
@diamond007 ale cena v byte bola v tej dobe sposobena krizov nie zmenou meny a prepoctom z korun a €
osobne by som byt asi nepradavala. predstava chyty je velmi pekna, no radsej by som si zaplatila dovolenku a trocha s detmi pocestovala ako sa chodila starat na chatu. ono ta zabezpeka ako vravi muz do buducna je podla mna asi najlepsie riesenie
@diamond007 byt sme kupovali ako investiciu a chata bola druhorada, resp v plane aby sme zostali v realite bola len nejaka zahradka so zahradnou chatkou ak by sa zadarilo, celorocne obyvana chata bol fakt len ze sen “ze mozno raz ak motyka vystreli, niekde nieco zdedime …” ale teraz by to bolo realne. A pod slovom “chata” si nemusi hned predstavit dom a samote alebo v chatovej osade. Nejaka mala dedinka pri lese napr ??
A ak citas pozorne - z bytu nebudeme mat osoh dokym najomnici nesplatia hypo takze najblissich 20+ rokov a este momentalne na komlet poplatky spojene s bytom doplacame 100€ takze o ziadnom prijme nemozeme hovorit a osohu tiez - momentalnom. Chatu by sme vedeli uzivat uz teraz.
@hellwant dakujem za nazor, hypo mame na max dlzku
A nebude lepšie byť, splatia vám ho cudzí ľudia, doplatite cca 20-25tisic dokopy a máte byt pre deti?
Hocikedy ho môžte predať, stratový nebudete alebo deti nebudú žobracit zas hypotéky ďalšie.
Či ste rodičia, len nech vy sa máte dobre a deti nech budujú odznovu?
A chata za 50-60 tisíc sa dá kedykoľvek vziať. Nevieš aká príde doba, čo bude o mesiac či rok detto. ale ako píšem, čakáš na odpovede kt.ta podporia. Vyriešite si to s mužom 🙂 za vás rozhodovať nik nemôže
ono ak sa obavas poklesu ceny nehnutelnosti - ak zacnu klesat ceny bytov domov zacnu klesat aj ceny chat a aj naopak ak budu stupat ceny bytov pojdu aj chaty hore.
Zalezi aj od toho kde chcete mat chatu a ci realne tam budete chodit alebo casom zistite ze tam ta chata len stoji.
Ale chapem ta aj moj sen je chata - i ked radsej ja chcem mini zahradnu chatku v dosahu par km kde zbehnem s detmi aj busom ci bajkom - lebo uz keby bola hoc aj len 30km daleko uz by sa tolko nevuyzivala. Na tolko nas poznam. 🙂 a v tom pripade sa nam oplati cez vikend ist niekam na vylet. Ale ta predstava mat chatu znie krasne.
Ale z tvojich sprav je vidiet ze si viac menej rozhodnuta a otazka je zbytocna pretoze tvoje odpovede vzdy smeruju k tomu istemu - preco napad kupit chatu je dobry.
@dzina007 takto - manzel chce tiez chatu, vieme ze by sme ju vyuzivali ale jeho nazor je taky ze radsej ju nebude mat (aj nikdy) ale bude byt z ktoreho bude nieco az v buducnosti. Ja mam chrobaka v hlave ze preco si neuzivat nieco co chceme a mozeme mat uz teraz a do buducna aj ta chata bude hodnota ktoru v pripade potreby vieme spenazit 🤷♀️
@diamond007 ak na to pride tak detom vieme dat peniaze aj z predaja bytu aj z predaja chaty - ok z chaty to bude menej ale na ukor toho ze vikendy najblissiech x rokov nemusia travit na ihrisku na sidlisku a rovnako prazndiny ked budeme pracovat (home office sa da aj z chaty, deti na vzduchu….) ja sa na to pozeram z pohladu okamziteho uzitku pre vsetkych, manzel cisto cez €€€ a ako som pisala - chapeme nazor toho druheho ale nevieme co je lepsie riesenie
Ja by som kúpila chatu. Ale takú "investičnú" co sa dá aj prenajať keď tam nieste.
Neviem, ja celkom nerada premýšľam o budúcnosti, podľa mňa si treba užívať života kým je. Nechávať deťom byty, majetky je blbosť podľa mňa. Keď investovať do deti tak do kvalitných škôl, jazykových pobytov v zahraničí aby z nich boli schopný ľudia ktorý si na svoje byt zarobia sami.
Zábezpeky na dôchodok to je tiež taka blbosť. Však predať veľký rodinný byt ísť do menšieho a dožiť tam. Mne je tak ľúto tejto generácie dôchodcov, sami v obrovských barakoch, bytoch len aby deťom ostalo. A keď zomrú ich detičky majú tak 60 a len sa rozhadaju koli majetku

byt v BA v novostavbe je podľa mňa dobrá investícia. Neočakávala by som výrazný pokles ceny pri novostavbe. To, že ste teraz v mínuse nevidím až tak tragicky, tragické to môže byť po skončení fixácie vašej hypo a náraste nákladov za energie. Môže sa stať, že sa prenájom jednoducho neoplatí.