Máme predať dom?
Dobré ráno. Celé noci premýšľam, tak by som rada vedela názor nezainteresovaných ľudí. Manžel ešte pred svadbou postavil obrovský dom, zadĺžil sa hypotékou na 30 rokov. Dom nie je dokončený a najbližších 10 rokov ani nebude. Snažím sa presvedčiť manžela, aby sme ho predali, splatili hypotéku a šli do menšieho, pretože na tento dom nemáme a ani nebudeme mať nikdy dosť financií. Žijeme v zahraničí, takže hypotéky tu nie sú tak štedré ako na Slovensku. Dostali sme tak 30% z hodnoty domu, avšak s dosť veľkým úrokom. Manžela však nedokážem presvedčiť. Má k tomu domu citový vzťah. Takto však budeme celý život platiť hypotéku a za zvyšné peniaze dokončovať. Nič neušetríme pre deti, nikdy nepôjdeme na dovolenku, budeme rátať každé euro. Netuším ako s ním pohnúť, aby súhlasil. 😓
Ale to treba riešiť, že dom je jeho, lebo tam dávaš peniaze a o 15 r môžeš odísť s pár eurami.Deti môžu mať pekne detstvo aj budúcnosť tak mi to príde, že si si dala niečo do hlavy, že dom vám pokazil život.Aj, keby muž časť na teba prepísal jednoducho on ma iné priority ako ty.
Tak raz zarobis a našetris na dovolenky, budúcnosť on svoje da do domu ty pre deti.Vedela si kam ideš bývať a čo to obnáša.Neviem ty nechceš ustúpiť ani on...teraz nemáte veľa financií pri stavbe domu to tak býva veď život nekončí.Neviem prečo to má trvať 10 r?
@luccija tebe príde rozumnejšie žiť celý život s hypotékou a neistotou? Aj v prípade, že môžeš mať dom, ktorý hypotékou zaťažený nie je?
Autorka,
je tvoj manzel aspon otvoreny komunikovat o tom?
ano jeho dom, ale od datumu vasej svadby su vase prijmy spolocne ako manzelov, takze vsetky peniaze co idu do domu a na hypo od toho datumu su aj tvoje, teda ich polovica. Aj ty splacas a investujes do domu ktory je iba manzelov. Spravne by si ty mala mat nejaky podiel na tomto majetku aspon vo vyske polovicky splatok a polovicky investicii.
ale odhliadnuc od toho , aj ja ako mnoho inych co tu prispeli, poznam X ludi co si takto uviazali velku barabiznu ako kamen na krk. Aj moj muz ma citovy vztah k domu, sam ho staval, plus to ze ho staval z alernativnych materialov ako prvy na slovensku, takze to ma prenho aj tuto pridanu hodnotu. ALE...obaja sme sa zhodli, ze nas dom bude maly a nebude pre nas prekazkou uzivat si bezny zivot. Je to len 4 izbovy dom na jednom podlazi, a to mame 4 deti! A co...vsetci mame miesto, deti su v izbach po dve, dievcata a chlapci vekovo blizko uplne bez problemov. Plus terasa a zahrada. Viac nam netreba. A ked deti pojdu z domu /co urcite pojdu/ tak neostaneme v starobe s velkou zatazou na financovanie a udrzbu.
Ano niekto povie, ze vsak investicia a neskor sa da predat a zit z toho v dochodku. Ale starym ludom sa tazko z bydliska odchadza, najma ak tam maju aj socialne vztahy na okoli. My sme to poriesili tak, ze mame este jeden byt v meste /v ktorom sme byvali pred stabou domu/ a ten je v prenajme a neskor bude majetkom deti, namiesto sporenia. urcite strati byt menej z hodnoty ako uspory a jeho hodnota stupa prakticky bez namahy.
Ja by som predala ten dom. kupila mensi a ak zvysia peniaze kupit nejaku nehnutelnost maly byt aalebo chatu a podobne. To bude lepsie ako sporit detom peniaze. Mozte im nieco male odkladat na studium ci mimoriadne vydavky, ale velke majetky cez sporenie deti - nevidim v tom vyznam. po prve to odzerie inflacia, po druhe to decka mozu rychlo minut a po tretie sikovne deti si vedia podobnu sumu raz dva zarobit dobrym prijmom. naco sa trapit sporenim a ulahcovat im zivot peniazmi, ktore si az tak vazit nebudu, lebo lahko prislo lahko odislo.
To co usetrite na prevadze domiska,...dajte detom do vzdelania a zazitkov.
To je, ale tvoja chyba, keď Ti niekto iný naplánoval život a zobral hypo určil, že bude dom a teraz si ako v klietke a bývaš kde nechceš.Mna by zaujímalo ako by to muž platil, keby vôbec nemal tvoj príjem veď píšeš, že si zarábala viac teraz nie a už je z toho problém.
Tu otázku poloz mužovi nie mne či chce žiť v neistote...samozrejme, že by som si vybrala menší dom bez hypo neboj sa núdza ho prinúti nad tým premýšľať.Nepises ako vám to vychádza...vychádza len málo ušetríte, alebo?
@negymama Stotožňujem sa a tebou do poslednej bodky a napíšem len "wow. Takto si predstavujem finančne gramotného človeka, ktorý vie pracovať s peniazmi. Snáď raz takto budeme fungovať aj my.
možno tvrdý názor , ale nevrážaj peniaze do majetku, ktorý nie je aj tvoj. a hlavne do domu, ktorý kým pokročíte v budovaní, tak začnete znova, lebo budú treba renovácie, rekonštrukcie, opravy. žiadny materiál nevydrží storočia, ani desaťročia bez dalších nákladov. načo mega dom, keď z neho nemáte radosť, ale len starosti uživiť ho a vlastne ešte ani nie je dokončený. všetky peniaze, všetok voľný čas, všetky sily a energiu dávať do niečoho , čo už vám malo slúžiť, nie aby ste vy slúžili domu. časom možno dom dokončíte, ale za akú cenu ?! zodratí, unavení, lebo nevydá na relax, výlety, dovolenky, váš spoločný voľný čas, kedy sa venujete sami sebe, svojmu dieťaťu. rátať že koľko omietky by bolo keby ste nemuseli kúpiť dieťaťu bicykel, aký kus koberca, podlahy by bolo, keby ste nepotrebovali kúpiť novú posteľ, periny, topánky...
muž mohol mať sen, už si ho aj splnil, niečo postavil, vybudoval, ale fakt si treba uvedomiť, že žiť desiatky rokov ako otrok domu, nie je žiadna lakocinka, ani ružová budúcnosť. pracovať iba preto, že treba zábradlie, dlažbu, umývadlo do tretej kúpelky ? nedopriať si finančnú rezervu, klídek v prírode, spoznávať nové miesta, krajiny, a to ani nemusí byť za veľké peniaze. Lebo dom vás obmedzuje, ani tú radosť z neho nemať ...
bezodná diera
a priklad z praxe. Jedni nasi znami, mali dve dcery okolo 10-12 rokov, zacali stavat dom, ze budu byvat dcery v dospelosti s nimi. Jasne, ze 10 rocne decko im prikyvne, ze bude naveky byvat s mamkou a ockom! Plus mali babku na doopatrovanie.
Zacali stavat dom... obrovska pivnica v zakladoch domu v celej vymere, potom 1 a 2, poschodie, a nad tym podkrovie... cize prakticky 4 podlazia. Stavali to 12 rokov! Kopec prachov, uverov, dokonca aj do zahranicia isli zarobit aby mali na dokoncenie domu. ..
Kym ho dokoncili...babka v bytovke zomrela, nebyvala v dome ani den... Dcery dostudovali a odisli byvat s muzmi na opacny kociec slovenska. Tito dvaja skoro sesiatnici byvaju v obrovskom baraku, ibzy len vetrane a upratovane, pani ma dve velke kuchyne a dve velke kupelky plus dve male na podkrovi ... No pre mna nocna mora!
Jo... a more a dovolenky ani tuzemske - tak s detmi nikdy, teraz chodia sami po svete.
@negymama viem, že takto by to dopadlo. Je takmer nulová šanca, že deti ostanú bývať v dome.
Akože teda ja neviem nevidím do vášho finančného rozpočtu ale keď teraz máte vlastné z domu len 30 percent hypotéky a tvrdíš že ako budete zadĺžení do smrti Tak čo si myslíš že keď kúpite iný dom tak už zrazu zadĺžený nebudete a budete mať Kopec peňazí nazvyš?, lebo bojím sa že budeš veľmi sklamaná keď si myslíš že to bude lepšie.. Veď len Predsa keď predáte tento dom musíš vyplatiť zvyšnú hypotéku A keďže není dokončení tak určite Nemá až takú extrémnu hodnotu že by si si povedala že si za to kúpiš nový dom lebo tým pádom by až taký nedokončený nebol... a na novy dom budeš mať tým pádom zase ďalšiu hypotéku predsa... a navyše Ani neviem či vôbec dostaneš hypo keďze budeš vlastne nezamestnaná a ešte aj s malým dieťaťom najprv si treba aj tieto veci preveriť aby ste neskončili bez strechy nad hlavou
my mame najstarsiu dceru , ktora tento sk. rok maturuje, uz vie ze doma v nasom meste VS studovat nebude, hocikde od Bratislavy na zapad. Vie plynule po anglicky, dokaze studovat aj v zahranici. Toto leto prakticky nebola doma, 2 workcampy, z toho jeden ako leader, plus navsteva u kamosky v Barcelone , ktoru spoznala na workcampe minuly rok.
Jej surodenci sa tahaju za nou, videa, filmy, knihy v AJ, ucia sa jazyky, nehovoriac ze od mala su bilingvalne, takze vediet viac ako materinsky jazyk je pre nich prirodzene...
No kdeze mi tie ostanu doma. Ich plany su dalej a dalej a dalej...😀
@drm21 žijem v zahraničí. Tu nemáme 4% hypotekárne úroky. Takže áno. Ak nepredáme, budeme zadĺžení. Nepísala by som tento príspevok,ak by som si predtým neurobila prieskum
Áno Ale veď predsa chceš kúpiť nový dom a tým pádom sa musíš zadlžiť opätovnú preto tvrdí že na dom máte hypotéku iba 30 percent Tak potom absolútne nerozumiem
@drm21 nemusím sa zadĺžiť druhýkrát. Predajom domu(uz je ohodnotený znalcom, takže približne vieme sumu) dokážeme splatiť hypotéku a kúpiť si menší dom.
@bmolko ty budes asi trochu jednuduchsia, co? reagovala som na spravu, kde sa pisalo, ze susedia maju velke majetky, ale nechodia na dovolenky, evidente peniaze maju, takze asi na dovolenky nechcu chodit
a nie, nedrepim doma, ale nehadzem sa o zem, ak nejdeme na dovolenku, lebo mi nevadi byt doma, doma som rada, citim sa doma super
a niekto rad kupi nedokonceny dom, lebo si nemusi prerabat zariadenie a vybavu, ktora mu nesedi, ale dokonci to podla svojej predstavy.
A ty si myslíš že čo že ostatní sú není zadlžení ale všetci si celý život iba užívajú a všetci iba deťom šetria aby sa mali dobre? Ja si myslím že rovnako aj tam u vás je zadlžených 80 až 90 percent ľudí predsa a každý jeden taktiež do dôchodku a to je jedno kde žiješ... neverila by si čo by ľudia dali za to na Slovensku keby mohli byť zadĺžený hypotékou len na 30 percent... Nehovorím že je riešením stavať nezmyselné veľký dom ktorým je do budúcna k ničomu Ale určite to nie je ani riešením ho predať a sa vyhovárať že kvôli tomu nebudú peniaze... tie bohužiaľ nebudú ani keď kúpite nový
Tak ale potom tým pádom absolútne Nechápem aké môžete mať finančné problémy keďže toto tak odôvodňuje škoda že ste ho dokázali do takejto sumy dokončiť sám len by ma zaujímalo či máš aj náhradné riešenie ako ti tu ženy radia aby si sa zbalila a odišla Čo spravíš Ak muž aj tak Neodíde a Ty ostaneš sama s dieťaťom
@negymama je to tak ako píšeš. Chcem ísť do oveľa menšieho domu.
@negymama presne to iste u nás, Slovensko im je malé a nebudeme ich tu držať nasilu.. už teraz majú veľké plány.
Máme 160m2 dom pre 7 ľudí, 3 detské, je perfektný teraz, bude fajn, aj keď odídu postupne preč. Ma certifikát aA0+, čo ušetríme na energiách si vieme dopriať na iných veciach. My sme po 40tke už prehodnotili veľa veci a nelipneme na ničom hmotnom. Život treba žiť.
Dnes ma môj najstarší 180cm , nedávno som ho vodíla do škôlky ..,
Dom človeka nenaplní, vzťahy áno.
@negymama akože teda mňa do toho nič ale ja potom Nerozumiem tomu ako niekto nemôže mať peniaze keď za nedostavani nehnuteľnosť ktorú predpokladá že bude dokončovať do dôchodku dokáže predať až za takú sumu aby si kúpil dom bez hypotéky a to na predošlý dom mal iba 30 percent hypotéku.. Ide o to že ako si sa mi to logicky vylučuje
@drm21 viem, že na MK sa často riešia rozvody, extrémy, nevera a podobne, ale skutočne sa nemusíme baviť o takýchto veciach. Manžel má k domu citový vzťah, potrebovala som radu, ako ho presvedčiť a nejednu som aj dostala, za čo som mnohým ženám vďačná.
@slniecko5 krásne napísané
@negymama tak ako píšeš. 🙂
@drm21 hodnota domu nie je len v hypo. Kopec ludi stavia dom aj platu a uspor, pripadne z dalsich prostriedkov, priklad od rodicov, ci nejake dedictvo ci uspory z prace v zahranici... Pan zacal stavat este za slobodna, takze mohol mat dobry plat a male vydavky ako slobodny clovek a vsetko vrazat do domu, hlavne svoju pracu ale aj peniaze. Plus domy casom stupaju na hodnote. My sme napr. postavili dom, ktory bez zariadenia nas stal v materiali a zaplatenej prace okolo 50 tisic, dnes by sme ho predali min. za trojnasobok. Je aj v dobrej lokalite, co je tiez podstatna cast hodnoty. A uver sme brali iba 40tisic😉 Ale 13-15 rokov dozadu boli uuuuplne ine ceny a platy.
@negymama ale vieš tým pádom sa nebavíš o dome Aký tu popisuje pani ktorý ju bude stáť ďalších 20 rokov investície aby ho vôbec dokončila lebo to potom čo majú dom za milión a v zahraničí sú tie Domy teda ani omylom neni lacné... ešte u vás na Slovensku je to V celku dobre... proste jednoducho to žiadnym prípadom nevychádza

@kittykat22 prácu si nájdem, ale nie lepšie platenú. Hypotéka však ostane. Predajom domu sa jej môžeme zbaviť a bývať v menšom, ale bez ťarchy zo splácania domu.