icon

Máme predať dom?

7. sep 2023

Dobré ráno. Celé noci premýšľam, tak by som rada vedela názor nezainteresovaných ľudí. Manžel ešte pred svadbou postavil obrovský dom, zadĺžil sa hypotékou na 30 rokov. Dom nie je dokončený a najbližších 10 rokov ani nebude. Snažím sa presvedčiť manžela, aby sme ho predali, splatili hypotéku a šli do menšieho, pretože na tento dom nemáme a ani nebudeme mať nikdy dosť financií. Žijeme v zahraničí, takže hypotéky tu nie sú tak štedré ako na Slovensku. Dostali sme tak 30% z hodnoty domu, avšak s dosť veľkým úrokom. Manžela však nedokážem presvedčiť. Má k tomu domu citový vzťah. Takto však budeme celý život platiť hypotéku a za zvyšné peniaze dokončovať. Nič neušetríme pre deti, nikdy nepôjdeme na dovolenku, budeme rátať každé euro. Netuším ako s ním pohnúť, aby súhlasil. 😓

negymama
7. sep 2023

@drm21 oni uz vedia hodnotu domu, to nemusi byt dom v stave nedokoncenej rozvaliny. Najdrahsie a najdlhsie trvaju dokoncovacky a zariadenia.

autor
7. sep 2023

@drm21 kde som napísala, že dom budeme dokončovať ďalších 20 rokov? Napísala som 10 a hlavne preto, že viem, že každým rokom môže na dome vzniknúť nejaký problém, ktorý bude opäť potrebné financovať.

autor
7. sep 2023

@drm21 nedávaš mi žiadne rady, len kritizuješ. Ak mi chceš poradiť, budem vďačná, ak nie, tak si prosím nájdi inú diskusiu.

drm21
7. sep 2023

A ty si myslíš že keď budeš mať nový dom tak tam už viac nebudeš musieť investovať?

katka0123
7. sep 2023

Paci sa mi, ako pekne o nom pises. Zrejeme je to dobry clovek, no mozno precenil svoje sny. Drzim palce, aby ste sa dohodli. Tiez si myslim, ze je lepsie nebyt otrokom vlastneho domu a ist do mensieho bude rozumnejsie. Neviem vsak kde zijete, aky je to velky dom, ako ho viete predat, za kolko kupite novy.... vela premennych. Drzim palce - obom 🙂

negymama
7. sep 2023

@drm21 autorke to vychadza, potrdila moj "priklad" ako spravny /sumy nemusia presne sediet, dala som to len ilustracne/.
Skratka IM to vychadza tak, ze predajom velkeho domu aj po splateni zvysku hypo /predokladam, ze ju uz nejaky cas splacaju/, im ostane dostatok penazi na bezuverovu kupu maleho domceka. S tym ze sa oslobodia od splacania hypoteky. a mozu zit bez stresu a viac si dozicit zazitkov a relaxu.
Maly dom je nielen o peniazoch, ale aj menej treba upratovat, zariadovat, rekonstruovat.

autor
7. sep 2023

@katka0123 ďakujem 🙂
A veľmi ďakujem aj tebe @negymama
Si veľmi inteligentná žena

lenkakravcova
7. sep 2023

Aké staré mate deti?
Lebo od toho dosť závisí.
Ak 10r a viac, tak predať. Ak menšie tak viac našetriš v majetku než v peniazoch na účte za 20r.

drm21
7. sep 2023

@lenkakravcova presne Tiež si myslím že keď niečo má teraz už dosť veľkú hodnotu že sa dá zato kúpiť dom tak logicky keď to dokončí to musí mať omnoho vyššiu hodnotu a Radšej to Predám keď ostanem sama a hotovo a tým pádom pomôžem aj deťom lebo im dám peniažky na štart do života

sima234
7. sep 2023

Len, aby to potom nemalo dopad na váš vzťah, ak ho k tomu predaju a sťahovaniu dotlačíš, keďže ako píšeš, má k tomh domu citovy vzťah. A inak do každého domu treba stále investovať peniaze.

negymama
7. sep 2023

@drm21 vies - aj CAS ma svoju hodnotu.
a nie je jedno cim alebo s kym ho stravis.

drm21
7. sep 2023

@negymama samozrejme s týmto plne súhlasím

drm21
7. sep 2023

@negymama Lenže u nás napr túto tiež čo sme mali susedov tiež ho donútila žena predať dom ktorý postavil vlastnými rukami, Lebo ona nechcela bývať na dedine ale v meste no a Veru aj tak skončili, jednoducho sa s tým nedokázal vyrovnať že predal niečo čo vlastnými rukami vybudoval.. Jeho mamina to stále spomína ze mu ju nebolo treba na krk 🙄

drm21
7. sep 2023

@sima234 Akurát som tu toto písala jednej pani presne situáciu u našich susedov veľmi ho donútila predať dom nechcela tam ani Bohovi bývať lebo ona do mesta a veru do roka aj tak skončili.. muž každý si je strojcom svojho šťastia.. ja sa stále hovorí že nemôže Každý len pozerať na seba ale trošku vnímať pocity aj toho druhého

drm21
7. sep 2023

@sima234 A keď si navyše zoberieš tuto je výhoda Že vie čo stavia A Z akého materiálu stavia ale keď sa presťahuje inde 🤷‍♀️ aby nemala Ešte vyššie výdavky než vôbec na tomto

abbey1
7. sep 2023

Nie som odborník a hypotéku tiež neriešim našťastie, ale úprimne? Zdá sa mi nereálne, že z predaja domu vyplatíte hypotéku a ešte i kúpite dom na bývanie. Teda bolo by to možné, ak by som bol už dokončený. Ty však píšeš, že ešte do neho treba veľké investície a hypotékou ste zadlžení ešte na dlhé roky.

autor
7. sep 2023

@sima234 preto si pýtam rady, ako ho k tomu nedotlačiť. Nájsť spoločné rozumné riešenie.
@drm21 do mesta ísť nechcem. To som nikde nenapísala.

negymama
7. sep 2023

@drm21 ale tu bola situacia v tom, ze isli do bytovky a do mesta. Vztah sa da vytvorit aj k dalsiemu domu. Staci si tam nieco dostavat, prerobit, najst si dobrych susedov, kamaratov...

autor
7. sep 2023

@abbey1 nie veľké investície, ale investície, ktoré nás popri platení hypotéky značne zaťažia. Platíme hlavne úroky. To je v zahraničí ten najväčší problém pri hypotéke. Vzal si ju manžel za slobodna. To som nemala ako ovplyvniť.

negymama
7. sep 2023

@abbey1 pointa je vo velkosti domu. Autorka pise, ze zatazou je hlavne nadmerna velkost domu. Medzi velkym 3 poschodovym barakom s 500 m2 obytnej plochy a malym domom 100-150 m2 moze byt rozdiel v cene aj viac ako dvojnasobny.

drm21
7. sep 2023

Ja viem že ty si to nikdy nenapísala Ja len hovorím príklad čo poznám zo života a nie jediný... tam vyšli na povrch aj iné veci a to že mala problém takýto istý že muž to začal stavať pred manželstvom a nebolo to na ňu písané preto ho aj chcela donútiť aby sa presťahovali to bola ďalšia vec ktorá tam bola... preto som to aj tebe napísala Nebolo to myslené v zlom len treba Trošku sa zamyslieť že sa s tým ten chlap nemusí vyrovnať a môže to mať veľmi vážny dopad na váš vzťah či si pripravená aj na to.. vôbec som nemala v pláne rýpať Len som ti preto povedala aby si si predstavila ak by ste si tú rolu vymeníli... Ako by ti to bolo.. Nie každý sa dokáže odsťahovať,, hniezda" a vyrovnať sa s tým.... to že ti tu žienky odobria ako to máš predať A dobre robíš je síce pekné ale pre nich to nebude mať žiadnu dohru

piridoxin
Autor odpoveď zmazal
negymama
7. sep 2023

@drm21 autorka zrejme dufa, ze da muzovi tuto diskusiu a on porozmysla ci je dobre sa drzat tohto velkeho domu ako zataze pre celu rodinu.

chapem, ze on je na dom upaty, a staval ho sam...ale je to trochu pridraha hracka, a drzat ju len pre jeho spokojnost, spokojni by mali byt obaja. Aj byvat v dome, aj normalne zit a nielen prezivat a pchat peniaze do "hracky" a jej splacania.

drm21
7. sep 2023

@negymama s týmto jednoznačné Nesúhlasím Ale tak mne osobne je to jedno Len aby tu nebol opol roka ďalší príspevok o tom ako ju muž nechal s dieťaťom sámu, lebo asi to ťažko odôvodní že žienky na modrom koníkovi mi to poradili že to je správna vec

drm21
7. sep 2023

@negymama a navyše pani tu písala ako dom muž už začal stavať ešte pred manželstvom takže myslím si že vedela do čoho ide a zrazu robiť unáhlené závery lebo je bez práce mi príde zvláštne.. Mala by si začať užívať ich spoločné chvíľky a nie trápiť sa o to čo bude napr o 10 rokov veď ten dom môžu Predsa keď dôjde k najhoršiemu predať kedykoľvek

drm21
7. sep 2023

@negymama ja si myslím ale že toto musela ešte vedieť predtým než sa im vôbec narodilo dieťa a uzavreli manželstvo Veď on ho predsa nezačal stavať ešte len teraz... preto hovorím s týmto absolútne Nesúhlasím Príde mi to ako unáhlené riešenie lebo hľadá východisko z aktuálnej situácie ktorá ju stresuje a nehľadí na dôsledky

piridoxin
Autor odpoveď zmazal
drm21
7. sep 2023

@negymama vieš ja ti to poviem Takto Ja sama mám momentálne dom ktorý má tri poschodia a má 374 metrov štvorcových viem čo je to upratovať udržovať a podobne... nehovorí že sa nenarobím Ale zas ťa nevymenila by som ho Za nič na svete, celý sme si ho kompletné zrekonštruovali viem čo sme sa na ňom narobili a keď budú deti veľké Tak potom budem riešiť či už necháme deťom alebo predáme... bohužiaľ nehnuteľnosť Je niečo čo si hodnotu bude držať a investovať Musíš ci do väčšej či do menšej zas až taký rozdiel v tom hrozný nie je ale peniaze na účte sa rozkotúľajú veľmi rýchlo.. a teda za to chodíme aj na dovolenku a dovolíme si taktiež chodiť aj na večere a podobné veci a to Žijeme na SK

negymama
7. sep 2023

@drm21 OK. kazdy mame svoju predstavu.
Niektore veci cloveku nedojdu hned. Napr. ja keby moj muz ma obrovsky dom...by som tiez mozno na zaciatku vztahu myslela, ze wow aky je sikovny, pracovity, super budeme mat velky dom. Ale po case spolocneho hospodarenia , keby som videla kolko ten krasny velky domisko berie casu penazi a prace, a nema to konca kraja, roky bezia...asi by som tiez prehodnotila nadsenie z velkeho domu.

to ti povie kazdy realitak, velke domy sa predavaju tazko. Mensie a stredne su flexibilnejsie , samozrejme zalezi od lokality. Ked ho nepredaju v kratkej dobe, po x rokoch zabyvania a ukotvenia vztahov, uz nepredaju vobec. Jednak sami nebudu chciet a keby aj chceli, tak komplet zariadeny dom, s vybavou , podlahami , kuchynou, kupelnami - ktore kupec bude zrejme chciet prerobit na svoju predstavu, nebude atraktivne predat.

drm21
7. sep 2023

@negymama Aha takže podľa tvojej logiky sa predávajú Len nezariadené novostavby ono je asi o tom Zbytočne sa baviť... jediné za tým si stojím Len aby tu potom o pol roka pani nevyplakávala jak prišla o muža a ostala sama s dieťaťom