Máme predať dom?
Dobré ráno. Celé noci premýšľam, tak by som rada vedela názor nezainteresovaných ľudí. Manžel ešte pred svadbou postavil obrovský dom, zadĺžil sa hypotékou na 30 rokov. Dom nie je dokončený a najbližších 10 rokov ani nebude. Snažím sa presvedčiť manžela, aby sme ho predali, splatili hypotéku a šli do menšieho, pretože na tento dom nemáme a ani nebudeme mať nikdy dosť financií. Žijeme v zahraničí, takže hypotéky tu nie sú tak štedré ako na Slovensku. Dostali sme tak 30% z hodnoty domu, avšak s dosť veľkým úrokom. Manžela však nedokážem presvedčiť. Má k tomu domu citový vzťah. Takto však budeme celý život platiť hypotéku a za zvyšné peniaze dokončovať. Nič neušetríme pre deti, nikdy nepôjdeme na dovolenku, budeme rátať každé euro. Netuším ako s ním pohnúť, aby súhlasil. 😓
@piridoxin neviem preco mne pises, ci mam rada ten dom.
Ja zijem v dome , ktory sme s muzom planovali a stavali spolocne. Takze som s nim uplne spokojna a zije sa mi tu dobre, a nie je velky, takze ani teraz ani na starobu nebudem kmitat len okolo domu. Dom je super vec, urcite ma vacsi komfort a sukromie ako byvat v byte /zase aj mesto ma svoje plusy/ - ale netocim cely zivot len okolo neho.
a ked tak nad tym rozmyslam...ano je mi tu dobre a mam tu vztah a urcite by som bola smutna to tu opustit, ale ak by to bolo nutne a bolo by to v prospech mojich blizkych, tak by som to urobila. Ludia su viac ako steny.
@drm21 neviem preco to tlacis do extremov. Jasne ze aj velke a zariadene domy sa predavaju. ja nehovorim ze "LEN" nezariadene.
Ale Lepsie a Lahsie sa preda mensi a este nezariadeny dom ci byt.
samozrejme niekto uprednostni zariadeny, pre moznost okamziteho byvania.
Mam znameho majitela realitnej kancelarie, vychadzam z jeho skusenosti.
@drm21 autorka pise, ze najvacsou zatazou a ivnesticiou je UVER. splatky a vysoke uroky. Ak sa ho zbavia, myslim ze investovanie do maleho domu uz zo svojich prijmov zvladnu.
Mna nik nepresvedci, ze ekonomicky nadmerne velky dom vyjde podobne ako maly dom.
To akoby ma niekto presviedcal, ze kupa , splacanie leasingu, poistka, opravy, servis, suciastky atd. velkeho draheho auta v sume cojaviem 100 tisic vyjde skoro rovnako ako toto auto predat a prevadzkovat mensie a lacnejsie za 15-20 tisic.
Absolutne nie je nutne NUTIT nejakeho partnera, k tomu co nechce, alebo si nicit vtah. Daju sa veci vyargumentovat aj v klude a k obojstrannej spokojnosti.
@negymama OK ale ona zase nenapísala Čo je pre ňu veľký dom nepíše či má 500 metrov štvorcových 200m a chce sa sťahovať do 80 metrov.. a taktiež nepíše či má pozemok Veľkosť 2000m alebo 500 To sú tiez všetko veľmi veľké rozdiely napríklad teda pozemok zas taký veľký nemám preto to v pohode všetko zvládame... tiež napríklad neviem čo by som robila keby máme pozemok nejakých 900 alebo 1000m2
@negymama veď práve na to Ja presne aj narážam Že musia sa dvaja zhodnúť a nie že len ona chce svoje a o svoje tým pádom to logicky dobre nedopadlo keď jeden prinúti doslova nasilu toho druhého k jeho názoru... samozrejme pokiaľ to už nezvládajú ani finančné ani starostlivosťou tak logicky na mňa by sa tiež muž nepozeral jak chodím uťahaná z roboty kvázi do ďalšej roboty a ešte okolo deti
@negymama veď toto je to že nikto netuší či pre ňu je veľký dom 200m a chce ísť do rozmerov cca 150 🤷♀️ alebo majú 120 a chce 80m2.. to nie je nikde vôbec uvedené.. lebo to musíš sama uznať že toto sú až také rozdiely v ozaj na priestor a starostlivosť není ale už rozdiel keď máš 400m A zrazu 120 tak je to samozrejme riadny rozdiel čo sa týka aj investícii a aj starostlivosť
Nepredala by som dom.Stupne na hodnote dobre nehnuteľnosti sa nepredávajú.
@drm21 tak myslim ze pri malom rozdiele domu cojaviem zo 200 do 100--150 by sa neoplatilo menit a predavat dom. ja predpokladam ze ten rozdiel je vacsi. priklad pochopim ze by slo o vymeru 400+ za mensi 150 m2. My napr. mame 103m2 obyt, plochy cistej bez murov, zastavane je 136m, s terasou 160m2.
Boli casy ked nam to bolo trochu aj male, najme pocas korony, vsetky deti doma, kazdy potreboval sa niekde ucit. Ale teraz o rok dcera ide z domu, zachvilu po nej dalsia. A celkove teeneri su casto prec...kamarati, kruzky, prespavaju v meste bud u tety, ci u kamosa, cez prazdniny furt daco, stanovacka, tabor, sportove sustredenie, workcamp. Vetkych komplet som mala doma mozno dokopy 5-6 dni za cele prazdniny.
@negymama Veď práve preto na to narážam že podľa mňa sa presne o takýto rozdiel jedna lebo pani by to inak uviedla... preto hovorí že keď niekto niečo takéto stavaly
vlastnými rukami a má to teraz predať kvôli tomu lebo budem mať o 30 alebo 50 m menej mi dôjde proste blbosť.., len predsa viem z čoho staviam A čo vstávam vieš to hentak Kúpim dom ktorý si môže pýtať investíciu omnoho vyššiu A povedzme si na rovinu že keď kupujeme dom po niekom inom tak pravdepodobnosť je veľmi vysoká... preto tomu neverím že by to bol dom väčší než 200 metrov🙄, Ale tak možno autorka doplní
@negymama ako keby pani hneď uvedie že majú fakt nejakých 400 metrov a chce ísť do nejakých 150 tak mám pre ňu pochopenie Lebo presne viem o čom hovorí že je to náročnejšie Ale predpokladám že vôbec sa o takéto rozmery nejedna a bojím sa že to bude rovnaký prípad ako poznám nejeden že celý problém je v tom že to nie je aj písané na ňu.. Ale tak nechcem nikomu krivdiť
@negymama Veď ale preto som už aj predtým nato narážala že proste žiadnym spôsobom to nevychádza ako to tu autorka uvádza že jednoducho to proste tak byť nemôže to čo tu tvrdí..., takže Proste mám názor kvôli tomu aký mám že proste niečo v tom jej príbehu nesedí lebo mi dôjde zvláštne že napíše veľký dom Ale neuda ako veľký je pre ňu záťaž, keď chce radu..., Vieš ono svojím spôsobom aj 200 m máš hodne veľký dom aj keď sa to nezdá
@negymama vieš pre mňa niekto kto má na stavbu domu ktorý má 400 metrov a logicky musí mať aspoň 800m pozemok nemôže mať predsa finančné problémy keďže začal ten dom stavať ešte niekedy keď bol sám.. Ved uznaj sama... či ty by si mala na stavbu čo i len nejakého domu o veľkosti 100 metrov... a navyše keby myslím si že on sám na to nemal tak by sa ho zbavil aj on sám..., preto som to tam aj napísala že jednoducho mi nesedí čo uvádza, jednoducho tú hľadala iba vety typu máš pravdu donút ho to predať... a navyše taktiež neverím že niekto kto je zvyknutý na takýto veľkolepý priestor sa zrazu nasťahuje do 100 m🤷♀️
@drm21 autorka tiež písala, že by vedeli prenajať, len hosťovskú izbu+kúpeľňu a kuchyňu by mali spoločnú. Tak si myslím, že dom je max 4-5 izbový. Tým, že im ostáva len 30% hypotéky, tak dom bude o chvíľu splatený. Brala by som to, ako investíciu. Dom sa dá predať hocikedy, no zem sa nafúknuť nedá, aby mal každý svoj vlastný vysnívaný dom. Dom by som nepredala.
@negymama tým samozrejme súhlasím ale Skôr si myslím že tu ide úplne niečo iné🙄🤷♀️ preto hovorím ten dom nie je dokončený a dokončenie majú na dobrých desať rokov ako sama napísala Takže logicky nemôže mať predsa ten dom takú hodnotu.... ale ono je to jedno v podstate Ide o to že ona to tu veľmi pekne vykresľuje takéto jednoduché a ružové.. len proste keď si to zrátas a prerátas tak ty to jednoducho ani kalkulačka nevie vyrátať aby to tak vyšlo... vieš Napríklad aj náš dom má viac ako dvakrát takú hodnotu ako má napríklad sestra novostavbu štvorizbový, kvôli ploche ale veľmi pochybujem že sa jedná o tie isté rozmery čo autorka Doteraz neuviedla... proste dôjde mi to zaujímavé že niečo čo je na dostavanie ešte desať rokov má hodnotu kúpi jedného domu a vyplatení hypotéky s úrokmi🤷♀️nič v zlom
@triss83 Veď práve preto to celú dobu sa snažím vysvetliť že jednoducho pravdepodobné ona rozpráva o cca 200 M2 ktorý chce vymeniť Asi tak za 150 ale reálne tam podľa mňa ide o to že dom je písaný iba na manžela a nie ňu... nechcem krivdiť ale zatiaľ čo som sa s týmito prípadmi stretla to vždy tak bolo🤷♀️
@h2 a co by si s velkym domom ako stara babka robila? Ci uz tahat ho financne alebo casovo sa o neho starat. Uz nie sme v časoch, ked babky chodili 55 rocne na dôchodok a starali sa o svojich rodicov, co mali 70 rokov. A urcite nebudem chciet od svojho syna aby sa o dom a o mna staral, ked bude napr. zit v zahranici. Ako by to mal spravit. Cize ano, ja beriem splácanie hypo na dom v produktívnom veku ako svoje setrenie na dôchodok. Stat sa o mna nepostará a nemam taky prijem aby som šetrila zvlast 400€ na dôchodok a davala k tomu 400€ na hypo + réžia+ deti a dovolenky. Nemusis samozrejme so mnou súhlasiť ale takyto je moj pohlad na realitu za viac ako 20 rokov.

@negymama Ja viem veľmi dobre Čo stojí veľký dom Ak o starostlivosť.. a taký rozdiel to ani omylom nie je