Manžel nevie hospodáriť. Ide ma poraziť
Baby,co by ste robili s chlapom,kt nevie hospodarit?
Minul poslednych 30€ kt mame do vyplaty /pre niekoho sranda,pre nas realita/ mame 2deti kt plienkuju,su na um,vsetko maju ltt a on si dovoli zobrat posledne peniaze a minut na cigaretky a bohvie co este za 2dni, ja som "hola bosa" ide vikend,ani na nakup 😢 a ako bonus,co ma uz dorazilo prisiel s novym pausalom,za 36€ /este aj toto je problem,nevie povedat nie,kadejakym "odrbavacom" a akoby si nevedel vyratat co je vyhodne/ lebo vsak preco by mal platit len 15napr.
Riadi sa mudrym heslom kt zdedil od svokry-kupuj ked su peniaze,nie tovar,takze dakedy tyzden po vyplate cakame na moj rodicak ako na spasu,ja som z toho na nervy!naposledy som si kupila nieco na seba pre 3r o kadernicke atd sa mi moze len snivat
@matildax vezmi hadicu a predaj ju .. ak stála 300 predaj za 200 a máš z čoho žiť ..
čo on kúpi ty so stratou predaj ... ináč nič neporiešiš, jedine ešte možno žiadosť na súd na výživné na manželku a deti, tie peniaze budú pre teba a deti, .. a možno súdne konanie mu pomôže sa spamätať.
Plus mozno by pomohol rozhovor zo svokrou. Podla mna ona mozno ani nevie, ako zle ste na tom na konci mesiaca. Rovnako ako s muzom - na rovinu povedz, ako to je, ze nie je na mlieko, na plienky, na jedlo, ze sa musi zmenit a potrebujes aj JEJ podporu v tomto smere. Kludne aj pred nim, nech sa hanbi! Pred priatelmi - jeho! Sprav mu hanbu kolko je nutne...
@zalka super napad, mozno vtedy by sa spamatal😁😁
@matildax no akože 600€ je dosť veľa na mesiac.. tak keď ti on kradne tak aj ty jemu kartu ukradni a hneď po výplate mu všetko z účtu vyber.. akože 600€ aj v zahraničí s dvomi deťmi vyzijeme keď je všetko poplatene a to je priateľ veľký fajčiar, fajčí aj v noci keď sa náhodou zobudí... ale keby nebolo niečo pre malého, alebo pre mňa alebo že by sme za čo jedlo nemali kúpiť, tak ide a kúpi mne alebo malému a jedlo a nie sebe cigarety... no porozpravat sa naozaj aj so svokrou by nebol zlý nápad, mozno naozaj nevie, že peniaze nemáte.. skus to, ukaz jej čo všetko platíš a čo všetko tvoj manžel minul na kraviny, že už teraz nemáte na zvyšok mesiaca nič z jeho výplaty.. ak ani to nepomôže tak ja na tvojom mieste by som si našla jasle , dala deti do jaslí tak rýchlo ako sa dá a osamostatnila sa s nimi.. manžela opustila keď kvôli nemu nemajú deti čo jest.. aj keď má s nimi dobrý vzťah akože sa pohra alebo čo tak to nie je najdôležitejšie.. láska je krásna, ale bohužiaľ sa z nej stále nikto nenaje..
Ak je ochotný ukradnúť, tak roje chorý a mal by sa dať liečiť
Poznam takyto pripad.
Vsetky poplatky treba dat strhat z jeho uctu a ty na svoj si davaj rodicak tak,aby k nemu nemal pristup.a tym padom ti nemoze ukradnut.
Spavaj s kreditkou pod poduskou v nohavickach alebo co ja viem...skratka.aby ti ju nevzal
Ostatne peniaze ktore ostanu na jeho ucte sa snaz com skor vybrat a na nakupy pouzivaj tie.ten rodicak si nevyberaj z uctu nechaj si to vzdy ako rezervu na koniec mesiaca.
Ze fajci nevadi.vela ludi fajci.
Ale ked nieco kupi vyhod ho s zym pokym to nevrati.
Ja by som mi nedala ani najest kym by sa nespamätal...
Alebo ina moznost-ked nemate nabehni vzdy ku svokre a pytaj si.ked ho v tom tak podporuje....
Môj muž sa veľmi ťažko učil hospodáriť, práve preto, že to mal zakorenené výchovou a ešte aj počas VŠ prehajdákal dvojtýždňové vreckové za pár dní a potom volal mamke, že nemá čo jesť a tá samozrejme poslala ďalšie peniaze. Nie sme na tom finančne zle, ale keďže chceme stavať domček, videl, že míňa priveľa a sám povedal, že ho musím krotiť ja, kým sa to naučí. Teraz je to už ok, občas si vyhodí z kopýtka a minie viac, vždy mu však poviem, že už by stačilo a neberie to ako urážku, ale že jaj, asi fakt.. Ale kým sa to naučil, 90% jeho výplaty šlo na môj účet, ku ktorému nemal prístup, so zvyškom mohol nakladať, ako chcel. Keď minul, vydeľovala som mu vreckové na začiatku týždňa a už bolo na ňom, či minie na cigi, pivko, či pôjde hrať hokej, či si niečo kúpi.. A aby zo 600 euro niekto nevyžil, to mi je čudné - nám po zaplatení nájmu, všetkých účtov a pravidelných presunov na sporenie nechávam na účte práve toľko. Chodíme na výlety (autom), muž sa stravuje v reštauráciách na menu, ja doma varím aj pečiem, vždy máme dostatok ovocia, zeleniny, mliečnych produktov a dokonca si máme aj čo obliecť a netrieme núdzu.. Všetko je to však o komunikácii - ak tvoj partner nechápe, ako vám ničí život svojim mamonárstvom, chyba nebude len v zlom hospodárení, ale celkovo vo vzťahu..
Zrejme sa takto naučil hospodáriť doma, alebo mu to jednoducho nejde. Ja mäm zas sesternicu, ktorá si večne požičiava kade tade, je na invalud.dôchodku, ale jej muž o tom sanozrejme nevie-ale vždy keď ju stretnem v neste, niečo kupuje atď, jednoducho závislá na nakupovaní, a jej vzor hospodárenia odkukaný z domu-jej mama toto isté robila.
Určite pomôže rozhovor, spoločná dohoda o kupovaní iných nutných vecí do domu, poprípadne odborná pomoc, ak to tvoj manžel naozaj nemá pod kontrolou.
Ja mám doma zas opačný prípad 😀, ale našťastie nie extrémny 😉
@matildax s ním sa musíš dohodnúť, povedz koľko ti má z výplaty posle a účet a z toho funguj. Je choré aby ti kradol peniaze, tak ich drž na svojom účte... môj chlap si pokupi, neplatí nič, ale zase ja si z jeho uctu každý mesiac na domácnosť pošlem. A iba raz by sme nemali čo jesť lebo kúpil somarinu, letel by loviť jedlo... O vracaní svokre tknje asi žart..veď keď si požičal nech vráti, svokre by som povedala ivavtolko že jej syn veľa míňa na hlúposti a neostáva vám na živobytie takže ak mu požičiava, nech čaká... A TY si odkladajú peniaze a nevesaj mu to na krk, pýtaj si alebo ber kľudne viac ako práve treba, neťahaj si z úspor ale ani mu nevrav že máš nievo niekde, pri takto rodinnej tradícii míňať by z toho bol skandal. Časom sa to nazbiera. Iste by som sa nehrnula zarábať, ešte viac by minul. Príjem máte dostatočný. Tu treba riešiť jeho egoizmus a potrebu kupovať veci a nemyslí na to že na dôležitejšie veci neostane
len sa dohodnut. z vyplaty nech poplati ucty, necha si vreckove (co ja viem, ak 200 €na cigy a pixoviny) a 400 nech ti posle na tvoj ucet. hotovost doma nedrz a plat len kartou.
a cepuj ho, minie si vreckove, tak nic nedostane. pozicia si od svokry? nech jej vrati. investicie do domacnosti - spolocne.
rozumiem, čo tým myslíš, že kadečo kúpi...A nezrata si,čo to stojí....mam podobného manžela, dlhé roky ho neviem naučiť, že je to ne rozumné, že sú to zbytočnosti, že náradie nech kupuje ten kto sa tým živý, ako príklad uvediem, že kúpil držiak, takú pri sa ku na sklo,ktoré využívajú majstri,keď menia okná, je to ich súčasť náradia A potrebujú to. môj "chorý" manzel si to kúpil tiež, naj smutnej sie je,že to iba nájdem....žiadna spoločná diskusia, alebo oznámiť, že by som rozmýšľal O tomto....samozrejme nepoužil to, stojí to prilepené na chladničke A ten primitívny názor, že to má ako držiak na rukavice V kuchyni má irituje.
Toto je moje utrpenie, A viem,že to zdedil takú chorobu nakupovania po jeho matke....lebo kupuje stále nieco....6 rokov ho prosím aby si zrušil dráhy účet vtatrabanke, som ochotná výstat radu, robím sekretárkU a pod. ale on je ako hlúpy, preto mám aj negatívny pohľad na svokru, stále mi kupuje zbytočnosti, viem však,že to je O tých ľuďoch, oni majú eufóriu Z nákupu, je to ako závislosť....A žiaľ nemám tiež dosah na peniaze,....V tomto prípade je aj vzdelaný, nefajči, ale hlúpy rovnako....
ja som náučná od rodičov kupovať nutné veci A zamyslieť sa nad tým, čo naozaj potrebuješ, pre mňa je to strašne utrpenie....iba mi to kazí vzťah K nemu, lebo pri deťoch sa nevládzem už ani slovnE diskutovať o tom, iba to vnútorné strašne prežívam, že nesporí, ale mine....bezakejkolvej chrbtovej kosti....
viem, kde je problém, chcela by som riešiť, ale sama ho dlhodobo nedokážem zmeniť....to sú závislosti na ktoré treba,Aby mne dal niekto kašu a ukázala by som mu ako sa dá inak....smutné je že čakáme 5 dieťa A neviem kedysi to uvedomí, samozrejme je to už V menšom, ale stále občas prinesie debilovinu....
odkazujem po ňom svokre, rok dopredu,aby poprosil,aby nič ne kupovala, žiadne oblečenie pre deti....hlúposti vietnamské....Nič jej ako synček nepovie, iba ja som musela už raz zdvihnúť hlas A povedala som dosť A vrátila som jej to....A budem jej to vracať.....každé euro ktoré minie na hlúposť je nerozumie hospodárenie A deti budU potrebovať iné veci, neskôr....šatstvo nekupujem, dobrí ľudia nám posúvajú...nepotrpí si na nové pre deti, preto mi to príde,kým sú malé...netreba I'm....
Toto je môj názor A skúsenosť.....žiaľ aj napriek tomu, že poradenstvo by som dala inýM ľuďom,jadro problému viem, sama to neviem zmeniť U nás doma
tá choroba sa volá ONIOMANIA, je to choroba dnešnej doby A veľa ľudí ju má, ani nevie O nej, je to bežná závislosť, priznanie si ,že tomu clovek prepadne je do istej miery ťažké.....
príčiny môžu byť rôzne, myslím si, že to nie je len obkukaniM správania osoby, ale aj nedostatkom lásky ...A pod. je to viacmenej psychické , a ako sme každý iný, každý si to vie obhájiť svojim spôsobom....
Ja si toto neviem predstavit teraz v dospelosti hlavne na plienky mlieko um to musi byt hrozne pre matku nemat co do ust detom.ale tiez som v tom vytastala raz si sla mamka vytiahnut z uctu poslednych 2000sk a ucet prazdny samozrejme otcim ich nevyberal no neskor sa priznal mamka chodila po zaloznach dokonca aj televizor zakladala.no hrozne detstvo preto som si povedala ze toto nedopustim aby takto deti zili.treba mat kasu pod kontrolou a dat mu ako malemu dietatu vreckove a viac nepytaj.moj muz minat ani nema na co.na naftu mu davaju kolegovia z prace do prace si nosi svacinu.z prace rovno domov.a ano aj mi fajcime ale nas vyjdu cigy mesacne do 100eur.ale deti netrpia.
@pieksamaki ako chapem,tvoj smútok,že muž míňa na debili ny,ale asi to nebude taký vážny problém keď čakáte piate dieťatko a sorry, ale svokra za svoje peniaze môže kupovať čo chce a kedy chce. Takze na čo míňa svoje peniaze je jej vec. Že ich rozhadzuje na de bikiny,čo už,ale kupuje aj vám,čo tam skúsiť ju navigovat na to čo potrebujete?
@maciatkolulu
skúšala som, nedá sa,kúpi podľa svojho vkusu....Áno,je tam problém aj V tom, že má vysoký dôchodok A teda vlastne má začo kupovať, ale ona je ten typ dôchodkyňa,ktorá donesie hrnce Z predvádzacez akcie, alebo ich tých dôchodcov opiju na promo akcií a kúpi tam debiloviny...je to jej spoločenské vyžitie....je taký typ proste.... Čo už narobim,....ale nesúhlasím,že môže si kupovať nám čo chce, zo začiatku sa človek pozerá, potom jemne naznačuje, ale to by si musela zažiť, že sa to už nedá zniesť po 5 rokoch, lebo chápem, že umeliny od Vietnamcov, kúpi,lebo nemá kde inde ale to mnozstvo...ale to by si musela vidieť, ona mi aj ušije zo starých veci pre deti, to mi samozrejme nevadí, veď je to aj program pre tých starších, sú uzitocny ale ona aj kúpi...A tolko sa samozrejme nevýnosI,lebo ja im točím zopar teplákov, 6-7 tričiek dokola....ona mi ušije 20 kusov A 10 kúpi....ťažko mi je to vysvetliť, aj chápem, že chce dopriať, no je to na hlbšie debatu, ako to vníma ona A ako ja....svokra nepozná prázdne skrine,ona ich musí mať preplnené, aby mala pocit že je dostatok, A keď som chcela vedome darovať chudobnejším, tak sa urazila. ja viem, že ona sa nedokáže vcítiť do mojej situácie, že sa mi to kopí, že ja pri častom praní mám už svoj prakticky odôvodnený postup, pri toľkých deťoch sa fakt kôpku ju veci A Bla bla...viacero faktorov,lebo ja potom vnútri spracovávam to, že na Vianoce jej dáme peniaze ako pod stromček....A ja lament ujem, že mám za to tieto debiloviny, lebo ona si realizuje svoju potrebu nákupu eufórie....Už to vôbec nevnímam, že áno, mala by som byto rada,že nemám lakomu svokru.....chýba mi tam správna miera obdarovania alebo ako to pomenovať.....je fakt smutné, že to nevedel A nevie od komunikovať môj manžel....ja mam rodičov naucenych tak, že dávajú do spor kasy deťom A nejakú drobnosť tiež babka kúpi, ale tiež pomenujeM, čo nebolo potrebné, lebo aj zabúdajú, že deti rastú A blbosti charakteru dekoračné predmety už fakt nie .... A bla bla. Raz budú mať po troche na vodiča V 18 Z toho možno....AK to ich brzdím, dajte im symbolicky kovové , nie 10 eurovku, lebo viem, ako si naši od trhajú od úst....chce ju dopriať, ale ja to neznášam, keď je to také na hlavu postavené....
vyzerám ako nespokojná alebo náročná nevesta, asi, ja viem....ale pravdu povediac, mňa by potešilo nič....lebo všetko vnímam ako starosť,ktorú aj tak musím pri tých deťoch Z času na čas upratať ja....Nie vždy oni, lebo aj niekedy únava, alebo pod....A asi sa sťažujeM na ten prebytok....no proste je to môj problém,ktorý sI musím ja vedieť korigovať A tak...
Áno, máme čo jesť, neni to problém V tom, ale muž nezarába až tak veľa, len tým, že nosime veci po niekom, tak na šatstvo ne min am fakt nič, občas najstarsiemu prvákovI nejakú novú vec, ja ani kadernicke, nič, ja nemám ani kedy...lebo deti mám tak po sebe, že fakt logistický nemám možnosť ísť kadernicke, idem iba raz za rok sa dať ostrihať, farbím si vlasy sama, deťom strihaM vlasy sama,lebo je mi to jednoduchšie, než sa vy chystať niekde , nie vždy sú zdraví, naozaj, nie vždy sa dá, atď. ledva dávame 2x do roka zubára...to objednávam všetkých naraz...aj príp. môj chrup vtedy...Aby to bolo jednou ranou...
nemáme možnosť strážiť babkamI, sú ďaleko, sa nesťažujem, len vysvetľuje M prečo je to niekedy nemožné...nikdy som si nenašla ani pani na stráženie, upratovanie, nezmohla som sa na to ...🙂 ale asi teraz už budem musieť aspoň na umytie okien, lebo sme už skoro rok V dome, A nedávam to....
blbé, že mám opačný problém ako autorka, len vidím tu podobnosť V tom nakupovaní nepotrebnosi U manžela, namiesto toho by napr. mohol šetriť na dovolenku , to on také nepozná...že šetriť, je, tak mine hneď.....mne aj V malom, že napr 50 euro vá blbost kúpená Z času na čas príde nesprávne hospodárenie, namiesto toho by som to dala na mimoriadnu splátku na hypotéku, aby sa čo najmenej preplatilo A človek by mal záťaž skôr Z krku. sama pociťujem úbytok životnej energie A snažím sa šetriť seba , aby som dokázala fungovať ešte 30 rokov, niekedy si to neviem predstaviť, či to dám....niekedy sa cítim totálne nemožná A teším sa na truhlu🙂,samozrejme od únavy 🙂, ja si myslím, že to máme každá, či máme jedno alebo viac detí....Na tom nezalezi....Podľa mňa vekom, ubúda životná energia....žiaľ na koníčky, šport nie je čas, som rada, že zvládam základ.
A tedá si tu vypisujeM svoje pocity , snáď neunudim ...nikoho .🙂
Ale autorke by som poradila razantnejši krok , neviem aký, aj viem, že to nie je jednoduché zvoliť aký krok, asi možno pre rozdeliť peniaze na sumu na každý deň, napísať to na papier a hlavne pri zvukovát mužovi, čo budú deti vekom potrebovať keď budú školáci, taký poplatok,taká školská taška, a toto omielat ako gramofón dokola mužovi, aby som mu to vstepila ako myšlienku, prečo nefajčiť...to by bol uspech....lebo ved je to aj jeho zdravie a treba aby bol co najdlhsie ok.....prečo to dať radšej na niečo ine, alebo budúcna....ja tak omielam manželovi, že či si vie predstaviť ako raz budú letné prázdniny, deti musíš niekde dať, a tábory 5 deťom sa nedoplatis, ale 8 týždňov je 8 týždňov, rodičia Z roka na rok starší, takže budeme odkázaní na tábory A pod.....Keď náhodou budem V práci.
matildax:
verím že to nie je ľahké, nevieš ako na to, A ľahko sa to povie, ale skusaj, cokolvek uznas za vhodne čo ti tu radime, lebo je to už na hranici únosnosti toho čo je správne,keď nie je čo do úst, nemôže kúpiť inú vec...
Ja neviem pisala som niekde ze moje deti nemaju co jest si co obliect ze nemaju ovocia jogurty sladkosti hracky od vymyslu sveta a aj tak skoncia v kosi.ze nemozu ist do skoly v prirode tento mesiac lebo nemam korunky ze nemoze ist na plavecky lebo nemam koruny.ja neviem pisala som niekde ze neplatime elektrinu hypo lebo mi muz zoberie posledne peniaze.ano fajcime obaja ano smrdime obaja od cigariet to je pravda ale rozhodne materialne deti netrpia.
Niečo podovné mám doma. len omnoho rozumnejšie. Sám mi dáva všetkú výplatu necháva si len na cigarety - 100e, so slovami ty vieš lepšie hospodáriť ako ja. Ja aj schvaľujem veľké nákupy - televízor, mobily,....a o všetko sa starám ja.
Odiaĺ si? chlieb a mlieko pre deti by som ti kúpila ak by si bola z MT a blízkeho okolia...
@matildax "On je praveze super otec co sa tyka vztahu s detmi" - to ako myslíš vážne, áno? Tak ja neviem, ale o super otcovi mám inú predstavu ... nie takú, že si kúpi somariny a deti, manželka nemajú čo jesť, nie je na plienky ... a on čo doma je? Či on chodí na obedy k mamičke a vy ste hladní? Nejako tomu nerozumiem. Však keď nemám čo jesť, tak sa snáď spamätám a nebudem kupovať ďalšie a ďalšie blbiny, keď ich nepotrebujem.
@matildax tak já mám manžela, který je naprostý opak, i přesto, že vydělává dost slušně a platí všechny účty, on sám si nekoupí skoro nic, to mu sím říct, že potřebuje nové boty nebo oblečení, v obhdě se ptá jestli si může do práce koupit sušenky ( a to ten nákup platí 🙂 i nějaké drobnosti za pár eur septá jestli může, ted si kupoval nový telefon, na který dostal od rodiny ještě k Vánocům a i tak se ptal jetli si ho eda může koupit a to máme každý svůj účet, takže přístup k penězům má, no u nás jsem nákupčí spíš já, ale neutrácím za sebe, ale spíš věci pro děti, do domácnosti, ale mně třeba pomáhají trvalé příkazy na spoření, takže si vydělím částku, kterou chci uspořit a ta odejde hned jako první z účtu, aby mi prostě zbylo jen tolik kolik můžu utratit 🙂 třeba i vám pomohlo, kdyby chlap hned po výplatě poslal třeba 50€ na spoření, na které on sám nemá přístup a které se může kdykoliv vybrat, abys prostě měla nějakou rezervu, kdyby se zase opakovala taková situace jako ted
☹ neviem si to predtavit
@deti95060810
@deti95060810 tak 1200 eur by si vedela lepšie minúť cez letné prázdniny,a tak odídu hore komínom a to nevravím o veciach ako onko ochorenia dých. ciest......

prepáč,ale to si zistila teraz po dvoch deťoch aký je nespoľahlivý? však to mať ako ďalšie hlúpe decko na krku....tak aký super otec,ked deťom niet za čo plienky kúpiť? nemaj doma ani cent,len kartu a tú si dobre schovaj