Manželke nestačí 500€
Ahojte chcem sa spytat.. sme spolu 6 rokov a zena je na materskej resp. Rodicivskej. Ma 400€ a 100€ jej davam ja +platim hypoteku , nakupi robim , veskere naklady na domacnost riesim ja zo svojho platu, je podla vas 500€ tak malo aby sme sa stale hadali ze nevie usetrit ani cent a kazdy mesiac aj tak nakoniec este davam
Peniaze ja? Uz som zufaly ..
@kittykat22 ono skor zalezi od toho ze ci ma muz prijem 1500 alebo 3000. Lebo ak ma mensi prijem tazko sa vyskakuje a treba sa krotit ak clovek ma je to samozrejme o inom 🙂 a to pan nenapisal.
Ale osobne poznam zeny ktore fnukali ze doma idu od vyplaty do vyplaty ale ich deti mali na sebe 70e bundy, v satniku dalsie 3 a oblecenie od vymyslu sveta. A tam to je uz na zamyslenie.
Ale tuto nepopisali o ktoru situaciu ide.
Mna by zaujimal tvoj plat. A asi by som sa nudila, kebyze nejdem na nakup.... Ved ju nechaj postarat sa o nakup potravin a nejake ine povinnosti okrem dietata 😉
BTW, mne by to celkom stacilo, kebyze mam 500€ len tak na nejake necakane vydavky, ci ako vreckove.
@kittykat22 ale ano 200e na seba nieje problem minut. 🙂 ked zratam kolko ma mesacne atoja kavy v kaviarniach radsej neratam. 😆 ale je to o tom ze viem ze mozem 🙂
@zuzanockamt na mieste manzelky by som neakceptovala, aby ma niekto vydeloval a posielal mi "vsimne".
A čo tak hospodáriť spolu a nie "moje, tvoje, veľa, málo". Ja toto nechápem. Obaja prispievate v rámci svojich možností. Ak druhý zarobí menej, má byť znevýhodnený? Alebo pomerne? A čo zvysnými peniazmi? Zarábam pre seba alebo pre rodinu?
@inhibiitor fuha, na čo to míňa teda? My sa snažíme z môjho rodicaku platiť aspoň nákupy, aj to je však malo na stravu a drogerku a oblecko.
@kittykat22 Absolutne, kompletne suhlasim.
@drahomirrra aspon vies, ako sa mas potom zariadit😉 Ak teda si rozumna zena, co dufam ano😇
@kittykat22 🤣ano, vieš pokiaľ nezarobíš na iné, ako základné potreby... Máš hold smolu 🤷♀️... Ani náhodou by mi nenapadlo ísť každý mesiac ku kaderníčke.. Bola som tam naposledy pred rokom... Lebo sú niektoré ženy, čo sú aj zručné a radšej sa strihajú samé 😉a v obchode si radšej kúpim slovenské rajčiny uprosred zimy aj za 5 eur... Ide o priority...
Muž platí všetky energie, poistky, šetrenia, tankuje mi do auta a raz za mesiac ide on na bežný nákup.. ja dostávam 430€ mesačne, úplne mi to stačí na sunar (stále kupujem v nejakej akcii, takže tento mesiac periem zadarmo, lebo bol k nemu prací prášok).. 15. idem vždy do dm kde si zbieram body a kupujem plienky, veci do domácnosti.. vždy mi vyjde aj na permanentku do fitka, kartón heetsiek, chodím este na nechty, pedikúru, kozmetiku, občas ku kaderníčke, este si aj šetrím 30€ na nové cicky 😅 a to vôbec nečarujem s tými peniazmi, nakupujem v sinsay a v pepcu, klasika.. keď chcem niečo drahšie, čakám na sviatok 😂 už sa teším do roboty, ale len kvôli tomu aby som si ušetrila viac 😂😂 lebo takto budem mat na nové cicky na dôchodku
@inhibiitor nech si pise zoznam vydavkov my tak robime raz za cas ked si chceme skontrolovat na co miname..proste kazdy jeden vydavok do sosita a hned uvidis.pis aj ty nech nema pocit ze ju kontrolujes a viete si to spolocne zhodnotit napr na konci mesiaca.sam uvidis ci su tie platby opodstatnene,alebo marnivost..napisal si vela co platis,ale naozaj ti viem vymenovat dalsich X veci na co moze davat ona.vratane kruzkov pre deti,oblecenie,drogeria,skolka...ale to su vsetko len dohady kedze ani nevieme ake stare mate deti a kolko ich mate.ci dava len na jedno alebo dve..
@inhibiitor ja žijem sama s 2 detmi, obaja sú už školopovinni. Najviac ma stojí strava a na jar / jeseň oblečenie, na koľko synovi rastie noha veľmi rýchlo a obuť + osatit + nakŕmiť teenegera si vie málokto predstavit. O nákladoch na bývanue, hypotéka, poistky, škola, atď ani nevravím. A kde som ja a moje potreby? Úplne vzadu. Takže ak žena platí plienky, umelé mlieko, nákupy, drogériu, nemusí byť vykreslena ako zlatokopka
ja osobne nechápem, ako môže na seba niekto mesačne plesnúť 500 eur. To čo si kupuje? Pozlátený kaviár na raňajky a tričká vyhadzuje namiesto oprania? Alebo čo. Ak mám stravu, bývanie zabezpečené, tak nie je o čom. Ja by som jej viac ako 100 eur nedala. Ak chce ísť na kávu, do divadla, do kina, tak nech. Ale to nestojí 500 eur. Krémiky a blbosti z drogérky si tiež nekupuje denne, ak teda nie je švacnutá..
@drahomirrra presne tak.. vsetko platim ja obcas kupi dribnost nejaku ale vsetko platim ja
Ak naozaj všetko platíš ty a platíš tie najdrahšie položky potraviny hypo účty tak pri jednom dieťati jej 500€ musí stačiť oblečenie určite nekupuje každý mesiac tak isto aj keby nakupuje malej hračky poprípade nejaké výlety z týej sumy musí jej to vyjsť ale keď si chodí kozmeticke kadernícke na nechty poprípade míňa na drahu kozmetiku tak sa nedivím že nevie vyjsť
@inhibiitor Uhm. Ako stare je dieta? Inak zena pracovala, mala normalnu metersku? Tak nam cca rozpis, ake mate naklady, skus nic nezabudnut a uviest, co plati ktory. Ale tak uprimne. Napr.
Hypo - ja
Telefony, Net, Netflix - ja
Mlieko pre dieta - zena..
Podľa mňa je 500 € až až.S manželom sme na tom podobne ja doma s deťmi a on pracuje. Veškeré nákupy, poplatky, hypo, škola.... rieši manžel. Mne necháva 400 € a úplne si vystačím s 3 deťmi,a aj si niečo kúpim len tak pre seba. S tých peňazí robím už len mini nákup(napr pečivo...).Nemá otvorený súkromný účet, na ktorý si sporí. Mala som známu, ktorá to robila 🥴
Fuuuha... No neviem si to predstaviť. My sme žili 2,5 roka z cca 800€, lebo ja som bola živnostníčka, nedarilo sa mi, fixný plat mal iba manžel. Do toho som otehotnela, 9 mesicov ležala na hadickach, takže ja som za 9 mesiacov neminula ani cent, bola som rada, že som žila. Ako živnostníčka som mala PN 2,30€/deň. A to máme výdavky čisto na bývanie 550€. Takže sme dvaja dospelí žili 2,5 roka z 250€ mesacne. Auto nemáme, elektricenku mal manžel vzdy ročnú, lebo sa to najviac oplatí, chodili sme do obchodu raz za 14 dní a spravili vždy 70-80€ nakup. Veci pre dieťa, nikdy som si nepotrpela, je miliarda ľudí, čo sa chcú detských vecí zbaviť a podonasali mi kvantá oblečenia od 46 po 104. Keď sa malý narodil, začala som opäť učiť, ale to nás zdierali, tiež to bolo len také vreckové, max 120€ mes. Ale mali sme viac. Do toho som si našla ešte druhú prácu na doma, ktorá mi ale tiež zarábala max 250€ mes., lebo som mala plácu na hodinu a tej roboty nebolo až tak veľa ako by som bola chcela. Malý pil špeciálne mlieko na predpis, za balenie som doplácala 7€, ale vďaka zdravotnej poisťovni (Union) sa mi všetko vrátilo naspäť, lebo na lieky a výživové doplnky sa prepláca 100% doplatkov pri deťoch. Navyše sme bio-eko-vegan rodina a teda všetky čistiace, pracie prostriedky, jedlo... Je drahšie, napriek tomu sme nikdy netreli núdzu, nikdy sme nehlasovali, nikdy sme nepýtali od nikoho peniaze. Okrem nás živíme aj 4 mačky a žijeme v BA. Potom sa nám podarilo zmeniť prácu, aj mne aj manzelovi, teraz obaja zarábame oveľa viac, platíme dieťaťu súkromnú škôlku, no žijeme tak ako doteraz. Ak potrebujem oblečenie pre dieťa, bazár existuje, ak potrebujem nové oblečenie pre seba (čo potrebujem raz za 7 rokov v priemere), tak máme pri paneláku Textil House, kde keď prídem v deň, keď majú každý kus po 0,50€, tak viem vymeniť celý šatník za 20ku. Na nechty chodím raz za mesiac a platim za ne 20€. Na kozmetiku a ku kaderníčke nechodím, striháme sa doma, sme na to sikovni a kozmeticku, pedikerku a neviem čo nepotrebujem. Ak má bolí chrbát, pomasiruje ma manžel, ktorý má základy maserstva. Na nejakej kultúre sme boli naposledy v roku 2018. Potom nebola príležitosť a potom bola korona a nakoľko sa nemienime dať očkovať, tak už sa nikam ani nedostaneme. Možno už nikdy. 2x za mesiac si objednávame donášku inak si chystame jedlo doma. Čo sa týka topánok, ja mám jedny na zimu, jedny na leto, jedny prechodné a jedny lodičky. Keď sa mi pokazia či rozpadnú, vtedy ich vymieňam. Nakoľko som od roku 2019 nikde nebola, topánky nové nepotrebujem. Môj manžel má ešte menej. Jedny celoročne, jedny do snehu a jedny elegantné, ktoré ale nie je kam nosiť. Dieťaťu kupujem topánky cez bazarik po jednom dieťati, kupujem ich každý druhý mesiac. Tak mu rastie noha. Ak potrebujem preňho nejakú bundičku či overalik, pozerám darovacie skupiny, ja sama všetky veci darujem, ktoré sú už vyradené. Ak nenájdem tam, vyfiltrujem do 5€ v bazariku. Všetko krásne veci, žiadne handry. Hračky si tiež vymieňam cez darovacie skupiny a ak mu niečo chýba a viem, že by to bolo prínosné, tak kúpim cez bazarik. Nie je to len preto, že nerada rozhadzujem peniaze. Je to hlavne preto, že sme veľmi eko rodina a všetko recyklujeme, nekupujeme nové, nezaťažujeme ekosystém dalsim bordelom, nevytvarame ďalší dopyt po fast fashion a plastových kravinach. Najlepšia dovolenka je pre nás ísť na stanovacku do hôr, zobrať si nejaké konzervy, necestujeme lietadlom, eliminujeme uhlíkovú stopu ako to len ide... A aj napriek tomu, že zarábame dobre, míňame minimum peňazí a zvyšok investujeme. Naozaj si neviem predstaviť mať 500€ mesačne a neplatiť z toho nic esenciálne a aby mi to nestacilo. Taký konzumný spôsob života a rozhadzovanie mi je veľmi cudzie, takže sa neviem vcítiť, no myslím, že ten kto nevie rozumne hospodáriť s malom, nebude vedieť hospodáriť ani s množstvom. Lebo niekto zarobí 800€ a dokáže 300€ odložiť. A niekto zarobí 10.000 ale čo z toho, ak mesačne minie 15.000. okrem Vianoc míňam zo svojej výplaty na neesencialne veci (takže okrem potravín, základnej drogérie, plienok a každý druhý mesiac topánočiek pre dieťa) zhruba 20-30€ mesačne. A na tie esenciálne mi to vychádza max 250€ mesačne. Fakt neviem, kde by som 500€ oplieskala. A ano, tiež si myslím, že život je aj o inom ako o základných potrebách. Pre mňa je zmysel života byť šťastná, vyrovnaná, mať prácu, ktorá na napĺňa a v ktorej môžem po sebe zanechať stopu, dať dieťaťu výchovu, ktorá z neho urobí prínosného človeka. A na to nepotrebujem ani značkové oblečenie, ani drahú kozmetiku ani nákladné dovolenky, lyžovačky, autá či každý druhý víkend wellness. To, čo považujem za dôležité je dať kvalitné vzdelanie synovi, rozvíjať jeho potencial, takže krúžky nám o rok začnú hltať veľkú časť príjmu, otvoriť mu dvere do sveta. Ale nie cez konzum a marnotranost
@inhibiitor tak napíš na co míňa?mne toľko dáva muž na stravu a ešte doplácam zo svojej výplaty.Ale ja z toho platím stravu plus aj on kupuje, platím doučovanie, mobil, drogériu, dieťaťu sebe oblečenie ..bežne veci do domácnosti
Ak ide z toho na kozmetiku, vlasy, umelé nechty, kúpi nejaké obliečky, hračky, knižku .vitamíny verím, že jej to nevychádza.Treba zistiť čo z toho plati
@luccija Nejako mi intuícia hovorí, že v tomto prípade mama platí mliečko, plienky, bežné "drobné" nákupy, rozumej 15 E za pár rožkov, maslo, mlieko, nejakú šunku, syr a trošku zeleniny pre dieťa, dieťaťu odev, drogériu, veď sem- tam "drobnosť" prací prach stojí predsa nič....všakže. A zrazu zistíš, že 250 Eur si dala na potraviny, esenciálne potraviny, za mliečko 50, za plienky 50 a hups...kde sme to.
Nejako mi to nevonia. Ujko hlavne nechce nič rozpísať a to je samo osebe divné, lebo by sme ešte zistili, že mama platí réžiu domácnosti a on ani netuší, v ktorom rade v obchode hľadať dámske vložky, toaleťák a prášok na riad. Predsa "také drobnosti", čo dokopy dávajú dvacku, všakže. 🙂
@inhibiitor skor zalezi ako ste bola ona zvyknuta zit pred rodicakom. Ja som zarobila nadstandardne a ano 430eur mesacne mi bolo malo. Manzel mi kedykolvek prihodil 500eur a platil mi aj oblecenie, tankoval auto, prispel na zuby. Proste zalezi standard aky mala pred materskou. Lebo ja ked idem s detmi von, ken v kidshouse necham 40eur, za vstupne, pizza a kava. Tiez ked ich zoberiem do auparku, kupim im jazdy na auticja, kolacik, sebe kavu, dzusiky je 30eur. Moj manzel nastastie rozumie. Pre tie, co to budu odsudzovat tak uz znova robim, cize uz od manzela si peniaze neberiem.

@kittykat22 ano setrit z rodicaku je mimo. Ale 400€ na seba a dieta je naozaj dost. Ja by som si aj dopriala a este aj usetrila. Kozmetika, kadernicka, ranajky standard. Ostatne plati chlap. Vobec sa mu necudujem, ze je mu zvlastne ze jej to nevychadza.