Máte preplatky alebo nedoplatky za kúrenie?
Teraz keď sa po novom rozratáva to kúrenie máte preplatky či nedoplatky? Nám ešte nedošlo vyučtovanie ale čo so sa v mojom okolí pýtala majú nedoplatky.
Preplatok 120 eur (dom, SPP, plynom kurime). Ziadna drama sa nekonala. To iste elektrina, tam.teda preplatok len par eur
@nikha2809 lebo sa ti na tvojej NONSTOP kúrenie poskladali susedia !!! Preto máš preplatok cez 500€....tým čo kúrili málo chodia nedoplatky a tým čo prekurujú a potrebujú nonstop 25 stupňov chodia preplatky...takto skvelo to nastavili, takže už ani nie je ochota šetriť keď ajtak príde nedoplatok...takže sa čsom zvýši spotreba celej bytovky a aj zálohové platby každému...
@jaroslav81 aha takže mala kvôli susedom mrznúť? 😃
@jaroslav81 ty si riadne psycho . Jasne kvôli susedom má preplatok 🤦
@petracandle nech robí čo chce, vysvetlil som jej prečo jej prišiel preplatok....mala vysoké zálohy z pred. roku, ale teraz, ako sa zmenilo rozpočítavanie, tak sa jej teplo prepočítalo medzi susedov vyšším podielom, ako to bolo v roku 2022, takže áno, jej teplo zaplatili z časti aj susedia....neviem či všetky ženy su fakt také tupé, ale niektoré nerozumiete ani základom matematiky....
@nikha2809 lebo na nonstop kurenie sa ti poskladali ostatni.
Tiez som z tych, co sa musela poskladat na ostatnych a to bezne kurim. Bez kurenia mi teplota klesne na 19 a menej stupnov (to som raz skusala, ked mi v robote hovorili, ze nekuria a maju teplo v byte) a ked kurim, tak mam 23 stupnov. A vdaka tomu kontrolnemu mechanizmu, kt.zaviedli, tak napriek tomu, ze kurim, patrim do skupiny menej kuriacich a skladam sa na tych, co si vykuruju bytu na ani sa neodvazim tipnut kolko stupnov.
Ako chapem, ze niektore byty spodne rohove musia viac kurit a je to voci nim nespravodlive, ale aktualne je to nastavene, ze ti co maju radi v byte "30 stupnov" alebo kuria extremne a sucasne vetraju vo velkom, tak ostatni sa im skladaju na ich plytvanie.
Skoda ze tie merace neeviduju aj teplotu v byte, ta by sa mala brat do uvahy a ziadny kontrolny mechanizmus by sa pri tychto plytvajucich domacnostiach nemal uplatnovat.
@jaroslav81 tupelko, ja veľmi dobre chápem ako sa to po novom teraz rozrátava, že v praxi domácnosti, ktoré šetria, tak teraz "zaplatia" aj z "kuričov", takže tí čo boli zvyknutí na veľké preplatky ich nemajú a tí čo kuria majú preplatky. Na jednej strane kktina, na druhej konečne spravodlivé voči sebcom, ktorí tam ani nezapli radiátor a išla od ich bytu zimu a susedia vedľa museli o to viac kúriť, alebo sa nechali cez stupačky vyhriať od susedov, ktorí kúrili.
Ja hovorím o tom, ako to chceš riešiť? To teraz mám prestať kúriť?? 😃
@petracandle to nie je o tom, aby niekto prestal kurit, ale aby sa na plytvanie neskladali ostatni.
Pointa je vtom, ze vidim, ze kurim na 23 stupnov a stale patrim do skupiny skladam sa na ostatnych. Co urobim? Zakurim viac a kedze mne 23 stupnov vyhovuje, tak budem musiet viac vetrat pri vacsom kureni. Dovod zmeny mojho spravania? Aby som sa dostala do skupiny, kde koeficient noveho sposobu vypoctu ma menej zatazi na zakl.zlozke.
Ale ak to urobi vacsina, tak sa zbytocne bude vykurovat dom na nech 25-28 stupnov a vsetkym nam stupnu platby - aj tym, co sa teraz pri teplote doma 25 a viac stupnov tesia z preplatku. A teda zarobi len dodavat tepla.
Preto by sa mala brat do uvahy i teplota v byte a nie, ze sa ostatni poskladaju niekomu na saunu v byte. Keby to zalezalo odomna, urcite by som ten kontr.mechanizmus neuplatnovala na byty, kt.maju teplotu v byte napr. od 25stupnov.
@jaroslav81
@vlastnynazor no takto za prvé absolútne nemám v byť 23stupnov, mám ledva 21 keď mám zapnuté radiátory a vykurujem všetkých ostatných lebo pod nami, vedľa nás z oboch strán je byť prázdny.Preto mám aj zimu pretože nikto okolo nás nekuri len sused čo je nad nami.Mame severný chladný byt a aj keď zapnem radiator na 4 tak viac ako 21 stupňov doma nemám.Roky som mala ja kvôli susedom ktorý jedny maju vedľajší byť ako chatu inak žijú v ba a druhý čo sú stále preč nedoplatky pretože radiátor nezapnu celú zimu a keď tam niesu je im to jedno
@vlastnynazor
@jaroslav81 okrem toho roky ich nezaujímalo že my máme doma totálnu kosu, keď nepustim radiátory je tam 17 stupňov, tak mňa to nemusí zaujímať teraz keď sa to počíta inak, ja nebudem mrznúť vo vlastnom byte aby susedia usterili
@nikha2809 jaj - susedia okolo vobec nekuria. Samozrejme ze nespadas do skupiny ludi, kt.si robia saunu, ked pises, ze mas v byte 21 stupnov. A aj v tomto pripade ma ten novy sposob vypoctu opodstatnenie.
Ja len upozornujem, ze ti co plytvaju, lebo maju radi teplo ako v lete, sa mozu tento rok tesit, ale ak zacne plytvat vacsina bytov v dome kvoli novemu vypoctu (lebo nebudu chciet byt v skupine, co doplaca), tak sa zdvihnu platby vsetkym = aj tym co si pravidelne vyrabaju saunu a doteraz doplacali a po novom maju teraz zrazu preplatky. A ziska natom len dodavatel tepla.
A preto pisem, ze by sa mala brat do uvaha i teplota v byte, a na tych co maju vysoke teploty (cize jednoznacne plytvaju a druhi sa im nato skladaju) - tak tito by za plytvanie nemali byt odskodnovani tym novym sposobom, ale tak novy sposob uprednostnuje i tychto teplomilov.
sa mi to tu paci, ze ti co platia za kurenie rocne 300€ tvrdia, ze platia kurenie tym, co platia 800-1200 € rocne......skutocne ukazkove nazory...
My sme mali preplatok, ale ooovela nizsi ako minuly rok a to hlavne za teplu vodu.. neviete, ako je to s cenami za vodu, ci to islo tak rapidne hore ? Lebo inak si to neviem vysvetlit..v byte poriadne nebyvame, sem tam sme tam cez vikendy..
@vlastnynazor
@jaroslav81 s termostatickymi hlavicami asi tazko zakuris v byte na 28st 🙈. Doteraz sme doplacali na spekulantov, co nekurili, teraz si pokojne mozu zapnut radiator na 3ku 😁
tak my mame nakoniec preplatok ale len 1,31 eur
Nedoplatok...keby neposielam od začiatku roka niečo naviac, bolo by 250, takto "len" 166. Náklady na teplo v porovnaní s minulým rokom o polovicu vyššie. Krása, hlavne, že zateplený panelák a ja idem doplácať tým, čo si behajú doma v trenkách..otras...no nič, najbližšiu zimu kúrim do luftu..
@luxus10 ale prosím ťa, ja som narozdiel od teba videla moje vyúčtovanie, aj som si ho porovnala s minuloročným, tak mi nevypravaj, či ja na niekoho platím alebo nie. Mám rohový byt, vedľa jeden byt takmer celý rok prázdny, podo mnou tiež, ale teda narozdiel od niektorých susedov nemám potrebu mať v zime doma 26 stupňov, 22-23 mi bohate stačilo. Vždy som mala zálohy nastavené rozumne a vždy mi stačili a nie, nepresvedčíš ma, že teraz je to nastavené spravodlivejšie. Všetci, s ktorými som sa bavila a snažili sa v zime kúriť rozumne na 3-4 majú nedoplatky a tí, ktorí sa chvália, že kúrili na 5 a chodili doma v krátkych tričkách, majú preplatky.
a ako sa zmenilo percento zakladnej zlozky?
@luxus10 pýtala sa na preplatok alebo nedoplatok....my osobne topime do posledného dňa ropnej sezóny vždy na 5
......periem každý rok viac a viac .platby rovnaké .minulý rok mínus 60 a teraz vyše 200 plus .
@parvinka0001 to je aka ta ropna sezona? A to akoze mate radiatory na maximum a otvarate okna?
@parvinka0001 to je aka ta ropna sezona? A to akoze mate radiatory na maximum a otvarate okna?
@solvina88 preboha tak asi to malo byť topna sezóna .len preskočilo písmenko . Áno občas otvorím aj keď máme zapnuté radiátory čo je natom neuveriteľné
@solvina88 preboha tak asi to malo byť topna sezóna .len preskočilo písmenko . Áno občas otvorím aj keď máme zapnuté radiátory čo je natom neuveriteľné
@parvinka0001 po mojom vyuctovani mam Ropnu nie topnu sezonu 🤣🤣🤣
@parvinka0001 po mojom vyuctovani mam Ropnu nie topnu sezonu 🤣🤣🤣
@eeffka 😁😁😁

@parvinka0001 tiež kurime stále mne je nonstop zima, iné roky som mala nedoplatky, tento rok cez 500€ preplatok.Som kukala jak puk