icon

Míňam veľa, alebo žijem s lakomcom?

jamamina77
10. máj 2016

Ahojte maminky, rada by som si vypočula Váš názor, radu, prípadne aj kritiku, hlavne konštruktívnu....

Manžel mi vyčíta, že míňam moc, pár krát mi spravil scénu a reagoval fakt neprimerane. Sme 4 členná rodina, predpubertiak, ročné bábo, a my. Moj rodičovský príspevok slúži na (poistku, dochodkove sporenie, benzin, a poplatky na staršieho v škole: strava, družina, sem tam poplatok na exkurziu, vylet, knihy, pomocky a trening). Manžel má platiť ostatné výdavky. vreckové nemám ani korunu.

Pravda však je, že hoci (podla mňa) kupujem fakt len absolútne nevyhnutné veci, manžel mi neprispieva koľko miniem, a idem do minusu, teda chapte, do mojich uspor. Aj ked mi ,,dá,, nejaké peniaze, nie však toľko , koľko som minula. Povedala som si veľa krát, aj jemu, že to takto sa nedá, aj poukázala, na fakt, že kupujem len nevyhnutné. On mi na to flochol, že nech sa uvedomím, že iní dokážu bez problémov vyjsť s troma detmi na vysokej z 500e mesačne, a popritom platiť aj hypoteku, aj isť na dovolenku.....vraj jeho kolega a iní..že, z čoho by som prípadne platila nájom, alebo hypotéku?

Asi viac než rok si sama, vediem denník výdavkov, aby som mala prehľad. (hlavne na veci, ktoré má hradiť manžel, ale ja ich kupujem)To som už robila aj v minulosti, a, vždy sa mi to osvedčilo. Obyčajne, miniem týždenne okrem už spomenutého priemerne 75E a to je na všetko - teda potraviny, ovocie zelenina, drogeria - plienky, cistiace potr. std, lieky, doktori, oblečenie,telefon. no proste všetko. to na pravidelné výdavky. Ak je nejaký nepravidelný, ako napr. oprava auta, poistka na auto ,topánky pre deti... je to navyše a tak ,,týždenná suma,, sa vyšplhá o to viac, napr aj na 130 - 150. Najmenej som minula asi 50e týždenne na všetko.Okrem toho manžel tiež má nejaké výdavky, hlavne ked kupuje materiál na prerábku, ale aj na iné, ale nemám prehľad,

Kupujem pre deti oblečenie len v sekáči, ale topane vačšinou nové, mnohé oblečenie má menší po staršom, tak nekupujem. Aj ja by som sa rada nahodila ako iné baby, ale, nie je z čoho, nechodíme do reštaurácií, kín, proste nikde, akurát tak sa prejsť, tiež by som rada častejšie ku kaderníčke, nielen 2x do roka...a potraviny aj iné kupujem len základné, oblečenie pre mna či obuv prakticky nekupujem. On sám kúpi často iba ak v dome fakt už skoro nič nie je, alebo, ak zloženie chladničky nevyhovie jeho chutiam. žiadny darček, ani deckám. tiež však chcem sa aj ja obliekať pekne, a je toho viac. On skor to kupovanie necháva na mna. To sú moje predstavy a info pre utvorenie si obrazu.

Chápem, že chceme prerobiť dom, aby sme mohli čim skor bývať v svojom, ale, podľa mojho názoru, neplytvám, a preto, pripadá mi nefer ked manžel takto reaguje. On bol ,,stary mladenec,, a kym sme spolu začali, v podstate, staral sa len o seba. vedel, do čoho ide, že bude na čas živiteľ rodiny iba on. Ja na MD, plánovane.

Ja som mu navrhla, aby sme spolu zapisovali aj jeho výdavky, (nakoľko o nich nemám prehľad) aby sme mohli spolu upraviť naše hospodárenie. Tu však na môj čoraz vačší údiv narážam na nedostatočnú spoluprácu z jeho strany, doteraz, počas už asi 3 mesiacov, je hárok uplne prázdny, akoby nechce ma informovať, odmieta, alebo skor, neprizná mi výšku výplaty (je pohyblivá a robieva aj nadčasy), robí aj fušky pre iných, má bočný príjem, ale, akosi , ked sa zaujímam, zatajuje bližšie info, asi, aby som nemala prehľad..teda, taký mám z toho dojem.Tieto veci ma doslova šokovali, nakoľko je mi jasné, že takéto správanie nemá v manželstve miesto. Najviac ma však bolia niektoré je vyhlásenia, a tie pre dokreslenie situácie pridávam, napr. ,,ked som pýtala na bežný chod domácnosti, a dával mi málo tak povedal že viac mi nedá, lebo ho chcem zničiť a pripraviť o všetko,, alebo ,,vraj by ho alimenty vyšli na menej ako mi dáva,, a, že si bude musieť otvoriť ešte další ,,čierny účet,, o ktorom nebudem vedieť a že nie je dobre, ked viem detaily o fuškách,, a občasne tie komentáre typu, nech sa spamatám..., ked sa mi len chrbtom otočí..

Máme každý svoj účet, on si tie fušky minie na záluby, zatiaľ čo ja občasne privyrobené (za doučovanie) na chod domácnosti. Najskor som si myslela, že snáď bol zvyknutý z predošlého single života na kopenie korun na účte a miňanie na seba iba, avšak, po mojich snahách si čoraz viac myslím, že žijem s lakomcom,nakoľko normálny chlap by pochopil. Nemožem však nechat decka v topankach o 2 čisla menších alebo nezaplatiť stravu v škole, alebo, telefon. tak kupim, zaplatim, hoci mi na to neda...kolko by mal. do prace nastupit nemožem, nemám kde nechať dieťa, a opatrovatelka stoji viac, ako by som zarobila.
Ako by ste danú situáciu riešili Vy?

Za vaše príspevky dakujem.

trisp
11. máj 2016

@natalym Účet je taký, aký si založíš. Buď ste majitelia obaja, alebo sa druhá osoba len dopíše ako disponent. Je to rozdiel. My sme s manželom obaja majitelia jedného účtu.

natalym
11. máj 2016

Lenže to s tou robotou sa jej môže vypomstiť. Náhodou si fakt nejakú nájde a o jej s radosťou nechá ešte viac platieb, však teraz zarába..........

bosoriak
11. máj 2016

@natalym nie. Banke treba vyslovne povedat, ze si prajete aby obaja boli majitelia. Pre banku je jednoduchsie spravit to ako disponenta, lebo je to pre nu bezpecnejsie. Lebo presne v pripade rozvodu a podobne su tam ine podmienky. Disponenta jednoducho majitel zrusi a fertig mariska, nema narok na nic, banka s tym nic nema, kym nedostane pripadne sudne rozhodnutie.
Majitel majitela zrusit nemoze.
Ako vravim, banky to nerady robia, lebo z toho mozu byt potom problemy. Ale spravit sa to da.

natalym
11. máj 2016

@bosoriak No veď preto sa pýtam, lebo keď sme robili účet, vždy mi to povedali takto. Že skrátka dvaja majitelia nemôžu byť a bodka. Neskúmala som to.

modraslza
11. máj 2016

nechapem naco ti je taky chlap..vlacit sa snim, trapit sa koly nemu a nic z neho nemas ani ty ani deti

marcelatje
11. máj 2016

Podla mna je uplne jedno ci je ucet spolocny alebo ma kazdy svoj. Vsetko je o dovere, ucte, respekte, tolerancii a dohode. Ak toto vo vztahu chyba nezachrani to ani spolocny ucet.

natalym
11. máj 2016

@marcelatje To je pravda. My máme niekoľko účtov a cez jeden ide úver, cez druhý zase úver, dva máme každý svoj na podnikanie.

1981mirka
11. máj 2016

@natalym Môžu byť dvaja. Mám to zistené. Nie síce s manželom /sme si navzájom spoludisponenttami / ale s mojím otcom máme 1 spoločný účet ktorý spravujeme kvôli neplnoletosti jeho vnúčaťa. Otec je už starší a tak dal ako spolumajiteľa mňa - keby niečo.

K autorke: Nikdy by som sa nedoprosovala peňazí na deti. Jednoducho manželovo oznámim čo treba kúpiť. Ak môžeme mať spoločné deti - tak peniaze tiež 😉

natalym
11. máj 2016

@1981mirka No čo by si robila, keby Ti povedal, že nemá?

sova76
11. máj 2016

@natalka13 No život je plný aj "nepríjemností", avšak aj tak obdivujem odhodlanie ženy, ktorá si vie povedať v nanič zväzku, že toho bolo dosť a rozhodne sa odísť. Nie je to jednoduché a ani to nie je každý schopný zrealizovať. Ale niekedy je to tá najlepšia cesta najmä pre deti... Keď sa človek pohne a spraví nejaké rozhodnutie, aj keď rizikové a nepopulárne, ale aspoň sa rozhodne situáciu riešiť.
A aj v tomto prípade.. ako to tu niekto nazval - ekonomického vydierania a vlastne aj duševného týrania, určite treba niečo robiť. I keď bol chlapec starým mládencom, musí si uvedomiť, že zlaté časy skončili a nastal rodinný život plný povinností. Ono ďalšia vec je, v akej komunite sa chlapec pohybuje. Ak má slobodných kamarátov, ktorým sa len sťažuje a tí mu dávajú rozumy,... tak s pánom bohom...

1981mirka
11. máj 2016

@natalym To nepovie - mám prehľad o našich financiách. A on tiež. Vie napr. koľko bude stáť šek za obedy v škôlke a pod. Takže s tým vopred ráta. Dokonca veľké nákupy potravín robí on, lebo bývame v malej dedinke a do mesta chodí častejšie ako ja.

Určite mu nepoviem len tak, nech mi kúpi auto či počítač 😀 no veci potrebné k životu mu rovno píšem na nákupný lístok.

natalym
11. máj 2016

@1981mirka No ale to si jej neporadila, len si písala ako je to u Vás doma.
Napísala si, že by si sa nikdy nedoprosovala peňazí na deti. Ale ona sa doprosuje, alebo rieši z úspor, takže povedať je ľahko, že by si sa nikdy, ale čo napr, v jej prípade a keď on povie, že nemá a Ty nevieš či má alebo nemá....... Pravdepodobne by si sa už nepýtala a riešila by si ako by si vedela. 😉

Toto je ten rozdiel, ja by som sa nikdy, ale...........

kexik218
11. máj 2016

Tak to mi je cele divne ked si manzelia delia peniaze na moje a tvoje. To nevedie nikam sorry. Cele zle uz z pristupu... To akoby si riesila zlomenu nohu tabletkami od bolesti. Treba opravit cele manzelstvo u vas nie tuto "skulinku".

1981mirka
11. máj 2016

@natalym Bolo to myslené tak, že manžela /alebo partneri ktorí majú deti/ by mali vedieť ako sú na tom finančne. Teda spolu. A podľa toho hospodáriť. Ak nevie, treba riešiť najprv to.
Ak sa to nedá - tak tam už bude iný problém. Možno aj to týranie. Nielen ekonomické, ale aj psychické. A tam sú už potom iné rady 😢

flower72
11. máj 2016

okrem fyzického či psychického týrania existuje aj ekonomické týranie a toto je učebnicový príklad. Vy chcete situáciu riešiť, ale druhá strana nie. Aj keď sa na uši postavíte, nebude nikdy dobre. Nie, nemíňate veľa, viete si objektívne spätne analyzovať výdavky (čo napríklad ja nerobím). Skúste porozmýšľať, či budete šťastná v tom novom dome, kde Vám každý kút bude pripomínať ten nátlak z manželovej strany. Nielen on má právo na pohodový život v manželstve, ale aj Vy. Presne o tom je manželstvo, ak sa jednému nedarí, druhý to potiahne. Potom sa karta obráti a druhý potrebuje pomoc prvého. Je to tak aj u Vás? Držím palce, aby ste mali silu na toto všetko.

natalym
11. máj 2016

Takže existujú dva spôsoby:

1. Rázny a pochopí.

2. Rázny a nepochopí - rozchod.

Takže zostáva asi len, keď bude vyhukovať o alimentoch veta: Áno súhlasím s Tebou aj mne by bolo lepšie bez Teba s alimentami. Možno to by pomohlo.

bykaterina
11. máj 2016

ukazkový priklad ekonomickeho tyrania, ktorý niekedy prida k sebe socialne co uz v podstate mas lebo pochybujem ze ides s kamoskami na kavu. A o psychickom ze prezivas ani nepochybujem ked pises ze sa mas uvedomit a podobne keci na tvoju adresu.. no uz mame na skok k fyzickemu tyraniu, no ja byt tebou mu jasne poviem ako si to predstavujem ale poviem ti ked som to citala v duchu som ti balila veci ...

natalym
11. máj 2016

Podľa mňa je podstatné, či je dobrý manžel a otec v iných ohľadoch. A či deti majú nižšiu životnú úroveň ako on sám.
@jamamina77 Myslíš si, že vy s deťmi s viac uskromňujete ako manžel? Resp. to čo patrí im, on schováva Ty vykrývaš?
Môj mi napr. na vykrývanie povedal, že míňam predsa spoločné peniaze, nie moje, keďže sme manželia.

tiumen
11. máj 2016

@jamamina77 prepáč, ale akože pred tým takýto nebol ? Ja mať takéhoto debila tak už som dávno rozvedená.. my máme každý 2 účty teda spolu 4 😀 manžel platí takmer všetko, ja z rodičáku pokupim malému čo treba (plienky, vlhčené, sudocrem, zasobu jogurtov) a potom platím bežné nákupy jedla v obchode pokiaľ mám peniaze.. keď sa minú tak mi dáva na nákupy hotovosť alebo mi necháva jeho kartu..

Na tvojom mieste by som určite nešla do toho "minusu" a platila z našetreného.. proste jemu by som nenavarila a keby sa čudoval tak by som mu povedala že som nemala z čoho nakúpiť..

A na tvojom mieste by som si spravila ešťe jeden účet o ktorom by on nevedel a tam si po troche odkladala - my mame s manželom také "sporiace" účty v zune kedže su za 0€ a ja si tam odkladám peniaze z aukcii a bazáru a manžel na ten jeho vždy nejaké eurá z výplaty na nečakané výdavky 😉

monciky
11. máj 2016

@natalym
v banke sada spravit zmluva aj tak, ze obaja budu majitelmi, je to komplikovanejsie, ale ide to...

monciky
11. máj 2016

akoze ja si vzdy hovorim, ze nemam najidealnejsieho muza, ale aspon peniaze mam od neho, lebo keby tie nie, tak sa rovno uz rozvediem..., od svadby mame jeden ucet, ja som majitelka, on disponent, vsetky fusky a tak mi da do spolocneho, ale zase ak nieco chce, tak si na to vypyta a niekedy to dost financne boli🙂 ale zase ked nemame, tak si nekupi..., su lepsie aj horsie obdobia..., cely rodicovsky minam len na maleho, a zvysok co potrebujem ide z uctu, ja na seba minam take bezne ze kadernik, sem tam dajaky casopis, ked potrebujem tak oblecenie, kozmetika mimo tej rodinnej, ked mam chut na nieco z pumpy alebo tak, vzdy mam u seba malu hotovst a kartu v penazenke, nikdy nejsom bez penazi a moj muz takisto..., napr. teraz sme trochu natenko s rezervou lebo robime okolo domu a pododbne, tak som vcerajsi nakup v Rakuska zatiahla z penazi co som dostala na meniny, aby som nemusela minat z uctu, ale zase ked budem chciet nieco, tak si zoberiem zase z uctu, ked uz tam zase bude nejaka rezerva nasetrena...
ja by som s takym chlapom nebola..., a druhe dieta by som uz duplom nemala

koriblik
11. máj 2016

No veru obdivujem ťa. Môj vie byť občas držgroš, ale ja som míňač, tak sa skvele dopĺňame. Momentálne mám materskú, tak minam na deti, kupujem vsetko, aj dopredu. Ale keď som mala rodičak a minula som, nikdy nemal problém dať mi kartu ... Vždy kúpi čomu nakazem, ale len to 🙂 tak ked idem ja do obchodu a miniem dvakrát viac než on tak zaskamre, že čo som zas kupovala, ale viac menej v dobrom. Tiez sme boli dlho spolu bez deti a každý pekne zarobili, takže keď som ostala doma, bolo to poznať, ale tak sme sa rozhodli, s tym sme počítali. Dokonca mi dá aj na nechty ci na kaderníčku, keď si spýtam a to už tiež máme dve deti. Asi by som to tiež riesila tak, že nenavarim mu, neoperiem mu, nech sa chlapec spamata. Najhoršie je, že sa teraz cíti na koni, keďže máte malého a nedá sa vám ísť do práce. Držím vám palce, nech ho zlomite a že sa spamätá. Ak vás a deti ľúbi tak určite...

lubina
11. máj 2016

@jamamina77 vlmi divne je spravanie tvojho muza, ved ste jedna rodina, mal by prispievat na vsetko, nie ze ty vsetko plati a on si z fusiek hradi svoje hoby...to by ma porazilo. A to ze nevies o jeho rijmoch je tiez divne. V manzelstve to mas vediet...nieco s tym musis urobit, situacia nie je pre teba unosna...prestan platiti a uvidis co sa bude diat..

svetluska82
11. máj 2016

hmmm ja som si brala aj s dietatom stareho mladenca, ktory byval u rodicov, mama hotel fungoval jak hodinky... Najprv sme mali spolocny ucet, zarabali sme rovnako, ja neminam vela, ale ked som si chcela kupit tampony a platila kartou jemu prisla sms a hned volal co kupujem, ci to potrebujem...Postupne to zacalo coraz viac a ja som sa citila neprijemne. Oddelila som si ucty a rozdelili vydavky na polovicu, v tomto je klud. Teraz ma len polovicny uvazok a zaraba velmi malo, no ja nie som ochotna upustit od toho, aby tie vydavky co sme si rozdelili platil aj teraz, aj ked ide do svojich uspor...Nech chlapec vidi, ake je to trapne, a mozem povedat, ze sa trosku znormalnil, teraz sme kupili na hypo vacsi byt tak sa este len ucime ako to je ked odijde vacsia ciastka na hypo, ale tak zrusila som niektore svoje vydavky ako drahe kremy, nechty a pod. veci Ak potrebujem pre syna na doucovanie a nemam aktualne tak mi muz da a naopak. Na chlapov treba tvrdo a neustale argumenotovat az kym im rec nedojde...Ale zas moj sa nevyhraza ciernym uctom mame aky taky prehlad ....U nas zas svokra riesi, ze preco ak ja setrim na dovolneku napr. tak ziadam, aby si muz zaplatil za seba....Toto nejdu predychat....Zas u nas to zrejme nieje idealne manzelske spoluzitie no nedalo sa inak

kvetinka75
11. máj 2016

@stardust som napísala že aj podľa výšky príjmov, kto má vyšší príjem platí viac.

radsej_knihu
11. máj 2016

@alicka850 Ved to je jednoduche, ucet ma byt tvoj a on ako disponent. V pripade rozchodu zrusit dispozicne pravo na ucet a nechat mu len kartu s limitom XY mesacne (aby sa dostal k peniazom, ale nemohol ucet vybielit).

A ked nesuhlasi, tak hladat ineho chlapa.

alicka850
11. máj 2016

@radsej_knihu to je presne rovnaky pripad len v bledoruzovom ☺ Clovek sa uci na vlastnych chybach a mne uz tych 5 e mesacne nestoji za to.

alicka850
11. máj 2016

@trisp ano,aj ja som ba vydavala navzdy. Bohuzial, nevyslo to. Drzim Ti palce,aby nkkdy nehovor nikdy u vas platilo na 100% ☺

alicka850
11. máj 2016

@bosoriak definicia spolocneho uctu je rozna, napriklad aj to, ze je pisany na jedneho a druhy ma od neho kartu a dispozicne pravo a chodi tam obom vyplata a platia sa z neho vydavky na domacnost a kazdy na co potrebuje. Ci to uz nie je spolocny? Mne skoncil studentsky a manzel uz zarabal,takze sme novy nezakladali,ale vyuzili ten jeho. Mala som od neho kartu aj pristup do IB,takze ma ani nenapadlo, ze by sa nieco mohlo stat a toboz,ze sa raz rozvedieme.

kefrinky
11. máj 2016

Hmm zaujimava tema aj s prispevkami....bolo by fajn, keby autorka napisala, ked sa porozprava s muzom ako to dopadlo, ci to malo ucinok, ci teda skusi manzel inak riesit financie, alebo naozaj to bude smerovat k sudu a podobne.....
Drzim palec nech to dopadne akokolvek..... 🙂