icon

Míňam veľa, alebo žijem s lakomcom?

jamamina77
10. máj 2016

Ahojte maminky, rada by som si vypočula Váš názor, radu, prípadne aj kritiku, hlavne konštruktívnu....

Manžel mi vyčíta, že míňam moc, pár krát mi spravil scénu a reagoval fakt neprimerane. Sme 4 členná rodina, predpubertiak, ročné bábo, a my. Moj rodičovský príspevok slúži na (poistku, dochodkove sporenie, benzin, a poplatky na staršieho v škole: strava, družina, sem tam poplatok na exkurziu, vylet, knihy, pomocky a trening). Manžel má platiť ostatné výdavky. vreckové nemám ani korunu.

Pravda však je, že hoci (podla mňa) kupujem fakt len absolútne nevyhnutné veci, manžel mi neprispieva koľko miniem, a idem do minusu, teda chapte, do mojich uspor. Aj ked mi ,,dá,, nejaké peniaze, nie však toľko , koľko som minula. Povedala som si veľa krát, aj jemu, že to takto sa nedá, aj poukázala, na fakt, že kupujem len nevyhnutné. On mi na to flochol, že nech sa uvedomím, že iní dokážu bez problémov vyjsť s troma detmi na vysokej z 500e mesačne, a popritom platiť aj hypoteku, aj isť na dovolenku.....vraj jeho kolega a iní..že, z čoho by som prípadne platila nájom, alebo hypotéku?

Asi viac než rok si sama, vediem denník výdavkov, aby som mala prehľad. (hlavne na veci, ktoré má hradiť manžel, ale ja ich kupujem)To som už robila aj v minulosti, a, vždy sa mi to osvedčilo. Obyčajne, miniem týždenne okrem už spomenutého priemerne 75E a to je na všetko - teda potraviny, ovocie zelenina, drogeria - plienky, cistiace potr. std, lieky, doktori, oblečenie,telefon. no proste všetko. to na pravidelné výdavky. Ak je nejaký nepravidelný, ako napr. oprava auta, poistka na auto ,topánky pre deti... je to navyše a tak ,,týždenná suma,, sa vyšplhá o to viac, napr aj na 130 - 150. Najmenej som minula asi 50e týždenne na všetko.Okrem toho manžel tiež má nejaké výdavky, hlavne ked kupuje materiál na prerábku, ale aj na iné, ale nemám prehľad,

Kupujem pre deti oblečenie len v sekáči, ale topane vačšinou nové, mnohé oblečenie má menší po staršom, tak nekupujem. Aj ja by som sa rada nahodila ako iné baby, ale, nie je z čoho, nechodíme do reštaurácií, kín, proste nikde, akurát tak sa prejsť, tiež by som rada častejšie ku kaderníčke, nielen 2x do roka...a potraviny aj iné kupujem len základné, oblečenie pre mna či obuv prakticky nekupujem. On sám kúpi často iba ak v dome fakt už skoro nič nie je, alebo, ak zloženie chladničky nevyhovie jeho chutiam. žiadny darček, ani deckám. tiež však chcem sa aj ja obliekať pekne, a je toho viac. On skor to kupovanie necháva na mna. To sú moje predstavy a info pre utvorenie si obrazu.

Chápem, že chceme prerobiť dom, aby sme mohli čim skor bývať v svojom, ale, podľa mojho názoru, neplytvám, a preto, pripadá mi nefer ked manžel takto reaguje. On bol ,,stary mladenec,, a kym sme spolu začali, v podstate, staral sa len o seba. vedel, do čoho ide, že bude na čas živiteľ rodiny iba on. Ja na MD, plánovane.

Ja som mu navrhla, aby sme spolu zapisovali aj jeho výdavky, (nakoľko o nich nemám prehľad) aby sme mohli spolu upraviť naše hospodárenie. Tu však na môj čoraz vačší údiv narážam na nedostatočnú spoluprácu z jeho strany, doteraz, počas už asi 3 mesiacov, je hárok uplne prázdny, akoby nechce ma informovať, odmieta, alebo skor, neprizná mi výšku výplaty (je pohyblivá a robieva aj nadčasy), robí aj fušky pre iných, má bočný príjem, ale, akosi , ked sa zaujímam, zatajuje bližšie info, asi, aby som nemala prehľad..teda, taký mám z toho dojem.Tieto veci ma doslova šokovali, nakoľko je mi jasné, že takéto správanie nemá v manželstve miesto. Najviac ma však bolia niektoré je vyhlásenia, a tie pre dokreslenie situácie pridávam, napr. ,,ked som pýtala na bežný chod domácnosti, a dával mi málo tak povedal že viac mi nedá, lebo ho chcem zničiť a pripraviť o všetko,, alebo ,,vraj by ho alimenty vyšli na menej ako mi dáva,, a, že si bude musieť otvoriť ešte další ,,čierny účet,, o ktorom nebudem vedieť a že nie je dobre, ked viem detaily o fuškách,, a občasne tie komentáre typu, nech sa spamatám..., ked sa mi len chrbtom otočí..

Máme každý svoj účet, on si tie fušky minie na záluby, zatiaľ čo ja občasne privyrobené (za doučovanie) na chod domácnosti. Najskor som si myslela, že snáď bol zvyknutý z predošlého single života na kopenie korun na účte a miňanie na seba iba, avšak, po mojich snahách si čoraz viac myslím, že žijem s lakomcom,nakoľko normálny chlap by pochopil. Nemožem však nechat decka v topankach o 2 čisla menších alebo nezaplatiť stravu v škole, alebo, telefon. tak kupim, zaplatim, hoci mi na to neda...kolko by mal. do prace nastupit nemožem, nemám kde nechať dieťa, a opatrovatelka stoji viac, ako by som zarobila.
Ako by ste danú situáciu riešili Vy?

Za vaše príspevky dakujem.

bosoriak
11. máj 2016

@alicka850 ono nejde len o rozvod, ale aj o prava na zmeny, uvery a podobne. Aj keby sa napr. Manzelovi nedajboze nieco stalo, banka moze disponentovi peniaze zadrzat az do ukoncenia dedicskeho konania napr. Proste malo rozdielov, kym je vsetko OK, velky rozdiel, ked je nejaky problem.

katarinamarkova
11. máj 2016

@jamamina77 ako by som riešila túto situáciu? ( ale to som ja ) .....Našla by som si chlapa, čo je ozaj chlapom a vie sa o rodinu a hlavne chce sa o rodinu - nie len o seba - postarať. Tohto akože chlapa by som poslala kade ľahšie ešte zo slovami: tak mojko, teraz ti ukážem koľko si dával predtým a koľko budeš dávať teraz na to výživné 🙂

k téme:
- som stále na rodičvskom a od septembra aj v práci.....manžel pracuje.....
vačšie výdavky - úvery, auto, elektrina, voda, opravy, renovácie, dom, záhrada - idú z jeho výplaty
domácnosť, deti, škôlka, strava, topánky, oblečenie, niečo do domácnosti - idú z mojej výplaty
keď potrebujem niečo viac - pýtam od manžela - len sa spýta koľko? a či stačí zajtra ( samozrejme pýtam, keď viem, že neplatíme niečo čo by nás dostalo do mínusu )
keď potrebuje manžel doplniť stav - lebo kupoval, platil niečo väčšie - len sa spýtam koľko? stačí zajtra? ( samozrejme všetko podľa akutálnych výdavkov a stavov na oboch stranách )

ešte otázočka:
koľko má to dieťatko s kt. si na rodičovskej? nemôžeš ísť do práce?

ps: prepáč za úprimnosť....ale tomu tvojmu asi ešte v tej staromládeneckej hlave nedocvaklo, čo to je byť rodinou, čo je byť otcom, manželom.

marcela305
11. máj 2016

@katarinamarkova dieta ma vyse roka a nic by to nevyriesilo aspon nie to ze on je blbec ked jej nedava peniaze nie dostatok keby ide do prace zaobide sa i bez neho

jamamina77
autor
11. máj 2016

ahojte, dakujem za prispevky, nestihla som precitat vsetky, ale aspon nejake info, no, jedneho syna mam z predosleho vytahu, vyzivne ale nedostavam, nakolko otec nezvestny. S terajsim partnerom sme 4 roky. jasne, že sme sa rozpravali aj predtym, o tom, ako veci budu fungovat, ale, je to akosi inac....manžel vedel, do čoho ide. No, ono, často, mi povie čo kupil, alebo, kupi rano rožky a pod, ale, mnoho krat, a to je fakt mnohokrat, veci, o ktorych by mam mal informovat automaticky, hlavne financnych, mi nepovie a potom sa musim pytat....casto aj povie, veci, ako som už spomenula....
Mne sa skor javi, že chalanovi nedochadza, a tiež, ako už tu niekto spomenul, že ,,panikari,, ked zrazu sa mina, alebo, naklady su ovela vačšie než ked bol sam. A, že korunky na jeho učte nepribudaju už tak chytro. To zapisovanie je moja iniciativaa, to nevzžaduje, jednoducho, som chcela mat prehlad, nakolko, prijem na MD a RD riadne klesol.
Nateraz, nechcela by som riešiť rozvodom, ale, je mi jasne že takto to dalej nejde. V podstate, nemam nič proti dvom učtom, ale iba ak by sa prispievalo podla prijmu a automaticky na to, čo treba. A jasne, že veci su Nase, nie moje a tvoje, teda, tak by malo byt....ale, očividne ma problem, ak nema 100perc. kontrolu nad tym.

neviem, či ma vyznam sa spytat svokrovcov, akym sposobom hospodarili oni, manzel tvrdi, ze jeho otec odovydaval celu vyplatu mame a ta potom asi mala pod kontrolou financie na domacnost, ale, to je iba co manžel povedal...on asi ma obavy, a chce byt kontrolorom on...no, neda sa takto

cervenaruza123
11. máj 2016

@jamamina77 Moj muz mal zo zaciatku trochu problem s financiami. Ja som studovala, vedel, ze budeme zit len z jeho prijmu, bol na to pripraveny, otvorene sme sa o tom rozpravali, napriek tomu boli spociatku obcas hadky, naco som toto kupila, jak som mohla tolko penazi minut a tak podobne. Aj sme potom zvazovali oddelene ucty, ale tak ja som zacala zapisovat na co miname a vzdy som sa ho pytala, co som nemala kupit. Samozrejme malokedy nieco nasiel, vsetko uznal, ze bolo potrebne kupit. Parkrat som vyskocila ja nanho, ze ked sa mu nepaci, nech chodi nakupovat on a nech on planuje vydavky. No a potom sme rozpravali, ze co po skole, ked nahodou ja budem zarabat viac? On si pocas skoly bude uzivat peniaze a ja ledva zakladne veci si budem moct kupit a po skole budem si uzivat ja luxusne ak by som mala vyssi plat a on nie? Proste my sme si potom povedali, ze je to vsetko spolocne a hotovo, treba si len zvyknut.
Neviem si predstavit, co by som robila, keby mi nechcel povedat, kolko zarobi alebo ze ho chcem len osklbat, asi by som zvazila celkovo vztah, ak dokaze take nieco povedat. V manzelstve je vsetko spolocne vlastnictvo pokial viem, cize ak s tym neratal a nevie sa s tym zmierit, nemal sa zenit. Ale teda ak mas pocit, ze vztahovo vsetko klape a problem su len financie, skusila by som nanho ist s tym, ze ak budem zarabat viac, ci mam potom minat len na seba luxusne a chodit na vylety k moru s kamoskami, lebo on si to zo svojho platu nebude moct dovolit alebo ze ako je to podla neho spravodlive. A aj by som mu dala vsetko na starost. Nech plati a nakupuje on, ja by som zacala platit len nevyhnutne veci a zacala mu "varit" chlieb s maslom a podobne veci a odovodnila by som mu to tym, ze predsa setrim, ze inak mi nevychadza. Alebo proste iba nenakupis a nech ide nakupit on, ked chce nieco normalne jest. Plus by som mu po kazdom nakupe ukazal blocek, nech mi ukaze, co som nemala kupit. Chlapi su vacsinou rozumovo zalozeni a lahko sa im povie, ze miname vela, ale tazko sa im odporuje dokazom, ktore vidia cierne na bielom. Ked ti povie, co si nemala kupit, tak aspon budes vediet, kedy bude spokojni. A ked nebude vediet nic povedat, tak proste casom pochopi, ze sa inak neda.

jamamina77
autor
11. máj 2016

@cervenaruza123
no, presne, aj som tak spravila, ked mal hlasku, ze neco som tolko minulaa bla bla, tak som povedala, že, ved tu mas zosit, tam je vsetko, nech ukaže položku, ktora by tam nemala byt, teda, kde je to ,,rozhadzovanie,, a on - ani don nekukol - podla mna si je velmi dobre vedomy, že neplytvam, ale lakomec, nechce dat.

@natalym - nateraz, dam mu natvrdo este sancu, ale ak sa nenapravi, tak to o nejaky cas ukoncim, bo takto sa neda. Mal uz dost času na spamatanie, a, dieta rodinu, chcel tak on, ako aj ja. Avsak, o rodinu sa treba aj starat...

najdem prilezitost a hodit opatovne rec a dat jasne terminy, hranice, a snad docvakne mu

cervenaruza123
11. máj 2016

@natalym My ked sme sli zakladat ucet, povedali nam, ze sa uz taky ucet spravit neda, ze donedavna sa dalo. Konkretne nam pani vravela, ze ona sa vydavala pred dvoma rokmi a ze to este stihli 😀 . Ale mozno je to len v nasej banke, v inych bankach viem ze niektori manzelske ucty maju, len vacsinou tam su aj pre nas menej vyhodne podmienky

cervenaruza123
11. máj 2016

@jamamina77 Ja by som mu to pod nos strcila 😀 . Moj muz tiez tak, zlostil sa, ale ked som mu povedala ze pozri blocky a podobne, tak sa tvaril, ze nic. Tak som mu ich zacala strkat pod nos, resp. citat a nech rovno povie, co som nemala kupit. Proti tomu nemal sancu 😀 . U nas bol inak vyslovene ten problem, ze dost dlho si mohol uzivat len sam svoj plat, prirodzene je dost setrny a bol to prenho doslova sok, ked sa zrazu zacalo minat aj na mna a on len videl, ze peniaze sa minuli a netusil naco. Ale zvykol si, momentalne mam prakticky vsetky financie pod palcom ja, sice o tom rozpravame, ale ja mam o vsetkom prehlad a planujem, vacsinou aj nakupujem ja a uz je skor vdacny za to, ako by sa mal zlostit 😀

santeema
11. máj 2016

@jamamina77 boze zlatko moje🙂...ty mas ale nervy zlate, ja by som takeho partnera prizabila 3 krat tyzdenne🙂, moja odpoved na tvoj prispeok, ze zijes so sebcom a lakomcom. aj ked tych penazi niekedy nie je vela, deckam treba aspon obacas urobit radost darcekom a tebe tiez, ved si mamina jeho pokladov - jeho deti, preboha. to ake budu mat spomienky na detstvo?? rychlo od neho prec....

monikaparson
11. máj 2016

@cervenaruza123 ako to myslíš, že taký účet sa nedá spraviť? Je jeden majiteľ účtu, ale disponentov môže byť viac, napr. manžel by bol majiteľ a manželka môže byť disponent, neviem do akej úrovne, ale dá sa, teda my sme sa na to informovali a normálne by boli dve karty, prístupy už si medzi sebou dohodneme aj na IB a pod., neviem ako to malo byť, ak by som ja chcela ísť niečo riešiť. Nakoniec nám zostali dva účty, ale o všetkom spoločne vieme, nemáme si, čo tajiť.

cervenaruza123
12. máj 2016

@monikaparson No v banke, kde sme my, sa neda spravit taky ucet, kde by mali obaja uplne rovnake prava (ze vraj), cize v pripade smrti toho hlavneho vlastnika uctu, disponent nema pravo na nic, ale sa caka na dedicske konanie ci co. Ale pocas zivota sa da samozrejme vyuzivat vsetko. Tak nam to vysvetlili v banke. Moji rodicia este maju taky ucet v tej istej banke, kde maju prava obaja uplne rovnake, ak by jeden zomrel, tak nic sa nedeje, druhy moze ucet pouzivat dalej.

sova76
12. máj 2016

@cervenaruza123 Ani v Tatra Banke. Tiež môže byť u klasického bežného účtu len jeden vlastník.

denaha
12. máj 2016

Rozved sa ...dala som to precitat muzovi a tiez povedal..alebo ako pisali baby este volba predtym...neper mu necar mu...iba tebe a detom

charity
12. máj 2016

@jamamina77 Ak mam pravdu, ze moze byt psychopat, tak stanovovanie hranic ho nastve. Vyhrazanie sa rozchodom povedie k jeho priprave typu rozchodu, na ktory sa nezabuda. Das mu cas na pripravu podrazov a naslapnych min pre pripad rozvodu, takze nejake varovania, ze ho opustis, su medvedou sluzbou sebe samej.

slavinocka16
12. máj 2016

Rozvod -jednoznačne! Nenechaj sa utláčať. Ja som 10.rokov žila s chlapom, ktorý prepodával peniaze ktoré som zarábala. (pracovala som v zahraničí) Je to iný prípad, ale viem cítiť čo preživaš. Ďakujem mojej rodine, že sa mi otvorili oči a dokázali má v tom ťažkom období podržať. Úplne by ma financne zruinoval. Pomohol rázny koniec! Držím vám palce, a nech všetko dobre dopadne.

cickamon
12. máj 2016

@jamamina77 ahoj keď to nechceš riešiť hneď rozvodom o výživné sa dá žiadať aj počas trvania manželstva ... keby už bolo najhoršie aspoň by vedel koľko vlastne potrebuješ na chod rodiny 🙂 a možno by sa aj sam spamatal hlavne keď by sa po rodine začali šíriť drby prečo si to takto musela riešiť 😀 žiadny chlap nechce byť pred rodinou za škroba 😀

mijo53
12. máj 2016

@sova76
@cervenaruza123 účet dvoch vlastníkov bol vo VÚB banke, neviem momentálne, či ešte také účty otvárajú, obidvaja manželia boli vlastníkmi s rovnakými právami, ale to museli by byť obidvaja normálni, lebo napr. ak jeden vlastník zruší kartu druhému, druhý zruší prvého a tak si robia prieky

sakura77
12. máj 2016

@jamamina77 uf.je mi to úprimne luto.😕manžel nie je len že lakomec ale úplný sebec. Osobne by soM nedokázala tolerovať takéto niečo. My máme peniaze všetky k dispozicii a môžem si zobrať kedy chcem a koľko chcem.
Pre mňa by to bolo veľmi ponižujúce keby si musím pýtať 😕je mi smutno z tých niektorých chlapov 😠

mimikas
12. máj 2016

@jamamina77 a preco nezajdete na na manzelsku poradnu, mozno by mu nazor niekoho ineho nezainteresovaneho pomohol otvorit oci, ak chces teda zachranit manzelstvo. A nauc sa neminat zo svojich uspor, jednoduch mu povedz nemas peniaze nemate doma jedlo, prach na pranie a pod. veci. A napis zoznam a posli ho na nakup a uvidi co kolko stoji. A ak to nepojde tvar sa ze si strasne chora a nech nakupuje on 🙂. pripadne sa dohodnite ze dobre, nech pekne mesiac on zabezpecuje stravu a pod a bude vediet co kolko stoji.

sova76
12. máj 2016

@mimikas Problém je, že takéto typy nepočúvajú nikoho, len svojich kamarátov... Odborníkov majú za nič a len veľmi zriedka sa dajú dotiahnuť do poradne... A ak sa aj dajú, sú schopní pohádať sa s psychológom, obviniť ho z nadržovania manželke, ktorej to budú "do konca života" vyhadzovať na oči... To je ale ten horší prípad, s ktorým som sa stretla.

janickacrazy
12. máj 2016

@jamamina77 potom daj prosím ťa vedieť ako to dopadlo, lebo prasknem od zvedavosti 🙂 samozrejme držím palčeky, nech sa to zlepší

natalym
12. máj 2016

@jamamina77 Držím palce. Ja si nemyslím, že je zlý chlap, Ty musíš vedieť. Vadili by mi tie jeho vykrikovačky, ale zase ja tiež kadečo v zlej chvíli poviem, môj muž mi také nikdy nepovedal.
Myslím, že doteraz všetky prachy boli jeho, zrejme sa aj dlhšie ohriali a teraz závratnou rýchlosťou idú fuč a má z toho nervy.
No keď budú deti väčšie ej pôjdu ešte závratnejšie. 😉

alicka850
12. máj 2016

@bosoriak ved aj preto som to sem napisala, lebo ja som si napriklad tieto rozdiely neuvedomovala, ci je rozdiel,ze sme obaja majitelia,alebo on majitel a ja disponent. Len koli tomu,aby sa aj ostatne baby zamysleli, co by sa stalo keby ☺

bykaterina
12. máj 2016

@jamamina77 myslim ze ho obhajujes ze sa tak sprava podla tvojho komentara ☹ , a je jedno ze bol predtým slobodny a ze mal naškudlíno a ze teraz prerabate ...ale veta ze alimenty by ho stali menej stoji za to
Ale asi u teba treba cas aby si si to uvedomila ze to ako sa sprava nie je dobre..
Drzim palce aby to dobre dopadlo

magnetka
12. máj 2016

Jamamina77, to ročné dieťa je aj jeho, nie len tvoje. Takému treba plienky, oblečenie, stravu, atď. Daj mu zoznam, čo všetko treba naňho a nech mu kúpi on.

monikaparson
12. máj 2016

@cervenaruza123 aha, tak my sme to až do takéhoto niečoho neskúmali. Sme manželia, takže je jasné, že práva by padli na mňa. Tak to je všetko čistá byrokracia, ešte aj na zosnulých sa obohatiť.

monikaparson
12. máj 2016

@mijo53 Práve vo VUBke sme to my riešili a povedali, jeden vlastník.

sova76
12. máj 2016

@monikaparson Inak príde mi to choré. My sme to tiež riešili.

monikaparson
12. máj 2016

@sova76 My sme sa na to pýtali, keďže manžel tam má aj úver a kopec iného, ale nakoniec sme ostali takto, keďže mne znížili poplatok za účet a som zvyknutá na to, že mám vlastný, aj keď s peniazmi hospodárime spoločne.

sova76
12. máj 2016

@monikaparson Zrejme to bankám vyhovuje - viac účtov, viac poplatkov, pohybov... Ja som svoj zrušila a hotovo.