icon

Môže ma zamestnávateľ nútiť do III. piliera?

dkethe
14. aug 2015

Prosim pomozte... moze ma zamestnavatel nutit do iii. Piliera? Nechcem ho. Ake argumenty mam pouzit? Je mi z toho uprimne do revu :/

lal
14. aug 2015

@dkethe lenze s najvacsou pravdepodobnostou ti 3% z tvojej mzdy posle na ten ucet aj zamestnavatel a 100%ny urok ti nedaju v ziadnej banke, takze je to pre teba len vyhodne.

libka1
14. aug 2015

@dkethe a to my ako mame vediet o aky argument sa tvoj zamestnavatel opiera? 😕 nikto ti nic nemoze strhnut pokial nepodpises zmluvu. nemozu ti strhavat 3% z tvojich penazi a oni neprispievat. takze to je benefit, ked si tam das ty 10 eur, aj zamestnavatel ti da 10 eur

dkethe
autor
14. aug 2015

@libka1 a takto: ak mi povie ze to preto ze som rizik, tak sa ho opytam: a posledne dva roky som nebola? Preco to nemam v zmluve? Kde mam za to priplatky???

libka1
14. aug 2015

@dkethe co riesis? ak si rizikova ty nemusis platit ani cent, precitaj si tie informacie v tom linku
pytat sa zamestnavatela mozes hocico, ty ho poznas, ja nie...

koniarova
14. aug 2015

@dkethe Ale tie isté 3 % ti pošle aj zamestnávateľ.

dkethe
autor
14. aug 2015

@lal boze... nie su ziadne 3% navyse!!! Miesto cistej mzdy 1000e dostanem 950 a na 3p mi pribudne 50 nie 100 chapess?

koniarova
14. aug 2015

@koniarova Veď máš mesačne bez roboty tú istú sumu, čo ti strhnú.

koniarova
14. aug 2015

@dkethe Nechápeš to vôbec.

lal
14. aug 2015

@dkethe asi to nechapes ty. Z 1000 eur si posles 30 eur na treti pilier a zamestnavatel ti posle tiez 30 eur, takze tam budes mat v skutocnosti 60 eur a nie 30. Fakt nechapem co riesis, je to velka vyhoda.

koniarova
14. aug 2015

@dkethe Ale tých 50 eur ti na účet pošle aj zamestnávateľ. Takže mesačne máš na 3. piliery 100 eur.

libka1
14. aug 2015

fu, idem spat, toto je vycerpavajuce 😀 3. pilieru zdar!!!

dkethe
autor
14. aug 2015

@libka1 ja ti dakujem za odpovede... som fakt z toho cela nervna. Preco mi rovno nepovedia ze som rizik ta preto a preco to nemam v zmluve... v pondelok to s nimi musim prebrat a zacat asi otazkou ci som rizik abo nie ...

koniarova
14. aug 2015

@dkethe Nedať si ho pri 3% je totálna hlúposť. A najmä ak takto pekne zarábaš.

dkethe
autor
14. aug 2015

@koniarova este raz? Miesto cistej 1000 mi pride 950 a do 3p mi pride 50. Nie 100! Ak tam nahodou budem chciet 100 tak tam JA poslem dalsich 50 a dostanem cistu mzdu 900. 3p mi nie je zriadovany ako benefit ale na ukor mojej sucasnej mzdy...

koniarova
14. aug 2015

@dkethe Nemáš pravdu. To čo ti strhnú, ti dá na ten istý účet aj zamestnávateľ. Inak sa to nedá.

lal
14. aug 2015

@dkethe nie je, podstatou tretieho piliera su prispevky zamestnavatela! Uz to konecne pochop. A ak nemas zaujem o prachy v podstate zadarmo, tak im povedz ze s tym nesuhlasis a hotovo, mas na to pravo.

dkethe
autor
14. aug 2015

@koniarova ver mi, bohuzial je to tak :( zvlastne postupy vo firme ze? Ide sa mi kvoli tomu oficialne znizovat hruba mzda o cca 80e...

koniarova
14. aug 2015

@dkethe Ale to sa nedá. Je to kontrolované. Veď zamestnávateľ má uzavretú zmluvu s DDS.

koniarova
14. aug 2015

@dkethe Ty nepodpisuješ zmluvu so zamestnávateľom ale s DDS.

dkethe
autor
14. aug 2015

@koniarova da. Vsak mi to idu urobit. Proste mi znizia mzdu a voala 50e benefit je na svete... preto som proti

dkethe
autor
14. aug 2015

@koniarova menia sa veci vo firme... idem podpisovat aj novu zmluvu s nizsou mzdou kvoli tomuto..

koniarova
14. aug 2015

@dkethe Tak to píš hneď.

koniarova
14. aug 2015

@dkethe Tak ak ti znížia mzdu, aj tak je to výhodnejšie. Aspoň ti tam aj tak pôjdu peniaze. Keď ti znížia mzdu a nepodpíšeš ten pilier, tak o ne definitívne prídeš.

dkethe
autor
14. aug 2015

@koniarova takze ma na tom seru dve veci ktore musim v pondelok vyriesit:
1. Ak mi to nutia bez dovodu poslem ich do riti lebo je to protizakonne
2. Ak mi to nutia preto ze som rizik okamzite chcem to v zmluve zapisat a samozrejme aby mi plynuli vsetky vyhody z toho...

Diky za pomoc.
Dalsia otazka 🙂 co to vsetko bude obnasat a znamenat ak som rizik 3/4??

dkethe
autor
14. aug 2015

@koniarova jasne preto je moj ciel aby mzdu neznizovali... v opacnom pripade pridem o 50 nadobro :D

gabrielaslivkova
14. aug 2015

@dkethe z tvojich odpovedí si nie som istá, či hovoríš o 3. pilieri. Zmluvu o dds uzatváraš s DSS (teda so správcovskou spoločnosťou, napr. s niektorou bankou). Ty s nimi uzavrieš zmluvu a tú donesieš zamestnávateľovi. Tebe bude strhávať zo mzdy 3%, ale zároveň ti bude prispievať niečo navyše, napr. ďalšie 3%. Napr. ja som si stanovila, že mne bude zo mzdy strhnutých 30 EUR mesačne, ale zamestnavateľ mi tam okrem toho posiela ešte ďalších 45 EUR, teda mesačne ja zaplatím 30 EUR, ale pribudne mi tam 75 EUR. Samozrejme, môžeš si tam prispievať navyše niečo aj ty (napr. ak by si bola nezamestnaná, ale naďalej by si tam chcela prispievať, môžeš, prip. ak zamestnavateľ neprispieva MÔŽEŠ ho o to požiadať, aby ti automaticky posielal peniaze zo mzdy). Ale ide o dobrovoľné doplnkové dôchodkové sporenie a nikto ťa nemôže nútiť si sporiť (ak sa nejedná o rizikové povolanie).

sandey
15. aug 2015

Dobrý guláš... 1. Výplatu ti kvôli tomu nemôže znížiť, to s tým nesúvisí 2. Ak nie si riziková nemusíš podpísat zmluvu s dss 3. Ak si riziková, musíš si zriadiť zmluvu, ale ty tam nemusíš prispievať zo svojej výplaty.

lucka1987
15. aug 2015

okrem 3 piliera. takto aj muzovy znizuju vyplatu mylsim mesacne o 50 € .. je to mala firma. jazdi na kamione.. no ale ked sme dosli dos tadia, ze ich trebal v pohode mu ich zamestnavatel do 30 dni vyplatil . je to akasi zabezpeka . a co viem, tam to ma viac zamestnavatelov. zamestnancom sthaju od 30 - 100 € a zamestnanci si to mozu vybrat neskor ( niektory kazdoirocne na dovolenku ) a niektorí si nevyberaju. okrem toho ak maju 3 pilier je to len vyhoda

emily76
15. aug 2015

Teoreticky...ak zamestnavatel nema zmluvu s ddp, tak jej nic prispievat nemusi, ak teda nema rizikovu pracu, ci? Mozno maju len provizie za uzavretie zmluvy, preto zamestnancom "nutia" 3.pilier....ja si ho platim, prispieva mi aj zamestnavatel, ale v predchadzajucom zamestnani nam neprispievali nic...ze na to nie je zakonny narok.

koniarova
17. aug 2015

@dkethe Ako si dopadla?