Môže ma zamestnávateľ nútiť do III. piliera?
Prosim pomozte... moze ma zamestnavatel nutit do iii. Piliera? Nechcem ho. Ake argumenty mam pouzit? Je mi z toho uprimne do revu :/
@koniarova takze ma na tom seru dve veci ktore musim v pondelok vyriesit:
1. Ak mi to nutia bez dovodu poslem ich do riti lebo je to protizakonne
2. Ak mi to nutia preto ze som rizik okamzite chcem to v zmluve zapisat a samozrejme aby mi plynuli vsetky vyhody z toho...
Diky za pomoc.
Dalsia otazka 🙂 co to vsetko bude obnasat a znamenat ak som rizik 3/4??
@dkethe z tvojich odpovedí si nie som istá, či hovoríš o 3. pilieri. Zmluvu o dds uzatváraš s DSS (teda so správcovskou spoločnosťou, napr. s niektorou bankou). Ty s nimi uzavrieš zmluvu a tú donesieš zamestnávateľovi. Tebe bude strhávať zo mzdy 3%, ale zároveň ti bude prispievať niečo navyše, napr. ďalšie 3%. Napr. ja som si stanovila, že mne bude zo mzdy strhnutých 30 EUR mesačne, ale zamestnavateľ mi tam okrem toho posiela ešte ďalších 45 EUR, teda mesačne ja zaplatím 30 EUR, ale pribudne mi tam 75 EUR. Samozrejme, môžeš si tam prispievať navyše niečo aj ty (napr. ak by si bola nezamestnaná, ale naďalej by si tam chcela prispievať, môžeš, prip. ak zamestnavateľ neprispieva MÔŽEŠ ho o to požiadať, aby ti automaticky posielal peniaze zo mzdy). Ale ide o dobrovoľné doplnkové dôchodkové sporenie a nikto ťa nemôže nútiť si sporiť (ak sa nejedná o rizikové povolanie).
Dobrý guláš... 1. Výplatu ti kvôli tomu nemôže znížiť, to s tým nesúvisí 2. Ak nie si riziková nemusíš podpísat zmluvu s dss 3. Ak si riziková, musíš si zriadiť zmluvu, ale ty tam nemusíš prispievať zo svojej výplaty.
okrem 3 piliera. takto aj muzovy znizuju vyplatu mylsim mesacne o 50 € .. je to mala firma. jazdi na kamione.. no ale ked sme dosli dos tadia, ze ich trebal v pohode mu ich zamestnavatel do 30 dni vyplatil . je to akasi zabezpeka . a co viem, tam to ma viac zamestnavatelov. zamestnancom sthaju od 30 - 100 € a zamestnanci si to mozu vybrat neskor ( niektory kazdoirocne na dovolenku ) a niektorí si nevyberaju. okrem toho ak maju 3 pilier je to len vyhoda
Teoreticky...ak zamestnavatel nema zmluvu s ddp, tak jej nic prispievat nemusi, ak teda nema rizikovu pracu, ci? Mozno maju len provizie za uzavretie zmluvy, preto zamestnancom "nutia" 3.pilier....ja si ho platim, prispieva mi aj zamestnavatel, ale v predchadzajucom zamestnani nam neprispievali nic...ze na to nie je zakonny narok.

@dkethe lenze s najvacsou pravdepodobnostou ti 3% z tvojej mzdy posle na ten ucet aj zamestnavatel a 100%ny urok ti nedaju v ziadnej banke, takze je to pre teba len vyhodne.