icon

Mzdy na SR

mrkvicka060
25. dec 2018

Pocujte zeny, akurat som citala tu temu, kde autorka pisala, aka super je praca ucitelky na prvom stupni. Prisli tam na temu zarobky, konkretne, ze 800, k comu z vyjadreni uzivateliek som vydedukovala, ze to je teda plat na zaplakanie. Baby povedzte mi, kde robite, ze tam zarabate platy, co nie su na zaplakanie? A toto nie je tema, ze idem provokovat, to v ziadnom pripade. Ja som fakt a uprimne len zvedava, lebo zijem v BA a mam VS vzelanie (a aj nieco navyse) v nie az tak tuctovom obore, pracujem v sukr. firme, mam svoju pracu rada a robim ju dobre, ale teda moj plat by bol podla vacsiny z vas "na slucku". Ja uz by som naozaj chcela vediet, co robim zle 😀 ratajme vek okolo 30-35. Lebo ak napisu zeny okolo 40, tak tie uz su zrejme karierne vypracovanejsie, takze to chapem, ze aj o dost viac zarabaju. Aspon ma nejak uteste, ze bude to lepsie za par rokov (lebo zatial som robila po VS len cca 3roky, takze chapem ze nemozem hned chciet plat ako prezident). Len potrebujem vediet, ci po RD je sanca na zlepsenie alebo uz tie deti budu prekazkou pre kazdeho zamestnavatela 😀

hettinka
29. dec 2018

@mrkvicka060 mám plat okolo 800€, školstvo po 17 rokoch praxe a atestačnej skúške, už aj s kreditným príplatkom a príplatkom za nadčas. Samozrejme, mám VŠ vzdelanie, vyštudovala som cudzie jazyky. Bolo obdobie, ked som si prácou pre agentúry, alebo na projekte dokázala zarobiť spolu s platom aj cez 1000€, ale odnieslo si to moje zdravie, rodina aj psychická pohoda. Teraz robím len v škole, rodinný rozpočet ťahá hlavne manžel. 800€ by bolo pre mňa v pohode ako nástupný plat, a nie po toľkých rokoch praxe a hodinách absolvovaných vzdelávaní.

Vyskakovať si nemôžeme dovoliť, šetríme na čom sa dá,a by sme mohli ísť k moru a mať auto, decká vzdelanie, krúžky a slušné oblečenie.

mircalla
29. dec 2018

@29simona29 Ano, tak som to myslela

bosorkabb
29. dec 2018

@lianka123 aj keby som ňou bola tak do tých hôr nepôjdem. Je tam zima 😂a zimu ja rada nemám. A počas sviatkov ani nikam inam. Ja mam rada svoj domov a svoj kľud. A nikto taký šalát a kapustnicu nespraví ako manžel.
O peniazoch to vôbec nieje. Dovoliť si to môžem ale nechcem to. Možno som divná 😂

adrianna94
29. dec 2018

Manager 3500 v cistom mimo sk

miroslava_mirka
29. dec 2018

K tym dobrym flekom sa nedostanes len tak...casom uz mozno aj vdaka skusenostiam, ale na zaciatku ti niekto musi dopomoct. Jednoducho musis dostat sancu a potom ukazat co je v tebe. Lenze nie kazdy ma znamosti, ktore ho niekam pretlacia. A samozrejme, budu sa tu hadat, ze ich nikto nikam nepretlacil, ale garantujem ti, ze minimalne 95 percent z nich ano, aspon na zaciatku kariery im niekto pomohol.

29simona29
29. dec 2018

@miroslava_mirka áno, máš pravdu, mne tak isto pomohli kontakty a známosti, ale v terajšej práci, nie v tej spomínanej hneď po skole...Nebyť dobrých vzťahov s ľudmi a kontaktov, tuto prácu nemám- detto môj manzel, tiež príklad toho, ako pomohli veľké známosti- ale bez ohľadu na to, aspoň v mojom prípade to bolo niečo za niečo- dotyčná mi pomohla, ale vedela, preco to robí..Taký je ale svet a je to pochopiteľne..

dai
29. dec 2018

@miroslava_mirka no vidíš... A toto je výhoda tých korporatov vo veľkom meste - tam ta nikto pretlacat nemusí, začínaš tak ako všetci na tom pomyselnom najspodnejsom stupienku a potom sa bud vypracuješ alebo nie - je to na tebe...
Ja beriem ze v malých mestách to asi takto funguje, aspoň tu to čítam, ale vo veľkých môže a nemusi - my sme s mužom cezpolni a známosti sme možno nejaké získali počas vš, teda mne to bolo figu platné ale mužovi jeho starší spolužiaci pri budovaní firmy pomohli, keď ničím iným tak aspoň radami...

mircalla
29. dec 2018

@miroslava_mirka Ja si to nemyslim. Nik mi nepomohol. Nikdy. Nie som sice manazerka, ale mam dost specializovanu pracu s mnoztsvom oceneni aj na medzinarodnej urovni v ramci firmy. To som presla z ineho ineho sektora, kde mi tiez nik nepomohol

baklik
29. dec 2018

Vsetci pozname ten znamy slogan: "it's not what you know,but who you know." 😉 ano, da sa dostat aj bez znamosti a tiez som toho prikladom, ale co si budeme nahovarat, dobre kontakty dokazu vyrazne pomoct,to je proste fakt...

mircalla
29. dec 2018

@baklik Tak ako to beriem, ze ma v ramci firmy nieko niekam doporucil, tak ano. Mimo u mna nie

baklik
29. dec 2018

@mircalla podobne u mna,ale mozno to raz bude aj mimo, ktovie... 😉

dai
29. dec 2018

@baklik pozri... Ale keď tak nad tým rozmýšľam tak tie dobré kontakty si vytváras ty - ak sa teda nebavime o povolaní syn a podobne... Ja mam tiež už teraz veľkú sieť zaujimavych kontaktov - sú to spolužiaci z vš, ľudia s ktorými som kedysi dávno začínala a teraz sú na zaujímavých postoch v rôznych firmách, rodicia spolužiakov mojich detí, kamaráti z tanečnej ci z rôznych kurzov... Proste pokiaľ si normálny človek spoločenský a žiješ rôznorodý život tak získava známosti v rôznych sférach... Teraz je otázka ci prácu získaš tak ze známy ta odporučí lebo vie ze si dobra, alebo získaš prácu len preto ze si niekoho známa...co ja vidím je ze hlavne v štátnej správe sa získavajú často miesta tým druhým spôsobom... Ú súkromníka kde ale potrebuješ aj podať nejaký výkon neviem ci by si niekto uviazal guľu na nohu v podobe dobrého ale neschopného kamaráta...

mircalla
29. dec 2018

@dai presne

caelley
29. dec 2018

26r., IT sektor, flexibilna pracovna doba, vychodne Slovensko. mam 1 dieta, do prace som nastupila po materskej v 24 rokoch. nastupny plat bol 1000 v hrubom na moju vtedajsiu poziciu (ziadna administrativa, klasicky vyvoj), co je na IT velmi malo, avsak so zodpovednostou a znalostami rastie plat pomerne rychlo.
robila som pocas vysky aj brigady a teda 400 mesacne bolo sakra malo aj pre studenta, vsetky zeny co vyziju este aj s detmi z takeho "platu" maju moj nekonecny obdiv

nubi
29. dec 2018

Rozpätie platov v BA je dosť veľké, mám známe, ktoré majú takmer otožnú náplň práce a jedna zarobí v čistom 700, druhá 1200. U nás vo firme sú platy od 1300 - 3500 v čistom. Ide o obchodnú spoločnosť, nadnárodnú, no na Slovensku má len 9 zamestnancov, nikto z nás nie je na manažérskej pozícií, ale každý z nás je odborník vo svojej oblasti a zastrešuje zväčša ešte iné odborné agendy, denne komunikácia v ang. a slovenčine. Pracujeme viac ako 8 hodín denne, záleží od obdobia, pracujeme aj počas dovoleniek, ak keď trošku odľahčene, aj počas chorôb - nevieme sa navzájom zastúpiť - teda nie celú časť agendy vie zastrešiť iný kolega. Väčšina z nás pracuje z domu, sme rozmiestnení po celom Slovensku. Táto práca má svoje výhody aj nevýhody, asi tak ako každá. Ja osobne som už ale unavená, ťahám takto už dlho a chýba mi oddych, také normálne voľno. Inak je to fajn, kolektív super, sloboda. Práca zaujímavá, žiaden stereotyp, ale rada by som už niečo iné, no určite nie nejaká korporácia, kde pravá ruka nevie čo robí ľavá a človek robí len nejakú malú časť bez toho, aby mal možnosť vidieť súvislosti. Poznám pár ľudí, ktorí robia, či robili vo firmách ako IBM, Henkel, SwissRe, Johnson Controls, Oracle a pod. a teda väčšina z nich sa skôr či neskôr poobzerala po niečom inom a tí, čo tam ešte zotrvávajú veľmi spokojní nie sú a to sú na vyšších postoch. Sama som asi pred 7 rokmi ocitla v jednej takejto firme, našťastie len nakrátko. Tá byrokracia, openspace ... to nie je pre každého. I keď ako čítam, tak niektoré si to pochvaľujete.

nubi
29. dec 2018

Samozrejme tiež máme ešte iné benefity, firemné akcie - 4 aj viacdňové pobyty, párkrát do roka aj s rodinami, takže to pre nás nie je záťaž, ale skôr bonus, 13. a 14. plat a pod. Len ako tu už niekto spomenul, niekedy je človek aj napriek všetkému nespokojný. A dodám, že túto prácu som si našla náhodou, žiadne známosti, len ich oslovili moje skúsenosti, ale niektorí vo firme boli prijatí na základe odporúčaní, takže skutočne, často platí, že znalosti a prax nestačí, treba mať aj tie správne kontakty a šťastie a byť v správnom čase na správnom mieste.

iveta7677
29. dec 2018

@moni73 v akej oblasti pracujete?

bellovag
29. dec 2018

@baklik stredné Slovensko

majka99999
29. dec 2018

@nubi ako pises, niekto si korporaciu pochvaluje - mne stereotyp nevadi, dokonca by som povedala, ze ma praca naozaj bavi. Ked som odchadzala na matersku z veducej pozicie (kam som sa vypracovala sama), bola som uplne vyhorena zo zodpovednosti, neustaleho pracovneho nasadenia (10 hodin denne) a podriadenych, prve 2 tyzdne som len polihovala a jedla zmrzlinu. 😀 Teraz robim 7 hodin v tej istej firme stale (celkovo 13+ rokov minus 2 deti), open space nevadi, robim z domu 50 % casu (to je tak akurat socialna interakcia, zaroven pokryjem riaditelske volno a choroby), teameventy davam tak na 50 % (urcite tam nechodim lovit kolegov). U nas vacsinu penazi zaraba muz a mne to nevadi. Ja si vazim, ze mi chodi vyplata na ucet, lebo z prveho ozajstneho zamestnania som nevidela ani cent a to sme vyhrali na sude - som si s tym papierom mohla vieteco... Dotycna srocka nemala nic a jej majitel sa mohol pokojne vyskierat.
PS keby niekoho zaujimalo, preco nie som na horach, aj ked si to mozeme dovolit - moj mensi tak ako minuly rok sa rozhodol ochoriet tyzden pred Vianocami (a este 23. rano mal 37,9) a moju svokru prepustilili z nemocnice 23. so zlomenym rebrom a inymi komplikaciami. Moj muz sadol do auta, presiel 300+ km a uz tyzden sa o nu stara, vozil ju cely stvrtok po kontrolach, nakupil, upratal. Takze Vianoce sme mali len cez Skype a skratka uz na sviatky nic neplanujem, len kombinaciu prace z domu a dovolenky, aby sme si leto uzili aj so skolakom. Holt, niektori mame aj ine starosti ako na Instagrame sa pretrcat na dovolenke na horach alebo v Dominikanskej republike. Idem sa namiesto na plaz vyvalit na gauc, lebo samozrejme som sa nakazila aj ja a kaslem ako stary hrniec. Takze za mna niekde do tepla, ked uz mimo mesto.

vienala
29. dec 2018

Dievčatá, čo sú podľa vás tie známosti? Myslíte človeka, čo niečo vie a chcú ho vo firme, lebo je šikovný? Alebo, že niekto je niekoho syn/dcéra, milenka atď a potrebujem ho upratať, aby niekde niečo robil? Lebo to sú dve riadne odlišné veci.
Ja ešte ako mladá bezdetná som si našla prácu cez známu mojich rodičov. Teta jednoducho povedala, že potrebujú niekoho, kto vie dobre po anglicky, bude mladý, flexibilný, pracovitý a bude starších vo firme poslúchať. Profesia ani iné podobné stránky ponúkajúce prácu ešte neexistovali. Odbor mojej práce vtedy bol ešte len v plienkach, len sa rozbiehal. Ja som workoholik, úplne som prácu "žrala" - páčilo sa mi, že vo firme niečo budujem, že idem hore či už kariérne ale aj platovo.
Vekom a praxou, keď sa človek pohybuje v istom okruhu ľudí, tak má, samozrejme, kontakty. Teraz po treťom dieťati pracujem tam, kde je šéf, ktorý so mnou študoval na Vš, úplnou náhodou sme sa stretli na pohovore. On ma už nepoznal podľa priezviska v životopise, nakoľko sme už dlho neboli v kontakte a nepoznal moje meno po vydaji. Bolo to prekvapenie, náhoda a neskôr mi povedal, že hneď ako zistil, že som to ja, vedel že chce, aby som tam pracovala, pretože vedel, čo ovládam a že je na mňa spolahnutie.
Takisto to bolo v predošlej práci, tiež ma tam poznali ešte pred nástupom, čo mi neskôr povedali. Celkove mám pocit, že keď človek nerobí úplne bežnú prácu, ale odbornejšiu, v istom regióne sa ako keby točili tí istí ľudia, jednoducho nájsť stále nových nie je možné, iba ak začiatočníkov, ale tých treba zaúčať, čo je často náročné a zdĺhavé. Ja momentálne tiež hľadám k nám do tímu kolegu, zálusk mám na jedného tiež známeho, o ktorom viem, že je odborník v našom odbore. Začiatočníka, i keď omnoho lacnejšieho, nechcem, nebaví ma zaúčanie a neustále opravovanie začiatočníckych chýb, potrebujem človeka, čo bude mať výkon. Tak samozrejme využívam kontakty, ale nie preto, aby som niekoho nemožného upratala na voľné miesto, ale aby niekto schopný pracoval pre našu firmu.
A to je myslím ten hlavný rozdiel v známostiach (odporúčaniach) a "známostiach" (rýchlo niekoho niekde upratať).

iveta7677
29. dec 2018

@evittam pracujete ako zamestnanec alebo ste zivnostnik?

evittam
29. dec 2018

@iveta7677 Prečo ta to zaujima? Btw.odpoved mas v mojom príspevku.

29simona29
29. dec 2018

@vienala ja som mala určite na mysli tie známosti- odporúčania a iba s tými mám skusenost ☺️

nubi
29. dec 2018

@vienala sú firmy, ktoré si nemôžu dovoliť zamestnať neschopných ľudí, to je prípad aj spoločnosti, v ktorej teraz pracujem, takže niektorí kolegovia boli prijatí na základe známosti, ale ak by nemali potrebné vedomosti, prax a nezvládali by nasadenie, ktoré je u nás nevyhnutné museli by odísť. No v predchádzajúcich zamestnaniach som sa stretla aj s tým, že riaditeľ nadnárodnej firmy si zamestnal známeho a ťahal zaňho. Proste ten dotyčný asi očakával plat, ale nie prácu a šéfovi asi bolo hlúpe sa mu doprosovať - nebol autorita. Po cca 2 rokov nabral šéf odvahu a dotyčného známeho vyhodil - teda odišiel "dohodou". Ale poznám aj prípady, kedy sa takýto ľudia na miestach držia roky, vo väčších kolektívoch sa to dá, ale potom to nerobí dobrotu medzi zamestnancami. Nikomu sa nepáči, že musí ťahať za niekoho iného.

nubi
29. dec 2018

celkovo teraz je už otrokom takmer každý, či robí vo výrobe, či v kancelárií, je málo pozícií, kde má človek slušnú plácu a pohodovú prácu. Keď je dobrý plat, je vysoká zodpovednosť a práca nekončí ani večer. Pamätám si, že mama prišla z práce oddýchnutá, mala čas a energiu sa nám venovať, aj v záhradke čo to spraviť. Ja som cez týždeň totálne vyčerpaná a ťažko pozrieram energiu na to, aby som aspoň deťom skontrolovala úlohy, prípadne niečo vysveetlila a to nevravím, keď sú uzávierky, audity a pod. Je veľký rozdiel ako boli zamestnanci vyťažení kedysi a ako teraz. Neviem, kam to až chcú hnať, ale také tempo sa dlhodobo vydržať nedá. Myslím, že len psychológiovia a psychiatri budú mať viac práce, ak spoločnosti nepoľavia a tým myslím všetky. Nároky sú vysoké takmer všade, či už školstvo, zdravotníctvo, obchod, výroba - všade je menej zamestnancov a tým pádom vyššie nároky. Darí sa len obrovským korporáciám a ich akcionárom, bohužiaľ a keď si uvedomíme ako sa tieto kolosy naďalej zlučujú. tak postupne malé firmy nebudú mať ani šancu sa presadiť. Vidím to aj v našom sektore.

moni73
29. dec 2018

@iveta7677 asi by som to nazvala "sluzby". Ziadny predaj, ziadne poradenstvo...

vililienka
29. dec 2018

@evittam ok a kolko myslis ze by som si mohla vypytat ako mzdovy uctovnik,personalistiku plus mzdy somrobila 4 roky asi 120 ludi plus 50 dohodarov prihlasky odhladky....

evittam
29. dec 2018

@vililienka Ty musis vedieť hodnotu svojich vedomosti. A ci budes robit na paušál alebo od položky. Na nete najdes cennik účtovných firiem. Sprav si priemer.

vililienka
29. dec 2018

@evittam ďakujem za radu

evittam
29. dec 2018

@vililienka Za malo