Nedostupnosť vlastného bývania pre mladých
Mna celkom zaujima, ako sa vobec da zabezpečit vlastné bývanie v Bratislave (ano porovnavam hlavne mesto SR) ked garsonky (ano idem porovnavat novostavby) stoja 150 tisic eur, dvojizbove byty malé 40 metrové stoja 200+ a trojizbaky 250+? To som dala veru minimalne ceny. Ako sa to vobec da? Ked clovek musi mat nasetrene aspon aj tych 20%? Viete lebo len taka kuchyna stoji so spotrebicmi aj 6tisic a to nie je nejaka luxusna plus iný nábytok… jedna vstavana skrina povedzme tisic. Vsak pri malej garsonke to znamena mat 30tis vlastnych preboha len na hypotéku a povedzme 10tisic na zariadenie! A ano treba vlastne byvanie! Ako maju mat mladi deti v podnajmoch. A uz ani do satelitov sa neda ist byvat, vsak tam ceny tiez riadne porastli. A hlavne ked ma clovek pracu v meste nebude byvat hodinu a pol od nej. To naozaj ma clovek makat momentalne 15 rokov aby si nasetril a o 15 rokov zas budu ceny inde plus inflacia. A aj to si vedia nasetrit len ti lepsie zarabajuci. Pride mi to uz ako nerealna vec momentalne.
Na 20% nám manželovi starí rodičia ručili ich bytom takže sme založili 2 nehnuteľnosti. Kúpili sme si 2i v DK, obaja pracujeme za priemerné platy, ja som mala 23 keď sme ho kupovali, manžel 27.. kompletne sme ho prerobili, zariadili aj so vstavanými spotrebičmi aj s linkou na mieru. Je veľká pomoc keď vám niekto pomôže a založí aj svoju nehnutelnost
@andrejkap123 Kazdy sa ma zakryvat takou perinou na aku ma. Ak nemas na novostavbu tak novostavby neporovnaj.
zaujimavá téma...ja mam praveze pocit ze každý stavia domy, byty sa kupujú vo veľkom, na jeden byt je X záujemcov, kopa ľudí sa prezentuje obrovskými drahými novými kuchyňami, terasami a neviem čím všetkým..mám pocit že veľa ludí žije ako spomínaná slečna z BA, ktorá má do 30tky postavený a zariadený dom .. a tiež nechápem odkial na to majú, ale budiž :D
@muz26 u nás sa tiež nestíham diviť. Pribúdajú domy jeden za druhým. Neviem kde tí ľudia na to berú. Minule sme boli pozerať novostavbu, holodom, že 190tis. a všetko kúpené. Pozemok cca 4 are. Dom klasický štvorec, 3 izby.
Presne toto riesime, obaja mame dobre platy, dobru pracu a robime uz roky ale byty su tu take drahe ze aj ked si chceme zobrat tu hypo na 30 rokov musime mat aspon 30 tisic aby nam ju vobec dali. Je to enormne demotivujuce, ja rozmyslam ze si obaja vybavime 100% pracu z domu a pojdeme byvat inam. Mrzi ma to pretoze mam rada Bratislavu je tu kopec moznosti ked stratite pracu, rychlo si najdete novu a vela prilezitosti na vyzitie ale tie ceny nedavame.
@guiseppinka u nas sa v podmajmoch proste byvat neda. U nas je uplne ine zmyslanie ako vzahranici. Tu sa majitel bytu rozhodne a musis odist a tak isto mat deti v podnajme sa proste NEDA….. je to tak. Aby clovek mohol mat rodinu treba mat vlastne byvanie alebo sa bude bat o strechu nad hlavou.
@kvetinka75 ale tu uz zacina byt problem vobec dostat tu hypoteku… podla mna uz je tazke ju aj ziskat…. 🙂
@makova333 ja som novostavby len pouzila ako priklad, ktore odzrkadluju ceny. Nie ze mlady clovek hned potrebuje novy byt… 🙂 ked rastu ceny novostavieb rastu ceny aj starych bytov. A IKEA taka lacna uz nie je, neviem preco si to vsetci myslia. Ved skrina tam stoji tolko alebo aj viac ako vstavana skrina od stolara 😁
@vanda323 dakujem pekne za prvy koment ktory pochopil ako to myslim. Ano za 6000 eur nie je luxusna kuchyna, to je normalna kuchyna ja by som povedala naozaj taky standard. Ani nie velmi lacna ani velmi draha. Ano myslim si ze sa menia casy. :(
@ajka0207 a co je to teda dobry prijem v BA? S ktorym sa da nasetrit na byt?
@evalin88 pekne …. Ale kedy to bolo? Ceny z pred par rokov boli uplne inde ako teraz….
@tayla presne :((…. Ved to, nie je to len BA ale vsade na slovesnku no a tie materialy isli velmi hore tiez.
ja vidim dva velke problemy:
1) stale u nas pretrvava akasi dogma, ze clovek musi vlastnit nehnutelnost, inak je nieco zle. Mat prenajaty byt je uplne normalny a plnohodnotny sposob byvania. Zial, nie vsetci mame rovnak evzdelanie, prauc, financne moznosti aby sme si mohli dovolit kupit nehnutenost.
2) mlady clovek ktory skonci VS (idealne taky co popri nej nikdy nepracoval) ma nerealne predstavy o zivote a chce mat vsetko hned. Aj auto, aj byt, aj drahe zariadenie, aj plat prezidenta bez praxe aj kazdy rok dovolenku, aj jedno z restauracie, aj novy iphone kazdy druhy rok. Najlepsie rovno hned stavat dom.
Ceny za nehnutelnosti su vyssie, ale ja osobne to tragicky nevidim. Co vidim tragicky je pohlad ludi na svet (vid vyssie) niekedy staci trochu viac sebareflexie, zaprenia a financneho povedomia. My, co sme si mohli dovolit kupit nehnutenost v mladom veku sme popri skole makali, peniaze odkladali, vyuzili moznost byvat u rodicov a vyplatu si odlozit z 80-90%, nechodili na dovolenky k moru nekupovali zbytocnosti. Ide to, len treba pri tom rozmyslat. Podla mna.
@kristiii novostavby som pouzila ako priklad a ano pouzila som ceny novych vecí. 🙂 čisto len ako priklad. Da sa zariadit byt aj zadarmo z darovanych veci 😀.
@andrejkap123 dobrou prácou sa dá kúpiť. Ale na druhej stane, čo je v tvojom ponímaní mladí ľudia? 19-20 ročné páry, ktoré s maturitou nulovými úsporami, čakajúce deti alebo 28-30 ročné páry, ktoré majú niečo našetrené, dobrú VŠ (dobrú v zmysle uplatnenia a platu). A veľmi podstatný faktor je aj to, koľko zarábajú obaja jednoducho ak jeden z páru zarába minimálnu mzdu alebo obaja tak si na bývanie nenašetria ale ak obaja zarábajú minimálne priemer alebo lepší priemer tak to už je o inom. A jednotlivec mladý jedine dobrou prácou.... ehm veľmi veľmi veľmi dobre platenou.
@kuko55 tak to nechapem ani ja… asi čaruju 😁😁
@buberova to ano ☺️
@gdpr nehovorim o ludoch len s maturitou. Ja hovorim kludne o ludoch ktori studovali na vysokej skole, maju Ing/Mgr titul, pracovali popriskole, a maju uz robotu na TPP povedzme 3+ rokov. 🙂 uz aj pre takych je problem kupit byt v BA.
@andrejkap123 Tak nemáš zaco. Viem čo je to keď makas ty aj manžel a na byť stále není, nechodíš na dovolenku lebo treba šetriť...keby nám nedala rodina peniaze tiež si myslím že nemáme svoje
@zuvelyn ta dogma o vlastneni bytov je tu z cias komunizmu, to je fakt.
len v sucasnosti je splatka hypoteky spolu s nakladmi na byt lacnejsie ako podnajom.... a toto je tiez problem ktory k tomu prispieva.
my sme za garsonku platili 400 mesacne. teraz platime za trojizba so vsetkym aj s hypo 550, keby som rozpocitala aj ine nejake necakane, jednorazove vacsie naklady, tak aj tak sa vojdeme do 600
Zase, aby si si nemyslela - byvat hned po skole v 3 izbovom byte v novucickej bytovke vo vychytenej stvrti (napr Ruzinov) v Bratislave nie je zrovna ludske pravo!
Praca v BA je lepsie platena ako vo zvysku SR, ale aj naklady na zivot su tu vyssie. Ved si zober na par rokov normalne prenajom bytu v BA, tvrdo na sebe pracuj, plat ti este porastie a zistis, ze zobrat si 180 tisic uver pre dvoch nie je ziadny velky problem. Vsetko ma svoj cas.
@andrejkap123 záleží od platu môže mať titul a pracovať skoro za minimálku a môže mať titul a pracovať za niekoľko tisíc. Napr. sociálny pracovník, učiteľ v MŠ,ZŠ,SŠ nikdy nebudú mať toľko, čo pilot alebo doktor. Poznám ľudí s titulom a sú radi, že majú 700-800e na účte t.j. majú okolo 1500spoločný plat a poznám takých, ktorí majú okolo 30 majú vlastné auto (mercedes, jaguár...) aj vlastné bývanie ale ich spoločný plat sa počíta v tisíckach nie stovkách.
Nečítala som všetky odpovede, iba chcem pridať našu aktuálnu skúsenosť. Muž je živnostník, zarába veľmi slušne a v bankách mu vypočítali, že mu dajú maximálne 39 000€ 😂 za to by sme sj kúpili asi tak jedine nejaký luxusný stan 🤷🏻♀️
@andrejkap123 nedavno som mala chut zalozit podobnu temu…zijem v Ba straaaaaasne dlho,mam svoj vlastny byt,ale maly 2-izbak,samej mi to krasne stacilo,no prisiel priatel,potom babo a ja som zacala carovat s priestorom…ja mam na zenu da sa povedat slusny prijem,priatel tiez nie zly a predsa vidina vacsieho byvania je o dost menej dostupna,ako by bola este pred cca 2-3 rokmi. Ja neviem,co za “hluposti” su popisane,ale asi nepisu take,co zili v zahranici alebo co ziju v Ba,lebo:
1. v zahranici je sice uuuplne bezny podnajom,ale je tam dostatok bytov,ktore su stavane statom,resp pridelovane statom,casto su to holobyty,ludia si ich zariadia a dokazu tam prezit aj cely zivot,lebo je to bezne,v mnohych krajinach vlastnia byty iba ozaj bohati ludia a pre beznu vrstvu su postavene najomne. Takto som zila v zahranici aj ja a napr takto mi zije rodina vo Svajciarsku,kde im ofiko pridelili krasny velky byt,zmluvu stale predlzuju,oni si ho zariadili a plus ako bonus k tomu maju garazove statie a velkometraznu pivnicu,co u nas za to pytaju peniaze na vyse!
2. Pisu niektore,ze hladat byvanie v okoli Ba. No tak mile damy,ja aktualne hladam v okoli Ba,dovolim si tvrdit v SIROKOM okoli Ba,zlavila som z mojich narokov,ze do 15km a hladam uz na vsetky smery a tie ceny su kurevsky premrstene uz vsade! Clovek sa trepe pomaly do Macova a dalej,a uz aj tak dom-holodom stoji 140tisic…bavime sa o dedine bez jasli/skolky a ze sa budu denne prehanat dve auta do Ba do prace,lebo kazdy z nas zacina v inom case a v inej casti…cize tu aj ked hypo bude realne v pohode,tak prejazdime aj gate + zabijeme kopec casu. Stale sa bavime o holodomoch… A byvat v Devinskej?ved aj tam to je drahe a ak pracujem napr v Ivanke,tak si nebudem hladat byvanie na opacnom konci Ba za rovnaku cenu a este stravim kopec casu zase v zapchach…
3. Ze autorka ma polavit z narokov,nehladat novostavbu,ale starsi byt? Ok,tak ja ked som kupovala svoj prvy,tak som hladala byty “vsehochuti”. Aj starsie a aj novostavbu. Vzala som novostavbu a dovod? Do starsieho by ma prerabka vysla viac ako zariadeniev novostavbe. Pokial starsi nie je prerobeny povodnym majitelom,tak treba ratat s dost vysokou sumou na prerabku a to nemyslim luxusnu prerabku. Ale ked tam nebola menena 30rokov elektrina a zastrcky ta uz kopu,asi to clovek zvazi,ci to urobi hned alebo riskne kym sa nieco nestane…no a ak je starsi byt uz prerobeny,tak cena sa stvera pomaly na porovnatelnu sumu ako je byt v novostavbe…starsie byty su aj vacsie ako novostavby,cize aj na tom “nabiju” cenu vyssiu…
4. Zariadenie - ja osobne som s ikeou a inymi poskladanymi linkami nemala dobre skusenosti. Kym som kupila byt,bola som v podnajmoch,tie boli takto zariadene a niektore dvierka boli ako z pierka…lamali sa,odlupovali atd. V Ikei sa da kupit uz aj kvalitnejsia linka,no cena sa tiez pekne vysvihne hore uz. Mne robil linku stolar z “madarov”,o polovicu lacnejsi ako stolari v Ba a okoli a vysla ma na 4000,ale aj s obyvackou. A to nie je ziaden luxus,klasika,podla toho na co som mala. Kedze siel material-akykolvek hore,tak sli ceny aktualne vsetkeho hore. Kamoska prerabala teraz nedavno a uz platila za vsetko o polovicu viac ako ja v 2018.
5. Mat dve roboty,aby mi stal dom za to? A co mam z toho?mam zit IBA pre pracu,nemat na nic cas,nahanat sa z prace do prace,nevidiet si rodinu…tak dakujem pekne. S takym zmyslanim keby bol kazdy,tak ceny uz neviem kam poletia,lebo ved kazdy si najde po dve prace a deti sa nejako vychovaju aj same,okolo 20-tky si ich zacnem vsimat😏 nie je to zla myslienka,ale ako dlho sa da takto fungovat?a ak je clovek vo vztahu resp aj s detmi,opat otazka,ako dlho sa da takto fungovat?
6. Najom=vyska hypoteky a poplatkov. Na SR najmy nefunguju ako som pisala vyssie,ako v zahranici. Na SR je problem so zvieratom,s dietatom,s chamtivostou atd atd. Nuz,ale za to si mozeme my,lebo niektori si nevazia nic,byt zhumpluju ako prasce a potom na to doplacaju ostatni.
7. Nedostatocna legislativa,ziadne byty na prenajom a nekorigovany trh na SR sposobuje tuto bublinu,ale ver tomu autorka,ze toto raz cele praskne…lebo ty mas pravdu. Uz aj dve osoby s celkom slusnym prijmom si nemozu pomaly dovolit byvanie v Ba a mozno nie len v Ba,ale aj inych vacsich mestach. Je to umelo premrstene a nafuknute a ked to raz praskne a ja dufam,ze coskoro,tak to bude pre mnohych peklo…
bohuzial, musis to vykryt bezucelovym uverom a s prerabkou sa uskromnit, pripadne sa vykaslat na nu
@kittyna5 odvadza minimalku?
@ibajaanikiny V zahranici je bezne ze ludia vlastnia cele bytove komplexi na prenajom, mozete tam mat zviera, deti, prerobit si to, jediny rozdiel je ze nevlastnite ten byt a musite ho vratit do povodneho stavu ak sa odstahujete. Na SR maju ludia kupeny, podedeny byt a ten chcu prenajat za nehoraznu cenu nesmies mat deti, zviera nedaj boze ze si navrtas vesiak. Nikdy neviete kedy si to ten clovek rozmysli a vrati sa zo zahranicia, byt preda, da dcere atd. Pre rodinu to nie je stabilne prostredie. Pre mladych ok ja tiez zijem v podnajme a zboznujem to tu len dieta tu proste vychovavat nechcem pretoze by nemalo ziadnu stabilitu. Majitelka si zmysli ze nam zvysi najom o trojnasobok alebo sa vrati zo zahranicia a som na ulici.

@kuko55 tak je to zaujímavé, aj viem, koho myslíš 😍 a ano, pamätám si všeličo, aj čo bolo pred 20timi rokmi😎