icon

Nedostupnosť vlastného bývania pre mladých

andrejkap123
4. aug 2021

Mna celkom zaujima, ako sa vobec da zabezpečit vlastné bývanie v Bratislave (ano porovnavam hlavne mesto SR) ked garsonky (ano idem porovnavat novostavby) stoja 150 tisic eur, dvojizbove byty malé 40 metrové stoja 200+ a trojizbaky 250+? To som dala veru minimalne ceny. Ako sa to vobec da? Ked clovek musi mat nasetrene aspon aj tych 20%? Viete lebo len taka kuchyna stoji so spotrebicmi aj 6tisic a to nie je nejaka luxusna plus iný nábytok… jedna vstavana skrina povedzme tisic. Vsak pri malej garsonke to znamena mat 30tis vlastnych preboha len na hypotéku a povedzme 10tisic na zariadenie! A ano treba vlastne byvanie! Ako maju mat mladi deti v podnajmoch. A uz ani do satelitov sa neda ist byvat, vsak tam ceny tiez riadne porastli. A hlavne ked ma clovek pracu v meste nebude byvat hodinu a pol od nej. To naozaj ma clovek makat momentalne 15 rokov aby si nasetril a o 15 rokov zas budu ceny inde plus inflacia. A aj to si vedia nasetrit len ti lepsie zarabajuci. Pride mi to uz ako nerealna vec momentalne.

zuzanka.zuzu
4. aug 2021

@ibajaanikiny preco 2 auta? o busoch a vlakoch si uz pocula? ked sa tu tak rozhorcujes a porovnavas so zahranicim 😀 tam su primestske spoje uplne bezne, ale to je zjavne pod uroven paniciek

lianka123
4. aug 2021

@andrejkap123 myslim si, ze nemas fakty a hadzes cisla. 3izbovy byt v ruzinove stoji 200tisic. 4izbovy byt v petrzalke stoji 200tisic. Trosku pozri reality. 40m2 je tak za 120tisic. Tot k tvojim poznatkom. A ako?
Normalne. Budete 2ja. Ak nie si lava tak v pohode das 1000euro netto. Ak ste 2ja tak mate 2tisic euro. Hypoteky su nizke teraz. Hypoteka na 90% je 180000 co je 560eur mesacne, poplatky 250eur/ fond oprav, elektrina, plyn, internet/. Zostava vam dvom 1190euro na zivot co je pri mladych aj moznost usetrit.
Ja som tak zacinala pred 20rokmi. Netliachaj a rob nieco a neplac.

cubo2
4. aug 2021

@ibajaanikiny "ale ver tomu autorka,ze toto raz cele praskne…" - v Bratislave to tak skoro nepraskne, to sa nemusis bat 🙂 To tu uz ludia v 2017 odkladali kupu bytov, lebo si mysleli, ze uz to praskne :D hahaha - prilozim aj link:

majkeel • 4. máj 2017 "Akurat jedna vec, momentalne idu ceny bytov nahor do bubliny, mozno sa oplati pockat, kym sa to ustali, nekupovat okamzite prve, co pride."
https://www.modrykonik.sk/forum/financie-a-rodinny-rozpocet/prenajom-verzus-vlastne-byvanie/

Medzitym od 2017 do 2021 ceny 2izbakov v novostavbe stupli zo 120 tisic na 180 tisic.

zuzanka.zuzu
4. aug 2021

@lianka123 ten 40m2 byt za 120 je kde? mas link?

makova333
4. aug 2021

@andrejkap123 no moja Ikea kuchyna ma vysla 2000€, urcite nie 6000€ a to je dost podstatny rozdiel. Nerozumiem, naco si spominala potom novostavby. Samozrejme, ze ked rastu ceny bytov, rastú aj novostavby aj staršie byty. Ale vzdy sa skor nasetri resp.zoberie hypo na starsi byt ako na novostavbu, keďže ceny starších bytov su o dost nižšie (v zavislosti od lokality samozrejme).

allie458
4. aug 2021

@lianka123 no tie ceny nie su pravdive, chodim po obhliadkach a take ubohejsie troizbaky v petrzalke stoja 179 tisic :(

ajka0207
4. aug 2021

@andrejkap123 našetriť so žiadnym, ale pri 2000+ pre dve osoby si schopná utiahnuť financovanie nehnuteľností v cene 150-200 tisíc. Dnes nie je nastavený nákup nehnuteľností tak aby si si mohla "našetriť' a kúpiť za hotové peniaze. Ale to nie je už pár desaťročí.

ajka0207
4. aug 2021

@guiseppinka tak detaily prenájmov v zahraničí nepoznám, ale ani na Slovensku pri byty nie sú vždy pekne, veľa ľudí prenajíma v pôvodnom stave (rozumej 50 ročná umakartova kúpeľňa), ale skôr vidím ako problém ten právny rámec toho celého, družstevné byty by boli fajn, ja by som brala aj keby existujú nejaké veľké súkromné spoločnosti čo zabezpečuju podnájmy, ale na SVK su väčšinou byty na prenájom v vlastníctve "obycajnych" ľudí a to je proste niečo do čoho by som s malými deťmi nešla.

hopsadobrandejsa
4. aug 2021

Sucasna situacia okolo nehnutelnosti je naozaj nezavideniahodna.

Ono vsetko je to aj vec priorit. Ja som na jar predal byt a kupil dom tiez nie prave za najmensie peniaze a vobec sa nejedna o nejaku novostavbu. Teraz v maji sme hned robili rozvody elektriny lebo tam boli este povodne.

Je pravda, ze v novostavbe nemusis mat velmi obavy co sa tyka rekonstrukcie a pri starom zasa mozes kupit aj macku vo vreci.

Mne treba napr velmi vela veci robit kym dam dom do takeho stavu v akom ho chcem mat, ale vsetko chce cas. Moji rodicia prerabali byt v ktorom som vyrastal v podstate cely zivot.

Dnes maju ludia jednoducho vyssie naroky na byvanie. My sme byvali styria v 2-izbaku ( cca 45 stvorakov ) a prezili sme. Bolo doba aka bola a rodicia sa snazili ako mohli. Nic mi nechybalo, strechu nad hlavou som mal.

Moj brat ma napr novostavbu domu, ovela modernejsiu nez ja, ale aj radovo vyssiu hypo. Mne osobne toto k zivotu netreba nevyhnutne a vsetko co potrebujem k vykonaniu zakladnych zivotnych potrieb v dome mam a krasnu zahradu kde sa mozem sebarealizovat.

Ja som v podstate kupil dom v pravej chvili. Vela ponuk v regione nebolo a toto bola jedna z najlepsich. Po svojpomocnej prerabke bude ten dom o 10 rokov hodnotovo uplne niekde inde nez za co som ho kupil.

Ja osobne obdivujem ludi ktori si beru astronomicke hypoteky aby sa dostali k vlastnemu byvaniu. Ja by som do toho nesiel ani za cenu vlastneho byvania. Radsej by som vycestoval a zil par rokov v zahranici a po case sa vratil ked sa situacia na trhu upokoji.

Kupovat produkt ked je jeho trhova cena najvyssia je proste bad deal nech uz sa na to clovek diva akokolvek. Ja si sem tam prezriem ponuky nehnutelnosti a ked vidim ake peniaze pytaju tak normalne odpadavam pred obrazovkou.

Cez ulicu od nas sa tiez predaval dom. Stary stary dom..... Vsetko povodny stav kedze tam zil zrejme dochodca. Stara strecha, okna, rozvody, kupelna, zarastena zahrada, stary plot......no proste starina a niekto to kupil za 125 tisic. Ak si vezmem dodatocnu investiciu potrebnu na prerabku, ani zdaleka to nedostanu do takeho stavu v akom som kupil dom ja ( vacsi ) a o zahrade ani nehovorim.

Je to fakt masaker co su dnes ludia ochotni zaplatit len aby sa dostali k vlastnemu byvaniu.

ledgerka
4. aug 2021

vlastne byvanie nie je vsetko, len na slovensku je to nejak velmi popularne byt vo vlastnom aj ked na jedlo nebude. Zijem v zahranici kde vacsina ludi prezije cely zivot v prenajme a je to uplne normalne. Malokto ma vlastne byvanie. Ludia si pri tom ziju dobre, neobmedzuju sa a dopraju si dovolenky a relax. Nie je vsetko o tom ze sa do 40-50 nadriem len aby to bolo moje.

liz_lemon
4. aug 2021

@liljana netaraj, ze 10-15 rokov dozadu neboli HU...HU tu boli aj pred 20 rokmi

qetka
4. aug 2021

@zuzanka.zuzu naprikld moj v DNv, prerobeny, 42m2, logia, ida sa prerobit na dvojgaraonku, idem ho predavat za 100 000

hviera81
4. aug 2021

@cubo2 ja som kupovala v 2016. bola som posrata, ze kupujem na vrchole cien a ze praskne bublina :D holt, hodnota mojej nehn. stupla o cca 60tis, mozno uz aj viac....
ale to tu je stale, ze sme na vrchole, a ze bublina praskne, to uz hadam nejakych 6-7 rokov sa hovori....

hviera81
4. aug 2021

@ledgerka ano, ale v zahranici to funguje proste inak. treba porovnat plat a aj to kolko taky prenajom stoji, kolko percent platu clovek da za ten prenajom. plus este ak bude mat dochodca v sr dochodok dajme tomu 500-600 eur, tak bude schopny ten najom este utiahnut?

andrejkap123
autor
4. aug 2021

@ibajaanikiny velmi pekne napisane a odzkradlujuco realitu. Inac len tak pre info pre diskutujuce, ja tu nepisem o sebe, ja mam vlastne byvanie a este aj prenajimam. (Ale keby nebola rodina, nemam nic). Ja uprimne lutujem ludi co teraz vychadzaju z vysky. Ale tiez si myslim ze toto je bublina vytvorena z lacnych uverov a príde velmi velka kriza a neviem co budeme robit.

andrejkap123
autor
4. aug 2021

@zuzanka.zuzu len tam tie vlaky a verejna doprava je uplne na inej urovni ako tu, kde ked je leto a 35 a viac stupnov, vlaky musia ist 5km/h lebo kolajnice sa roztiahli 😂

andrejkap123
autor
4. aug 2021

@lianka123 ano pozri si novostavby kolko stoja, ceny som netliachala, ocividne nemas prehlad co sa momentalne deje na trhu. A porovnavat to co bolo 20 rokov dozadu a teraz je smiesne. A chcela som len vyvolat diskusiu o sucasnej situacii a nie aby ma tu urazali diskutujuce. 🙂 A NEHOVORIM o sebe. Pekny den.

andrejkap123
autor
4. aug 2021

@cubo2 presne!!!! Hrozne :(. A baby tu ocividne nechapu preco som pouzila priklad novostavieb! Netvrdim ze hned mlady musi mat novucicky 2i byt. Je to PRIKLAD.

andrejkap123
autor
4. aug 2021

@makova333 hej? Zoberies starsi byt a na prerobenie potrebujes dalsich 20 tisic. (Material isiel hore a práca je draha). A to len na hrubu prerabku. Vsak nech povedia ludia co momentalne prerabaju…..

andrejkap123
autor
4. aug 2021

@ajka0207 tak za to kupis tak fakt stary 2 izbak. Hodny prerabky. Zo starymi rozvodmi elektriny.

liz_lemon
4. aug 2021

@andrejkap123 Ikea je o vela lacnejsia ako nabytok u stolara, len na porovnanie, mame obyvacku (velka kniznica + skrinky pod TV + velka skrina v chodbe od stolara), vyslo to na 10tis, a v spalni a 2 detskych izbach mame len nabytok z Ikea 5 velkych skrin, manzelska postel 2x jednolozkova postel, kniznice, komody, pracovne stoly, a ine), ktory nas vysiel na 2530 E

andrejkap123
autor
4. aug 2021

@ledgerka bohuzial nemozeme porovnavat zapadnu europu a SR 🙂

littlebubble
4. aug 2021

Neviem ženy, ale mne nedáva zmysel platiť za podnájom toľko čo za hypotéku.
Nedá sa porovnávať podnájom na SK a v zahraničí.

Vychovávať deti v podnájme a každý rok sa stresovať, že kde pôjdeme bývať.

Na začiatok stačí menší byt.Vlastné je proste vlastné.

predavamknihy
4. aug 2021

Tá situácia je veľmi zvláštna, čaká aj mňa, hoci zatiaľ som v podnájme. Ako sa bude trh vyvíjať netuším, “odborníci” tvrdili, že počas korony ceny nehnuteľností budú klesať.. nuž, rok a pol a stále nič.
Keď chcú mladí vlastné bývanie, bohužiaľ, často nereálne. A už keď, tak žiť 30 rokov v dlžobách. Obzvlášť, ak je človek bez partnera. Tomu ani hypo nepomôže.
A potom sa ľudia z lepších pomerov vysmievajú 28 ročným, ktorí bývajú u rodičov. Nie každý má rodinu, ktorá môže finančne pomôcť, nie každý podedí. Bohužiaľ.
Že v zahraničí je normálne bývať celý život v podnájmoch. Áno, je to bežnejšie ako na SK. Lebo veď prečo nesplácať hypotéku niekomu inému 😂Berme do úvahy slovenské DÔCHODKY. Berme do úvahy aj to, že väčšina rodičov chce svoje deti aspon ako tak zabezpečiť a niečo im prenechať presne z toho dôvodu - aby ich deti nemuseli platiť nájom alebo splátky.

zuzanka.zuzu
4. aug 2021

@qetka kde? a prerobit na dvojgarzonku znamena 2 okna/2 miestnosti ci 1 vacsiu izbu predelis skrinou? ak to nie je na j.jonasa a ma to 2 okna tak ho kupim. hotovost

estrella5
4. aug 2021

Samozrejme, že je to problém. A nechápem tých, ktorí to ako problém nevnímajú. Žijeme v EÚ, platy neporovnateľné s mnohými EÚ krajinami.. Ale potraviny +- podobné, oblečenie +- podobné, ... A nehnuteľnosti? Niekde som čítala, že na slovensku treba na byt cca 11 rokov plného priemerného platu ("super"). Kdežto v iných krajinách EÚ je to priemerne o polovičku menej. V porovnaní s platmi tu máme jedny z najdrahších nehnuteľností.
Nehnuteľnosti sú pomaly každým dňom drahšie a drahšie, potraviny idú raketovo hore, benzín stúpol, všetko ide hore, platy nie..
A prenájom? Nie som z BA, ale prenájom u nás garzónky 400 eur - aj to treba pracne hľadať - rok dozadu som obehla všetky realitky v meste pričom som hľadala prenájom (akýkoľvek!) okolo tých 400 a pozerali na mňa jak na blba, že čo za sci fi od nich chcem. Takže ak si niečo človek okolo 400 nájde, môže byť rád. Skôr tak 500-600... Takže si zoberme priemerný mladý pár po VŠ, ktorý nezarába nejak nadštandardne ako z tých platov zaplatia taký drahý nájom, uživia samých seba a ešte aj budú šetriť na hypo.. Nehovoriac o tom, že je síce fajn žiť aj celý život v prenájme a nie je na tom nič zlé... ale nie na SVK, kde sú podmienky prenájmov aké sú (veľakrát najlepšie ani nedýchať, najlepšie tam nemať ani akvarijnú rybičku, a nie to ešte dieťa) za sumy aké sú (ekonomicky je oveľa viac výhodnejšia mesačná splátka hypotéky).

nevenka
4. aug 2021

@ivka225 to uz ale aky zapadakov musi byt, ked napriklad aj v takej BB a okoli, okolie myslim, aj lazy, ako Poniky, Kraliky, Kordiky, kde sa v zime nevies dostat, stoja stare 60 rocne domy 200 tis., akurat som pozerala Selce, tesne pri BB, mas tam dom za 230 tisic, povodny stav, je to des. A v BB aj s pracovnymi ponukami skapal pes. Novostavby, male prditka, vlastne len taky 3 izbak s troskou travicky okolo, na mocariskach postaveny, v stave holodom 300 tis., akoze brutal. A to sme v stave, ze sice ja som na materskej, ale muz zarobi celkom slusne a neda sa proste. Byty detto, a platy, to radsej pomlcim. Isla som na matersku z polovicneho uvazku 320 hrubeho 🙄...Brala som, co bolo, docasne a kvoli korone sa zmluva nepredlzila a nesla som na cely uvazok, ale do... prec...O pozemkoch ani nehovorim v BB, staci otvorit bazos alebo nehnutelnosti a sme doma. Uz ma to ani nebavi.
A potom mozno daco lacnejsie najdes v Rimavskej Sobote a tak...no...

marzuz89
4. aug 2021

@lianka123 velmi sa stotoznujem s tymto nazorom. Isla som pisat presne rovnaky komentar 😅 ak mame ceny bytov v BA, treba operovat aj s bratislavskou mzdou. Treba porovnavat porovnatelne. 1000€ v cistom je v BA realne dosiahnutelna vec, dokonca 1000€ v hrubom je standard pri obycajnej praci v obchode, kde nepotrebujes ziadnu specializaciu, vzdelanie. So vzdelanim a praxou je 1000€ ako nic. V cistom. V tom pripade hypoteka vyjde, treba si len nechat spravit ponuky, dofinancovat kludne aj spotrebakom, a neplakat na MK ❤️

Nikomu pecene holuby do ust nespadnu, treba pre to aj nieco urobit. Nie je to jednoduche, to suhlasim. Ale kto chce, zvladne to. A suhlasim s nazorom, ze ak nemam na zivot v BA, tak v BA byvat nebudem 😊

nevenka
4. aug 2021

@andrejkap123 nechci vediet 🤪

nienna
4. aug 2021

@hopsadobrandejsa ,,Kupovat produkt ked je jeho trhova cena najvyssia je proste bad deal" - otázka je, ako zistím, ci je cena na vrchole, alebo ci bude ešte rásť? Napr. my ked sme kupovali byt pred 2 rokmi tak sa mi tie ceny zdali šialené, ale proste potrebovali sme byvanie, tak sme sli do toho, vsetci vraveli, ze sme šiši, ze nech pockame, pojde to dole. Po dvoch rokoch stoja podobne byty o 20-30% viac 🤦 to su len 2 roky! Masaker, co sa teraz deje, aby sme neskoncili s takymi sumami ako v zapadnej Európe, no stále so slovenskými platmi....

ibajaanikiny
4. aug 2021

@zuzanka.zuzu trapna odpoved a zbytocne ma atakujes. Ja milujeeeem take premudrele ako si ty,s ironiou hned pisajuce “ci som o niecom pocula”. Takze pocuj,husy sme spolu nepasli,ze?takze sa budeme bavit slusne,dobre? No a k veci,napr minule som bola kukat dom v okrese GA a myslis,ze ake spojenie tam bolo??? No na 💩 ak mam byt sprosta. Vlakove spojenie ziadne,autobusove len po Senec a vobec na seba plynule nenadvazovali do Ba. Hlavne,ze sa tam stavia o 106…moj brat byva smer Samorin okolite dediny. Ty si uz pocula o tom,ake su tam spoje nedostatocne?moj kolega ide z DS a ledva sa vmesti,casto vo vlaku stoji!!! Niekedy ani nenastupi a caka na dalsi spoj! Takze casto sadne do auta a ide aj o 30 min skor ako by bezne siel,len aby stihol na cas prist do prace. Po dalsie,samej mi to je jedno,ale s rocnym dietatom do jasli si dvakrat rozmyslim,ci stiham busom/vlakom prestupovat,potom este na MHD…vies co?a to neni o rozmaznanosti,ale o tom,ze som zabudla na dalsi podstatny bod: chybajuca infrastruktura na SR a to kdekolvek…staviat by sa stavalo,ale ze chybaju spoje,cesty,cyklotrasy atd,to si este asi nepocula ty…