icon

Nedostupnosť vlastného bývania pre mladých

andrejkap123
4. aug 2021

Mna celkom zaujima, ako sa vobec da zabezpečit vlastné bývanie v Bratislave (ano porovnavam hlavne mesto SR) ked garsonky (ano idem porovnavat novostavby) stoja 150 tisic eur, dvojizbove byty malé 40 metrové stoja 200+ a trojizbaky 250+? To som dala veru minimalne ceny. Ako sa to vobec da? Ked clovek musi mat nasetrene aspon aj tych 20%? Viete lebo len taka kuchyna stoji so spotrebicmi aj 6tisic a to nie je nejaka luxusna plus iný nábytok… jedna vstavana skrina povedzme tisic. Vsak pri malej garsonke to znamena mat 30tis vlastnych preboha len na hypotéku a povedzme 10tisic na zariadenie! A ano treba vlastne byvanie! Ako maju mat mladi deti v podnajmoch. A uz ani do satelitov sa neda ist byvat, vsak tam ceny tiez riadne porastli. A hlavne ked ma clovek pracu v meste nebude byvat hodinu a pol od nej. To naozaj ma clovek makat momentalne 15 rokov aby si nasetril a o 15 rokov zas budu ceny inde plus inflacia. A aj to si vedia nasetrit len ti lepsie zarabajuci. Pride mi to uz ako nerealna vec momentalne.

nikolka1986
Odpoveď bola odstránená
accountant25
Odpoveď bola odstránená
guiseppinka
4. aug 2021

@ibajaanikiny zas ako pockaj pockaj... Nemyl si pojmy a dojmy... Nikde sa byty neprideluju... Pokial chces (konkr. At) druzstevny, tak si najskor peknu ciastku cvaknes ako ppdiel do druzstva... Aktualne sa v nasom meste dostavuju nove a ked sme to riesili so znamymi, tak vyslo zaplatit okolo 80000!!! ako vklad... Plus mesacne cca 60 ele a klasicke najomne este okolo 700...

fantaghiro21
4. aug 2021

@iwesska hm.
Neviem ci je to múdra voľba.
Zariaďovali sme chalupu. Nie sme miliardari, ale myslím ze mame iste izby ako z katalógu.a ibe zase obyčajne...
Len treba mat pre to cit, predstavivosť,priority. Človek hnef nemusí kupovať obklad 50 eur a viac /m2...
Spotrebič za 1000.... A podobne.
Je to aj vec študovania. Ja som veľa vela študovala, čítala recenzie, a veľakrát som krásne ušetrila.porovnavala eshopy, obchody,dostupné materiály
Napríklad som si kúpila dlažbu do kúpeľne zo španielska. ktorá bola z istej stránky...
Rovnaká dlažba bola dostupná aj v Merkury markete. Za nizsiu cenu. Ale nie zase prevratne nižšiu Ale!Pozor!
Zloženie tejto dlažby v MM bolo iné, ako v druhom obchode. Dokonca vahovo ľahšia, nekvalitná
Pokiaľ by son kúpila dlažbu v merkury, s vedomím ako som krasne ušetria, o 2 - 3roky by som sa ocitla v rozbijani a prerábani nakoľko by sa mi dlažba rozpadala pod nohami
(dlažbu nam kládli majstri a sani vraveli, ze ju mali problém horko ťažko rozrezat, ze je veľmi kvalita)
Niekedy sa šetriť nevypláca. Treba podla mna hlavne s rozumom....
O TO VIAC, by som investovala do veci v nehnuteľnosti, ktoré navysuju celkovú sumu a hodnotu bytu/domu.... Takže taka kuchyňa vstavaná, navýši hodnotu nehnuteľnosti viac ako nejaká z polska.....
Nábytok ako skrine, stôl sa samozrejme do hodnoty nehnuteľnosti az tak neráta.....

Nehnuteľnosti budu vzdy nejaká forma investície do budúcnosti,pre deti. Aj Ked samozrejme to nie je najlepšia forma investovania...
Dnes som akurát zase čítala, ze nehnuteľnosti v našom kraji opäť zdraželi o 4 % dovolim si tvrdiť, ze za posledné 2 roky, co sme si aj my riešili domček, nehnuteľnosti po rástli neskutočne rapídne

joannita
4. aug 2021

@andrejkap123 ved ale treba pozerat starsie byty vo vrakuni, alebo v devinskej. Nie novostavby v ruzinove.
V Ba sa da kupit garzonka aj za 80 000, alebo 2 izbak za 120 000 v lokalitach ake pisem, take treba pozerat ked na ine nemas.

ibajaanikiny
4. aug 2021

@guiseppinka ja nepisem o AT,oki? Neviem,ako to chodi v AT…tam som nezila…pisem o tom,o com viem…moja sesternica ma najomny byt vo Svajci, 3-izbovy,sice najom je vysoky,o tom potom,ale co nie je drahe vo Svajci,no ziadnu ciastku ako 80000e nedavali,lebo v tom case tam este ani tak dlho nezili a nepracovali,aby tolko nasetrili. Na uvod im pridelili 1-izbak a po case poziadali o 3 a bola stastnaaa,ked ho dostali…vsak pre boha,citam s porozumenim,kde pisem,ze vsade to funguje rovnako???kazdy stat ma svoj system,ale zjavne ten system nejako funguje a je regulovatelny,co u nas nie je ani system a ani nie je nic regulovane…

veronicka1901
4. aug 2021

ja s manzelom sme byvali 2 roky v zahranici, mali obaja 2 prace, aby sme nasetrili co najviac na vlastne byvanie a podarilo sa, doniesli sme si celkom slusnu hotovost, prvy byt sme mali bez hypoteky len s malym uverom z PSP, teraz mame stvorizbak, este mame hypo tak na 5 rokov. A byvame v pomerne drahom meste. Celkovo zijeme rozumne, neutracame na blbosti, vsetko ide takmer na deti. Je to tazke, ale so zatatymi zubami, ked su na to aspon dvaja, tak sa to da.

nienna
4. aug 2021

@hopsadobrandejsa tiež bývame v PP, takže táto cenová relalita mi je známa 😝 a napriek tomu, keď developer predava mini pozemky po 100 tisic, su okamzite vypredane. Domy za 200-300 tisic bezna vec 🤷 asi sme socky, manzel pracuje v zahraničí aby sme vyzili, ale toto by sme si nikdy nemohli dovolit. Uz ten 3izbak v panelaku je podla mna pre lepsie zarabajucich, neviem kde bývajú tí s minimalkou.
Tiez rozmýšľame nad tým, ze sa vybodneme na lokalitu a kupime stary dom v nejakom zapadakove, vyplatime uvery a sme bez dlhov. Ja by som sla byvat aj do chatky na Dubinu, ale tie uz tiez stoja 40 tisic a mas tam len 1 izbu a 3 arovy pozemok 😅 dokonca uz aj okresy ako RV, RS idú riadne hore s cenami domov, stary dom pod 100 tisic uz je pomaly problém zohnať. Este v okrese NZ sa daju v madarskych dedinach zohnat domy s velkymi pozemkami za celkom normálne ceny....pre nas je priorita veľký pozemok, dom mi stačí karavan 😅

zuzanka.zuzu
4. aug 2021

@joannita za 80 vo vrakuni? mozno v pentagone ale tam ti banky nedaju take % hypoteky ake by dali uz o ulicu dalej... dovody vieme

nikyball
4. aug 2021

@andrejkap123 každý si musí zabezpečiť to, načo má. V ba sú aj vyššie platy ako inde.

joannita
4. aug 2021

@zuzanka.zuzu garzonky som pozerala v devinskej, tam kupis za 80 000

kittyna5
4. aug 2021

@liz_lemon všetko ma priznané. Normálne urobené daňové, všetko ako poctivý človek 🙂

liz_lemon
4. aug 2021

@kittyna5 neverim, ze clovek s dobrym prijmom (aj ked pre kazdeho je dobry prijem nieco ine) ma sancu ziskat HU len na 39tis

hopsadobrandejsa
4. aug 2021

@nienna

Ja som mal v podstate stastie. Kupu som riesil na dialku, ale v podstate vela zrobili rodicia.

Dom v Slavkove, 250m uzitkova plocha, zahrada cca 750m uz s drevinami v podstate uz len nejaka miniuprava a bezna udrzba, slnecny pozemok.

Starsi dom, ale velky potencial. V sucasnosti, ale musim riesit energie aby som si znizil mesacne naklady, ale vsetko postupne.

Byval som cely zivot v bytovke, ale dom to je proste vec na nezaplatenie. Neni to samozrejme pre kazdeho, ale uz len vlastna zahrada je absolutny pozitok.

Dom by mi stacil aj mensi, mne islo hlavne o zahradu. Na druhej strane tam dokazem v pohode fungovat s rodicmi.

Clovek si ani nema jak zavadzat, ak su oni v zahrade tak ja v dielni 😀.

Ale sucasne ponuky su neskutocne drahe. Ak najdes dobru ponuku, hned je pretlak.

Brat predal chalupu v podstate v zapadakove a doslo az na aukciu. Bolo tolko zaujemcov, ze z toho vytrieskal o osem ci devat tisic viac nez bola predajna cena.

Dobre nehnutelnosti idu ako teple rozky.

makova333
4. aug 2021

@andrejkap123 starsi byt (reda byt v starsom dome tzn. klasicky panelak) moze byt prekvapivo aj prerobeny a vacsinou aj je. Ak prerobeny nie je a je v povodnom stave vacsinou je cena nizsia,cize je tam priestor na prerabku. A ano, kupila som komplet prerobeny byt, v zateplenom dome, s komplet prerabkou spolocnych priestorov a vytahov za cenu podstatne nizsiu ako novostsvba.

iwesska
4. aug 2021

@andrejkap123 Urcite v Ikey nestoji skrina cez 1000€ a uz vobec nie ako od stolara na mieru aj za 200€. Mame skrinu s posuvnymi dverami a stala nas okolo 500€. Takze nejaky rozdiel tam predsalen je.

kristianka2255
4. aug 2021

no ked sme kupili pred 6 rokmi byt tak sme fakt nemali kuchynu za 6000 ale praobycajnu z merkury za 300€ chladnicku za 180, sporak za 200, pracku z druhej ruky z bazosa, nejak sme zacat museli kedze sme boli s holymi ritami🤔to teraz sa to tak MUSI byt?😀 na mieru so vstavanymi spotrebicmi za 6000?

evinqua
4. aug 2021

My sme kupovali byt v 2012, mali sme 30tis hotovost, zvyšok 86tis hypotéku na 30 rokov, Karlova Ves, 20rocny byt, menili sme len žalúzie, dvere, kúpili nrjake elektrospotrebiče,zariadenie,nábytok z ikea a pod.to nas vyslo cca ďalších 10tis, urok na hypo bol vyšší ako dnes, hypotéku plánovanú na 30 rokov sme splatil za 8, dnes už sme bez hypoteky, nas byt ma aktuálne hodnotu asi 160tis /nerobili sme stále rekonštrukciu od toho 2012. Hypoteka a ďalšie náklady na byt nas stali do minulého roka cca 900e, plus strava, drogéria atď...mesacne 1500 určite, mame však prijem, pri ktorom sme dosť ušetrili na predcasne splátky hypoteky, počas tých 8 rokov splacania hypo sme kúpili aj nove auto a aktuálne uz plánujeme rekonštrukciu z nasetrdneho. ...bohužiaľ treba si vypočítať, ci človek na život v Bratislave ma, alebo sa posunúť inam.

iwesska
4. aug 2021

@fantaghiro21 Ale ja som nepovedala,ze ma kupovat to najlacnejsie predsa. My mame tiez drahsiu dlazbu a aj po 10r.vyzera rovnako. Nekupujeme veci na 1-2r a potom nove. Ale priklad - ked nemam na kvalitnu drevenu dlazbu,ale len na najlacnejsie parkety,na ktorych sa aj spendlik ozyva a ktore sa mi po roku zacnu rozchadzat, tak si radsej kupim lepsi koberec. Alebo si nekupim najlacnejsiu sedacku z ekokoze,miesto kozenej,ale radsej nejaku kvalitnejsiu latkovu.

andrejkap123
autor
4. aug 2021

@iwesska ked si porovnas velkost rolldorovej skrine PAX so vstavanou skrinou od stolara tak ta od stolara vyjde mozno o 100€ viac a je realne na mieru 🙂

oblecenie99
4. aug 2021

Nečítala som všetko, ale nemusí to byť BA.. Pridám skúsenosť z KE, dvojizbový panelový byt v Starom Meste, bez balkónu, vtedy prerobený ale my sme prakticky len maľovali, žiadna rekonštrukcia potrebná nebola, kupovany pred piatimi rokmi za 76 000. Momentálne riešime, či ho predať alebo prenajať a tak ísť už do väčšieho, tak som sondovala ceny.. cena, za ktorú sused predal menší jednoizbový s umakartovym jadrom na tej istej ulici: 135 000 eur. Inzerát som videla na vlastné oči, predal za 1 slovom jeden deň. Čisté šialenstvo.

guiseppinka
4. aug 2021

@andrejkap123 pokial nepotrebujes atypicke rozmery alebo sikminy, tak pax uplne v pohode...

ddd333
4. aug 2021

@muz26 a prečo by mladý človek nato nemohol mat ? Stačí slušne zarábať a BA ponuka veľa možnosti

ddd333
4. aug 2021

@andrejkap123 ja si nemyslím že je pre takych problém kúpiť byt

ddd333
4. aug 2021

@andrejkap123 veď ak si človek zoberie že jeden zaraba 2000€ v čistom a druhý 2400€ v čistom - hypo vyjde kľudne aj na 400tis ( uvádzam príklad ))))nevidim problém …. Všetky kamošky sú mladé a ziju vo svojom a platia hypo , za veľké domy na dedine / moderne byty v meste atd …. Stačí mat príjem

andreatytler
5. aug 2021

@andrejkap123 Ano ceny nehnutelnosti idu neskutocne hore ale musis trochu zmenit uhol pohladu. Treba zacat velmi, velmi skromne.
Prenajimat jednu izbu v BA. Prenajimat garsonku mimo BA, Zariadit si byt nabytkom z bazaru....
Ja som dochadzala autobusom do prace 2 hodnny a 2 hodinny vecer mi trvala cesta domov. V kuchyni bola len platnicka. Byvala som v pinvicnom byte. Kupovala som tie najlacnejsie potraviny. Ziadne restauracie vsetko som varila. Kupovala len najlacnejsie satstvo. Jedinne cim som sa rozmaznavala boli vylety cez vykendy.

tomas97
5. aug 2021

@andrejkap123 6000€ za kuchyňu? A ty si skade prišla. Mňa 6000 vyšiel zariadit cely byt aj s murovaným jadrom. Taká bežná kuchynská linka stojí pár 100€ rovnako ako aj spotrebiče. Môžeš kúpiť umývačku za 500€ a tiež za 150€ Sporák za 400€ ale aj za 180€ alebo mikrovonku za 150€ alebo za 40€ ...
S tiež pohovku, postel a skrine.
Kúpil som si pred vianocami byt v Malackách 2 izbový za 78900€ a v pôvodnom stave prerobené boli len okna. A teda keby mám zmýšľanie ako ty, že kuchyňa za 6000€ 🙈... ale každému ako pasuje. Potom si zabudla napísať auto minimálne aspoň nejaká väčší SUV Kia alebo niečo ešte väčšie. Lebo veď zrazu bude zo mna bratislavská sliepka a budem sa hrať na niečo čo nie som. Asi tak ... potom po zaplatení účtov budem jesť chlieb z masťou a pit cistun vodu.

viki_lv
5. aug 2021

@ddd333 lebo príjmy 2000 a 2400 € v čistom sú úplne bežný príjem... Tak to píšeš, akoby to bežné bolo, tak asi toľko s mužom zarábate a aj vaši známi. Áno, pre ľudí s takým príjmom nie je problém vysoká hypotéka, ani si nerobia starosti odkiaľ vezmú 20% z hodnoty nehnuteľnosti. Ale VÄČŠINA na Slovensku nezarába toľko v čistom. A ani mladí ľudia do 30r s VŠ toľko bežne nezarábajú

mladena
5. aug 2021

@andrejkap123 no máš úplnú pravdu, nájomné byty ak je tomu napr v niektorých iných štátoch sú u nás pri tých podmienkach v nedohľadne a ceny najmä v Ba neskutočne premrštené. Často to mladí riešia len za pomoci rodičov,prípadne ak títo sú pôvodní bratislavčania a tým pádom často aj niečo vlastnia tak sú za vodou. Ale ak nie, nič ti nezostáva len si zobrať vysokú hypotéku a žiť poskromne. Blízko Ba kúpiš o niečo lacnejšie, aj keď už aj tu sa čudujem aké majú niektorí veľké oči čo sa týka predaja ich nehnuteľnosti, rozumej štyroch stien. A zas treba rátať s dochádzaním čo tiež niečo stojí. Ale nie u každého nájdeš v tomto pochopenie, ja mám pocit čo vidím okolo, že napriek tomu aký je celkový pohľad na Slovensko dosť ľudí sa má nadpriemerne- vidím v okolí Ba aj v Ba, najmä tí čo majú domy, ale kľudne aj v maličkých mestách a okolitých dedinách, ak majú dobrú robotu.

tomas97
5. aug 2021

@mladena aj dochádzanie a výška cestovného je jedna dosť podstatná vec, ak máš platiť autobus mesačný lístok 2x dospelý a 2x študent napríklad z Malaciek tak možeš platiť vyššiu HYPO a byť v BA kde MHD stojí menej ...