Nekúpila som maslo a olej, lebo boli drahé
Kam to už spejeme? Včera som bola na bežný nákup a normálne som si polovicu vecí rozmyslela pri pohľade na ceny. Nekúpila som ani maslo ani olej, o nejakej sladkosti ani nehovorím. Mám rodičák a dve deti a neviem ako mám s tým slušne vyjsť 🤔 Samozrejme, mám aj chlapa, ale tiež nezarába milióny. Och, normálne mám zlý pocit z toho... Mne bolo vždy dať ľúto peniaze za jedlo, ale toto je extrém už. (Prosím vás, nepíšte mi tu, že som si nemala robiť deti, ďakujem)
@kittykat22 to tu smotánka modrého koníka nepochopí. Pre nich je každá žena na materskej a rodičáku obyčajná lenivá žena, ktorej sa nechce chodiť do roboty
Ja chápem, ze robiť pri dvoch deťoch, ak ešte nie sú aspon skolkari je velmi komplikovane.
Ale skus pochopit ze tvoj manzel ziví 4 osoby, 2 dospele a 2 deti a to JEDNA osoba. Pokial si si nevzala ajťáka, lekára, dobrého remeselníka atd... kde je vyšší príjem, proste nemozes očakávať taký štandard, ako keby ste pracovali obaja.
snaz sa to nejako rozumne poriesit. Chapem, ze to je sok. My nastastie fin. problemy nemame ale ked vidim tie ceny ... tak sa tiez na chvilu zastavim, ci dobre vidim. Dobra sprava je, ze aspon trosku bude obezita na ustupe :D pravda je, ze sa slovac hodne zagulatila :D
U nás na dedine stojí olej 5,50€.. preto som si zaobstarala domácu masť, olej mám dve fľaše v zásobe napr do koláča a podobne. Maslo kupujem len v akcii,inak sme sa naučili na nátierky, kiri,bambino,domáce paštéky. Plus robíme domáce pomazánky pravidelne. Maslo používam už minimálne. Sestra napr kupuje tiež len v akcii a dáva mraziť. Vždy si pozri akcneletaky.sk a pokiaľ máš možnosť, navštevuj obchody kde sú lepšie akcie, uvidíš, že ušetriš peknú sumu 🙂
Nevyrevuj!
@kittykat22 a myslis, ze tu mas ake jasle ked nie súkromné? A su ovela drahšie ako na Slovensku.
"mne bolo vždy dať ľúto peniaze za jedlo", nuž asi potom treba sledovať akcie a nakúpiť v akciách aj do zásoby🤷. Ja maslo ani olej za bežnú cenu štandardne nekupujem. Ale zato ho máme vždy na stole. Maslo vyberiem vždy z mrazničky a olej má dlhú exspiráciu, takže vždy keď jednu fľašku miniem a načnem druhú, počkám si na nejakú akciu a dokúpim zas jednu do zásoby.
Ni, matka na rodicaku nie je lenivá, čo nechce chodiť do roboty. Deti majú obidvaja rodičia, niektoré sú vytúžené, niektoré sa pritrafili. Iste je, že sú to deti svojich rodičov a tí sa o nich majú postarať. Nikto iný len rodičia sú zodpovední za to aby mali čo jesť a kde bývať. A ak matka chce, musí ostať tri roky doma bez príjmu, tak je to predovšetkým zodpovednosť rodičov, nikoho iného postarať sa o plne taniere. Áno, je to s jedným príjmom zložité, ale je to vaša voľba. Nikoho iného. Takže nevyplakavat ale hľadať možnosti ako s jedným príjmom vyžiť. Malovatko je v takomto prípade luxus, na ktorý si treba bud zarobiť alebo ho oželieť. Ozeliet nemôžeš topánky pre dieťa, ale oželieť môžeš novú kabelku. Akokoľvek kruto to vyznie, nekupujem to co mi netreba. To co mi treba kúpim.
@kittykat22 vyvediem ta z omylu. Slová nie je guľatá z masla a oleja. Je guľatá z lacných a nekvitnych potravín. Kto ma hlboko do vrecka, nekúpi 95% šunku ale Liptovský salám plný múky a sóje. Slovak co ma hlboko do vrecka nekúpi drahy celozrnný chlieb ale biely, ktorý je najlacnejší. Nekúpi hovädzie zadné, zeleninu na šalát na nedeľný obed, ale radšej lacnejšiu krkovičku, k nej kapustu a knedlu. A takto môžme pokračovať... Zdražovanie potravín k štíhlosti nepovedie, povadie k ešte väčšej obezite.
Ale hej je to zle co sa deje a v kazdej sfére to je.
@cocolino234 ja robím v kvetinárstve, načo by som si zvyšovala kvalifikáciu? A aj to niekto musí robiť, nemôže byť každý manažér v kancelárii. ... Nie, nie sú tie deti guľa na nohe, oni sa samé prebalia, idú von, uvaria si atď.
@viestta jasné, môžem ísť kľudne zberať kaleráby. Deti do šatky a hajde na pole 🤦 Ja neviem či niektoré už pijete od rána, alebo čo
@viestta presne tak + Bambino/pomazánkové maslá plné tukov
A na víkendy sa nemôžeš vrátiť do prace ? Kvetinárstvo určite aspoň v sobotu ide. Teraz je čas dovoleniek.. aspoň na brigádu.
No a keby si studovala ekonómiu, tak vieš, že ceny určuje trh. Nie vláda. A trhom zamával Covid, potom Rusko a Putin a jeho nezmyselná vojna, pred niekoľkými rokmi to bola finančná ekonomická kríza. Toto proste bežní ľudia na Slovensku neovplyvnia. Pri plánovaní rodiny musíš mať vždy nejakú rezervu alebo dobrú prácu a plat alebo chlap musí mat dobrý plat, inak budeš len prežívať.
Bataty sú podľa mňa zbytočnosť ... maslo a olej kupujeme vo veľkom len v akcii vlastne nakupujem len v akcii a do zásoby. Oblečenie a kozmetiku dokonca aj veci z lekárne tiež kupujem v akcii. Tiež som na RD a skoro celý rodicak je pre mňa a aj keď si pomôžem dovoliť kúpiť čo chcem nenakupujem nič čo nepotrebujem a radšej šetrím.
@daniela1911 ked niekto doma vyraba zakusky, tak este pochopim, ze to maslo spravi skrt cez rozpocet. Ale tak zvysim predajnu cenu...
Ale naco je komu tolko masla? Mne vydrzi kocka masla dlho. Nemazeme chleby ako na beziacom pase. Olej tiez. Vyprazam mozno raz za mesiac.
napríklad bataty si nemusela kupovať, sú drahšie ako zemiaky, ja som ešte bataty nejedla a to už som niečo zažila, ľudia už vymyšľajú, v minulosti žiadne bataty neboli, iba zemiaky, sú vraj sladšie, tak , teraz to neber celkom vážne, treba si trochu osladiť zemiaky
@solange7 tiež to nechápem… maslo nemám odsledovane, koľko mi vydrží, používam ho aj do varenia/pečenia. Ale olej mame min mesiac. My nevyprážame vôbec, občas urobíme niečo v teplovzdušnej fritéze, ale tam sú kvapky oleja…
A kúpim keď je akcia aj do zásoby, a minule som veru mala 20 olejov na pase (ktosi sa tu smial, že čo s tým ľudia robia 😂) no dala som mame, niečo svokre, ešte mojej babke a niečo si nechala a tak.
Chápem ťa, je to hrozne veľa. No ja napr. radšej nekúpim bataty a smotanu na varenie, načo je dobrá? Sak sa dá nahradiť mliekom + maslom... Nikdy ju nepoužívam. A bataty sú zbytočne drahé, radšej zemiaky.
@jonki ano za 400g. Predsa je rozdiel dat 3€ za 400 g a za 250g.
Ved tiez som sa rozčuľovala, keď som bola na dovolenke a išla som urobiť nakup pre mamu a uvidela som tie ceny niektore, tak ma išiel šľak trafiť. Cize trochu autorku aj chapem, ale keď to potrebujem tak to kúpim. A robim nieco preto, aby som zvýšila prijem peňazí v rodine, ak mam financne problémy.
Tak keď nemôžeš ísť zberať kaleráby aby si si privyrobila, nekúpiš si kabelku ale kúpiš deťom maslo na chlebik. Nechápem prečo so seba vyrába obeť systému. Obeťami systému sme všetci, aj tie co si na maslo môžeme zarobit. Len možno toľko neplačeme a prikryvame sa len takou perinou na akú mame
Na jedlo mi nikdy nie je luto dat peniaze...
Mňa zas minule šokovalo, volala som doktorke ze som covid pozitívna nieje mi dobre bla bla. Nadiktovala mi XY veci co si kúpiť predpísala 2 tabletky jedne z nich stali 29,90 eur zaplatila som v lekárni 80 eur. Hovorím doma mužovi akože čo spravia ľudia ktorý nato nemajú? A žijú od výplaty do výplaty? Akože ľúto mi je ludi ktorý už pred tým boli natom len tak tak ako budú žiť teraz.
@viestta
@cocolino234 vy sa normálne predbiehate ktorá tu napíše väčšiu múdrosť 😀 Keď vám vadí moje sťažovanie tak hajde preč. Vaše komentáre nebudú nikomu chýbať
Nepochopiteľné je, že je to ľúto míňať na jedlo k životu potrebné ale na blbosti typu gélové nechty nie. Všetci by sme najradšej mali všetko zadarmo ale tak to nefunguje

@autorka neviem kam to spejeme ale je to brutál....moja rada, chodiť na víkendové nákupy do reťazcov, alebo na nákup keď vieš že je napr v akcii olej tak kúpiš veľa oleja a zvyšok popri Tom. Iný deň je akcia na strukoviny, kečup tak kúpiš to veľa do zásoby a iné drobnosti popri Tom. Iný deň je v akcii maslo tak kúpiš 15ks do mraziaku a iné veci popri Tom. Ak si na dedine tak veľké nákupy sa neoplatí riešiť tam lebo moje heslo Jednota-najdrahsi obchod života. Fakt tam ideme len po drobnosti alebo čo súrne chyba. Inak systém nákup v reťazcoch v meste. Naposledy muž kúpil tvarohovnik 400gr v CBA za 3,60(máme na dedine jednotu a CBA) a vcera bol v meste v LIDLI ten istý 400gr za 1,70..akože díky Brona😱. Takže moja rada kupovať v akciách, robiť zásoby a udržiavať zásoby. Ja som na rodicaku s tretím takže viem o čom, nevyskakujeme si. Držim palce