Nekúpila som maslo a olej, lebo boli drahé
Kam to už spejeme? Včera som bola na bežný nákup a normálne som si polovicu vecí rozmyslela pri pohľade na ceny. Nekúpila som ani maslo ani olej, o nejakej sladkosti ani nehovorím. Mám rodičák a dve deti a neviem ako mám s tým slušne vyjsť 🤔 Samozrejme, mám aj chlapa, ale tiež nezarába milióny. Och, normálne mám zlý pocit z toho... Mne bolo vždy dať ľúto peniaze za jedlo, ale toto je extrém už. (Prosím vás, nepíšte mi tu, že som si nemala robiť deti, ďakujem)
Nekúpim lososa, keď stojí 14€, pre ani nie troch. Ale olej a maslo? Veď to vydrží mne aj mesiac. A nesúhlasím s tým, že na strave sa nedá ušetriť, práve tam sa dá najviac (vlastne dalo). Práve som prišla z obchodu, 5ks kukurica, pol melóna, 4ks citrón, cherry paradajky, 20dkg šunky, 6ks rožok, 6ks minerálka, 6ks dojčenská voda, 2mlieka, džús, dcére plavky a deťom hračky po 6€ dokopy 86€ 🙄 nikdy som toľko neplatila. Ale ani by ma nenapadlo odložiť melón, keď deti až slintali. 😉
@anonymous87 všetky tie, čo som písala mávame s obmenou doma, momentálne máme doma sezamovy, hroznový, avokádovy a makový. Všetky som kúpila v Kauflande, sezamovy je z nich asi najdrahší, 11€ na 250ml, ale stačí ozaj kvapka. Inak sa dajú kúpiť aj v DM v dobrej kvalite a podobnej cene ako v Kauflande, za drahšie kúpiš vo Vitalande alebo inom zdravom obchode a v Yeme. Ale nám vydržia oleje naozaj veľmi veľmi dlho, tú fľaštičku sezamoveho máme už 3 mesiace. Z hodnotných olejov ti do varenia stačí jedna lyžička a samozrejme kvalitný hrniec/panvica. Do studených jedal - teda hlavne šalátov rôzneho druhu sú dobré tie "sladšie" oleje, hroznový, makový. Aj konopný a ľanový sú fajn, tie sú dobré aj na varenie, aj do studenej kuchyne. Ale teda musím povedať, že my nevyprážame nikdy. Keď robím veľký hrniec niečoho (5+ litrov), tak doňho dám pol polievkovej lyžice olivového oleja, s tým varíme najčastejšie. Tá sklenená fľaša nám vydrží veľmi dlho. Ono to nie je o cene, ale o kuchyni. Ako tu čítam, niektorí kupujú raciol 2x mesačne. My si kúpime drahé oleje, ale na pol roka sme vystarani. A vždy ich kupujem viac, kvôli variete. Inak tie ostatné nie sú také drahé, iba sezamovy je drahý (avokádový asi hneď za ním). To máš ako s octom, ryžový ocot ma stál najviac, balsamico a jablčný ocot sú oveľa lacnejšie. A tiež mám vždy všetky doma. Len to nie sú položky, ktoré kupujeme často, keďže ich používame striedmo a s rozumom.
@elementissa dakujem ☺️👍
@elementissa záleží pre koľkých stravníkov varíš... ak pre 2-3 tak to je Ok...ale ja denne varím pre 7 osôb ....vek od 12r ... deti by pomaly zjedli aj mňa... Takže treba všetkého veľa. aj oleja...
Inak nekúpiť maslo za 3 e tak to je už dosť finančná mizéria...
@elementissa akurát ze tie oleje aj dost oxiduju…cize radsej menej druhov skor spotrebovať a potom kupit na obmenu iny. No to iste vies 😉
Vies co dobre ze si nekupila, ja tiez uz nekupim vsetko aj ked na to mam, ale v principe co si myslia ze budu zdrazovat do nekonecna a my ako ovce budeme do nekonecna platit a oni si povesia ved ludia kupuju tak co... Ako je velmi zle ked to clovek doma uz nema a potrebuje a nome si to dovolit. Ale ked to este mam tak si radaej pockam na akciu a vtedy kupim masla aj 4.
@cocolino234 odporúčam ti piť menej alkoholu
Autorka: A ako dlho ešte plánujete žiť v takejto situácii? Ceny ešte pôjdu hore a čo budete potom robiť?
A sťažuješ sa na nemožnosť dostať deti do jaslí, MŠ. Keď ti skončí RP a deti neumiestniš do MŠ, potom čo?
Vyskúšala si všetky možnosti v okolí?
@zuzanockamt nič…vyššie sa pýtam, prečo nejde do toho kvetinárstva aspoň na sobotu… bez odpovede.
@jonki nemavame ich otvorene všetky tak dlho. Vždy max 2 sú otvorené súčasne. Ostatné máme odložené. Ale teda, ešte mi "neposiel" olej :D
@daniela1911 veď to, má veľmi dobrú profesiu na brigádu, resp.čiastočný úväzok...alebo privyrobenie si aj doma - Veľká noc, Vianoce, Dušičky atď
@deti95060810 jasné, my sme aj budeme traja. Viac krkov by sme z našich platov neuzivili. Ale tak vidíš - niektorí sa rozhodnú pre určitú kvalitu života (s čím súvisí menej detí a viac príjmov) a niekto si nacvaka deti a snaží sa vyžiť z rodičáku... Každému ako je libo. Samozrejme, ak si to niekto môže dovoliť a vie sebe aj deťom zabezpečiť podľa neho optimálnu kvalitu života, tak nech má kľudne aj 7 detí. Len tragédia sú tieto večné témy - mám deti, žijem z rodičáku a neviem z toho vyžiť, o nejakej lepšej kvalite života nemožno ani hovoriť.
@elementissa 👍som pochopila tak, ze ho polroka uzivas. Ja som inak kupila a rovno sj vyhodila. Uz bol stary.
@daniela1911 @zuzanockamt ako kvetinarka môže chodít privyrábať si napríklad výzdobami na svadby. Robota presne na víkendy, ešte aj doobeda. Detuchy môže nechať otcovi a odbehnúť si na pár hodín zarobiť na maľovatka. Pred dušičkami, Vianocami aj Veľkou nocou si môže privyrobiť výrobou ikebam. To sa dá robiť aj doma a na dohodu s nejakým kvetinárstvom.
@jonki tak 3 mesiace nám vydrží jedna tá malá fľaštička, ale nakupujem raz za pol roka (to kúpim rôzne druhy a potom len vyberám). Fakt si kúpila starý olej? Ako sa to prejavovalo? To mne sa ešte nestalo...shit happens :(
@elementissa áno rovno prvá lyžička - štípal ( flasa predtym taka ista mala uplne inu chut) to bol tekvicovy. Inak hlavne makovy je na to náchylný.
@daniela1911 samozrejme, že môžem ísť do práce, ale nechce sa mi 🤷 Deti by to aj samé zvládli doma, ale tak radšej budem celý deň sedieť na riti a brať sociálne dávky
@viestta keď sa budeš vydávať daj vedieť, prídem ti výzdobu urobiť 😉
Autorka: Keď hľadáš len výhovorky, tak na sťažnosti nie je miesto. Tiež ešte poberám RP a už rok a pol mi chodí na účet aj výplata.
A koľko stojí masť , olej potrebujes minimalne max do koláča tj.cesta .Ak ľubite smažane ,ci dusene ,využívaj masť i na chlebik ďeťom natriet s rajčinou .Rob ako robili naše matere a sraré matere.
@annamalaga mozu znizit dph na zakladne potraviny
@cocolino234 nie ďakujem... A zajtra pridám nové fórum o sťažovaní aby ste sa celý deň nenudili

Jaj, pravda oči kole? Nepolutujem ta. Nie je najmenší dôvod.