Nekúpila som maslo a olej, lebo boli drahé
Kam to už spejeme? Včera som bola na bežný nákup a normálne som si polovicu vecí rozmyslela pri pohľade na ceny. Nekúpila som ani maslo ani olej, o nejakej sladkosti ani nehovorím. Mám rodičák a dve deti a neviem ako mám s tým slušne vyjsť 🤔 Samozrejme, mám aj chlapa, ale tiež nezarába milióny. Och, normálne mám zlý pocit z toho... Mne bolo vždy dať ľúto peniaze za jedlo, ale toto je extrém už. (Prosím vás, nepíšte mi tu, že som si nemala robiť deti, ďakujem)
Ja by som tiez prehodnotila stravovacie navyky. Olej nam vydrzi velmi dlho, maslo tiez. Ked je v akcii, kupim viac ks. Pred zdrazovanim som kupila 7l oleja, este mame 6l. Vdala Bohu, nemusime s manzelom kalkulovat, ci si to alebo tamto kupime lebo berieme to tak, ze nefajcime, neplatime pausaly, televiziu, tak usetrime tam. Nastupila som na MD, cize uz ani menucka za 10€ nebudem jest, sucasne som ostala pracovat, tak viac nam pribudne do rozpoctu. Treba si bud zvysit prijem alebo znizit vydaje. Na strave sa da usetrit, ale tiez do urcitej hranice, ak nechceme, aby to slo na ukor zdravia.
@cocolino234 predstav si, že niektorí ľudia pomaly ani tú žranicu nemajú a nie to ešte mejkap, výlety, kaderníčku podobne 🤦
Autorka: Vo vašej situácii musíte len zvýšiť príjmy. Fakt sa snaž zamestnať.
@cocolino234 ale chápeš tomu, že som na rodičáku s dvomi deťmi? Ja počítam peniaze na jednotky, nie že mi je jedno či niečo stojí 1€, alebo 10€. Nemám možnosť ísť do práce aj keď je to neuveriteľné určite 🤦
Tak ja ti napíšem takto. Náš národ je práve preto tam kde je, lebo stále očakávame ze sa ma o nas niekto stále starať, že musíme dostávať stale nejaké príspevky aby sme sa mali dobre... A to je vychcanost... Miesto toho si môžeš spraviť nejaku kvalifikaciu, študovať ( ano v dnesnej dobe sa da aj online po večeroch) naučiť sa jazyk na materskej, zvysit si tak snacnu nájsť si lepsiu prácu a mat tak väčší plat a tym padom si dovolit kúpiť viacej veci ...ale radsej budeme taký národ co sa len stale sťažuje na niečo,chce všetko zadarmo a preto aby sa mal lepsie nespraví nič... No toto je doba práve teraz, že bud sa uskromnis a budes sa celý život sťažovať alebo preto aby si sa mala lepšie niečo spravis a nebudes sa stále spoliehať na rôzne príspevky. Mas na výber tak sa rozhodni ako chces žiť 😉
ty si typicky rozmaznana europanka... zmrzlinky, vyletiky, hracky, kadernicky... 80 % sveta kape na hlad, biedu, zle zdravotnictvo a teba sere ze si vies zarobit akurat na stravu.
Mnohi ludia, mnohe deti vo svete trpia zavaznym nedostatkom, mozu snivat o plnohodnotnej strave, co strave, nemaju neraz ani pitnu vodu... a ty si nasrata lebo si nemozes kupit malovatka...
Presne vystihujes vacsinovu slovensku populaciu - nechape, ze mame pandemiu, nechape, ze mame vojnu, nechape, ze mame klimaticku zmenu... proste vsetko musi fičať ako keby nebolo nič, lebo bez malovatok a hovadiniek nas zivot nema zmysel
@zuzinapipina pochopila si, že som s dvomi malými deťmi doma? Chceš mi povedať, že nič nerobím a čakám na sociálne dávky??
@zuzinapipina
suhlasim a doplnim, ze "prispevky" su vlastne o kupovani volicov politikmi. Politik si prispevkom zaviaze cloveka - potencialneho voliča a čím je on viac odkázany na príspevky, čím je menej vzdelaný, čím je viac závislý od štátu, tym je pre neho ideálnejší.
Preto vsetky tie socialno neviem ake debilné strany tak velmi radi "rozdavaju", lebo chcu aby ludia boli na nich závislí, aby ich volili...
Ved tie dve deti nebudu navzdy male. Pojdes do prace snad za chvilu, nie? Tak to este vydrz a bude aj na malovatka.
@cocolino234 čo mám pre to urobiť? Celý život pracujem, od 15 rokov chodím na brigády a teraz vychovávam dve deti. Ja už končím tieto debaty lebo toto je otras 🤢
@zuzinapipina presne. Keby sa každý postaral sam o seba, bolo by postarané o každého. Ale tu pomaly každý čaká, že sa o neho niekto postará. Nie nepostara. Tu ženy vyplakavaju, že nevyziju z rodicaku. Ale to je príspevok, opakujem PRÍSPEVOK, štátu na starostlivosť o dieťa. Nie je a nikdy to neboli peniaze, ktoré majú zabezpečiť dieťa a matku, náhradou príjmu matky je materská, a aj to ho nenahrádza v plnej výške, pretože dieťa má aj otca a ten sa ma o neho aj matku postarat. O to aby rodina netrpela biedu sa ma postarať predovšetkým rodina ako taká. Rodina, teda otec a matka sa majú postarať aby mi co jest, oni aj ich deti. Ak matka nezaraba, lebo sa stará o dieťa, tak sa musí postarať otec, nie štát.
Rodicovsky prispevok je prispevok na dieta. Nie na poplatky, malovatka a kadernicky. Pred tym ako som isla na matersku, som sa stihla zabezpecit. Navyse som neplanovala byt 6 rokov doma s 2 detmi. Vsetko je to o planovani. Na prispevky od statu som odkazana nebola.
Mňa zaujíma čo všetci robia s toľkými maslom a olejom, veď jeden olej mám dlho-sme 4, a varím denne, pod mäso dávam masť, pod sladké jedlá maslo kde treba olej tak nie veľa, je pravda že ja nevyprazam....čiže asi veľa vyprážate
Situacia je teraz blba. Ale nerucaj sa. Ber to ako obdobie. Deti trosku povyrastu, ty pojdes do prace, situacia sa ukludni a bude zase dobre. Nikdy to nie je tak, ze je vsetko ekonomicky rovnake. Teraz sa blizi recesia, bude to narocnejsie. Ale nebude to trvat vecne.
Asi kazdeho v sucasnosti hroza obchadza,ked ma vkrocit do potravin. Na jedle som nikdy nesetrila,radi sa dobre najeme,ale posledne mesiace mam cim dalej vacsiu nechut ist do potravin. Ma to aspon tu vyhodu,ze chodim len raz do tyzdna a dobre si rozmyslim,co dam do kosika. Nekupujem uz sladkosti a ine zbytocnosti,takze sa ten nakup vyvazi. Je to hrozne,ale aj na to si casom zvykneme,teraz je to prvotny sok. Len si naozaj neviem predstavit z coho ziju ludia z nizkymi prijmami. Normalni ludia,ktori chodia do prace,ale nezarobia vela.
@cocolino234 keby žila v zahranici, tak by nemohla sedieť 3 roky doma na zadku ako je to na Slovensku. Toto je vazne luxus. V žiadnej krajine nie su matky tak dlho doma s deťmi. V NL je materská 16 týždňov a rodičak myslim, ze 26 týždňov ( ak sa mýlim, tak ma opravte ) a potom hajde do prace aspon na čiastočný úväzok a dieta do jasli alebo škôlok. 🤷♀️
A kolko stalo maslo predtym?ja som vcera kupila okolo 2,50 .Olej minam tiez malo.Co mam robit, co potrebujem kupim a zase nekupim handry ci nejdem do kina.kupujem natierkove maslo, alebo ine syry u nas sa maslo moc neje, ale vzdy ho mam doma.Aj melon je drahy a kedy si ho mame uzit, ked nie v lete?Vsetko je drahsie ci sluzby, restauracie jest musime.Treba sledovat letaky a nekupovat zbytocnosti
Mňa by zaujimalo, čo zo zdražovaním má vláda? Žiaľ ani za Covid ani za vojnu na Ukrajine nemôže táto vláda. Ceny určuje trh, je a bude to ešte dlhodobé, kým sa to všetko nevráti do normálu.
Keď ti je ľúto dať za jedlo, za jednu z najzákladnejších biologických potrieb tak potom už asi len otrcit kopytá ti zostáva. Len chudence tie deti.
K tým kalerabom na poliach.Pri Bratislave jeden veľkopodnikateľ v poľnohospodárstve posadil kaleráb.Trochu pozbierali jeho zamestnanci,ostatné bolo voľné dostupné k samozberu zadarmo.Ja som sa tiež zastavila z práce nazbierala som si zopár kúskov.Bol to krásny chutný kaleráb,dnes som dala posledný do polievky nič mu nebolo a to som ho mala dva týždne v chladničke.Ludia tam rozprávali,že nechceli to reťazce kúpiť,radšej kúpia dovezený cez pol Európy.Toto isté bolo na jeseň aj s karfiolom.
Ked je realna akcia kupime si a aj do zasoby. Cize ked dojde tak mam a nemusim ist hned kupovat drahy olej maslo alebo nieco trvanlive.
Si na RD s 2 detmi jednoducho ten prijem chyba.Ale na strave sa nesetri.Nebudem varit omacky, ked mame radi ine veci a nekupim si zase kabelka a usetrim na inom.Tiez su veci, ktore sme zredukovali jedenie vonku, bowling...
@marcellka32 však to. Liter oleja na mesiac, kocka, dve masla na týždeň. Každý plače nad olejom, pritom v Tescu máš ich olej za 2.90. Neviem, čím je heliol alebo venus taky špeciálny, že by som nekúpila iný slnečnicový. A repkový je ešte lacnejší, na varenie staci aj ten.
Zato mlieko, to potrebujem každý deň dva litre, tam už tých 20 centov na litri za mesiac pocítiš. O mlieku na MK ešte nikto neplakal, ani o chlebe. Zato maslo je oplakane tak, že už aj ono ľutuje samo seba.
@bessie12 a ked na slovensku nemas jasle tak budes robit co? Sukromne zariadenie pre 2 deti je tak drahe ze to nemas pomaly sancu zaplatit. Ked sa ti nechce sediet s detmi na riti, nikto ti nebrani. Mozes sa rovno z porodnice vratit za pas 🤷🏻♀️

@zmrzlinka2021 ja toto viem. Zoznam jeho ľudí by bol veľmi dlhý. Len Slováci už zabudli. Za dva roky mu už aj všetko odpustili a keď pôjdu k voľbám, čelí vyteseni zvolia jeho alebo jeho podrztasku, pretože oni dvaja ich spasia. Ja viem, že Matovic ani Kollar nie sú tí praví co majú tento štát viesť, ale nie su o nič horší a ani lepší ako tí dvaja trtkovia.