Neviem si nájsť prácu napriek vysokej kvalifikácii - čo robím zle?
Dievčatá, ja už som zúfalá. Mám po 35ke a dve deti, mladšie má 17 mesiacov. Problém je, že máme vysokú hypotéku a teda musím ísť do práce, z jedného príjmu to neutiahneme. Vyčerpala som materskú, potom podporu v nezamestnanosti a o dva mesiace už bude končiť aj mužova materská. Naozaj sa musím zamestnať. Staršie dieťa je v škôlke, o mladšie by sa mi postarala maminka, ktorá je už na dôchodku.
Je tu ale problém. Nikdy som nemala problém nájsť si prácu, práveže som si vždy mohla skôr vyberať. Teraz je to ale o tom, že posielam životopisy, ale nikde ma nechcú. Reagujem len na pracovné pozície, kde spĺňam všetky požiadavky, napriek tomu sa mi ani neozvú. Som z toho frustrovaná, naozaj už neviem ako ďalej.
Mám viac než desať rokov manažérskych skúseností v riadení obchodu - sales a account management, robila som 4 roky aj ako HR manager. Mám vysokú školu, doktorát, hovorím plynule anglicky, našoférovaných mám cez pol milióna kilometrov. Ovládam účtovníctvo (jednoduché aj podvojné), mzdy, sklad. Viem robiť verejné obstarávanie, orientujem sa vo finančných výkazoch, ovládam word, excel, Omegu, SAP... Nemám problém robiť v teréne, pokojne aj nadčasy. Mám kopec školení obchodníckych zručností atď.
Napriek tomu si už viac než pol roka neviem nájsť prácu. Bola som na troch pohovoroch, v jednom som sa dostala aj do druhého kola, ale dali prednosť uchádzačovi - mužovi...
Personalistka, taká mladá žaba, mohla mať tak 24 rokov mi povedala, že čo chcem, že som v najhoršom veku. Na to som jej odpovedala, že ja už ďalšie detičky neplánujem a že mám o ne postarané, že nebudem vymeškávať. Výsmešne mi povedala, že to hovorila aj moja predchodkyňa a vraj hneď po troch mesiacoch šla na rizikové tehotenstvo.
Tak ja už teda neviem... ako si nájsť prácu? Mám im doniesť potvrdenie, že som si dala vyoperovať maternicu? Poraďte, čo robím zle? Ak si do dvoch mesiacov nenájdem prácu, obávam sa, že budem musieť ísť robiť za pás do automobilky... ☹
@lenkakravcova nemas uplne pravdu, tiez sa mi kamoska stazovala,ze ani len predavacku nemoze jst robit- prekvalifikovana, neostali by ste nam tu dlho...
@lenkakravcova Pozri, ona hlada pracu zodpovedajucu jej kvalifikacii. Aspon priblizne. Myslim, ze ak si ju nenajde a bude to nutne, pojde robit hocico a ze to aj sama vie bez toho, aby si jej to napisala, ale tam este nie je. Cize ponukat jej pracu predavacky asi nebude ta uplne naj rada - len preto, ze tam beru kazdeho.
@filange ja ti poradit neviem. Sama som zvedava ako a kde sa zamestnam po md... mam sice vystudovany skvely obor ale miest je ako jednorozcov a navyse, je to muzsky obor - ani neviem ci v tom chcem robit do dochodku.
Ale preco ti pisem -
Prosim, vysvetli mi ako sa da vo veku 18-35 rokov vystudovat VS a este ziskat doktorat . Ako sa da odrodit a stravit min. matersku dovolenku (pritom urcite viac) pri dvoch detoch. A k tomu ziskat vyse 10 rocne manazerske skusenosti (relevantne?). Neviem no. Realne sa vnimas? Lebo ja ta v tomto pripade vidim na sefku v Kii minimalne...
@lenkakravcova Len tak zo zaujimavosti - ake mas ty pracovne skusenosti? Mas ich aspon porovnatelne s nou? Ovladas plynule anglictinu, uctovnictvo, pracovala si ako manager?
problemom moze byt aj tzv. prekvalifikovanost. zamastnavatel sa "boji" ze si budes pytat vela, resp. ze sa budes chciet drat hore. moja rada by bola si upravit zivotopis podla ponuky na ktoru reagujes, ale ako HR manager taketo figle iste poznas, drzim ti palce, ale akonahle byvali HR manager hlada pracu, tak sa cele HR oddelenie v danej firme zacne citit ohrozene a aj to moze byt dovod preco ta neposunu dalej. takze ak nereagujes na ponuku HR managera, tak sa takou praxou radsej nechval 😉
Tiez si myslim, ze by si mala skusit reagovat na inzeraty, kde nesplnas vsetko. Mne sa to celkom vyplatilo. Prisla som tak k mojej vysnenej praci a ani som poriadne netusila do coho idem, ked som posielala zivotopis.
A trosku som tu mala z niektorych komentarov pocit, ze si mylite HR managera s naborarom. Robila som v HR a pri vyberovom konani som bola asi raz. Vsetko ostatne boli projekty na rozvoj zamestnancov a pod.
@dkethe preco by sa to akoze nedalo? Ja mam tiez doktorat, jednu atestaciu, aktualne robim 2.rocnik dalsieho postgradualu, pritom mam 7rokov odrobenych na managerskej pozicii a aktualne cakam sice prve dieta, ale do 35stiham aj to druhe a to mam 31🤔takze podla mna to nie je vobec nerealne, ze toto vsetko dotazovatelka ma za sebou, proste akcne typy😊🤷♀️
@dkethe v 23 rokoch som dokončila vš, našla som si prvé zamestnanie. V 26 rokoch som si urobila doktorát. Od 25ky robím v managemente. V r. 2014 som porodila prvé dieťa, bola som s ním rok doma, ale pracovala som - robila som preklady. Od r. 2015 som robila opäť manažment. V r. 2017 som porodila druhé dieťa, už som s ním 16 mesiacov doma, ale tiež popri pracujem, síce málo, ale pracujem. Ale potrebujem robotu na plný úväzok.
@filange potom sorry, moja chyba 🙂 len nemam takych ludi vo svojom (ba ani sirokom) okoli. Napr moja spoluziacka z vs v 21 sice robila shiftleaderku v callcentre (co sa tiez berie ako mng skusenost, nie) ale na skolu sa potom vykaslala a robila tam dalsich x rokov...
Myslim ze sa ti to isto podari, hlavu hore.
@filange robila si sales manazment a HR a tam su proste klucove kontakty a povedomie o tebe na trhu inak proste lepsiu poziciu mimo juniora nedostanes... a na taku poziciu si zasa prekvalifikovana ...
Pri týchto poziciach je proste klucove mat kontakty a najmä teda na slovensku kde sa v podstate ti ludia len tocia medzi firmami a projektami
@loginexistuje veď ja kontakty mám, ale keď tí ľudia strašne fluktuujú, prebiehajú z jednej firmy do druhej a hlavne - všetko je to v BA
@filange Vsak toto, kebyze je to v BA, hned to daco poslem aj od nas - sice o tom nerozhodujem, ale ponuky by sa nasli. U nas nastastie ziadne predsudky voci zenam na MD ci RD ci zenam s detmi nie su, naopak nas dost vychadzaju v ustrety. Moja byvala sefka ma 40 a 2 deti 6 a 3 a je second line manager. Nikdy mi nerobila problemy, vzdy jej stacilo mat pracu urobenu

@extempore pisem ze mozno.tu nie je moznost ziveho kontaktu.
@filange dobre ti pisu ze sa uchadzaj o take miesta kde splnas 3/4 inzerat znesie vsetko. Ked som citala nas na sekretarku mala som pocit ze mam dat vypoved a to som tam uz 19rokov 😀
V ziline nemate call centra? Tam sa berie stale a nikto neriesi vzdelanie ak vie clovek makat.