icon

Neviem si nájsť prácu napriek vysokej kvalifikácii - čo robím zle?

filange
6. sep 2018

Dievčatá, ja už som zúfalá. Mám po 35ke a dve deti, mladšie má 17 mesiacov. Problém je, že máme vysokú hypotéku a teda musím ísť do práce, z jedného príjmu to neutiahneme. Vyčerpala som materskú, potom podporu v nezamestnanosti a o dva mesiace už bude končiť aj mužova materská. Naozaj sa musím zamestnať. Staršie dieťa je v škôlke, o mladšie by sa mi postarala maminka, ktorá je už na dôchodku.
Je tu ale problém. Nikdy som nemala problém nájsť si prácu, práveže som si vždy mohla skôr vyberať. Teraz je to ale o tom, že posielam životopisy, ale nikde ma nechcú. Reagujem len na pracovné pozície, kde spĺňam všetky požiadavky, napriek tomu sa mi ani neozvú. Som z toho frustrovaná, naozaj už neviem ako ďalej.
Mám viac než desať rokov manažérskych skúseností v riadení obchodu - sales a account management, robila som 4 roky aj ako HR manager. Mám vysokú školu, doktorát, hovorím plynule anglicky, našoférovaných mám cez pol milióna kilometrov. Ovládam účtovníctvo (jednoduché aj podvojné), mzdy, sklad. Viem robiť verejné obstarávanie, orientujem sa vo finančných výkazoch, ovládam word, excel, Omegu, SAP... Nemám problém robiť v teréne, pokojne aj nadčasy. Mám kopec školení obchodníckych zručností atď.
Napriek tomu si už viac než pol roka neviem nájsť prácu. Bola som na troch pohovoroch, v jednom som sa dostala aj do druhého kola, ale dali prednosť uchádzačovi - mužovi...
Personalistka, taká mladá žaba, mohla mať tak 24 rokov mi povedala, že čo chcem, že som v najhoršom veku. Na to som jej odpovedala, že ja už ďalšie detičky neplánujem a že mám o ne postarané, že nebudem vymeškávať. Výsmešne mi povedala, že to hovorila aj moja predchodkyňa a vraj hneď po troch mesiacoch šla na rizikové tehotenstvo.
Tak ja už teda neviem... ako si nájsť prácu? Mám im doniesť potvrdenie, že som si dala vyoperovať maternicu? Poraďte, čo robím zle? Ak si do dvoch mesiacov nenájdem prácu, obávam sa, že budem musieť ísť robiť za pás do automobilky... ☹

loginexistuje
6. sep 2018

@filange ale ved da sa robit aj HO a teda nech ta niekto z nich odporuci .. to je zaklad bezne maju uz firmy pobočky aj na Liptove ...

proste rozhod siete po svojich kontaktoch ... u nas tiez neni problem so zenami po RD pokial su v pohode ... t.j. nemyslia si ze su pupok sveta a vsetci sa budu tocit okolo nich lebo maju deti 😉

filange
autor
6. sep 2018

@loginexistuje čo znamená HO? ja nečakám ako matka žiadne úľavy alebo indi prístup, práve naopak, som pracant. Niekedy aj na úkor rodiny ☹

katka1981
6. sep 2018

@filange , HO je home office

filange
autor
6. sep 2018

@katka1981 aha, no vidíš, aká som už vymletá z tej materskej :D

mircalla
6. sep 2018

@filange Ja som taka ista. Nikdy som nezneuzivala to, ze nam deti, naopak mam nadcasy, i ked z domu. Momentalne sa mi dost skomplikovala situacia, musim cestovat kvoli skolke a odchadzam skor, ale dorobim vecer. Nastasie mame super ludi, vzdy si navzajom pomahame. Znie to ako klise, ale ja som asi vzdy mala stastie na super ludi

siska25
6. sep 2018

@filange prepac necitala som celu diskusiu a ani neviem poradit... ja len ze mna zaujalo, ze v Ziline je taky problem najst dobru pracu . Moj muz totiz v ZA pracuje na pozicii riaditela a on ma dlhodobo (2 - 3 roky)opacny problem, najat vhodneho cloveka ku sebe na oddelenie. Potrebuje ekonoma, prip. technika a vsetko sa mu len pravnici hlasia .

jenny2009
6. sep 2018

skus popracovat na zivotopise, ja som mala podobnu skusennost prerobila som CV a stastne pracujem tak drzim palce, dalsia vec ci na pozicie na ktore sa uchadzas nie si prekvalifikovana aj to moze byt dovod

filange
autor
6. sep 2018

@siska25 to je paradox, že? ☹

filange
autor
6. sep 2018

@jenny2009 ale čo to znamená popracovať na životopise? Mám ho urobený v coreldraw, má dve A4, mám tam fotku, QR kód s údajmi o mne, pracovné skúsenosti, vzdelanie, schopnosti, predpokladaný nástup, očakávaný plat, dátum aktualizácie, podpis... čo tam ešte mám dať? Som už z toho chorá, už som ho asi tak 10x prerábala, vylepšovala...

jenny2009
6. sep 2018

@extempore tak za take vyjadrenie by ju mohli vyhodit to bolo max neprofesionalne kludne by si ju mohla zalovat za diskriminaciu, dokonca uz sa HR nesmie pytat ani nato ci mas deti a uz vobec nie kolko mas rokov ...des ja robim pre nadnarodnu spolocnost ktora sa pysi tym ze zamestnavaju vsetky vekove kategerorie....ja osobne by som skor mileniov nebrala do tymu lebo su lenivi ;)) cest vynimkam jasne

jenny2009
6. sep 2018

@filange tak mozno hned by som vyhodila ocakavany plat, cize uz mame odpoved preco nikto neodpoveda, plat je hakliva tema a nikdy nikdy som ho nedavala do zivotopisu tymto udajov vyjadrujes ze za menej poziciu nevezmes, moj nazor teda , skus to vyhodit odtial a uvidis a v konecnom dosledku plat sa dohaduje face to face aj ked od maja uz musia zamestnavatelia uvadzat vysku ponukanej mzdy

filange
autor
6. sep 2018

@jenny2009 ale veď ja viem, že sa na to nemôžu pýtať.. to ale ešte neznamená, že to nerobia :D

filange
autor
6. sep 2018

@jenny2009 očakávaný plat mám napísané - dohodou. Nie som tak sprostá, aby som tam dávala konkrétnu sumu, preboha :D

jenny2009
6. sep 2018

@filange tak to som nevedela 🙂 myslela som ze presnu sumu 🙂 tak neviem potom... neviem v akom meste hladas v Ba to asi nebude tak uz asi len kazdy den browsovat profesiu a podobne stranky. drzim palce

irusa
6. sep 2018

@filange možno ten tvoj životopis je veľmi dokonalý... mimochodom aj ľudia s VS robia za pásom...kamarátka s VS ,ktorá ovláda tri jazyky anglický, nemecký a taliansky robí za mzdu 500 eur... samozrejme netreba sa podceňovať,no tiež neocakavat ak mám vs tak nástupný plat 2000 eur.. v dnešnej dobe má každý vodičák, ovláda nejaký jazyk a má vs...

prevenar
6. sep 2018

@filange ..vytvor si svoju pracu ..podnikaj.

siska25
6. sep 2018

@filange to ano. A ked uz aj niekoho vybral, bud uz mal dohodnute nieco ine alebo zopar bolo aj takych, ze neprisli na dohodnuty pohovor. A stalo sa, ze po skusobnej dobe ukoncili spolupracu, lebo to dany clovek nezvladal. Inak on presne hladal niekoho, kto by mal uz deti a hlasili sa mu len mlade baby, kde je riziko materskej.

jenny2009
6. sep 2018

@filange reagujes na otazky o detoch a veku, oni mozno skusaju ano ale kludne ich je mozno upozornit ze nato nemaju pravo 🙂))))

lenka13021
6. sep 2018

@filange urob si ho jednoduchší, a jemnejšie napíš pracovné skúsenosti.ved ten, ktorý vyberá na pohovor, sa môže cítiť sám ohrozený tvojimi skúsenosťami..

sasesoe
6. sep 2018

@lenkakravcova vela ludi ma titul v OP a nemyslim si, ze je to nieco, za co by sa mali hanbit

@filange pisem ti ip

iveta7677
6. sep 2018

@renatka100 máš odo mňa 100 bodov 🙂 Každý sa bojí o svoju pozíciu a šikovnejších chcú hneď na začiatku odstrániť.

snowwhite81
6. sep 2018

@filange chces ist do farma ? Ked hladas med. repa. Su aj farma firmy, kt beru bez skusenosti... no vzdelanie mudis mat pozadovane ak je to originalna firma. Uz di robila vo farma? Je to o kontaktoch a doporuceniach.

filange
autor
6. sep 2018

@snowwhite81 áno, šla by som do pharma biznisu. Len ako píšeš, je tam treba väčšinou bio alebo medicínske vzdelanie.. nechápem prečo, ja by som sa dokázala naučiť hocičo, aj odbornú terminologiu.

banbys18
6. sep 2018

Nooo, len som prebehla odpovede, ale mam podobnú skúsenosť. Ja som po materskej cca zmeniť zamestnávateľa, ale pracu inú som si nevedela nájsť. Ak ma aj pozvali ma pohovor, pre každého som bola prevzdelana a prekvalifikovaná.plus roky praxe = vyšší plat než začínajúca VŠ. Fakt mi pomohla až úprava CV. Jednoducho som si ubrala z kvalif. kurzov, nepísala som si prac.pozicie,len zamestnávateľov. A konecne som začala dostávať viac pozvaní na pohovory a po 9mesiacoch sa mi jedného zamestnávateľa podarilo presvedčiť, že pri 2 deťoch už zásadne kariérne ambície nemám. Akože, fakt, kto nezažil, neuverí. Pani na Upsvar mi napr. povedala, že s takým CV mi oni rozhodne prácu nájsť nepomôžu.A že podľa nej len zdieram soc.system,lebo určite musím mať už niečo v talone....Takže fakt, do životopisu len to najnutnejsie

mircalla
6. sep 2018

@irusa Neviem, ci si citala, ale ona ma dlhorocne pracovne skusenosti a to aj na veducej pozicii, cize nie je ziadny novacik
To, ze kamaratka s 3 jazykmi robi za mzdu 500 eur - nuz asi bude chyba v tej kamaratke alebo neochota ci nemoznost sa za lepsou pracou prestahovat (samozrejme niekedy to objektivne priciny nedovolia)

evittam
6. sep 2018

@filange Ja som našla prácu po skoro 4rokoch doma s dcérkou a to som fakt si ich uzivala, skoro nepracovala v obore-po dvoch mesiacoch ako som zacala hľadať a to som poslala mozno 5.tim firmám životopis a mala som 3ponuky ,vybrala som si najviac vyhovujúcu-casovo (2 deti,muz pracuje v zahranici) flexibilita,, možnosť homeoffice a tiez platovo. Mam 20rocnu prax v obore, angličtinu (ktoru momentálne nevyužívam) ,word,excel,MRP, KROS,..

evittam
6. sep 2018

@siska25 Som zo ZA-ziadny problém-prekvapivo - som to necakala😉

mircalla
6. sep 2018

@jenny2009 Suhlas, tiez by som vyhodila plat - tu minimalnu hranicu zverejnuju. Na Slovensku ked riesis plat pozeraju na teba, akoby si mala mor, v zahranici bezne. Zial treba sa zariadit, ako je to na Slovensku. Mna toto osobne strasne rozculuje. To, ze sa plat (teda zaklad) zverejnuje vnimam ako pozitivum

mircalla
6. sep 2018

@evittam Tak ty si sikula a mas mega prehlad, takze to slo rychlo. Takych je malo

irusa
6. sep 2018

@mircalla myslím, že v dnešnej dobe nie sú pracovné miesta o schopnostiach,ale o známostiach