Neviem si nájsť prácu napriek vysokej kvalifikácii - čo robím zle?
Dievčatá, ja už som zúfalá. Mám po 35ke a dve deti, mladšie má 17 mesiacov. Problém je, že máme vysokú hypotéku a teda musím ísť do práce, z jedného príjmu to neutiahneme. Vyčerpala som materskú, potom podporu v nezamestnanosti a o dva mesiace už bude končiť aj mužova materská. Naozaj sa musím zamestnať. Staršie dieťa je v škôlke, o mladšie by sa mi postarala maminka, ktorá je už na dôchodku.
Je tu ale problém. Nikdy som nemala problém nájsť si prácu, práveže som si vždy mohla skôr vyberať. Teraz je to ale o tom, že posielam životopisy, ale nikde ma nechcú. Reagujem len na pracovné pozície, kde spĺňam všetky požiadavky, napriek tomu sa mi ani neozvú. Som z toho frustrovaná, naozaj už neviem ako ďalej.
Mám viac než desať rokov manažérskych skúseností v riadení obchodu - sales a account management, robila som 4 roky aj ako HR manager. Mám vysokú školu, doktorát, hovorím plynule anglicky, našoférovaných mám cez pol milióna kilometrov. Ovládam účtovníctvo (jednoduché aj podvojné), mzdy, sklad. Viem robiť verejné obstarávanie, orientujem sa vo finančných výkazoch, ovládam word, excel, Omegu, SAP... Nemám problém robiť v teréne, pokojne aj nadčasy. Mám kopec školení obchodníckych zručností atď.
Napriek tomu si už viac než pol roka neviem nájsť prácu. Bola som na troch pohovoroch, v jednom som sa dostala aj do druhého kola, ale dali prednosť uchádzačovi - mužovi...
Personalistka, taká mladá žaba, mohla mať tak 24 rokov mi povedala, že čo chcem, že som v najhoršom veku. Na to som jej odpovedala, že ja už ďalšie detičky neplánujem a že mám o ne postarané, že nebudem vymeškávať. Výsmešne mi povedala, že to hovorila aj moja predchodkyňa a vraj hneď po troch mesiacoch šla na rizikové tehotenstvo.
Tak ja už teda neviem... ako si nájsť prácu? Mám im doniesť potvrdenie, že som si dala vyoperovať maternicu? Poraďte, čo robím zle? Ak si do dvoch mesiacov nenájdem prácu, obávam sa, že budem musieť ísť robiť za pás do automobilky... ☹
@ysseba prosím ťa, kam sa to dá dotiahnuť v dnešnej dobe s pokorou? Však je veľa dravých ľudí, ktorí sú možno aj menej schopní a múdri len sa vedia predať a idú si za svojím. A poznám aj takých, čo idú cez mŕtvoly. Tak si tu nenahovárajme, že pokora je v tomto prípade nejaká super cnosť.
@dskjhfdlkdjhl ...ked HR porusuje zakon otazkami o detoch a diskriminuje kvoli veku? ....uplne v pohode by som zaklamala...take rychlokvasene HR husicky si nic ine nezasluzia...pritom firma ako taka moze byt OK.
@ysseba dovolím si nesúhlasiť. Vôbec nemám pocit že je autorka prehnanie NEpokorná. Práve naopak... úprimne popísala svoje zručnosti a vedomosti a nemyslím si že na tom je niečo zlé... Pokora sa podľa môjho názoru do pracovného života veľmi nehodí. Hodí sa úprimnosť a realistický pohľad na seba aj svoje zručnosti.
@filange môžem sa spýtať v akom regióne si? a či si nepýtala príliš vysokú mzdu?
@filange inak mne bolo "zatial" tiez len smiesno, lebo cakame este len dieta (adopcia) cize je to take scifi este, a ked som sa raz s nasim vedenim bavila, ze ci ma po materskej znova zoberu, lebo moje miesto musia nahradit, pocas materskej, tak sa zacalo riesit, ze deti su stale chore, treba s nimi byt doma atd, atd. tak som tiez oci vyvalovala. Cize aj zatial aj moje fiktivne materstvo ohrozuje moje zamestnanie. Vsade je to tak. A pritom mam prax uz roky a robim na svojej pozicii viac ako by som mala, mam dve VS a tiez som musela trochu zmenit myslenie, lebo v kraji kde zijem, je to tazke s pracou. Planuje doktorat a o nom ani nikomu nehovorim, lebo by som sa zasa napocuvala reci. Takze ono tie deti riesia vsada, aj ked ich zatial este ani nemas 😃 no zufale to je.
Ono ta Bratislava je v tomto vrucnejsia aj ked to tak nevyzera. Lebo naozaj tam nie je az taka diskriminacia co sa tyka deti. A zasa aj take Kosice na tom nie su v tvojej oblasti az tak zle, co viem od kamosiek.
Človek sa ti pozre na životopis a samozrejme že ťa nechce...ja na ich mieste by som ťa tiež nebrala už len podla toho čo si napísala...takýchto extremne dobrych a sebavedomých ludí nezoberu prevažne nikde lebo buď začnú mať časom nároky ako králi alebo nadraďovať sa vo všetko lebo oni majú takú školu taký titul také skúsenosti onaké- stačí mi to vydedukovať z toho ako tu píšeš čo všetko máš...a šlapeš si sama vysoko hneď ako si vyšla z materskej chceš pozíciu jak lusk...
@tykat nesuhlasim, ale Tvoj nazor Ti neberiem. Ja si myslim, ze treba jednat fer, aj ked protistrana tak nejedna.
@judar mne príde ako normálna baba so zdravým sebavedomím. Cítim tu dosť veľa závisti. Nuž úspešne ženy na tomto fóre to nemajú jednoduche ako vidím. Má už za sebou veľmi slušné pracovné úspechy, takže nemá mať prečo ušlapane sebavedomie a podceňovať sa. Robila dlhé roky, takže vôbec nie je samozrejmé, že ju nechcú.zamestavatelia majú radi ľudí so zdravým sebavedomím, takže sa opäť mýliš
To je sila. Vo svete, kde v instituciach a firmach lapia totalne nekompetentni ludia, je nedostatok uchadzacov a ti, co pridu (vacsinou absolventi), pomaly ze nevylozia nohy na stol a nastupny plat pytaju 2000 eur, dokaze niekto napisat, ze ona je extremne dobra a sebavedoma a robila by problemy??
ak ta za viac ako pol roka pozvali len na tri pohovory v oblasti Ziliny tak potom je nieco nespravne bud cv tvoja povest medzi zamestnavatelmi alebo si vyberas nespravne ponuky
uctovnicka co ovlada skladove hosp a este aj personalistiku tak takych ponuk na pracu je plno aj v ziline
@katarinaina súhlasím s tebou.
@ysseba pokora a ustrachanost je cesta k tomu, ako sa nezamestnat. Samozrejme sebavedomie by malo byť úmerne tomu čo viem ponúknuť. Ak neviem ponúknuť nič, nemôžem nič čakať a ostane tá pokora
@filange Necitala som vsetky prispevky, je tu toho uz vela, ale citala som si tvoje odpovede.
Co ma zaujalo je, ze na linkedin nedostavas ponuky s takouto kvalifikaciou a ze mas pocit ze je asi len pre Bratislavu. Na ja som na svojej pozicii bola junior, par mesiacov a na linkedin ma zacali kontaktovat sami od seba a pozyvali na pohovory. Manzel to iste - aj do zahranicia. A to nemam profil vyplneny na 100% ani platene clenstvo.
Ale k veci: Ak uz mas urobeny jeden "univerzalny" zivotopis, tak sice neviem ako vyzera, ale nechaj v nom len zakladny popis skusenosti - od-do, firma, nazov pozicie, pripadne jednou vetou popis co to zahrnalo. Vzdy ked sa ozyvas firme, tak napis motivacny list - robis to? Motivacny list musi byt jedinecny presne pre danu poziciu, na ktoru sa hlasis a prave v nom vypichnes veci zo zivotopisu, ktore su relevantne presne pre to, co sa hlasis. Spomen ze ako vidia v zivotopise, pracovala si v xzy na pozicia abc a tam rozpis viac, za co presne si bola zodpovedna, co si sa tam naucila, ake zrucnosti si vyuzivala a v akych si sa zdokonalila atd.
Ak chces, posli do IP zivotopis, alebo link na linkedin (kludne si zacierni citlive info), mozem sa pozriet a poradit ti co upravit ;)
@ysseba pokoru s touto praxou? Ved clovek nemoze vsade zacinat ako absolvent..baba tiez vie co chce a aj ked surne potrebuje peniazky nieje to o tom ze sa teraz capne do novinoveho stanku...neznevazujem ziadnu pracu. Ide tu o to aby si konecne aj ludia uvedomili, ze zamestnavatel si ta musi vazit tiez. A nie kazdy zamestnavatel ide po "absolventoch"..su aj firmy ktore potrebuju drzych ludi.
@filange Na tvojom mieste rozposlem zivotopisy do vsetkych velkych firiem..hoci aj podla uvo zoznamu podniktelov. Na verejko je stale tazke najst dobru babu. A ak nahodou nejaka ide na matersku mas vystarane..drzim prsty nech to je miesto snov..
Aaaa zameraj sa na pohyblivy pracovny cas a pracu z domu. Tam sa tiez vela veci da..je to o dohode a ustupkoch :-/
@loginexistuje ale ja nechcem robiť účtovníčku - mňa táto práca ubíja, aj 5x po sebe všetko kontrolujem, mám stres, či to urobím správne - uzávierky, DPH a pod. Už som to robila, dlhodobo by som to po psychickej stránke nedala. Ja som skôr typ do terénu, medzi ľudí - skôr finančný management ako reálny výkon účta.
@filange No neviem si to potom vysvetlit :-/ Oslovila by som este priamo firmy, kde by som chcela robit, bez ohladu na to, ci maju nieco otvorene a popytala by som aj v byvalej praci, byvalych kolegov, znamych - cez odporucania sa najde aj praca, kde oficialne este ani nie je vypisana volna pozicia.
@judar Inak ake mas ty pracovne skusenosti v tejto ci podobnej oblasti? Lebo podla odpovedi sa da celkom vydedukovat...vidim, ze zeny co robia a poznaju trh prace radia dobre a k veci. Zeny si minimalnymi ci ziadnymi skusenostami svorne pisu, ze je moc namyslena (nie je podla mna). Mozno skutocne robi niekde chybu, pyta si moc vela, ja to neviem posudit, kedze nepoznam detaily, ale mozno ma skratka momentalne smolu. Podstatne je, ze toho uz dost dokazala a nie je ziadny zaciatocnik, co nikdy nepracoval a ma nejake naroky pre nic za nic
Tak a teraz sa mi to potvrdilo... je to tak, ako som si myslela... Urobila som taký sociálny experiment. Do firmy, kde sa mi neozývali, pričom som tam už dvakrát poslala CV na pozíciu, na ktorú mám relevantné skúsenosti som poslala CV - komplet moje, len som tam dala mužské meno, fotku môjho muža a jeho číslo. Akurát mi volal, že sa mu ozvali, že by ho radi pozvali na pohovor a že čím skôr lebo už včera bolo neskoro. Muž mi hovoril, že ho to pekne naštvalo, že tej personalistke od srdca povedal, čo si myslí. Vraj habkala, vyhovárala sa, že sa stal určite omyl. Jasné, omyl - dvakrát za dva týždne som im poslala CV a ani ťuk. Chlapské som poslala včera a hneď volajú ☹
@filange Nie, nezda. U nas je to jeden z tych nizsich platov (BA) a zdaleka tie pozicie nepozadaju taku kvalifikaciu. Ale nie som expert na Zilinu, pokial si mala taky plat predtym, tak nevidim dovod preco ist dole. Samozreme niekto iny ti napise, ze je to vela. Skus si nechavat poradit len od bab, co maju cca tvoj level kvalifikacie a skusenosti, idealne tvoj region, myslim, ze tu take su
Podla mna si vobec nepytas vela. Zial, naozaj sa dnes uprednostnuju muzi pred zenami a kludne mozu byt aj menej kvalifikovani a dokonca si myslim, ze je im v konecnom dosledku odpustenych viac chyb v praci, ktore urobili oproti zenam. Dokonca si myslim, ze aj zeny vo veducich poziciach si radsej vyberu muzov. Ruku na srdce, zeny su emotivnejsie, v zenskych kolektivoch je viac rozbrojov, nemyslim to zle, len konstatujem. Velmi Ti fandim a myslim si, ze tu svoju vysnivanu pracu skor ci neskor najdes. Asi by si mohla skusit obvolat znamych, ci o niecom nevedia a ist takouto cestou, ze budu odporucat konkretneho cloveka(Teba) na konkretnu poziciu.
@filange, poviem ti v com moze by u teba problem, ze sa ta boja, tak pouzivaju vyhovorky ze si zena, matka atd. Moj muz ma 2 VS, ma firmy, prax sto rocnu, to co ovladas ty, ovlada aj on, aj ine veci. Ked mu nesiel biznis a hladal si pracu, nikto sa mu neozval, ak vobec tak do statnej sfery. A vies aky plat si pytal v BA??? 1000 eur len aby si nieco nasiel, nebudem ti hvoorit, ako sa zilo nam v BA, ja na MD a on bez prijmu. Chvala Bohu teraz je lepsie obdobie, ale dokedy? Si prekvalifikovana, aj to urcite pocuvas, moj muz ma CV osekane, nema tam vsetko, len nevyhnutne. Uprav si CV na danu poziciu a daj len to co pytaju, nic navyse nedavaj.

Ahoj. Neber to prosím v zlom, ale tvoj príspevok mi znie tak.... Neviem. Máš mnoho skúsenosti, si šikovná, vieš to o sebe a je to z teba (podľa príspevku) cítiť. Troška pokory by to chcelo. Nemôžeš prísť na pohovor štýlom: Mám také a také skúsenosti, všetko viem, už sa nemusím nič nové učiť, lebo viem všetko najlepšie, ja som to čo potrebujete a chcete. Ale fakt to neber v zlom. Vieš, hierarchia musí byť zachovaná. Najmúdrejší, najšikovnejší je šéf, potom sme my. Teda teoreticky, tvárme sa tak pred nim 😀 Ale keď píšeš, že sa ti ani neozvú pritom na pozíciu stále niekoho hľadajú, tak neviem.... Asi aj v CV musí byť niekde nejaký "skrytý problém". Taký čo vidí zamestnávateľ, ty nie. Píšeš tam, že máš deti? Skús tam uvádzať len skúsenosti čo sú potrebné na danú pozíciu. Informácia, že vieš robiť VO je myslím vo väčšine bezpredmetná, že máš najazdených vyše pol milóna km - myslím, že by mohlo stačiť, že si aktívny šofér atď, atď. Ale myslím, že tu ide hlavne o to čo povedala tá "mladá žaba" ako si ju nazvala - žena, v produktívnom veku, ktorá môže kedykoľvek odísť zas na MD a navyše dve malé deti doma.... Kombinácia, ktorú zamestnávatelia nemajú radi. Bohužiaľ, je to tak. Muž a žena sú si (údajne) rovnocenní. Ale práve tu je skrytá diskriminácia žien ☹