Neviem si nájsť prácu napriek vysokej kvalifikácii - čo robím zle?
Dievčatá, ja už som zúfalá. Mám po 35ke a dve deti, mladšie má 17 mesiacov. Problém je, že máme vysokú hypotéku a teda musím ísť do práce, z jedného príjmu to neutiahneme. Vyčerpala som materskú, potom podporu v nezamestnanosti a o dva mesiace už bude končiť aj mužova materská. Naozaj sa musím zamestnať. Staršie dieťa je v škôlke, o mladšie by sa mi postarala maminka, ktorá je už na dôchodku.
Je tu ale problém. Nikdy som nemala problém nájsť si prácu, práveže som si vždy mohla skôr vyberať. Teraz je to ale o tom, že posielam životopisy, ale nikde ma nechcú. Reagujem len na pracovné pozície, kde spĺňam všetky požiadavky, napriek tomu sa mi ani neozvú. Som z toho frustrovaná, naozaj už neviem ako ďalej.
Mám viac než desať rokov manažérskych skúseností v riadení obchodu - sales a account management, robila som 4 roky aj ako HR manager. Mám vysokú školu, doktorát, hovorím plynule anglicky, našoférovaných mám cez pol milióna kilometrov. Ovládam účtovníctvo (jednoduché aj podvojné), mzdy, sklad. Viem robiť verejné obstarávanie, orientujem sa vo finančných výkazoch, ovládam word, excel, Omegu, SAP... Nemám problém robiť v teréne, pokojne aj nadčasy. Mám kopec školení obchodníckych zručností atď.
Napriek tomu si už viac než pol roka neviem nájsť prácu. Bola som na troch pohovoroch, v jednom som sa dostala aj do druhého kola, ale dali prednosť uchádzačovi - mužovi...
Personalistka, taká mladá žaba, mohla mať tak 24 rokov mi povedala, že čo chcem, že som v najhoršom veku. Na to som jej odpovedala, že ja už ďalšie detičky neplánujem a že mám o ne postarané, že nebudem vymeškávať. Výsmešne mi povedala, že to hovorila aj moja predchodkyňa a vraj hneď po troch mesiacoch šla na rizikové tehotenstvo.
Tak ja už teda neviem... ako si nájsť prácu? Mám im doniesť potvrdenie, že som si dala vyoperovať maternicu? Poraďte, čo robím zle? Ak si do dvoch mesiacov nenájdem prácu, obávam sa, že budem musieť ísť robiť za pás do automobilky... ☹
@filange pokial sa musite zamestnat a nedari sa tam ,kde by ste chceli , skusila by som aj menej " atraktivne " pracovne ponuky, pracovat a hladat dalej . alebo skuste sama aktivne oslovit firmy ,ci niekoho nepotrebuju . Drzim palce .
@filange ahoj, dúfam, že ťa neurazím. Žena s takýmto životopisom a vedomosťami aby si pýtala rady na MK??? Ja nehovorím, že nie si šikovná, ale pôsobíš na mňa neskromne, všetko vieš, všade bola .... Nechcem uraziť - hovorím prvý dojem. V Žiline si musíš zo zamestnaní vyberať.... Tam je dopyt po akýchkoľvek zamestnancoch a zamestnancov tam veľké firmy dovážajú z okolia viac ako 50 km. Viem viem väčšinou robotníkov, ale neverím, že si tam s takýmito skúsenosťami nenájdeš niečo vhodné keď trošku zmeníš prístup. A možno ísť skúsiť aj o pozíciu dve nižšie ako reálne chceš, a neskôr sa vypracovať.
A netreba len sledovať ponuky, ale aj konkrétne oslovovať firmy, prípadne na nejakú ponuku poslať aj 10 žiadostí ... však si vzdelaná, musíš si nejak poradiť ...
@mircalla usudzujem aj podľa toho čo píše z pohovorov. Tiež robím vo väčšej firme, veľakrát som aj ja naberala ľudí, prípadne mám info od kolegov z iných oddelení. Niektorí sa prezentujú príliš dokonale a oveľa väčšia muzika od skromnejších .... ale to je iba môj názor, určite má veľmi dobrý životopis, aj super skúsenosti
@filange Hlavu hore, urcite sa ti nieco podari najst. Chce to cas. Zial, ja tiez citim diskriminaciu ako matka s malymi detmi. Tiez som hladala nedavno pracu a este som si na pohovore ani nesadla a uz sa ma pytali na vek deti, ci nebudu v skolke plakat, ci nebudu chore. Ze urcite budem vela vymeskavat a podobne. Mna sa na pohovoroch viac na deti pytali ako na nieco k veci.
@filange skus si posielat zivotopisy do firiem kde by si chcela pracovat, aj ked momentalne neinzeruju ziadne pracovne miesto. Poznam ludi, co sa takto zamestnali. Druha moznost je ze trochu uberies zo svojich narokov a pojdes robit mozno pre teba aj ,,podradnejsiu pracu", pokial vedenie uvidi ze si sikovna a chces pracovat, mas sancu sa dostat aj k lepsiemu miestu.
@lulula1990 žiadna práca nie je podradná.. ja to tak neberiem. Sú len práce, konkrétne pre mňa vhodné a nevhodné. A je jasné, že keď bude zle, tak sa uskromním
@filange no tak podľa toho,čo píšeš,kde vsade si robila a na akých postoch,tak by si mala mať znamosti a kontakty,tak už využiť len to....dávam,len moznosti...nerypem,aby to tak nevyznelo....niekde proste musí byť chyba a čerpám,len z vlastnej skúsenosti a skúsenosti z HR 🙂ak ťa nepustí ďalej ta sliepocka a to miesto by som chcela,tak by som využila kontakty,obísť ju a dostať sa vyššie,referencie,hocičo,ako Area manager si musela predsa mať prečítaných klientov,ako HR manager zase tiež nejaké kontakty určite boli, ved HR v ZA o sebe vedia,vedia kto kde robí,kto kde prestúpil atď,personálky o tebe vedia tiez,tak ťa evidujú,ponuky možno ešte len prídu.Takze určite príde niečo super 😉
@filange ahoj , no zrejme žiješ v zlom regióne. ☹ ja som skončila (žiaľ) iba strednú zdravotnícku školu (otec ochorel na rakovinu a tá stojí veľa peňazí, tak som išla zarábať) a nemala som nikdy problém nájsť dobrú prácu. (TN kraj ) Teraz je to už ťažšie, mám dve deti a 26, to je tiež nepriaznivé pre isté personalistiky 😀 verím , že prácu čoskoro nájdeš. Inak, čo také podnikanie? Podľa mňa práve ty by si to zvládla. Sú hluché mesiace a mesiace, keby nevieš kam poslať CV , lebo ich je toľko 😉 neboj sa, za pásom nebudeš a ak aj vo fabrike, tak ako manager a podobne - v kancelárii 😉 držím palce
@filange si velmi sikovna a klobuk dole, co vsetko si stihla do 35ky, mas byt naco hrda. Ak sa mozem spytat, co sa stalo s poziciou, z ktorej si odchadzala na matersku? Nepoznam pracovne moznosti v Ziline, ale s Tvojim vzdelanim, praxou, vedomostami by som ziaden kompromis typu robota za pasom a docasna predavacka nerobila. Nemala by si cas a energiu na hladanie pre Teba vhodnej prace. Pre firmu, kde sa ma zaba pyta na vek a deti, a interview na poziciu, kde sa vyzaduje ang vedie clovek bez vybornej znalosti daneho jazyka, by som nemala zaujem robit, je to neprofesionalne a nelegalne. Asi sme naozaj v ba rozmaznani velkymi korporaciami, kde si taketo spravanie nik nedovoli, kto je ochotny a vie robit, ten je za to odmenovany a zaplateny, zeny po materskej su zaradene spat na poziciu, maju moznost skrateneho uvazku, prace z domu. Rodinkarstvo a diskriminacia neexistuje. V poslednej dobe sa zacala schvalovat permanentna praca z domu (vela pozicii z Europy, US sa stahuje do ba a kancelarie su preplnene, pre firmu to je aj uspora nakladov), takze odporucam sa pozriet aj tymto smerom. Je to moznost ziskat kvalifikovanu dobre ohodnotenu pracu, kde vyuzijes svoje schopnosti, bez nutnosti stahovania sa za pracou..
@filange ja sa vraciam o tyzden po 4,5 rokoch doma s detmi do prace (nadnarodna spolocnost v BA). isla by som aj skor ale nebolo miesto v skolkach, nikoho kto by pomohol s detmi tu nemame, neviem ako budem stihat dochadzat ked cesta po dialnici do BA trva niekedy aj 2 hodiny a skolka je do 16.45.. skrateny pracovny pomer, home office 2 dni v tyzdni a vyplata mozno mensia ako ma niekto s ucnovkou. ale som rada, musim stihat hlavne deti a skolky. kazda firma si podla mna najskor potrebuje overit noveho cloveka takze na prvom pohovore som to tak aj povedala ze mam sice skoly ale ked mam deti mam teraz ine priority a nemusim robit hned vsetko to co som robila pred materskou. a mam aj kolegyne co byvaju daleko od BA a staci im ak sa ukazu raz za mesiac, inak robia z domu - ale to az potom ked dokazu ze vedia samostatne robit a ze ich tam potrebuju. to dufam ze sa aj mne casom podari. takze moja rada je nezatajovat na pohovoroch kvalifikaciu ale nemat na zaciatku neprimerane naroky, ked ich presvedcis ze ta potrebuju neskor sa bude dat aj viac.
@filange ...na deti sa pytat nemozu ale robia to.. uplne v pohode by som odpovedala ze deti nemam lebo som neplodna. Aka otazka taka odpoved.
Ak mas pocit ze si diskriminovana kvoli veku tak by som si skusila 5r. ubrat. Na pohovore obciansky neukazujes aspon uvidis ci ta nebudu volat na pohovory castejsie.
@tykat myslis, ze je vhodne zacinat niekde s klamstvom?
No,ja ozaj nepoznam vela pripadov,kedy clovek uspel na prac.pohovore bez znamosti.....bohuzial,ked je malo zaujimavych a aspon ako tak platenych pozicii,ide o znamosti,nie o vedomosti....a zena tesne po materskej,ci celkovo s malymi detmi je ako clovek s morom,lebo "co ak budu deti chore,bude chciet byt s nimi cez prazdniny,atd"
Keby platilo,ze sa vybera podla vedomisti a schopnosti,aj na Slovensku by to inak vyzeralo.
A este podotknem....home office sa da neda robiť vsade...skrateny uvazok zase je velky boj pretlacit,no a ak tak clovek robi vuac,ci je vydierany casto kvoli tomu,ze mu urobili milost,ze mu ho vobec umoznili-moj pripad. V konecnom dosledky,mozem byt a som rada,ze nie som.na UP,ze pri detoch aspon takto som sa vratila.

@mircalla Dik. 😉 Ale ja som skromna. Zas to nepreháňaj.