Neviem si nájsť prácu napriek vysokej kvalifikácii - čo robím zle?
Dievčatá, ja už som zúfalá. Mám po 35ke a dve deti, mladšie má 17 mesiacov. Problém je, že máme vysokú hypotéku a teda musím ísť do práce, z jedného príjmu to neutiahneme. Vyčerpala som materskú, potom podporu v nezamestnanosti a o dva mesiace už bude končiť aj mužova materská. Naozaj sa musím zamestnať. Staršie dieťa je v škôlke, o mladšie by sa mi postarala maminka, ktorá je už na dôchodku.
Je tu ale problém. Nikdy som nemala problém nájsť si prácu, práveže som si vždy mohla skôr vyberať. Teraz je to ale o tom, že posielam životopisy, ale nikde ma nechcú. Reagujem len na pracovné pozície, kde spĺňam všetky požiadavky, napriek tomu sa mi ani neozvú. Som z toho frustrovaná, naozaj už neviem ako ďalej.
Mám viac než desať rokov manažérskych skúseností v riadení obchodu - sales a account management, robila som 4 roky aj ako HR manager. Mám vysokú školu, doktorát, hovorím plynule anglicky, našoférovaných mám cez pol milióna kilometrov. Ovládam účtovníctvo (jednoduché aj podvojné), mzdy, sklad. Viem robiť verejné obstarávanie, orientujem sa vo finančných výkazoch, ovládam word, excel, Omegu, SAP... Nemám problém robiť v teréne, pokojne aj nadčasy. Mám kopec školení obchodníckych zručností atď.
Napriek tomu si už viac než pol roka neviem nájsť prácu. Bola som na troch pohovoroch, v jednom som sa dostala aj do druhého kola, ale dali prednosť uchádzačovi - mužovi...
Personalistka, taká mladá žaba, mohla mať tak 24 rokov mi povedala, že čo chcem, že som v najhoršom veku. Na to som jej odpovedala, že ja už ďalšie detičky neplánujem a že mám o ne postarané, že nebudem vymeškávať. Výsmešne mi povedala, že to hovorila aj moja predchodkyňa a vraj hneď po troch mesiacoch šla na rizikové tehotenstvo.
Tak ja už teda neviem... ako si nájsť prácu? Mám im doniesť potvrdenie, že som si dala vyoperovať maternicu? Poraďte, čo robím zle? Ak si do dvoch mesiacov nenájdem prácu, obávam sa, že budem musieť ísť robiť za pás do automobilky... ☹
@filange Vela to urcite nie je. Viem sice plynule anglicky a robim taku dost IT pracu, ale nemam o uctovnictve sajnu, nemam doktorat a mam ovela viac. Je to smutne, ze to u vas tak beru, ze si zena a mas 2 deti....ako som pisala v uvode, zial region. A po prvom dietati si nemala problem? pracovala si v tom istom regione?
Moja sestra mala nieco po 40tke(5-8 rokov dozadu) a sama odisla z danoveho uradu, kde jej bola ponuknuta veduca funkcia, lebo si nevedela predstavit sefovat tym osobam, co tam s nou robili... Mala 2 maturity, jednu vysoku skolu a druhu nedokoncenu a pre vsetkych zamestnavatelov bola stara(mimochodom nema deti)! Zacala sa zdokonalovat v anglictine a staaale nic. A potom sa nahodne opytala znamej, ci o niecom nevie a ona, ze vsak pod ku nam na polovicny uvazok a po rokoch je na celom a je neskutocne spokojna a aj oni s nou. Ono ta praca je aj o stasti a znamostiach. Ale zase po rokoch mozem povedat, ze aj kvalitne dlhodobo odvadzana praca v zamestnani prinasa aj uspechy. Ja som sa tento rok vzburila, ze jednoducho uz za takyto plat tuto robotu robit nemienim. Najskor vselijake posmievacky, pomaly vyhrazacky, ale vydrzala som a dostala som pridane najviac z firmy. A to sa vobec nebavim o nejakych velkych prachoch. Robim v chemiskom priemysle, pozicia vysokoskolaka a mam 723€ v hrubom. Ale zase mam vynikajucu pracovnu dobu, dobry kolektiv a aj zaujimavu pracu. Uvidis aj na Teba sa usmeje stastie, nehanbi sa pytat a pytat a pytat.
@filange Prečítala som si diskusiu a moja rada tiež bude znieť tak, ako tie predchádzajúce. Uprav si životopis. Menej je niekedy viac. Taktiež by som upravovala životopis na každú pozíciu zvlášť. Ja som si takto pred dvoma rokmi hľadala prácu v ZA, posielala som životopis aj firmám, ktoré aktuálne nemali vyvesené žiadne pracovné ponuky. V mojom prípade bol čiernym fľakom vek, kedy ženy odchádzajú na materskú. Takže ženy od 26 do 36 sú v tomto v nevýhode. 😐 Na záver chcem podotknúť, že v ZA je dosť pracovných príležitostí a určite si časom niečo nájdeš.
@filange Ja som nemyslela, že si pýtaš veľký plat. Proste vidia tvoj životopis a myslia si, že Ty určite budeš chcieť veľký plat a si skončila, ešte si ani nezačala. Ja som si hľadala a aj stále som otvorená zamestnanosti, 3 roky intenzívne. Nič, nič, nič. Jedine ma zobrali do drogerky za predavačku, ale to som si nakoniec rozmyslela ak by som nemala inú možnosť asi to zoberiem. Vtedy to tá pani pochopila, bola som v pozícii, že chcem obyčajnú prácu. Mám živnosť. Z núdze. Ide to, robím veľa chýb, učím sa za pochodu fungovať. Som k sebe kritická preto to ťažko znášam. Prinieslo mi to slobodu to je fakt, nemusím rátať každé euro aj to je fakt. Ale mám neskutočný strach, každý deň, ako sa rozhodnúť, čo prvé poplatiť, aby boli spokojní zákazníci, zamestnanci, je to strašné. Mám pocit, že robotu si už ani nenájdem, chcem robiť v odbore, dá sa povedať, že som úspešná, poznajú ma, ak poviem, že chcem ísť ku nim pracovať tak sa buď na tom dobre zabávajú, neveria mi, alebo mi vytknú aj chyby moje starej matere, len aby ma náhodou nemuseli vziať do roboty. Možno je to dobre a raz budem za to vďačná, ale teraz len cítim starch a obavy. Tvoja téma ma prekvapila, myslela om, že ja som nejaká zruda, ktorú nikto nechce do roboty. Naozaj sa tak cítim. Držím Ti palce a na Tvojom mieste by som začala uvažovať o samostatnom podnikaní. Napriek všetkému.
@filange Inak tiež som žilinský kraj.
Ja som z Pd a sestra Ba.
@filange s pracou v regione ZA/MT to nie je velmi dobre... Mne sa oplatilo naposielat si CV do miliona firiem, ktore som si nasla na internete, so sidlom v tomto regione, bez ohladu na to, ze na profesii ci inych portaloch prave nemali otvorene pozicie. Zamestnala som sa takto 2x.
@filange Mozem sa opytat ako dlho si hladas pracu? Ja som si hladala vzdy tak 2-3 mesiace (v BA), ozaj milion firiem, fakt hroza. Napokon sa vzdy nasla praca, aku som si predstavovala, len som musela byt trpezliva. Samozrejme ked ma ignorovali, na psychike to nepridavalo. Fakt je, ze som mala vtedy 30 a ziadne deti
@janinque Ja som to tiež tak robila. Vyhliadla som si čo asi by som chcela robiť a išla som priamo buď osobne, alebo poslala životopis s tým, že o akú pozíciu mám záujem.
Fungovalo to tak pred 15 rokmi ale dnes už nie. Mám po 40 tke a mám pocit, žesami smejú do tváre. že aká trúfalá. Naozaj.
@saslavka73 Ja mam 34, som slobodna mamicka s 1 dietatom, takze situacia s hladanim práce bola dost komplikovana. Pred polrokom som sa zamestala, aktivne som hladala asi 3 mesiace. Oslovila som naozaj velmi vela firiem zo ZA regionu, nakoniec som nasla velmi fajn pracu. Ale je pravda, ze z viacerych pozicii, na ktore som reagovala a maximalne som splnala vsetky predpoklady, mi odpisali ze vybrali vhodnejsieho kandidata a ani ma nepozvali na pohovor... :D Pritom mam vzdelanie, hovorim plynule 2 svetovymi jazykmi, prax v medzinarodnych korporaciach a moje platove poziadavky na nas region boli primerane. Takze asi tak.
@filange vies a to je mozno problem ma obchodneho zastupcu si prekvalifikovana a putas vela pozor nie vzhladom k scojej kvalifikacii ale k tomu co potrebuju a je pravda ze na taketo pozicie sa bud hladaju ludia od konkurencie alebo chlapi ak je na starne zakaznika produktu primarne zenske osadenstvo
@janinque Verím Ti to. Mne presne tak isto. Všetko som spĺňala do bodky a som si istá, že v mojom odbore nás až tak veľa nie je a tiež, že vybrali sme vhodnejšieho kandidáta. Raz som sa opýtala čím bol ten kandidát vhodnejší, nebolo mi odpovedané.
Opýtam sa Vás milé diskutujúce..... Čo odpovedáte na pohovore na otázku: ,, Čo Vás v práci motivuje? resp. celkovo čo Vás motivuje?
@filange A Tvoj muž je ako a tom s prácou? Neuvažovali ste o presťahovaní do BA?
@saslavka73 mňa motivuje dobrý kolektív a snaha dosahovať dobré výsledky, motivujú ma spokojní klienti, motivuje ma spravodlivý šéf a, áno, motivuje ma aj adekvátne ohodnotenie za odvedenú prácu.
@saslavka73 nemôžeme sa sťahovať. Môj muž tu má firmu a v BA by mi nemal kto pomôcť s deťmi :(
@filange Chápem. Lebo ešte v tej Blave by to asi šlo. To by som pochodila aj ja. Otázka je za aké peniaze. Lebo v Blave 800 a v ZA 800 je sakra rozdiel.
@filange Tak len asi ubrať v CV a na začiatok niečo jednoduchšie. A potom sa uvidí.

Upravil by som cv tak, ze smerujes viac do vykonnej oblasti a nie do riadiacej. Problem je, ze vo firmach je privela manazerov a chybaju ti, co vykonavaju rozhodnutia - pracanti/"brikety" s velkou praxou a know how. Staci jeden manazer na 10-20 podriadenych, lenze riadil by najradsej kazdy druhy bez ohladu, ci to vie. Ked sa osvedcis ako pracant a ukazes organizacne a riadiace schopnosti, tak Ta sami povysia.
Druha vec je zakon schvalnosti. Ked nehladas, praca si ta sama najde. Ked hladas, tak nic. Cize zobrat hocico, co sa blizi k oblasti, v ktorej clovek pracuje a hladat dalej.
@ysseba Co sa tyka diskriminacie zie. HR (v ktorom su hlavne zeny), vedia ze v rodine na Sk je tradicne tahunom financii a vykonu muz a zena skor iba doplna rozpocet. (Staci si prebehnut diskusie tu, polovica zien by najradsej bolo doma, odislo z prace pri prvej prilezitosti a nechalo sa zivit. 🙂 ). Preto je lepsie prijat vykonneho muza s financnymi zavazkami (hypo, uvery, rodina, manzelka na materskej), co zaroven nema vypadok praxe a skusenosti z materskej, ten potiahne. Jedine riziko u muza je, ze nadhodnotil svoje schopnosti (takeho sa zbavia v skusobnej dobe), alebo ked sa osvedci, ze odide za lepsou ponukou.