icon

Neviem si nájsť prácu napriek vysokej kvalifikácii - čo robím zle?

filange
6. sep 2018

Dievčatá, ja už som zúfalá. Mám po 35ke a dve deti, mladšie má 17 mesiacov. Problém je, že máme vysokú hypotéku a teda musím ísť do práce, z jedného príjmu to neutiahneme. Vyčerpala som materskú, potom podporu v nezamestnanosti a o dva mesiace už bude končiť aj mužova materská. Naozaj sa musím zamestnať. Staršie dieťa je v škôlke, o mladšie by sa mi postarala maminka, ktorá je už na dôchodku.
Je tu ale problém. Nikdy som nemala problém nájsť si prácu, práveže som si vždy mohla skôr vyberať. Teraz je to ale o tom, že posielam životopisy, ale nikde ma nechcú. Reagujem len na pracovné pozície, kde spĺňam všetky požiadavky, napriek tomu sa mi ani neozvú. Som z toho frustrovaná, naozaj už neviem ako ďalej.
Mám viac než desať rokov manažérskych skúseností v riadení obchodu - sales a account management, robila som 4 roky aj ako HR manager. Mám vysokú školu, doktorát, hovorím plynule anglicky, našoférovaných mám cez pol milióna kilometrov. Ovládam účtovníctvo (jednoduché aj podvojné), mzdy, sklad. Viem robiť verejné obstarávanie, orientujem sa vo finančných výkazoch, ovládam word, excel, Omegu, SAP... Nemám problém robiť v teréne, pokojne aj nadčasy. Mám kopec školení obchodníckych zručností atď.
Napriek tomu si už viac než pol roka neviem nájsť prácu. Bola som na troch pohovoroch, v jednom som sa dostala aj do druhého kola, ale dali prednosť uchádzačovi - mužovi...
Personalistka, taká mladá žaba, mohla mať tak 24 rokov mi povedala, že čo chcem, že som v najhoršom veku. Na to som jej odpovedala, že ja už ďalšie detičky neplánujem a že mám o ne postarané, že nebudem vymeškávať. Výsmešne mi povedala, že to hovorila aj moja predchodkyňa a vraj hneď po troch mesiacoch šla na rizikové tehotenstvo.
Tak ja už teda neviem... ako si nájsť prácu? Mám im doniesť potvrdenie, že som si dala vyoperovať maternicu? Poraďte, čo robím zle? Ak si do dvoch mesiacov nenájdem prácu, obávam sa, že budem musieť ísť robiť za pás do automobilky... ☹

janulienocka
7. sep 2018

@saslavka73 tak nejak :D

extempore
7. sep 2018

@janulienocka ale to nebolo obiehanie biznisu. Ja keď som robila KAM, tak som mala denne aj 5 biznis meetingov a to tak, že o 11.00 v Žiline a o 13.30 v Trenčíne, potom späť do Žiliny. To sa MHD nedá

saslavka73
7. sep 2018

@extempore No v niektorých firmách Ti dajú plán koľko máš urobiť biznis návštev, už ten je nereálny. A 5 je veru dosť ak chceš poriadne prebrať veci + musíš pokecať aj o inom.

janulienocka
7. sep 2018

@extempore veď píšem že obchodníci majú k dispozícii firemne auto

saslavka73
7. sep 2018

@filange Držím Ti palce a som zvedavá teda.

extempore
7. sep 2018

@saslavka73 veď to a vieš si predstaviť - prepáčte, musím už bežať, ide mi bus 😂😂😂😂😂 ty by si s takým človekom uzavrela biznis? Lebo ja nie

beronsche
7. sep 2018

@saslavka73 ano to je pravda, ale tak, na druhej strane, ak ta nechcu, hoci len kvoli osobnym antipatiam, tak ti to ani nemusia zdovodnovat, lebo maju carovnu formulku "pracu dostal vhodnejsi kandidat"..
@extempore presne tak, toto je zufale...

extempore
7. sep 2018

@janulienocka a to auto má k dispozícii výlučne ten obchodník? Alebo je to jedno pool car na celú firmu? Lebo v tom prípade fakt môže chodiť busom 😂😂😂

saslavka73
7. sep 2018

@extempore Veď toto. Plán návštev nereálny, číslo, ktoré od Teba požadujú, v živote také nemali, resp. v roku 1999. A vraj ,, môžete si zarobiť aj 2000 €. Hodíš to do kalkulačky a výjde Ti, že by týždeň musel mať 20 dní a nie 7. Som sa zase nasrala.

extempore
7. sep 2018

@beronsche hej, najlepšie je, keď ti povedia alebo napíšu, že si vybrali vhodnejšieho kandidáta a za dva dni je tá ponuka na profesii zase 😂😂😂😂 oni si asi myslia, že tí ľudia žerú seno 😁😁😁😁

extempore
7. sep 2018

@saslavka73 hej, presne tak 😁😁😁 nenasieraj sa, aj tak to nemá cenu

janulienocka
7. sep 2018

@extempore auta sú dve pre 5 obchodníkov, ono v dnešnej dobe sa s klientom komunikuje hlavne mailom a telefonicky, zasielanie tlačových podkladov, fotografie, texty, loga v krivdách ... hlavne ten mail, a ďalšia vec niekedy ide s autom viacero naraz do Blavy a tak

saslavka73
7. sep 2018

@extempore No a najlepšie je, že prídem niekde a povedia mi, že viete, ale tu je toho strašne veľa. Ja to poznám robím to isté teraz len v menšom a robím to denne 2 hodiny, takže krát 4 mi dá 8 to je v pohode, nie? A vraj veľa... a nestíhajú...To by ste ani vy nestíhali. Chce se mi blejt.

janulienocka
7. sep 2018

@saslavka73 s kufríkom v ruke a vizitkou, to už je myslim len vo filmoch :D

saslavka73
7. sep 2018

@janulienocka Keď mi niekto niečo vypisuje do mailu tak to rovno hádžem do koša. Nejaké ponuky debilné. Keď už dačo máme spolu rozrobené osobne tak ma to zaujíma. Kufrík a vizitka.

extempore
7. sep 2018

@saslavka73 asi tak 😂 ja som odpadla - d e autá na 5 obchodníkov - a pobite sa!!!! 😂😂😂😂

janulienocka
7. sep 2018

@saslavka73 keď komunikujem s marketingovou pracovníčkou Siemens v Prahe tak si voláme a píšeme

saslavka73
7. sep 2018

@janulienocka Nehevaj sa, ale na tomto sa len hlúpy človek môže smiať. Na takéto starého klasického skúseného obchodníka už málokto dnes má a ešte sa to budeme znova učiť. To funguje stále a vždy.

janulienocka
7. sep 2018

@saslavka73 Hm čo ti na to poviem no .. ako myslíš 🙂

saslavka73
7. sep 2018

@janulienocka Asi nič. Rozumiem. Ja o jablkách a Ty o hruškách.

beronsche
7. sep 2018

@extempore to sa mi tiez stalo, aj ked som splnala vsetky poziadavky, 2x mi len poslali automaticku odpoved "dakujem za zaujem, kontaktovali sme vhodnejsich kandidatov" a ponuka sa pravidelne zjavovala na profesii... na porazenie... Aj som im volala, ze teda ako to je, ale cuduj sa svete, nedovolala som sa... 😀 Oni snad ani cloveka nehladali.. Tiez sa mi stalo, ze som regovala na ponuku a pri nasledovnom telefonickom rozhovore mi bolo povedane, ze firma sa rozhodla niesto obsadit interne... Takze by ma zaujimalo, preco to vlastne robia?

saslavka73
7. sep 2018

@beronsche Ty to nevieš????? Aby vykazovali činnosť.

extempore
7. sep 2018

@saslavka73 to by som pochopila, že potrebujú vykazovať aktivitu v štátnej správe.. ale v súkromnej firme? Wtf, to nemajú čo robiť?

saslavka73
7. sep 2018

@extempore Myslíš tie kravky?

beronsche
7. sep 2018

@saslavka73 😀 😀

extempore
7. sep 2018

Ja som tak bola na troch kolách pohovoru v BA. Z MT je to 250 km tam aj späť a to 3x. Urobila som 15 stranovú prípadovú štúdiu. Vraj som bola horúci kandidát a nakoniec aj tak vzali chlapa, ktorý na výberkách ani nebol. HR to vysvetlila tak, že vyššia moc. Len benzín má stál viac ako 100€, 3 dní dovolenky, mala som chuť ju poslať do riti. 😢

magdalienkalienka
7. sep 2018

Ahoj, v prvom rade by ste si mali znížiť splátky hypotéky, aby si nebola v strese pri hľadaní práce, a mohla by si byť ešte v kľude na materskej. Aj tak sa dôchodkový vek stále posúva, neoplatí sa ponáhľať do práce, keďže to bude už navždy.... My sme hypotéku sťahovali už dva krát, naposledy so SĽSP do VÚBky a splátky nám klesli o 300 Eur mesačne. Takže poradťe sa s manželom, prípadne s nezávislým finančným poradcom. Držím palce

beronsche
7. sep 2018

@extempore no veru aj v korporaciach to tak byva... Najma ak maju personalisti osobne hodnotenia (financne) prepojene s meratelnymi ukazovatelmi vykonnosti... 😀

extempore
7. sep 2018

@magdalienkalienka to koľko ste mali pôvodnú hypo keď vám splátky klesli o 300€? To je nejaká blbosť 😂

missdiva
7. sep 2018

@filange vziat si vysoku hypoteku ked si nemala po materskej istu pracu nebol najlepsi napad 🙉. Podla mna je hlavny problem to, ze si pod tlakom. Je citit, ze pracu velmi potrebujes a zamestnavatela to moze odstrasit. Svedci o tom uz len fakt, ze sa nejakym inzeratom zaoberas tak dlho, ze pretvoris zivotopis na muzsky🙈... Pokial ta nechcu tak ta nechcu, neries preco a neber si to tak osobne. Asi maju nejaky dovod na to, ze chcu muza a davali by ti pocitit, ze tam nie si vitana. Ked poznas svoju cenu mala by si si dokazat uvedomit, ze pracu, v ktorej by k tebe pristupovali ako k nerovnocennej nepotrebujes. Aj ked viem, ze mne sa to hovori lahko lebo ma netlaci hypoteka. U nas v praci napriklad nemaju sancu muzi, ich zivotopisy sa ani napriek vysokej kvalifikacii (co je podmienka nasej prace) necitaju, zamestnavatelka ma pocit, ze do kolektivu zapadne lepsie zena... Nie je to fer ale chce to tak takze radsej dlhsie hlada...

Tiez som si hladala pracu v Ziline a nebola som ochotna zlavit z narokov. Nakoniec sa mi podarilo najst pracu presne podla mojich poziadaviek ale trvalo to cca pol roka nakolko v mojom obore nie su takmer ziadne volne miesta. Za normalny plat nebyva vela ponuk a nie kazdemu zamestnavatelovi sadnes takze treba len kazdy den pozerat profesiu, chodit po pohovoroch a skusat...
Na kazdom pohovore som sa maximalne snazila tak ako ty a potom prisiel jeden kam som sa nemohla dostavit kvoli chorobe. Aj ked to bola praca, o ktoru som mala zo vsetkych najvacsi zaujem povedala som im do telefonu, ze ma to fakt mrzi ale nemozem prist. Predpokladala som, ze tym to skonci no na moje prekvapenie mi povedali, ze ich to nesuri, nech sa ozvem ked budem moct a odvtedy tam pracujem... 😉 Chcem tym povedat, ze ked sa prestanes tak strasne snazit budes pre zamestnavatela zaujimavejsia.